Krönikor – Ohsohightech.se http://ohsohightech.se Thu, 28 Jan 2016 10:11:08 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.1 Vad är det för fel på marknaden för digitala produkter? http://ohsohightech.se/vad-ar-det-for-fel-pa-marknaden-for-digitala-produkter/ http://ohsohightech.se/vad-ar-det-for-fel-pa-marknaden-for-digitala-produkter/#comments Tue, 23 Mar 2010 11:16:28 +0000 http://ohsohightech.se/?p=3725 Jag började skriva detta inlägg när jag väntade på att min digitala kopia av spelet Battlefield: Bad Company 2 skulle laddas ner till min dator. Att köpa skivor, spel, film, böcker osv digitalt är fantastiskt smidigt både för mig som kund och för de som säljer produkterna. Det finns i stort sett bara fördelar för alla parter.

Att köpa ett spel online via Steam

  • Starta Steam.
  • Tryck på köp och knappa in ditt kreditkortsnummer.
  • Spela spelet.

Att köpa ett spel i butik

  • En plastbit trycks i en fabrik någonstans.
  • Denna plastbit läggs i en annan plastbit och placeras i ett lager.
  • Plastbiten transporteras med valfritt transportmedel X antal mil till en butik där den återigen lagerförs.
  • Jag tar mig till en butik i valfritt transportmedel.
  • Jag köper plastbiten av en försäljare över disk.
  • Väl hemma öppnar jag plastförpackningen, tar fram koden och knappar in koden i Steam och laddar sedan ner mitt spel.
  • Nu kastar jag plastbiten i papperskorgen och en sophämtare hämtar mina sopor och kör dem till en soptipp där det tar cirka 1000 år eller något för att denna plastbit ska brytas ner.
  • Spela spelet.

Då ska vi se… Vilket tillvägagångssätt tror ni är billigast? Självklart måste det vara billigare att köpa spelet online? Där tror ni fel. I många fall är de fysiska produkterna billigare än de digitala. Just Battlefield: Bad Company 2 var ”bara” cirka 70-100 kr dyrare på Steam än i butik.  Men när jag köpte Call Of Duty: Modern Warfare 2 kostade det 59 euro på Steam och 45o SEK på Webhallen. Hur är detta möjligt? Det är uppenbarligen något här som gått helt snett. Eller är det så att producenter och utgivare helt enkelt ser en chans att ta en större del inkomsterna själva? Och så har de mage att klaga på oss konsumenter för att vi piratkopierar deras produkter? Någon får gärna förklara för mig i alla fall. Och nu har jag inte ens nämnt miljöaspekten.

Det tragiska är att detta inte bara gäller spel. Man ser otaliga tweets där folk blir förstummade över att olika digitala produkter kostar mycket mer än dess fysiska motsvarighet. Förhoppningsvis går vi väl dock en bättre framtid till mötes. Den bransch som drabbats hårdast av piratkopieringen har fått bita i det sura äpplet och acceptera hur marknaden ser ut. Musikbranschen har helt enkelt insett att fysiska skivor inte längre behövs och satsar nu sitt krut på Spotify, iTunes osv. Inkomsterna är kanske inte lika stora som de en gång var men å andra sidan har många mellanhänder försvunnit och kringkostnaderna har såklart minskat.

Jag tänkte skriva lite om det tragiska kapitlet livestreamad sport här också men jag tror jag får spara det till ett eget inlägg.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/vad-ar-det-for-fel-pa-marknaden-for-digitala-produkter/feed/ 5
Dagens dummaste featuring EU, Opera och Microsoft http://ohsohightech.se/dagens-dummaste-featuring-eu-opera-och-microsoft/ http://ohsohightech.se/dagens-dummaste-featuring-eu-opera-och-microsoft/#comments Fri, 26 Jun 2009 13:44:52 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2884 Bild från bradydb

Bild från bradydb

Att ha myndigheter som reglerar monpol är bra. Företag som har mer eller mindre monopol på en marknad kan missbruka den makten och konkurrens är alltid bra. Fast ibland går det helt enkelt för långt och det har det gjort i fallet Internet Explorer.

För massor av år sedan när Netscape var den stora webbläsaren på marknaden så började Microsoft att tillverka en webbläsare som de gav bort gratis och dessutom skickade med i operativsystemet när man köpte Windows. Netscape blev sura och hävdade att Microsoft missbrukade sin monopolställning. För 10 år sedan kunde jag förstå Netscape. Webbläsaren var inte en fundamental del av operativsystemet på den tiden och Microsofts monopol var större än vad det är idag. Processerna kring att Microsoft skickar med Internet Explorer i sitt operativsystem har pågått sedan dess och när Netscape gick i graven har framförallt den norska webbläsaren Opera tagit över staffettpinnen i EU-domstolen.

Om några månader släpps Windows 7 i hela världen och då även i Europa. Men i Europa så kommer inte Internet Explorer att ingå i operativsystemet just pga att EU hotar med att stämma Microsoft om det gör det. Detta är förstås helt tokigt år 2009 av diverse anledningar.

  • Nuförtiden är webbläsaren en väldigt stor del av operativsystemet. Det är helt klart den applikation som man använder mest av allt på datorn och ett operativsystem som körs i webbläsaren känns inte helt långt borta. För  ett webboperativsystem så är ju webbläsaren själva operativsystemet och ja, ni fattar.
  • Microsoft är inte lika dominanta som de var för 10 år sedan. Jag vet inte hur siffrorna ser ut men bland unga privatpersoner så tror jag framförallt Apple har en ganska stor procent av marknaden.
  • Var går gränsen kring vad man får skicka med ett operativsystem? Ska man inte få skicka med Notepad, Paint, filhanterare eller en kalkylator heller? Vem bestämmer det?
  • Har någon tänkt på hur man ska kunna få tag i en webbläsare utan webbläsare? Jag tror inte min mamma är direkt sugen på att ladda upp kommandoprompten och ftp:a (MS hade ju kunnat skicka med en grafisk ftp-klient men det får de nog inte heller) ner en webbläsare.
  • Sedan har vi förstås det här med hur de andra operativsystemen hanterar detta. Jag vet inte exakt hur monopol-/konkurrens-lagstiftning fungerar men om inte Microsoft får skicka med en webbläsare i sitt operativsystem får t.ex Apple göra det i OS X och på sin iPhone? Jag tycker såklart de ska få göra det men det blir lite orättvist om inte alla får göra samma.

Ja, som ni märker så är detta extremt fånigt. Man hade kunnat önska sig att Opera kunde fokusera mer på att ta marknadsandelar istället för att bråka. Ärligt talat så har Firefox lyckats ta 20-30% av marknaden av IE tack vare att de byggt en bättre webbläsare. Chrome och Safari har ganska ordentliga marknadsandelar de också.

Självklart är inte Microsoft helt oskyldiga i det här heller. Det kunde förstås lagt in någon funktion där man kunde välja vilken webbläsare man vill ha osv men jag kan ändå förstå att de bitchar lite om detta. Dessutom så påstår p.g.a detta vilket luktar ren jävelskap. Microsoft har råkat ut för detta tidigare då de förbjöds att skicka med Windows Media Player i Windows. Då släppte den en version utan Windows Media Player som ingen köpte och en version med Windows Media Player. Denna gången kommer alltså bara versionen utan IE finnas i Europa. Jag har svårt att se folk acceptera att inte kunna uppgradera sina system.

Dramat fortsätter förmodligen. Och jag misstänker att Google och Apple också kommer få sitt av det här. Och som vanligt. Kommentera om ni tycker något!

Länk:

Mer från Ohsohightech

Andra bloggar om: Windows 7, Opera, EU, Monopol, Konkurens, Internet Explorer, IE

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/dagens-dummaste-featuring-eu-opera-och-microsoft/feed/ 3
Koenigsegg köper SAAB, ett tecken på något nytt? http://ohsohightech.se/koenigsegg-koper-saab-ett-tecken-pa-nagot-nytt/ http://ohsohightech.se/koenigsegg-koper-saab-ett-tecken-pa-nagot-nytt/#comments Wed, 17 Jun 2009 09:46:06 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2832 Förra veckan var jag och hälsade på mina kompisar på webbyrån Spiro i Göteborg. På ett bord där såg jag senaste numret av Wired som hade en väldigt intressant illustration på framsidan. Jag la den på minnet men läste aldrig artikeln i tidningen.

Wired

I dagarna blev det som alla vet klart att Koenigsegg köper SAAB. När jag såg intervjun med Christian von Koenigsegg som var på Aktuellt igår så dök bilden från Wired upp i min skalle igen. En liten entreprenör som köper spillrorna av ett konkursdrabbat jätteföretag. Om någon hade sagt detta för fem år sedan hade folk förstås bara skrattat.

Jag vet såklart inte om Koenigsegg kommer att kunna få fart på SAAB, men det kommer garanterat att hända saker i företaget. Folks uppfattning om märket SAAB kommer definitivt att bli bättre ganska snart. Den nuvarande uppfattningen av SAAB är ungefär att det är en Opel med en annan logga. Det kommer det kanske vara några år till. Men med en av världens absolut coolaste sportbilar i ryggen så lär det vara lättare att bygga varumärke. Verksamheten i Trollhättan kommer förmodligen effektiviseras och tänkas om en hel del. Det är för övrigt slående hur mycket detta citat från passar in på affären mellan Koenigsegg och SAAB.

Take Detroit. The only way for the Big Three to survive, Charles C. Mann writes in ”Beyond Detroit”, is to harness the innovation of the myriad startups working on automotive technology.

Wired ägnar också ett helt reportage i det nya numret åt hur de tror bilindustrin kommer att se ut de närmaste åren. I alla fall i USA och med tanke på att vår bilindustri har ägts helt av USA så går det nog applicera på den svenska marknaden också. Men nog om bilar.

Chris Anderson tycker att hela trenden med att företag ska vara så stora det bara går för att kunna drivas så billigt som möjligt totalt har fallerat med internets utveckling. Internet har helt enkelt gjort att mindre företag kan jobba globalt. Om jag bestämmer mig för att starta ett företag idag kan jag på några dagar ha en IT-infrastruktur med hjälp av tjänster som Google Apps, Amazon EC2 och , och det kostar i princip ingenting. Om jag ska utveckla något kan jag ordna ett team i Indien precis som vilket storföretag som helst. Man kan handla varor globalt och ”on-demand” på ett sätt som skulle varit helt omöjligt för bara 10 år sedan. Och det finns ju mängder av fördelar med små företag. Alla som har jobbat på både stora företag och små företag vet att de små är mycket mer effektiva per anställd en de stora.

In the same way a musician with just a laptop and some gumption can accomplish most of what a record label does, an ambitious engineer can invent and produce a gadget with little more than that same laptop.

Jag tar mig förstås bisarrt mycket vatten över huvudet när jag skriver om ”den nya ekonomin” utan någon större insyn förutom några reportage på tv och en artikel i Wired. Jag tror många även tycker att Koenigsegg och hans kollega Ekker tar sig vatten överhuvudet när de köper SAAB.

Som vanligt. Framtiden är spännande.

Andra bloggar om: Wired, SAAB, Koenigsegg, Ekonomi, Stor företag, Molnet, Cloud computing

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/koenigsegg-koper-saab-ett-tecken-pa-nagot-nytt/feed/ 6
Lagliga alternativ till fildelning http://ohsohightech.se/lagliga-alternativ-till-fildelning/ http://ohsohightech.se/lagliga-alternativ-till-fildelning/#comments Fri, 05 Jun 2009 13:08:20 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2653 Svensk media har det senaste halvåret handlat väldigt mycket om upphovsrätt. Nya lagar som t.ex IPRED har trädit i kraft och Piratpartiet ser ut att hamna i EU-Parlamentet. På Ohsohightech har det varit väldigt tyst om detta. Jag tycker själv att jag fick sagt det mesta i mitt inlägg om skivbolagen för några månader sedan.

Vi hade förstås kunnat skriva om OneSwarm, Anonymitetstjänster och annat som gör att folk kan fortsätta piratkopiera hej vilt. Fast visst känns det ganska fattigt, det är ju faktiskt så att de flesta av oss inte vill piratkopiera. Det vi vill ha är lagliga alternativ till fildelning som gör att vi kan fortsätta med den mediekonsumtion som vi vant oss vid de senaste 10 åren men samtidigt betala en slant till de människor som skapar det material som vi alla njuter av varje dag när vi tittar på film, ser på tv och lyssnar på musik. Alla kan inte vara lika ideella som Montt Mardie och stå och slita på ett lagerjobb och kanske tjäna några kronor på en och annan konsert. Ett minimum borde vara att om du är en framgångsrik artist så ska du i alla fall kunna leva på det.

Hur ser det då ut bland alternativen? Kan man ens vara laglig utan att bli ruinerad eller bli en kulturell eremit?

Musik

spotify-logoInte överaskande har den bransch som tidigast drabbades av piratkopiering (om vi inte räknar mjukvaru- och spel-industrin) kommit längst. Vid det här laget så vet majoriteten av Sveriges befolkning (åtminstonde de under 40) vad Spotify är för något. Spotify är precis den tjänst som konsumenterna har suktat efter de senaste 3-4 åren. Självklart finns det fortfarande ett och annat problem med tjänsten som att inte precis allt finns där men Spotify är förstås ett gigantiskt steg på vägen mot en fungerande musikindustri. När man dessutom ser demot på hur Spotify till mobiltelefonen kan fungera så blir man än mer övertygad.

Förutom Spotify finns även tjänster som Pandora (bara i USA än så länge), Last.FM, Groovshark och massor fler. Så när det gäller musik så kan man vara mer eller mindre laglig idag.

Film

Här är det inte lika roligt, i alla fall inte på denna sidan av Atlanten. När jag skrev detta inlägget så gjorde jag en Google sökning på ämnet då jag inte är vidare insatt. Med tanke på hur många bloggar jag följer och den buzz som det har blivit runt Spotify så borde man ha hört nåt om de kom en lika bra tjänst för film. Jag körde då OS X och Firefox och på samtliga sidor så möts jag bara ett meddelande att ”Tyvärr måste du använda Internet Explorer för att använda denna tjänst”. Att erbjuda såna alternativ och sedan klaga på att folk piratkopierar är ett fruktansvärt hån. Det finns väl ingen människa idag som seriöst förväntar sig att någon ska sätta sig i en bil, åka till en butik, köpa en plastbit inpackad i en annan plastbit och sedan åka hem igen. Det är ungefär lika dumt som att skicka ett vanligt brev (med frimärken på som Jocke Berg uttrycker det) till någon för att fråga om allt är bra.

Det finns dock ljustglimtar både i Sverige och på andra sidan Atlanten. Här i Sverige är det tjänsten Headweb som sticker ut. De kör utan DRM skydd och detta gör att de är helt platformsoberoende. Problemet i det här fallet är tillgängligheten. Man vill kunna titta på film på sin TV, utan tangetbord och annat krafs. Men jag återkommer till det längre ned i inlägget.

Från USA så hör med en hel del positiva rapporter om Netflix. Jag har aldrig prövat Netflix själv men det verkar vara en bra och välfungerande tjänst. Och som jag har förstått det så kan man även använda Netflix i diverse olika Mediacenters som t.ex Xbox 360. Man kan läsa mer om filmtjänster hos IDG/M3 som har testat 7 lagliga alternativ, generellt sett ganska deprimerande läsning dock.

TV

huluTjänsterna i Sverige är tyvärr väldigt utspridda. De flesta tv-kanalerna har en egen tjänst som var för sig fungerar helt ok. Det stora problemet är att förstås de amerikanska tv-serierna. Folk har helt enkelt vant sig vid att kunna se senaste avsnittet av Lost eller Entourge precis efter att de sänts i USA och det är förstås en komplex apparat att ändra på detta. Men för att stävja piratkopiering kring tv-serierna så tror jag helt enkelt bolagen måste komma överens om något.

Återigen får vi vända blickarna mot landet där TV är religon. I USA finns tjänsten Hulu som är ett sammägt bolag mellan några av tungviktarna inom media som NBC och Fox genom diverse investmentbolag och liknande. Många av de mest populära tv-serierna kan man se på Hulu helt gratis men med lite korta reklamsnuttar här och var. Tjänster som Hulu är självklart framtiden för TV och vi kan bara hoppas att Viasat, C+, SVT, TV 4 och de andra inser detta och kan komma överens om något och bygger en tjänst på en gemensam plattform.

Pris och tillgänglighet

Sedan kommer vi till det här med pris och tillgänglighet. Vi kan inte förvänta oss att allt i världen enbart ska finansieras av reklam. I vilket fall som helst så kan industrin glömma att någon kommer betala nuvarande priser för media. 50 öre för en låt, 50 kr för en säsong av en tv-serie och 10-20 kr för en film tycker jag låter som mer rimliga priser. Dessa är tagna helt ur luften men jag är rätt säker på att om media skulle ligga på dessa prisnivåer så skulle miljontals människor världen över som idag piratkopiera sluta med det och börja betala för sig. I alla fall om tillgängligheten är den rätta.

Tillgängligheten ja. Ingen vill samla ihop familjen framför datorn och titta på en film utan man vill ha den tillgänglig med ett par knapptryckningar med fjärrkontrollen. Om några år kommer förmodligen digitalboxar och tv-apparater ha inbyggda system som ger dig tillgång till bra tjänster som Netflix, Hulu och Spotify och det är först då som piratkopiering kommer sjunka tillbaks ner i underjorden och vi kommer skratta åt dagens debatt. Tyvärr är vi inte riktigt där än. Det finns mediacenter-lösningar där man kan få in SVT Play och andra tjänser men tyvärr krävs det ofta en hel del tekniskt kunnande. Apple har visat med sin AppStore till iPhone/iPod Touch att det fungerar bara du erbjuder kunden bra tillgänglighet och rimliga priser.

Låt oss bara hoppas att vi också då blir av med alla dumma lagar som piratkopieringen har genererat och att inte Piratpartiet då inte behöver finnas längre. Eller åtminstonde byter namn till nåt mer passande. Vilket de förövrigt borde göra redan idag enligt mig.

Andra bloggar om: spotify, hulu, pandora, last.fm, lagliga alternativ till fildelning, piratkopiering, fildelning, pirater, piratpartiet, lagliga alternativ, streaming

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/lagliga-alternativ-till-fildelning/feed/ 8
Ola orerar fritt om bruket av sociala medier http://ohsohightech.se/ola-orerar-fritt-om-bruket-av-sociala-medier/ http://ohsohightech.se/ola-orerar-fritt-om-bruket-av-sociala-medier/#comments Thu, 07 May 2009 12:37:32 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2684 Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Jag väljer att spy lite galla till höger och vänster. Kommentera om ni tycker jag är Dagens dummaste!

Dagens dummaste

cosplay-alice-katayama1Enligt IDG och Sydsvenskan har Malmöstad de senaste 1½ spenderat 1.1 milijoner på att bygga upp något slags Malmö i Second Life. Jag tror aldrig jag har hört på maken till mer korkat projekt. Jag ser så väl framför mig hur personerna sitter där i nåt möte och frågar sig ”Hur ska vi bli coola? Hur ska vi synas på nätet?” och nån säger ”Jag har hört att det här Second Life ska vara häftigt. Carl Bildt höll väl ett tal i Second Life?” och sedan rullar bollen igång. Vem använder Second Life seriöst? Ärligt. Jag trodde mest det var ett system för folk som gillade typ cosplay?

– Malmö vill ligga i framkant vad det gäller it, men vi är medvetna om att Second Life kanske inte är den absoluta framkanten längre.

Ouch. Citat är från Carina Nilsson (S), ordförande i e-beredningen i Malmöstad och jag tycker nästan lite synd om henne. Bara en sån sak som att ens börja på ett ”internetprojekt” som tar mer än 1½ år att genomföra borde ge en symfoniorkester av varningspipor.

Ohsohightech’s tips till Malmöstad

  • Lägg 1.1 milijoner på att rusta upp en riktigt stadsdel, exempelvis Rosengård, istället för att leka i Second Life.
  • Visa er på Twitter, Bloggy, Facebook och andra nätverk som folk i Sverige verkligen använder. Och auto-feeda inte bara om att Timbuktu spelar på torget utan var levande. Se på Comhem nedan.
  • Låt nyckelpersoner inom Malmöstad blogga på er kommuns webbplats. Se på t.ex Microsoft, deras Kundombudsman bloggar och ifrån att ha varit en kolos som man inte riktigt vet hur man ska få grepp om har man nu både ett ansikte och en kontaktbar person.
  • Anställ en person som jobbar heltid med sociala medier och webben. Alltså  ingen ”Men du Anders, du kan väl mycket data?” utan en riktig expert.

Det finnas massor man kan göra men sluta lägga stora summor på avancerade saker. Sociala medier är enkelt och väldigt billigt. Och det kan skapa gladare invånare (riktiga invånare) och förmodligen spara pengar.

Dagens näst dummaste

dumstrutIdag såg jag en tweet från @billyrim där han citerade Rolf van den Brink ifrån något föredrag.

”Inga ungdomar använder sociala medier. De har inte råd. Det är bara medelålders konsulter.”

Jag frågade @billyrim vad han trodde Rolf van der Brink menade med detta och fick nåt svar om att han trodde det hade att göra med mobila-tjänster. Jag fick sedan bekräftat att Rolf inte verkar ha full koll då jag även detta citat kom från samma föredrag.

”Spelar ingen roll hur många som bloggar idag. För fem år sen var de på Lunarstorm och det har de lämnat. Bloggarna försvinner också”

Jag tycker mest det påminner om klassikern från Ines Usman att ”Internet är bara en fluga”. Efter en Googling så ser jag att Rolf själv har en blog och då måste vara medveten om att en blog är en hemsida. Det är inget företag som kontrollerar bloggar, det finns ingen som kan ”köpa upp” bloggar och göra det ocoolt. Bloggar är webbsidor. Och jag tror vi får leva med webbsidor i många år till.

Hade Rolf sagt att Twitter, Facebook, MySpace, Spotify, WordPress eller liknande var flugor hade jag inte reagerat. Men det som är gemensamt för dessa är att de är företag som kontrollerar dessa tjänster. Ett företag kan alltid förstöra sin egen produkt på ett eller annat sätt men att folk helt skulle sluta mikroblogga(Twitter, Bloggy), socialicera på nätet (Facebook), lyssna på osignad musik (MySpace), lyssna på signad musik (Spotify) eller vilja publicera tankar och åsikter (Blogga) tror jag inte.

Dagens cred

comhemJag vill inte bara gnälla. Det har hänt positiva saker inom sociala-medier de senaste dagarna också. I tisdagskväll vid 20.00 tiden så försvann Comhems sändingar i stora delar av landet. Detta var precis innan TV6 skulle visa Champions League semifinalen mellan Manchester United (Glory! Glory!) och Arsenal. Självklart så blir det ett frukanstvärt stohej på Twitter och ingen vet någonting för Comhems hemsida var också död, antingen p.g.a att alla gick dit eller för att den drabbades av samma strömavbrott som fick TVn att dö.

I vilket fall så klagade många på att inte Comhem hade nån kanal att få ut information på förutom deras egen webbsida. Men dagen efter så dök @comhemAB upp på Twitter och bakom sparkarna på den användaren sitter en informatör på Comhem och svarar på folks frågor. Självklart blir en sån här användare ovärderlig i en ”krissituation” som den som var i tisdags.

Självklart kan inte detta mäta sig med en riktig kris där liv står på spel osv men det visar hur viktigt det är att ha mer än en kanal för att nå ”massan”. Min kollega Markus berättade att hans granne kommit och knackat på och frågat om TV’n bara var död för honom eller om Markus också var drabbad. Markus kunde berätta att större delen av Sveriga var drabbat. Ett mindre kundservice samtal för Comhem.

Tack för mig!

Andra bloggar om: comhem, malmöstad, sociala-medier, twitter, bloggy, rolf van der brink, bloggar

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/ola-orerar-fritt-om-bruket-av-sociala-medier/feed/ 16
Ohsohightechs hyllning till internets hjältar http://ohsohightech.se/ohsohightechs-hyllning-till-internets-hjaltar/ http://ohsohightech.se/ohsohightechs-hyllning-till-internets-hjaltar/#comments Mon, 23 Mar 2009 14:41:50 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2411 Människans förmåga att dela kunskap och kultur mellan sig har sedan vi först började gå upprätt varit vårt absolut viktigaste framgångsrecept. Våra släktingar för 200.000 år sedan lärde varandra att göra upp eld och kunskapen spreds mellan stammar och över generationer. Så där håller det på med skillnaden att vi idag har det fantastiska hjälpmedlet internet för att dela med oss av kunskap och kultur. Aldrig har information kunnat spridas så snabbt och så demokratiskt som det kan idag.

Det finns de som inte tycker detta är alls roligt men vi glömmer de bakåtsträvarna för ett tag och fokusera på hjältarna där ute som använder internet på ett positivt sätt utan att bryta mot några lagar. Listan är gjord utan inbördes ordning. Självklart kan man inte få med alla på en sån här lista. Vilka tycker du gör mycket för utvecklingen av internet? Blogga själv om det eller lämna en kommentar!

Tidningar – The Guardian

Markus har tidigare nämnt the Guardian på Ohsohightech när de gick ut med att de var den första stora tidningen i världen som publicerade fullständiga artiklar i sin RSS-feed. The Guardian har även något de kallar för Guardian Open Platform som de själva beskriver så här:

The Open Platform is the suite of services that make it possible for our partners to build applications with the Guardian. We’ve opened up our platform so that everyone can benefit from our journalism, our brand, and the technologies that power guardian.co.uk.

Man kan helt enkelt anropa tjänster hos tidningen och få tag i all möjlig information som man själv kan använda i sina egna applikationer. En ekonom från 1996 hade förmodligen skrattat och undrat va de höll på med, och samma ekonom hade även skrattat åt Sergey Brin och Larry Page när de presenterade sin affärsidé.

Bubblare: NY Times, Sydsvenskan.se har fullständig RSS! (Tack frebro)
Se och lär: Alla svenska tidningar, förutom sydsvenskan då! Jag kräver ingen fullständig Rss men nåt så man i alla fall kan få en bild av vad det handlar om.

Artister – Trent Reznor & NiN

nin1I oktober 2007 så gjorde den brittiska polisen ett tillslag mot världens då största torrentsite för musik, OiNK. Musikälskare världen över grät då världens bästa källa för musik var borta. En av dessa musikälskare (de var många) var Trent Reznor, sångare och frontfigur i Nine Inch Nails. I en intervju säger han såhär.

I’ll admit I had an account there and frequented it quite often. At the end of the day, what made OiNK a great place was that it was like the world’s greatest record store. Pretty much anything you could ever imagine, it was there, and it was there in the format you wanted.

Sånt här gillar vi förstås men de intressanta med NiN är att de inte bara tänker att de inte kan tjäna några pengar på att sälja skivor längre utan att de tar det till en ny nivå och ANVÄNDER internet till att tjäna pengar istället för att bråka. Kolla bara in hur trummisen i NiN säljer sitt album eller hur de la ut 400GB oklippt HD material från turnen för alla att ladda hem. De tjänade förövrigt 1.6 miljoner dollar första veckan på sitt album, fast att det var gratis. Jag måste börja lyssna på NiN.

Bubblare: Radiohead, Svenska hiphopare och säkert många fler
Se och lär
: Gubbarna och tanterna

Musik – Webbentrepenörer som Last.FM, Spotify, MySpace osv

spotify-logoAv någon anledning tycker de tidigare makthavarna i musikindustrin att det är bättre för deras affärsverksamhet att stämma tre upphovsrätts-anarkister i Sverige än att ta upp kampen med världens största musiktjänster. Jag kan för mitt liv inte förstå hur det tänker. Samtidigt som advokaterna håvar in stora pengar sitter unga smarta människor runt om i världen och skapar tjänster som människor vill ha.

Idag står inte folk och gräver i skivbackar längre utan man får tips om ett nytt band på Last.FM sen kollar man om det finns på Spotify, finns det inte så letar man lite på YouTube eller på MySpace. Om du gillar det kanske du köper det på iTunes eller så laddar du hem det från nån torrent-sida. När bandet kommer till din stad går du och tittar på konserten som du fått reda på tack vare Last.FM eller Facebook. Konserten ordnas för övrigt av Live Nation.

Bubblare:
Se och lär
: Ni är redan körda skivbolag. Gå och lägg er.

Programmering – Open Source

opensource_logoNi som känner mig vet att jag använder Microsoft-produkter för det mesta jag gör. En av de stora anledningarna till det var att i slutet av 90-talet bestod Open Source communityn fortfarande mest av introverta nördar som förutom att kunna allt om Linux/Unix bara kunde ett ord och det var RTFM. Microsoft-communityn var mer välkomnande. Detta har dock blivit bättre på senare år och idag kan du få fantastisk hjälp av trevliga människor även om du är grön PHP-utvecklare. Det viktiga med Open Source tänket är att det smittat av sig på de andra företagen i branschen. För 6-7 år sedan var det helt otänkbart att Microsoft skulle släppa saker med öppen källkod men .

Se och lär: Jag tror det flesta av de stora har lärt sig.

Kunskap och historia – Wikipedia

Världens största uppslagsverk som uppdateras konstant av hela världens befolkning. Det har förstås fått kritik för att vem som helst kan fylla i information men just detta är också dess styrka. Det är ingen elit som har kontroll över kunskapen utan alla kan editera. Att tjänsten dessutom helt drivs av donationer och inte reklam är imponerade.

Wikipedia har också satt press på de traditionella utgivarna av uppslagsverk och nu kan man nå stora delar av National Encyklopedin online. Morsan och farsans Bra Böckers lexikon med 22 volymer kommer nog enbart användas som prydnad i framtiden.

Bubblare: Internet Archive, Project Gutenberg, WikiLeaks

Andra bloggar om: the guardian, trent reznor, nin, nine inch nails, spotify, last.fm, open source, oink, torrent, musik, hjältar, skivindustrin, internet

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/ohsohightechs-hyllning-till-internets-hjaltar/feed/ 3
Det kontantlösa samhället http://ohsohightech.se/det-kontantlosa-samhallet/ http://ohsohightech.se/det-kontantlosa-samhallet/#comments Thu, 15 Jan 2009 13:10:48 +0000 http://ohsohightech.se/?p=1332 pengar Kommer ni ihåg Cashkorten som bankerna var otroligt pepp på i slutet av nittiotalet? Cashkorten var en bra idé men tyvärr mycket dåligt genomförd. För er som inte minns så var det speciella kort eller ett chip integrerat på ditt vanliga bankkort som man kunde sätta in upp till 1.500:- på. Man behövde ingen kod eller något för att använda kortet och tappade man det så var pengarna borta. Alltså precis som kontanter. Tyvärr föll det hela på höga avgifter för handlare (som ledde till dåligt utbud av handlare som tog emot kortet), konstiga speciella uttagsautomater enbart för Cashkort, ett dåligt ”gränsnitt” för kunden och att satsningen kom några år för tidigt.

Det första mynten dök upp cirka 600 f.k enligt Wikipedia och det har inte hänt mycket sedan dess. Det som utvecklats är att vi numera har en siffra i en databas som vi sedan använder en dator till att växla ut till papperslappar och metallbitar som vi sedan ger till någon som sedan stoppar in metallbitarna och pappersbitarna i en databas igen och får en högre siffra.

Hur det borde fungera

Du har ditt VISA, Mastercard eller vad som helst där du har en liten del som är ”kontanter”. När du handlar med ditt kort så dras automatiskt alla belopp som är mindre än en viss summa automatiskt från dina ”kontanter”. Skulle du inte ha kontantbeloppet på ditt kort så köper du det med ditt vanliga bankkort. VISA och dylika bolag kan ta mer betalt när man inte handlar med sina ”kontanter” och en mindre summa för inköp med din kontantfunktion. Tappar du ditt kort kan du självklart spärra det ”vanliga” kortet men själva kontanterna på det är förlorade. Att sätta över ”kontanter” på ditt kort ska självklart gå att göra via internetbanken eller i bankomater.

Ibland hör man argumentet ”Kontanter finns det ju ingen avgift alls på?” Tjena, om vi glömmer det mänskliga lidande som kontanter ställer till med genom maffiaverksamhet, värdetransportrån, butiksrån, bankrån och dylikt så kostar detta företag och staten stora summor. För att inte tala om bankerna som måste ta hand om alla dessa papperslappar och metallbitar och transportera dem mellan olika platser och låsa in dem osv.

Loppmarknader och övervakning

Jag förstår att man kan ha argument emot det här och att helt och hållet avskaffa kontanter kanske är överdrivet. En sådan sak som att handla en Faktum av en hemlös eller köpa bullar på Gnosjö IF loppmarknad. Där kanske kontanter fortfarande behövs, å andra sidan borde man kunna göra en billig apparat som kan föra över ”kontanter” från ditt kort som även vanligt folk kan använda och ha vid småaffärer.

Man kan också ha i åtanke att ju mer allt blir elektroniskt desto mer har staten/företagen koll på dig. Jag läste t.ex den här artikeln hos Copyriot som fick mig att fundera och tona ner denna artikel en del. Handlar du med kort idag kan du spåras, det vet alla som sett en actionfilm eller läst en deckare de senaste 15 åren. Däremot behöver inte att en kontant-funktion på ett betalkort ha samma effekt då den inte behöver kommunicera med en databas för att dra beloppet och därmed bara ”känner till” var du gjorde din kontantöverföring, på precis samma sätt som när du tar ut pengar.

Min åsikt är i alla fall att det ska vara så billigt och smidigt som möjligt för konsumenten. Och förstås gärna billigt och smidigt även för staten och företagen. Att minska och framförallt uppmuntra en minskad användning av kontanter skulle gynna de flesta i samhället. Och sätta mycket käppar i hjulen för mer ljusskygg verksamhet.

Låt mig höra era åsikter om det här. Kommentera!

Andra bloggar om: Cashkort, Kontanter, Sedlar, Mynt, Kontantlösa samhället, Integritet

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/det-kontantlosa-samhallet/feed/ 22
Behöver vi verkligen antivirus? http://ohsohightech.se/behover-vi-antivirus/ http://ohsohightech.se/behover-vi-antivirus/#comments Fri, 19 Dec 2008 16:12:38 +0000 http://ohsohightech.se/?p=1456 Jag säger det direkt. Jag använder inte ett antivirus-program på min dator, i likhet med miljontals mac användare som knappt vet vad virus är för något. Jag vill inte rekommenderar att köra Windows utan virusskydd men jag vill prata lite om att problemet är större än att bara installera ett antivirus-program och sedan tro man är skyddad.

För två år sedan beslutade jag mig helt enkelt för att jag inte behövde något antivirus. Jag hade då kört med antivirusprogram under cirka 5 år och de hittade aldrig ett enda virus. Jag har däremot varit smittad av virus några gånger. Bl.a drabbades jag av SQL Slammer som år 2004 slog ut halva internet. Men inget antivirus-program i världen skyddade mot den masken. Samma sak med många andra virusattackerna som t.ex Code Red och Nimda som bröt ut år 2001.

Vad har dessa attacker då gemensamt? I de två attackerna 2001 så användes kända säkerhetshål i Microsofts Webserver IIS och i attacken 2004 så använde man ett säkerhetshål i Microsoft databasserver SQL. I det sistnämnda fallet hade Microsoft släppt en säkerhetspatch två veckor tidigare där man fixat problemet men väldigt få uppdaterade sina serverar så snabbt på den tiden, till skillnad mot idag. Det är alltså såna här virus som jag drabbats av och det absolut bästa sättet att skydda sig mot dessa är att köra Windows Update schemalagt samt att ha en fungerande brandvägg.

Men det är inte denna typ av virus som är det stora hotet mot vanligt folk. De stora hotet kommer ifrån trojaner och spyware och dessa borde väl antivirusprogram skydda mot? Men trots att många kör med antivirus så ändå är en stor del av vanligt folks datorer totalt nedlusade med trojaner och förmodligen medlemmar i stora ”botnet” som några nördar någonstans sitter och leker med. De två viktigaste anledningarna till detta tror jag är.

  • Folk köper en dator med Norton, McAfee, F-Secure eller något liknande förinstallerat. Efter två månader börjar det dyka upp en massa dialoger om att ”betala nu så får du skydd”. Nästan alla ignorerar detta och helt plötsligt har de inget vettigt skydd alls.
  • Antivirus-programmen fungerar dåligt. Varför behövs det anti-spyware program? Det borde väl antivirusprogrammen ta hand om. Varför har folk virus när man har ett antivirus-program? Laddar min mindre datorintresserade kompis ner en låt på någon suspekt sida så tittar han eller hon inte ens om filen heter .exe eller .mp3. Han klickar glatt på den och tänker att ”Ähh, det där jävla dialogerna som frågar om jag är säker på detta kommer ju hela tiden. Jaa jag vill lyssna på min låt”. Boom! Nu ligger trojanen på min kompis dator och kanske antivirus-programmet säger till men i många fall gör det uppenbarligen inte det. Och att få bort en trojan är väldigt, väldigt jobbigt.

Hur ska man då skydda sig? Ärligt talat så tror jag personligen att det framförallt är kunskap som krävs. Ofta säger folk ”Ähh, varför ska jag behövas veta skillnaden på olika filer. Jag vill ju bara använda min dator”. Om man drar en parallell till bilkörning. Varför krävs det ett körkort för att köra bil? För att vägarna inte skulle vara säkra om inte alla som körde en bil hade grundläggande kunskaper om vad skyltar och annat betyder. Men det är ingen som säger ”Ähh, varför ska jag veta vad den där vita pilen med blå bakgrund betyder, jag vill ju bara åka till jobbet”. Man behöver inte veta hur en förbränningsmotor fungerar men grundläggande kunskap krävs. Det är samma sak med datorer.

Det krävs också ännu mer säkerhetsengagemang från operativsystem-tillverkarna. Det har blivit mycket bättre de senaste 3-4 åren (Service Pack 2 till Windows XP var en milstople) men det kan förstås bli ännu bättre. Senaste veckan har det varit en het debatt om en artikel som låg på Apples hemsida där de rekommenderade folk att installera antivirus-program på deras mac datorer. När media hittade denna artikel slogs det upp ganska stort för den officiella bilden är att inte Mac har några virus. Apple tog snabbt bort artikeln med följande argumentet:

The Mac is designed with built-in technologies that provide protection against malicious software and security threats right out of the box,” he said. ”However, since no system can be 100 percent immune from every threat, running antivirus software may offer additional protection.

Jag vet inte om de menar att de har någon form av inbyggt skydd. Men helt ärligt, vad är det Norton, McAfee, F-Secure och de andra antivirustillverkarna gör som är så magiskt. Okej, de är bra på att skriva om virus på deras hemsidor och de har ofta guider för hur man tar bort virus osv. Men borde inte Apple och Microsoft klara detta minst lika bra, om inte bättre?

Antivirus är en mångmiljardindustri, det märker man inte minst på hur mycket diverse bloggar skriver om antivirus och får man anta även blir ganska rejält påhejade av antivirus/affiliate företagen. Jag tycker att något antivirus-liknande borde vara en självklar del av varje operativsystem, precis som att det är självklart att de har en tjänst för att uppdatera när brister i säkerheten upptäcks. Världen (internet) skulle bli en mycket säkrare plats om tillverkarna själva fixade antivirus och patchning i samma mekanism. Sen kan som sagt aldrig ett antivirus-program skydda mot dumhet. Folk behöver lära sig och förstå mer.

firewall-windows-uopdate

Nu är jag säker på att en och annan läsare har en del argument mot mig. Och jag vill väldigt gärna att ni kommenterar och slår mig på fingrarna ordentligt nu när jag har orerat ut en massa åsikter som legat och grott i mig länge. Måste också avsluta med att det självklart finns poänger i att ha ett antivirusprogram, det skadar dig i alla fall inte. Men jag tror nyttan av antivirus är klart överdriven och att en fungerade brandvägg och köra Windows Update regelbundet är det viktigaste skyddet.

Kommentera!

Andra bloggar om: Antivirus, Virus, Säkerhet, Windows, Windows Update, Mac, Virusskydd, Trojaner

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/behover-vi-antivirus/feed/ 22
Vad skulle du göra om inte datorn fanns? http://ohsohightech.se/vad-skulle-du-gora-om-inte-datorn-fanns/ http://ohsohightech.se/vad-skulle-du-gora-om-inte-datorn-fanns/#comments Sat, 29 Nov 2008 10:45:34 +0000 http://ohsohightech.se/?p=1233 En blogg om programmering som jag följer ställde den frågan för några dagar sedan och jag började fundera lite, vad skulle man gjort om inte datorer fanns? Många av kommentarerna till det inlägget handlade om att ”Jag skulle jobba med att uppfinna datorn” och liknande. Vilket jag är skeptiskt till att jag skulle gjort.

Mitt liv är väldigt centrerat kring datorer. Och det har inte blivit bättre sen jag fick min iPhone. Jag kommer på mig själv med att istället för att läsa böcker på kvällarna så ligger jag och läser RSS feeds som jag stjärnmarkerat under dagen eller kollar twitter och liknande. Va fan skulle man göra utan datorer?

När jag vaknar/kommer hem så är det första jag gör att sätta på datorn och ”kolla lite”. Jag jobbar med att programmera/driva webbsidor. Jag sköter en stor del av kommunikationen med familj och vänner via e-mail, Facebook, MSN och SMS. Större delen av den underhållning jag konsumerar sker på något sätt med datorn som källa via t.ex youtube och nedladdning. Enda gångerna jag är riktigt nerkopplad är när jag befinner mig på en ö och det är 30 grader varmt ute. Ja .. va i helvete skulle man göra utan datorer?

Jag kan nog inte svara på den frågan, även om jag är programmerare så känner jag mig inte som ingenjörstypen, även om jag är egenföretagare så är det inte för företaget/entreprenörsskapets skull som jag är det utan det är för att jag älskar att skapa och producera med datorn och är ganska bra på det. Jag gillar sport och musik också men det är ju inget man kan jobba med direkt utan en rejäl talang.

George: I like sports. I could do something in sports.
Jerry: Uh-huh. Uh-huh. In what capacity?
George: You know, like the general manager of a baseball team or something.
Jerry: Yeah. Well, that – that could be tough to get.
George: Well, it doesn’t even have to be the general manager. Maybe I could be like, an announcer. Like a colour man. You know how I always make those interesting comments during the game.
Jerry: Yeah. Yeah. You make good comments.

Jag hade varit George Costanza om inte datorn fanns helt enkelt.

Andra bloggar om: Filosofi, Dator, Utan Dator, George Costanza

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/vad-skulle-du-gora-om-inte-datorn-fanns/feed/ 6
Varför inser inte skivindustrin att slaget är förlorat? http://ohsohightech.se/varfor-inser-inte-skivindustrin-att-slaget-ar-forlorat/ http://ohsohightech.se/varfor-inser-inte-skivindustrin-att-slaget-ar-forlorat/#comments Tue, 18 Nov 2008 15:35:07 +0000 http://ohsohightech.se/?p=1156 På SIME förra veckan så hade arrangörerna dragit ihop en panel bestående av Mia Rose, Stefan Glaenzer och Ulf Ekberg. Ulf Ekberg känner de flesta till som en medlem i Ace Of Base medan de andra två i panelen kanske är mindre kända för allmänheten. Mia Rose är en artist som helt och hållet har slagit igenom via YouTube och har idag miljontals fans världen. Stefan Glaenzer sitter i styrelsen och är en av finansiärerna till Last.FM.

Det som alla tre har gemensamt är i alla fall att de hittat sätt att tjäna pengar med hjälp av internet samtidigt som skivindustrin lägger alla sina resurser på advokater och lobbyister. Skivindustrin uppkom för att det fanns ett behov av att kunna distribuera musik. Och skivindustrin är död p.g.a av att det inte längre finns ett behov av att distribuera musik. Internet och artisterna själva klarar detta bra själva eller med hjälp av tekniker och PR människor.

När panelen diskuterade satt Stefan Glaenzer mest och log åt skivindustrins korkade kamp och han skrattar förmodligen hela vägen till banken när han plockar ut avkastningen som de cirka 100.000.000 användarna på Last.FM ger, om skivbolagen hade lagt lite mindre pengar på advokater och lobbyism hade de själva kunnat bygga Last.FM.

Mia Rose ler förmodligen minst lika mycket både av att flera miljoner människor vill höra hennes musik och att hon nu dessutom tjänar en massa pengar på det, på nåt hon bara gjorde för skoj skull. Vilket förmodligen de flesta artister gjort från början.

Ulf Ekberg sa att han tyckte det var helt knasigt att artister kunde vara arga på människor för att de ville lyssna på deras musik. Dessutom visade han Ace of Base webbsida där de hade lagt in en mängd roliga funktioner för att göra dina egna remixer på deras låtar och att man kan köpa dessa låtar som alltså användaren själv gjort om. Dessutom kommer de remixer som gruppen gillar bäst komma med på deras nya skiva.

På väg hem på kvällen läser jag något slags artistuppror på DN debatt. Det hela är så fruktansvärt patetiskt och fel så jag nästan blir arg. Artisterna (som av någon anledning har en medelålder på typ 45-50 år) yrar om att en hel svensk generation av talanger är på väg att gå förlorad. För att citera Det så kallade svenska musikundret som fanns på 90-talet och början på 2000-talet är därför tyvärr ett minne blott.” Helt seriöst, vad i helvete snackar de om? Jag skulle säga att svensk musik lever och frodas som aldrig förr. På 70-talet hade vi ABBA, på 80-talet hade vi Roxette, på 90-talet hade vi Ace of base. Idag har vi hundratals artister som folk älskar världen över. Varför har inte artister som Jens Lekman, Robyn, Jose Gonzales, Adam Tensta, Timbuktu, Håkan Hellström osv skrivit på det där upproret? De kanske är upptagna med att sälja sin musik till reklamfilmer, spela live, skriva kontrakt med tv-serie producenter, sälja ringsignaler, vara ”featured artist” på Spotify osv, listan kan göras oändligt. Jag vet ej hur dessa inkomster redovisas men det ingår förmodligen inte i skivbranschens siffror de presenterar när de pratar om hur mycket omsättningen minskat osv. DET FINNS ANDRA SÄTT ATT TJÄNA PENGAR ÄN ATT SÄLJA PLASTBITAR.

Jag kan förstå att artister är oroliga för att en av deras marknader har försvunnit och jag försvarar inte piratkopiering rakt av. Det jag blir mest upprörd över är att dessa artister inte inser att de förmodligen har fler fans än aldrig förr. Att det finns oändliga möjligheter för dem att tjäna pengar. Att unga artister har en helt oslagbar möjlighet att nå ut idag som inte fanns på deras tid.

Jag avslutar med ett citat från vad jag tror var gruppen ”The National”.

Bands don’t get rich anymore, but more bands can pay their rents

Man kan skriva helt otroligt mycket om det här. Debatten kanske kan fortsätta bland kommentarerna. Och det är skönt att läsa om artister som förstår vad det handlar om. Tack Jason.

Andra bloggar om: Mia Rose, SIME, Timbuktu, Fildelning, Pirat, Piratkopiering, Ulf Ekberg, Last.FM

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/varfor-inser-inte-skivindustrin-att-slaget-ar-forlorat/feed/ 24