Alternativ till iPad

Jag har i dagarna fått leka lite med en iPad och det råder inget tvivel om att tablets är här för att stanna. En tablet är perfekt att ha på soffbordet, på toaletten (faktiskt), om man pendlar och på längre resor. För folk som är totalt ointresserade av att ”skapa” med hjälp av datorn så skulle en tablet helt kunna ersätta en ”riktig” dator.

Precis som Markus skrev i sitt inlägg dagarna efter iPad:en så får vi ha i åtanke att dagens iPad är första generationen av tablets (om man räknar bort några misslyckade försök från bl.a Microsoft) och det kommer hända mycket de närmsta åren. Vad finns det då för alternativ till iPad?

HP Slate

YouTube Preview Image

HP har länge jobbat med Microsoft kring de touch funktioner som finns i Windows 7. Jag har snabbt testat en touchskärm från HP och den imponerade verkligen inte. Jag vet inte om de har gjort några större framsteg på touch-fronten när det gäller sin Slate men jag måste erkänna att jag är ganska skeptiskt. Även om HP Slate kommer ha en kraftfullare processor än iPad så  kommer den förmodligen inte komma i närheten av snabbheten hos iPad. iPad har ett operativsystem som är anpassat för att köras på relativt klen hårdvara som dessutom är anpassad för just iPad. HP Slate kommer köra en vanlig version av Windows 7 med ett ”Touch GUI” gjort av HP.  HP gör dessutom en stor affär av att Flash kommer att fungera på deras apparat till skillnad från iPad vilket jag tror är fel strategi. Jag har inget emot att man stödjer Flash (eller nåt annat) men att göra PR av det känns fånigt. När det gäller film och liknande på webben så är alla överens om att HTML 5 är framtiden.

En intressant aspekt med HP Slate är att det även går rykten om att det ska komma en version av Slate baserad på Android. Man ska också komma ihåg att HP Slate förmodligen kommer vara mer eller mindre en vanlig PC och det borde finnas möjligheter att installera vilket operativsystem som helst på den sålänge det finns drivrutiner som stödjer hårdvaran.

Läs mer: Engadget, Techcrunch

Android-baserad tablet från Google

Nu i dagarna gick Google ut med att de också ska släppa en tablet. Detta är förstås väldigt väntat och deras tablet ska baseras på Android (vad hände med Chrome OS?). Det finns inte så mycket mer detaljer om Googles tablet just nu och de bilder och filmer som finns ute på nätet är bara konceptbilder. Men med tanke på att Android börjar mogna som Operativsystem och just nu är den enda riktiga konkurrenten till Apples iPhone OS så är detta förstås spännande. Att dessutom vem som helst kan bygga hårdvara till Android gör det till ett intressant alternativ till iPad när den väl dyker upp.

Läs mer: Wired, PC World

Microsoft Courier och andra apparater baserade på Windows Phone 7

I samband med att rykterna om Apples tablet satte igång på allvar så dök det även upp rykten om en tablet-liknande apparat från Microsoft. Courier är egentligen ingen tablet utan snarare en booklet då den består av två olika skärmar. Just detta är förstås både en fördel och en nackdel. Att titta på film lär ju t.ex inte gå så bra då det kommer vara en stor kant i mitten. För att läsa böcker, skriva anteckningar, hantera sin kalender, hantera e-mail och liknande lär det dock fungera utmärkt.

Vi komma ihåg att alla bilder och filmer på Courier bara är koncept, jag hittar inga ”riktiga” hands-on filmer som visar hur den fungerar i verkligheten. Det ska också nämnas att Microsoft valt att helt lägga ner sin gamla mobilaplattform som heter Windows Mobile och satsar nu all sitt krut på Windows Phone 7 (de har valt att ta bort series ur namnet). Detta innebär att de förmodligen kommer att dyka upp även tablets som baseras på Windows Phone 7 OS.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

WePad

Jag är alltid lite skeptisk när helt nya företag kommer och försöker konkurrera på hårdvarumarknaden. Det är förstås grymt roligt att folk vågar man vi har sett alltför många exempel på produkter som det pratats mycket om och sedan har det kanske kommit ut nåt på marknaden men det har varit dåliga produkter som med mängder av buggar. Men jag vill ändå nämna WePad här då den ser ganska spännande ut. WePad är utvecklad i vårt grannland Tyskland och baseras på någon sorts Linux men den ska vara kompatibel med Android (som också är Linux).

Läs mer: WePad officiell hemsida, TechCrunch om WePad

Lenovo IdeaPad U1 Hybrid

YouTube Preview Image

Detta är min absoluta favorit. Jag har bloggat om den tidigare på Ohsohightech och det är alltså en laptop kombinerad med en tablet. Du tar helt enkelt loss skärmen från datorn och då blir skärmen en Linux baserad tablet som drivs av egen hårdvara. Den vanliga datorn kör Windows eller vad du nu väljer att installera på den. Det bästa vore förstås om man kunde få in t.ex Windows Phone OS eller Android på tableten men visst känns det som att kombinationen Laptop/Tablet är framtiden? Apple har förstås öppet mål här.

Läs mer: Lenovo, Ohsohightech, Engadget

Plus en massa fler baserade på Android och Linux

Det finns en uppsjö av olika tablets och återigen så är jag skeptiskt när det dyker upp små startups som försöker marknadsföra sig via diverse gadgetbloggar enbart med hjälp av lite konceptbilder och liknande. Men Gizmodo har en lista där de jämför en massa nya tablet och även Mashable har en lista på 9 alternativ till iPad.

Mer hos Ohsohightech

3 kommentarer till “Alternativ till iPad”

 1. #1. Gabriel den 15 april 2010, kl 20:04

  Snygg sammanställning. Jag har väntat lite på HP Slate, men det kanske inte är något att vänta på. Man har lite vant sig vid att apparaterna ska vara ”rappa”…

 2. #2. Daniel den 17 april 2010, kl 18:04

  IdeaPad verkar onekligen jävligt spännande. WePad hade jag förhoppningar om men efter att fortfarande inte ha fått se en demovisning där touch faktiskt använts är jag skeptisk.

  Ska dock fortsätta hålla ögonen på den, ExoPc kan också bli en intressant tablet.

  Bra lista!

 3. #3. Flashman den 21 april 2010, kl 10:04

  Jag vill bara understryka att det handlar om många år innan html 5 kan ersätta Flash. Flash är sååå mycket mer än video. Det används till spel, applikationer, hela sajter osv. Dessutom ser det exakt likadant ut oavsett vilken plattform det visas på. Lägg därtill den tänkbara oviljan hos alla kreatörer/utvecklare att faktiskt byta ut en utvecklingsmiljö som man har arbetat med i många år och som skiljer sig kraftigt från mer traditionella utvecklingsmiljöer.

Vilka bloggar länkar till “Alternativ till iPad”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin