Windows Phone 7 – Kan Microsoft utmana iPhone och Android?

Idag hade Microsoft ett litet event i New York där de lanserade nya Windows Phone 7. Alla som följt smartphone-marknaden länge vet att Microsofts historia där inte är vidare lyckosam. Jag kommer själv ihåg min första smartphone, en HTC som byggde på någon version av Windows Mobile som fungerade miserabelt dåligt.

Men för något år sedan gick Microsoft ut och sa att de skulle börja om från början och helt enkelt följa devisen ”gör om gör rätt” och nu är resultatet här och kallas för Windows Phone 7. Väldigt mycket kring Windows Phone 7 är inspirerat av Apple och iPhone, men mycket är också nytänk vilket gör det ganska spännande.

Hårdvara

I USA kommer det vid lansering att finnas att välja på. Siter som Engadget och liknande har all info om dessa telefoner om ni är nyfikna. I Sverige kommer man kunna köpa Windows Phone via Tre men det kommer även gå att köpa helt olåsta telefoner. De telefoner som ska lanseras i Sverige är HTC 7 Mozart, HTC 7 Trophy, samt (den sistnämnda exklusiv för Tre). I Sverige sker och i USA den 8 November.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Mjukvaran

Som jag skrev så har Microsoft tänkt till här och deras gränssnitt som de kallar för Metro har jag redan utvecklat någon slags hatkärlek till. Ibland ser det helt knasigt ut när bara halva rubriker syns och liknande medans vissa appar har löst det otroligt snyggt. Det går inte riktigt förklara i text men lite YouTube klipp kan nog förklara det hela ganska bra.

Det är kul att Microsoft inte har valt att kopiera iPhone med att bara ha en grid av ikoner på startsidan. En startsida i på WP7 kallas för en ”Hub” och både tredjepartsutvecklare och MS själva kan skapa hubbar. Detta måste också ses för att få en känsla av hur det fungerar.

YouTube Preview Image

Värt att nämna är också Windows Phone 7 gör en Apple här och saker som vi på senare år har fått till iPhone som t.ex cut & paste inte kommer finnas i Windows Phone 7 när den lanseras men enligt Microsoft kommer detta att fixas redan tidigt 2011.

En annan funktion som varit hett debatterat är om Windows Phone 7 kommer ha stöd för multitasking (alltså att kunna köra flera program samtidigt). Som jag förstår det så kommer WP7 inte ha ”äkta” multitasking som t.ex Android men det kommer finnas möjligheter att köra t.ex musik-appar i bakgrunden ungefär som det fungerar på iPhone. Har dock inte fått någon riktig klarhet i detta och om du vet mer får du gärna kommentera.

Marknadsplats (App Store), tredjepartsapplikationer och spel

Windows Phone 7 kommer att ha samma typ av App Store som iPhone. Alla applikationer kommer godkännas innan de publiceras och det kommer finnas regler för vad man får lägga upp osv. Även om jag är kritiskt till denna typ av inlåsning så har det ju rent marknadsmässigt fungerat bra för Apple. Personligen tycker jag att man ska ha en sån här marknadsplats men det bör finnas möjlighet för folk att ladda hem applikationer själva också. Självklart skyddar detta mot både piratkopiering, skräpappar och virus men jag tycker ändå det är fel att några företag i USA ska bestämma vad som är rätt och fel.

Annars så märker man att MS verkligen satsar stora pengar på sin nya plattform. Massor av namnkunniga applikationstillverkare är med på banan. Sveriges älsklingar Spotify kommer att strax efter att telefonen släpps och andra appar/tillverkare som är värda att nämnas är t.ex IMDb, Seesmic, EA Mobile, Pandora, Foursquare osv. .

Jag nämnde EA Mobile ovan och spelen är verkligen det som imponerar mest på mig med Windows Phone 7. Jag har sedan något halvår varit Android-ägare och spelen på Android är verkligen inte imponerande. De spel jag har sett till Windows Phone 7 ser dock verkligen ut att hålla iPhone-kvalitet vilket är ett mycket bra betyg. Dessutom kommer Windows Phone 7 ha en Xbox Live integration vilket förstås är en stor fördel. Förövrigt så gör man spel till Windows Phone i ett ramverk som kallas för XNA. Detta är samma ramverk som används för att bygga enklare spel till XBOX 360.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Hur kommer det att gå då?

Det är förstås väldigt svårt att spekulera i och det som talar emot WP7 är förstås att de är väldigt sena. Hade MS släppt denna plattform strax efter iPhone eller samtidigt som Android dök upp hade jag varit väldigt positiv. Nu har Microsoft en rejäl uppförsbacke men jag tror definitivt inte man ska räkna bort Wp7. Det finns en del saker som talar för dem.

 • Microsoft verkar till skillnad från t.ex Google vilja stimulera marknaden och jobbar aktivt med partners för att få ut så mycket apps och spel som det går till sin plattform.
 • Om det är något som Microsoft har så är det pengar och Wp7 ligger överst på agendan hos väldigt många i Seattle just nu. Att lanserade en plattform i 30 länder är inte något man gör i en handvändning. Så om någon är orolig för att Microsoft inte är dedikerade till det här så kan de sluta oroa sig.
 • Developers, Developers, Developers .. sa Ballmer engång. Och om det är något som Microsoft gör bra så är det att bygga lätta och bra utvecklingsverktyg. Jag har själv lekt lite med utvecklingsverktygen till Windows Phone 7 och det är löjligt enkelt att komma igång. Om du tycker det är kul att programmera så kolla in . Och vi ska inte glömma de miljontals utvecklare som finns runt om i världen som jobbar med .net framework och som suktat efter en mobil plattform att leka med (jag själv inräknad). Att man dessutom tillverkar spelen med hjälp av XNA som jag nämnt tidigare är förstås en stor fördel.
 • De positionerar sig mellan den totala frihet som råder hos Android och den väldigt låsta världen hos Apple. På WP7 kan du välja hårdvara men samtidigt få den kontrollerade miljön som många uppskattar hos iPhone.
 • Många företag har gjort en stor investering i Microsoft produkter och WP7 kommer ha en rejäl integration med Office och andra MS produkter vilket förstås är en stor fördel.

Ja, vi får se hur det går. Jag är iallafall peppad! Och missa inte min nya personliga blogg på olaj.se.

Bonus: Ola har byggt två små Windows Phone Apps redan

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Mer hos Ohsohightech

7 kommentarer till “Windows Phone 7 – Kan Microsoft utmana iPhone och Android?”

 1. #1. macopat den 11 oktober 2010, kl 18:10

  WP7 kommer att konkurrera först och främst med Android, och förmodligen ta en betydande del av deras intäkter. iPhone förblir premiumplattformen, WP7 blir ett mellanting, och Android förpassas till budgetlurar och folk som inte vet bättre.

 2. #2. Ola den 11 oktober 2010, kl 18:10

  Japp, det är ungefär så jag resonerar också. Android kommer väl fortsätta att vara Linux människors osv val också.

 3. #3. Abraham den 11 oktober 2010, kl 19:10

  Windows phone 7 = flopp, folk kommer bli less pa GUI

 4. #4. Bo den 22 oktober 2010, kl 20:10

  Det verkar ju fått en hel del bra recensioner iaf, det hade jag nog inte räknat med.

 5. #5. Defeat den 25 oktober 2010, kl 11:10

  Tror windows 7 kommer lyckas. Det blandar det goda från android med det goda från iphone. Bra kontroll och rensning av skräpappar och bra, standard GUI (till skillnad från android där alla kör olika, vilket hindrar uppdateringar och kan bugga). Vilka är plus-sidorna hos iphone.

  Sen så ser det ju jävligt snygg och flashigt ut (till skillnad från iphones 4 år gamla ikoner)och man kan välja bland flera telefoner. Vilket är androids fördelar.

  Tror inte iphone kommer hålla sig kvar länge, snart kommer deras rykte (vilket är det enda de har nu mera) att försvinna och då slutar de sälja iphones. Vad är en iphone? En telefon med lite ikoner, så jävla tråkigt och opersonligt. Apple har gjort det lätt för sig.

  Det enda de lever på nu är att folk tror att den fortfarande är bäst (vilket den absolut var när dem kom). Det enda som android saknar som iphone har är bra kontroll bland apparna.

  Nu kommer ju windows phone 7 och fyller i androids nackdelar. Hej då iphone (kommer enbart leva kvar bland braten, som inte kan något och skiter i hur dålig telefonen är, bara den har ett äpple på baksidan)

  Iphone kommer försvinna och ersättas av windows 7, medans android kommer vara för hemmameckande geeksen =)

Vilka bloggar länkar till “Windows Phone 7 – Kan Microsoft utmana iPhone och Android?”?

 1. Nyheterna i Windows Phone 7
 2. Hitta applikationer till Windows Phone 7 | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin