Alternativ till Hemnet

Jag har pratat om det förr (här och här till exempel) och det är värt att nämnas igen. Många stora etablerade sidor i Sverige är dåliga. Så fort en tjänst blir marknadsledande så verkar det som att all innovation slutar och man gör inte mer än vad nöden kräver för att befästa sin plats. Detta är såklart väldigt farligt och det gäller att ständigt utvecklas för att kunderna ska finnas kvar, förr eller senare så kommer det nån som vill ta över din marknad och lyckas de bara med sin marknadsföring så är du rökt. Hemnet är ett utmärkt exempel på detta.

När jag sökte bostad för ett och ett halvt år sedan så fanns det i princip inga konkurrenter till Hemnet. I alla fall inte som jag kände till. Och jösses vad jag störde mig på Hemnet. Att göra en vanlig enkel sökning krävde att man gick igenom typ 3-4 sidor och gjorde massa krångliga val, gång efter gång. Sedan dess har Hemnet piffat upp sin tjänst lite men det är fortfarande en svårnavigerad och ganska mossig site. Va kul det är att de finns bra alternativ.

Att hemnet dessutom agerar ungefär som ett skivbolag och gör allt för att stoppa dessa innovativa tjänster istället för att lägga krut på att förbättra sin egen skitsida gör det hela ännu roligare. Så se nu till att bojkotta hemnet och använd något av alternativen Booli.se, Boliga.se eller Bospindeln.se istället.

Booli.se

Denna sida läste jag om hos ronnestam.com och efter en snabb test så inser jag varför han gillar sidan. Startsidan är enkel med ett tydligt sökfält där man automatiskt får förslag på adresser via en ”ajax” sökruta. Det gick på cirka 5 sekunder för mig att få upp alla lägenheter i mitt område och sökresultatet presenteras med en karta på ett snyggt sätt. Väl inne kan man välja att filtrera på storlek, pris och dylikt, du kan även kryssa i en ruta för att se nyligen sålda bostäder.

De har dessutom en medlemssida där du kan registrera dig och lägga upp bevakningar, du kan även utan att bli medlem prenumerera på en sökning via RSS.

Kul också med all statistik på förstasidan där man kan se lite hur bostadsmarknaden verkar för tillfället genom att presentera genomsnittliga kvm priset, antal objekt som ligger för försäljning osv.

Boliga.se

Boliga påminner lite mer om Hemnet än Booli.se genom att deras sökning kräver lite fler steg än Booli. En modern sida ska inte ha mer än en sökruta. Man kan ha en avancerad sök funktion också men det borde man få välja isåfall. Se på Google, hur ofta använder du deras avancerade sökfunktion egentligen?

Boliga har dock en tjänst som är riktigt bra. Väljer man att söka via karta så får du upp hela Sverige och kan på ett mycket smidigt sätt bara zooma in på det område du är intresserad av och se hela utbudet på den platsen. Fungerar riktigt bra.

Bospindeln.se

Denna sida har jag tidigare skrivit om så för lite mer detaljer så rekommenderar jag att läsa om den där. Bospindeln påminner en del om Booli.se fast med lite mindre funktioner. För att bara snabbt kolla av ett visst område fungerar den riktigt bra och enligt dem själva så är har Bospindeln det största utbudet av alla sidor.

Finns det fler bra sidor?

Känner du till några andra bra sidor för att hitta bostäder? Kommentera gärna och komplettera denna lista.

Länkar: Booli.se, Boliga.se, Bospindeln.se

Andra bloggar om: Bostad, Söka bostad, Hemnet, Bospindeln, Booli, Boligan, Bostadsrätt, Villa, Web 2.0, Svenskt

Mer hos Ohsohightech

10 kommentarer till “Alternativ till Hemnet”

 1. #1. Lisa den 23 november 2008, kl 18:11

  Historien om Hemnet är ju helt barock! Är faktiskt lite smått chockad… Instämmer i bojkottningskören iaf.

 2. #2. Petter den 23 november 2008, kl 23:11

  Kul att fler har upptäckt Booli. De andra två slår även de Hemnet, men jag är övertygad om att Booli är framtiden!

 3. #3. Ola den 26 november 2008, kl 10:11

  Pinsamt. Insåg precis att jag skrivit Booligan överallt istället för Boligan. Boligan ska det förstås vara i alla fall. Även om booligan var ett rätt coolt ord.

 4. #4. Adam den 27 november 2008, kl 16:11

  Jag tycker att bospindeln är den absolut bästa! Störst utbud, den är extremt snabb och det är inte massa bök. Den är helt enkelt jävligt smidig, precis som google!
  Inte en massa lull lull som booli eller boligan har.
  Bospindeln är det bästa idag! Dessutom så indexerar de alla sidor, trotts att de kanske inte får det…

 5. #5. LetaMäklare.se den 09 december 2008, kl 15:12

  Håller med om att Booli nog på sikt är vinnaren eftersom de har både kunskap och kapital att utveckla en riktigt bra tjänst.

  Hemnet verkar som sagt inte vara intresserade av att utveckla sin sajt, trots att de har resurserna.

  För tillfället fungerar dock Boligan bäst. Deras sökning via karta är väldigt enkel, snabb och snygg. T.ex. för en person från ett annat land som inte är helt insatt i vilken stad eller på vilken gata han/hon söker bostad så är Boligan överlägsen eftersom man enkelt i kartan kan zooma ned på det område som han/hon är intresserad av. Mer åsikter om ”slaget om bostadsökningar” finns på vår webb http://www.letamaklare.se/SokBostad.aspx

 6. #6. sven den 07 februari 2009, kl 13:02

  Ny sida om bostadsmarknaden och framtiden. http://www.bostad.redict.se bra komplement till dagens hemnet alternativ.

 7. #7. Anders den 11 juni 2009, kl 15:06

  Nu blev det ännu lättare att välja en alternativ sajt eftersom Hemnet gjort ”självmål” och förstört hela sajten med en ny omöjlig navigering

 8. #8. jj den 16 mars 2010, kl 16:03

  Min hyresrätt eventuellt kommer att bli en bostadsrätt. Finns det en bra sida som lista hur mycket lägenheter i min gata har tidigare sålts för?

 9. #9. Caroline Andersson den 15 juli 2010, kl 12:07

  Hej,

  Hade varit spännande att höra vad ni tycker om vår sida. Främst för hyresmarknaden men ändå… Vi håller på att utveckla för fullt och hoppas på att kunna lansera nya versioner med ett rasande tempo under hösten.


 10. Motsvarigheten för hyresmarknaden heter Kvalster.se. Den samlar hyresbostäder från 100-tals olika marknadsplatser och visar allt direkt på en karta.

Vilka bloggar länkar till “Alternativ till Hemnet”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin