Vad är Twitter och hur använder man det?

Kort så kan man sammanfatta Twitter så här:

”Twitter är en tjänst för mikrobloggning och kommunikation som går ut på att dela med sig av korta uppdateringar samt genom att följa andra personer ta del av deras uppdateringar.”

This product is the best medicine I have tried. It works well if taken 3 times a day, before each meal. . The difference between a brand name medication and a generic is in the name, shape and price.

De uppdateringar man gör på Twitter får maximalt innehålla 140 tecken styck. Man får alltså hålla det kort och koncist vilket gör det hela överskådligt och det är lätt att skumma igenom en stor mängd uppdateringar från de personer man följer. När man registrerat sig på Twitter så får man en personlig profil där alla ens postade uppdateringar visas tillsammans med en beskrivande profiltext (på max 160 tecken, kortfattat även här). Sedan har man även en sida där alla uppdateringar från de personer man valt att följa visas.

twittertop2 Vad är Twitter och hur använder man det?

Alla uppdateringar man postar på Twitter är publika (men det går att påverka) och visas därför även på en så kallad Public Timeline där alla miljontals Twitter-användares uppdateringar visas i en ständigt strilande ström. Vill man så kan man välja att ha en helt privat profil och då måste alla som vill ta del av ens uppdateringar först be om tillgång. Jag ska inte skriva att detta är fel på något sätt, men det går emot det som jag tycker är tjusningen med Twitter, dvs öppenheten och tillgången. Detta är en tjänst som kan användas på en mängd olika sätt så det är upp till var och en att avgöra hur man vill göra. Mer om detta nedan.

Varför ska man börja mikroblogga på Twitter?

På många bloggar och i många samtal har jag hört folk klaga över att det är svårt att beskriva vad Twitter är, vilket jag håller med om. Men det riktigt svåra är att sälja in Twitter för en ej invigd och förklara varför det är så bra, intressant och roligt. Det finns fyra viktiga beståndsdelar av Twitter som gör det bra:

 • Ta del av vad personer som intresserar en tycker och tänker.
 • Berätta för de som följer en vad man själv känner för att förmedla för tillfället.
 • Sök efter eller skapa bevakningar på sökord som är intressanta.
 • Diskutera! Både med dem man följer, dem som följer en själv eller med precis vem som helst.

Twitter bygger väldigt mycket på att följa personer som man finner intressanta och bygga upp ett nätverk av personer som följer ens egna uppdateringar och sedan utbyta tankar, länkar, nyheter och ställa frågor. Själva uppdateringarna påminner om Facebook’s statusuppdateringar (uppenbarligen inspirerade av just mikrobloggningstjänster som t ex Twitter) och varför ska man i såfall registrera sig på en separat tjänst som bara handlar om uppdateringar? På Facebook har man ju redan alla sina vänner och man kan se deras uppdateringar osv… Ja, det är just där den stora skillnaden mellan Twitter och Facebook ligger. På Facebook lägger den stora majoriteten till sina befintliga vänner och konverserar med dem. Skulle man skicka en vännerförfrågan till någon man inte känner så uppfattas det i de allra flesta fall som fel. Detta beror framförallt på att Facebook kräver att du är vän med de som är vän med dig. På Twitter är det mesta helt öppet och folk tar mer än gärna emot ”followers” i mängder oavsett om man känner varandra sedan tidigare eller ej, Twitter kräver nämligen inte att du följer de som följer dig. Man följer vem som helst som man tycker tillför något och kan lika gärna börja prata med basketstjärnan Shaq eller amerikanska politikern Al Gore som med en gammal klasskompis från gymnasiet.

En annan styrka med Twitter är att man har ett API som ger tredjepartsutvecklare möjligheten att bygga applikationer för datorer och mobiltelefoner samt webbtjänster där man på olika sätt kan förbättra och personalisera användningen av tjänsten. Det finns även en mobil version som gör att man kommer åt Twitter från de allra flesta moderna mobiltelefoner som finns. Tips på bra applikationer för olika plattformar finns längre ner i denna artikel.

Hur använder folk Twitter?

Eftersom Twitter är en relativt enkelt plattform med få regler eller restriktioner så har folk själva kunnat testa sig fram till olika sätt att använda sig av tjänsten. Själv har jag använt Twitter ganska länge och jag har i första hand sett det som ett komplement till min RSS-läsare. Jag följer i första hand personer som tar upp ämnen som intresserar mig, postar nyheter inom områden jag vill hålla koll på eller personer och företag som representerar en produkt eller tjänst som jag använder. Jag har en ganska lång lista på rss-flöden som jag följer men Twitter är ett bra komplement där man ofta får höra om intressanta nyheter först via någon av sina kontakter och man kan dessutom diskutera intressanta saker direkt.

En del andra använder Twitter främst för att berätta vad de gör för tillfället, vad de äter till lunch och vilken musik de gillar just nu osv. Mycket så som folk använder Facebook’s statusuppdateringar i Sverige.

ohso twitter cnn Vad är Twitter och hur använder man det?Många företag, webbsidor, artister och organisationer använder Twitter som ett sätt att nå ut till sina användare, kunder och fans. En del av dem publicerar bara uppdateringar (ofta via en rss-feed) och använder tjänsten mest för att sända ut information och lyssnar inte så mycket – de kanske inte ens följer en enda användare på Twitter. Detta blir envägskommunikation och i vissa fall kan det anses som negativt och arrogant. Det beror givetvis på vem som står bakom Twitter-kontot och vad det är för information som publiceras men ska man börja använda Twitter för att marknadsföra eller hålla folk uppdaterade om en produkt eller ett företag så är det ofta smart att ta sig tid att lyssna på de som faktiskt är intresserade. Ett exempel på en användare som inte direkt lyssnar men där man kan förstå att det skulle bli ohållbart är CNN Breaking News som levererar viktiga nyheter via Twitter.

Ett annat sätt att jobba med tjänsten är att bygga nätverk och kommunicera med personer med gemensamma intressen. Detta är vanligt och användbart t ex i politiken och även om vi ett tag har sett ett ökande engagemang från partier och enskilda politiker så lär det nog fullkomligen explodera ju närmare valet vi kommer.

Hur fungerar det?

Det finns lite olika sätt att kommunicera och den vanligaste av dem är att man helt enkelt skriver en uppdatering och klickar på ”update”. På engelska brukar en sådan uppdatering kallas för en ”tweet”. I Sverige börjar man tala om att ”twittra” eller ”kvittra” men vi får se vad det blir för uttryck som står som segrande när Twitter blir stort nog för SAOL.

Alla användare på Twitter har ett användarnamn och om man vill rikta en uppdatering till någon så inleder man med att skriva deras användarnamn med ett @ framför. Man kan även nämna en användare med samma princip. Uppdateringar som börjar med ens användarnamn kallas för replies och finns listade på en egen sida så man enkelt ska kunna se om några riktat uppdateringar till en.

@BarrackObama Congratulations! I think you should consult @AlGore regarding the problems with global warming. Good luck.

Vill man kontakta någon privat så går det att skicka ett ”direct message” genom att inleda ett meddelande med ”d ” följt av användarnamnet som man vill skicka meddelandet till och sedan själva meddelandet.

d olaj Kolla din mail så fort du kan! Jag har skickat skisserna på den nya loggan vi pratade om.

Om någon skriver något intressant som man vill sprida vidare till de som följer en så kan man göra en så kallad ”retweet”, en upprepning. Det vanligaste sättet att göra detta på var länge att skriva förkortningen ”RT” följt av användarnamnet och uppdateringen. Detta var inget officiellt förutbestämt sätt att göra detta på utan något som växte fram när kreativa användare upptäckt ett behov och kommit på en lösning på det.

RT @daviden Spotify blocked by our company firewall :( Solutions, anyone?

retweet exempel Vad är Twitter och hur använder man det?

Efter att retweets blivit en viktig del av folks Twitter-användande så byggde Twitter själva in liknande funktionalitet direkt i systemet. Numera kan man enkelt klicka på ”Retweet” och då dyker den aktuella tweeten och dess skapare upp i dina följares lista över nya tweets och de ser även en liten notering om att det var just du som gjorde skickade det hela vidare. Om man tycker att någon man följer gör för många eller för ointressanta retweets så kan man stänga av retweets från just den personen. Gå in på personens profil och klicka på retweet-ikonen så kommer du framöver enbart se personens egna uppdateringar.

retweetsikon Vad är Twitter och hur använder man det?

Listor

En av de större och mer användbara nya funktionerna som införts på senare tid är listor. Det finns väldigt många intressanta personer och företag att följa på Twitter och det blir lätt att man följer fler och fler hela tiden. Det är inget fel med det men ibland kan ens lista över nya postningar kännas oöverskådlig och det kan vara väldigt svårt att hänga med i vad de man tycker är allra mest intressanta har att säga. Lösningen är enkel: skapa en lista. Listor på Twitter är en grupperingsfunktion där man lägger till valfritt antal Twitter-användare och sedan kan man snabbt få upp enbart deras tweets genom att klicka sig in på listan i högermenyn.

twitter lists Vad är Twitter och hur använder man det?

Man kan gruppera precis som van vill, exempelvis personer man absolut inte vill missa uppdateringar i från, personer som skriver mycket om ett visst intresseområde osv. Man behöver inte ens följa de personerna man lägger till i sina listor och man kan själv välja om en lista man har skapat ska vara dold eller om den ska visas på ens profilsida. Alla listor som är öppna kan vem som helst börja att följa, och det kan därför vara ett bra aätt att tipsa andra om folk man tycker är intressanta att följa. Som hashtaggen och fenomenet #followfriday fast mycket bättre.

Sökning och bevakning

ohso twitter search Vad är Twitter och hur använder man det?

Är man intresserad av att kolla in ett speciellt ämne på Twitter så kan man använda sig av Twitter Search som är en relativt kraftfull söktjänst. Det finns en rad olika parametrar att använda sig av för att skapa smarta sökningar och om man vill bevaka en sökning så går det fint att generera ett rss-flöde för vilken sökning som helst och hålla koll i valfri rss-läsare. En del använder även tjänster som t ex Notify.me för att få resultat från en Twitter-sökning skickade via e-post. Sedan en tid tillbaka kan man även hålla stenkoll på olika bevakande sökningar via Twitter.com och de bättre tredjepartsklienterna har också stöd för sparade sökningar.

Hashtags

Avsaknaden av trådade diskussioner har gjort att man börjat märka upp vissa uppdateringar med en så kallad hashtag för att visa att man skrivit om ett speciellt ämne. Det är bland annat vanligt vid stora events som t ex Macworld eller när något inträffar i världen. Vi har tidigare skrivit om hur Twitter användes vid terrorattackerna i Mumbai (#mumbai) och just nu är konflikten i Gaza högaktuell. Tidigare innehöll denna bloggpost några exempel på hashtags men de är förlegade nu och idag används hashtags i väldigt stor utbredning och det är ingen vidare mening att ta upp en massa exempel.

Hur hittar man intressanta personer att följa?

Är man helt nyregistrerad och står utan kontakter så kan man använda Twitters tjänst för att kontrollera om någon av ens kontakter från t ex Gmail, Yahoo eller Hotmail finns på Twitter. Har man redan hittat några vänner eller intressanta personer att följa så är det första man bör göra att kika på vilka personer som de har valt att följa. Är man intresserad av en persons uppdateringar så är ju risken rätt stor att många de användare de i sin tur följer också är intressanta.

Det finns också flera externa webbtjänster som tack vare de öppna API:erna kan kommunicera med Twitter och skapa statistik och listor som inte finns att tillgå på Twitter. Man fyller t ex i sitt användarnamn och får sedan en massa förslag på personer som skulle kunna vara intressanta att följa, baserat på de man redan följer. Två användbara tjänster att kolla in är Mr. Tweet och Twubble. En annan väldigt bra katalog över Twitter-användare är WeFollow som är uppdelad på en mängd olika kategorier och intresseområden.

Söker man efter användare som skriver om ett specifikt ämne så är det enkelt att använda Twitter Search för att söka efter en hashtag eller ett sökord och leta runt bland de träffar man får. Många svenska Twitter-användare hittar man genom att söka på valfritt svenskt sökord som intresserar en, men man kan också ta en titt på denna lista över svenskar på Twitter som dessutom är uppdelad geografiskt. SIS-index har också en förteckning över svenska twittrare.

140 tecken, ska man tänka på något?

Eftersom alla uppdateringar man gör måste uttryckas med maximalt 140 tecken så är det smart att om möjligt välja ett relativt kort användarnamn då även @användarnamn räknas när någon ska rikta en uppdatering till en. Många använder Twitter för att posta länkar och de kan som bekant vara rätt långa. Det har därför skapats en lång rad olika tjänster som går ut på att skapa korta länkar som sedan skickar besökaren vidare. Den vanligaste och definitivt en av de bästa är Bit.ly, som om man registrerar ett gratis konto bland mycket annat tillhandahåller statistik över hur många som klickat på ens förkortade länk.

Applikationer som gör Twitter bättre

De flesta använder webbsidan Twitter.com för att läsa och posta uppdateringar, men faktum är att det finns mängder av tredjepartsprogram som gör det hela bättre och smidigare på många sätt. Här kommer några exempel för olika plattformar.

Tweetdeck Vad är Twitter och hur använder man det?

TweetDeck (Bilden ovan)
Mycket omtalat och lovordat program som ger en fullständig överblick över alla Twitters beståndsdelar. Man väljer själv hur många och vilka kolumner man vill visa, som t ex ”All friends”, ”Replies”, ”Direct Messages” eller kanske en bevakad sökning på en hashtag eller ett sökord. Programmet bygger på Adobe’s AIR-teknologi och fungerar därför både på Windows och Mac.

Echofon
En komplett Twitterklient som har allt utom möjligen det där lilla extra vad det gäller designen. Jag har även skrivit en längre recension om just Echofon här på Ohsohightech. Finns både för Mac, iPhone och som tillägg till Firefox. I dagsläget helt gratis.

twitterrific31 Vad är Twitter och hur använder man det?
Ett av de absolut populäraste programmen för Mac/OS X var länge Twitterrific som är utvecklat av Iconfactory. Det håller fortfarande men Tweetie och Echofon är bättre enligt mig. Twitterrific bygger på ett snyggt designat gränssnitt och lagom mycket funktioner. Programmet har inte riktigt alla fördelar och den oöverträffade översikt som TweetDeck har men det är desto snyggare och smidigare och lämpar sig utmärkt för att ha som en smal lista vid sidan av det fönster man jobbar med för tillfället. Gratisversionen innehåller annonser men det går att köpa en fullversion där man slipper dessa. Programmet finns även för iPhone med snarlika funktioner och utseende.

img 0035 Vad är Twitter och hur använder man det?Tweetie / Tweetie 2
Tweetie 2 är min favorit bland alla de mängder av iPhone-applikationer som finns. Innehåller alla funktioner man kan tänkas behöva och några till, är logiskt och det fungerar felfritt. Storebror Tweetie var länge ett av de absolut bästa applikationerna för Mac men har uppdaterats dåligt de senaste månaderna och har i mina ögon blivit omkörda av tidigare nämnda Echofon. Dock har en version 2 utlovats under våren och då räknar alla med nya stordåd.

Seesmic
En populär applikation som finns i en rad olika utföranden. Användare av Windows, Android eller Blackberry kan ladda ned program för respektive plattform, och det finns även en Adobe AIR-version som kan köras även på Mac och Linux. Slutligen finns det även en webbvariant som slår Twitter.com på fingrarna på många sätt.

Twittra från ”vanliga” mobiler
Det går naturligtvis utmärkt att Twittra även om du inte har en smartphone. Vår goda vän @tvknarkaren skrev för några månader sedan en guide för detta.

Avslutningsvis

Twitter är givetvis inte den enda tjänsten för mikrobloggning men det är den som lyckats attrahera klart flest användare världen över. I Sverige hade länge finskutvecklade, och numera Google-uppköpta, Jaiku en stark postition bland folk inom webb- och mediabranschen men bl a på grund av krav på inbjudan för att få använda tjänsten så har tjänsten inte slagit igenom stort. Jaiku är mycket bra anpassat för längre diskussioner då man tillåter långa meddelanden och har trådade konversationer men man saknar en väldigt viktig faktor: en stor användarskara, framförallt utanför Sverige. I vårt land hade tidigare också svenskutvecklade tjänsten Bloggy ett visst fotfäste. Den är väl genomförd och enkelt att komma igång med men konkurrensen från Twitter och tidigare i viss mån Jaiku verkar ha varit för tuff. När det gäller utländska alternativ så har utmanare som Friendfeed och Pownce kommit och gått, eller i alla fall svalnat av. Det mest intressanta alternativet är nyligen lanserade Google Buzz som har mycket sor potential. Än så längre känns det mer som ett komplement för vissa än en regelrätt Twitter-dödare, men vem vet vilka vändningar det här tar i framtiden.

När detta blogginlägg skrevs för första gången i februari 2009 var Twitter långt i från stort i Sverige, bara lite på gång. Nu, ett drygt år senare när denna uppdatering görs, så har Twitter tagit sig in som en relativt stor spelare. Det är fortfarande Facebook som ”alla” använder och som företag, organisation och artister oftast hänvisar till när det gäller sociala medier. Twitter är kanske inte lika stort men det är fortfarande lite hetare, och under Vinter OS i Kanada fick vi se prov på hur SVT med bravur använde Twitter för att ta sändningarna till en ny nivå. De kommunicerade med tv-tittarna, gav en ”behind the scenes”-känsla, lät tittarna känna sig delaktiga och med hjälp av hashtags kunde tittarna och kommunicera med varandra medan de följde tävlingarna. Jag är övertygad om att det finns väldigt mycket mer att göra just när det gäller TV och att ”titta på TV tillsammans” med hjälp av bland annat Twitter.

Ohsohightech har en egen Twitter-användare som skickar ut en uppdatering när något har hänt på sidan, och om vi har något annat att meddela. För mer personliga uppdateringar och en hel del länkar och nyheter som aldrig hamnar här så kan ni följa Markus och Ola på Twitter.

Gillade du detta inlägget? Prenumera på vår RSS så missar du inga inlägg i framtiden. Läs mer om RSS i Olas artikel på ämnet.

Mer om Twitter

Andra bloggar om: Twitter, Mikrobloggning, Twittra, Tweetdeck, Hashtags, #svpt, Twitterific, Twinkle, Tweetie, Ping.FM, Jaiku, Bloggy, Webbtjänster, Web

Mer hos Ohsohightech

118 kommentarer till “Vad är Twitter och hur använder man det?”

 1. #1. Martin S. den 13 januari 2009, kl 14:01

  Riktigt bra inlägg!

  Det verkar som att det har kommit en Twittervåg i Sverige i början på 2009 och att Twitter nu har potential att få in många svenska twitter-användare.

  Apropå applikationer som gör Twitter bättre; själv använder jag TwitterFox-tillägget till min Firefox. Sjukt smidigt!

 2. #2. Fredric den 13 januari 2009, kl 15:01

  Vet ni om det finns någon möjlighet att synka Tweetdeck för att slippa hålla kolla på grupper och andra inställningar om man använder programmet på flera olika datorer?

 3. #3. Markus den 13 januari 2009, kl 17:01

  Tack Martin! Fick tipset om TwitterFox av en kompis på Twitter och tycker det verkar användbart. Har bara testat det en stund men ska köra det lite mer.

  Fredric: Det verkar inte finnas någon sådan funktion i TweeDeck. De är aktiva användare av Twitter och hade jag varit dig hade jag tipsat dem. @TweetDeck på Twitter, för enkelhetens skull :)

 4. #4. Robert den 13 januari 2009, kl 18:01

  Det här var ett galet bra inlägg!
  Mer informativt går det knappt att få – keep up the good work! :)

 5. #5. Olle Ahnve den 13 januari 2009, kl 19:01

  Sicken genomgång – mycket välgjord!

  Håller med om att det är svårt att förklara poängen med Twitter/mikrobloggande. Min favorit är snodd från Commoncraft show, som definierar Twitter som ”det som händer mellan blogginlägg”.

 6. #6. Daniel Solving den 13 januari 2009, kl 21:01

  Jättebra artikel!
  Ola bör dock fått spatt när du missade Digsbys stöd för Twitter :)

 7. #7. Ola den 13 januari 2009, kl 21:01

  Daniel: Haha, jag har faktiskt börjat bli mer och mer skeptiskt till Digsby. Själva programmet är nice men det kommer bundlat med en jävla massa skräp nuförtiden. Inget men vill tipsa ”klicka förbi allt så fort som möjligt” människor om :)

 8. #8. Daniel Solving den 14 januari 2009, kl 09:01

  Ola: Du kan ju inte bli skeptisk till saker utan att berätta det för mig, så jag kan anpassa mig :) Hoppas att allt är bra!

 9. #9. RuggigHund den 14 januari 2009, kl 11:01

  Snygg och informativ genomgång!

 10. #10. Elias den 14 januari 2009, kl 19:01

  Bra genomgång!
  Testade Twitter, gillade det, tills min kära syster ville kommentera ett inlägg. Verkade som att man var tvungen att registrera sig. Det var lite synd. Använder nu bloggy.se, men den skickar meddelandena till Twitter. :)

 11. #11. Markus den 15 januari 2009, kl 18:01

  Robert, Daniel, RuggigHund: Tack! Grymt kul att ni gillar.

  Olle: “det som händer mellan blogginlägg” var faktiskt en riktigt bra förklaring. Den ska jag lägga på minnet.

  Elias: Man kan läsa det mesta utan att registrera sig men registrering krävs om man vill skriva något. Bloggy är som jag skrev mycket välgjord och ett bra alternativ för svenskar.

 12. #12. Edhen den 20 januari 2009, kl 10:01

  Bra info boys’n girls!

 13. #13. Ludophile den 22 januari 2009, kl 18:01

  ”Både med DEM man följer, DEM som följer en själv…”

 14. #14. Ola den 22 januari 2009, kl 20:01

  Petiga läsare är bra :) Åtgärdat!

 15. #15. vision den 23 januari 2009, kl 06:01

  varför finns det inga liknande rss feedreaders program som inte ser ut som djävla emailklienter?

 16. #16. Manou den 27 januari 2009, kl 00:01

  Grymt inlägg! Nu vet jag allt jag behöver veta om Twitter och funderar på att börja twitta själv.

  Tack!

 17. #17. Markus den 27 januari 2009, kl 16:01

  Tack för rättsvaningar, hyllningar och kommentarer. Kul att denna text fortsätter att läsas. Skicka den vidare till alla era vänner som är nya på Twitter eller de som inte fattat grejen ännu.

 18. #18. Andreas den 30 januari 2009, kl 01:01

  Förstår verkligen inte vad jag ska ha Twitter till.. har precis alla jag känner på FaceBook och får statusuppdateringar och kan skicka meddelanden där (och mycket mer). Varför skulle jag vilja använda Twitter?

 19. #19. mikaelf den 04 februari 2009, kl 20:02

  @Andreas Jag uppdaterar mina facebook-statuser genom att twittra in. Så fort jag skickat ett meddelande till Twitter (genom mobilen eller datorn) säger Twitter automagiskt till Facebook att jag har en ny status. Statusen visas även på min blogg, och de av mina vänner som inte har facebook kan kolla statusen på Twitter eller på bloggen.

 20. #20. Stefan den 10 mars 2009, kl 13:03

  Tips om hur man kan använda Twitter
  http://savethemedia.com/2009/03/09/youre-on-twitter-now-what/

  Något att tänka på efter man registrerat sig…
  http://www.10000words.net/2009/03/top-7-mistakes-new-twitter-users-make.html

 21. #21. Sylvia den 18 mars 2009, kl 00:03

  Superbra inlägg! Tackar tackar

 22. #22. E den 18 mars 2009, kl 23:03

  Hej! Kostar det något att ta emot tweets i mobilen?

 23. #23. niilo alhovaara den 29 juni 2009, kl 10:06

  Kanonbra genomgång men jag funderar lite på det här med DirectMessage: är det inte bara ‘d username msg’ som gäller? Med andra ord, ‘d’ istället för ‘dm’ om man inte vill vara publik?

 24. #24. Markus den 01 juli 2009, kl 11:07

  Niilo: Tack! Både dm och d funkar fint. Vet inte om d är något de infört nyligen eller om det funkat hela tiden :)

 25. #25. niilo alhovaara den 01 juli 2009, kl 14:07

  Apropå D och DM så jag råkade läsa någonstans om det (o)lustiga initiativet http://dmfail.com/ och i det sammanhanget stod det att de flesta som av misstag publicerar sådant som var tänkt vara privat har använt DM istället för D – men det kanske endast handlar om när man svarar genom sms eller något?! Vill gärna veta vad som gäller, av ren självbevarelsedrift :)

 26. #26. ecoguiden den 21 augusti 2009, kl 11:08

  Tack för en pedagogisk och bra skriven sida!
  /Thorsten

 27. #27. Markus den 21 augusti 2009, kl 13:08

  Tack för det Thorsten!

 28. #28. Lisa Wiklund den 19 oktober 2009, kl 09:10

  Tack för inlägget, hittade precis vad jag sökte!

 29. #29. Monaliiza den 26 oktober 2009, kl 11:10

  Tack för bra information! Exakt vad jag letade efter! Thanx!

 30. #30. Sofia den 27 november 2009, kl 18:11

  Riktigt bra artikel! Jag har personligen tröttnat lite på Facebook. Många i mitt umgänge har däremot inte Twitter, men det finns ju många andra roliga att följa :) Det är det roliga med Twitter. Man kan nästan hitta vem som helst!

 31. #31. Sofia den 16 december 2009, kl 16:12

  Jag letar efter en funktion på twitter som länkar ihop två twitterkonton, ungefär som man kan göra på bloggy: man skriver ett inlägg och sen visas det på båda kontona. Finns det ens på twitter?

 32. #32. Anna-Karin den 20 december 2009, kl 13:12

  Tack

 33. #33. Tord Sand den 02 januari 2010, kl 01:01

  Twitter är ett underskattat verktyg i fajten om att synas gentemot de målgrupper som vanligtsvis inte läser tidningar eller ser på TV där man normalt sett marknadsför sitt företags tjänster & produkter.

  Själv använder jag Twitter i arbetet som social media advisor, för att lyfta mina uppdragsgivares budskap i kombination med det vi gör på Facebook, LinkedIn, Ecademy, Xing och andra sociala media.

  Bästa effekten når man i en kombination och synnergisynkningar mellan microbloggandet och sociala mediafunktionerna.

  -Tord c”,)
  social media advisor

 34. #34. Ero den 14 januari 2010, kl 20:01

  Jag hade en sjuk dröm för 3 dagar sedan, jag drömde att jag förstod storheten med Twitter! Jag använde det för att hålla kontakt med vänner, företag för jobb osv. Jag var en rambo-twittrare!

  När jag vaknade undrade jag hur fasen det kom att jag drömde om twitter och hur jag kunde drömma att jag insåg storheten i det hela :P Jag har bara testat twittra lite smått, 1-2 tweets eller vad det heter.

  Så i förrgår ordnade jag med iPhone-app och började twittra :P Kanske blir min dröm sann och jag blir en rambo inom twitter-världen :P

  Twitter av alla drömmar man kan drömma.. Hahahaha! :D :D

  @DannyThunder är mitt twitternamn :)

 35. #35. Göran Hedberg den 16 januari 2010, kl 16:01

  Hur får man tillfälla att skriva egna kommentarer? Hur kommer man in?

 36. #36. Tord Sand den 16 januari 2010, kl 18:01

  En väldigt bra beskrivning av Twitter, samt övriga tips om vilka alternativ som finns för microbloggande!
  Jag rekommenderar olika verktyg till mina klienter beroende på hur de vill synas och gentemot vilken målgrupp, och det finns även de som bevisligen fått nya jobb genom att visa sig duktiga på bloggande samt att använda sociala medier.
  Ni kan se en del av detta på min hemsida där jag beskriver dessa olika fenomen, mer utförlig fakta kommer löpande i bloggformat.
  -Tord
  social media advisor/jobbcoach
  http://www.internetmarknadsforing.biz / http://www.dromjobbet.se

 37. #37. Alma T den 04 februari 2010, kl 15:02

  Här är några fler länktips om vad Twitter är och att komma igång med att använda Twitter på ett bra sätt inom skola och utbildning eller arbete:

  http://itforpedagoger.skolverket.se/nyheter/twitter/

  http://lankskafferiet.skolverket.se/v2/cgi-bin/search.cgi?mode=keywords&pattern=Twitter

  Att twittra för ett företag
  http://www.mattiasbostrom.se/2010/01/31/att-twittra-for-ett-foretag/

 38. #38. Rakel Johansson den 22 februari 2010, kl 15:02

  Den här artikeln har mycket matnyttig läsning. Många saker jag undrat över och som jag fått en förklaring till. Tack RJ

 39. #39. EK_74 den 27 februari 2010, kl 22:02

  En sida där man kan följa svenskar på Twitter:

  http://www.swetweet.com/

 40. #40. Tord Sand den 05 mars 2010, kl 10:03

  Tina, nu skrev du väl ändå i fel forumtråd?
  Vargar i Twitter? =)

  Jag fick +800 nya internationella followers på ca 48timmar, nytt rekord för mig så nu undrar jag om ni har andra bra förslag på hur man finner svenska followers med samma hastighet?

  Undrar
  Tord c”,)
  social media advisor

 41. #41. Larry Taylor den 10 mars 2010, kl 20:03

  Bra info som hjälper mej att komma igång med att tweeter. Stor tack!/L.Taylor

 42. #42. NilsT den 13 maj 2010, kl 07:05

  Hur gör jag för att kommentera en tidningsartikel med hjälp av Twitter?
  Hur kan läsarna av artikeln se min kommentar?
  Hur kan jag se andra kommentarer?
  Jag förstår inte hur det hela hänger ihop.
  Hänger det överhuvudtaget ihop???
  (Det gäller naturligtvis tidningsartiklar som har alla dessa symboler för Facebook, Twitter, etc.)

 43. #43. askript den 16 maj 2010, kl 13:05

  Tack för grymt bra info! Men en sista fråga som jag bara inte förstår, det kanske inte ens är möjligt: kan jag läsa andras replies på tweets? Om någon t.ex. skriver i sin tweet ”nån som vet en bra bok?” vill ju jag kunna läsa tipsen! går det?? har förstått att det går att komma vidare och läsa kommentarer på tex bilder och länkar, men jag vill ju se hela kedjan av kommentarer – det är ju det som är givande! Går det?? tack! /.a

 44. #44. Denise den 02 januari 2011, kl 14:01

  Hej…
  Jag undrar hur och varför twitter är bra!!
  Jag kan inte engelska så bra och vill därför hjärna ha en förklaring på vad TE.X
  settings betyder om du förstår :D

 45. #45. Luger den 22 januari 2011, kl 14:01

  Som ny på TWI säger jag – tack !

 46. #46. sozy den 01 april 2011, kl 19:04

  färsking här =)

 47. #47. Katarina den 06 april 2011, kl 11:04

  Jag har läst olika sidor för ”hur funkar-twitter” och besökt twittersidor för att begripa det. Men hur ser man vem som har skrivit vad på en twittersida? Är det den som står först med ett snabel-a som är avsändaren? Ibland står det två snabel-adresser efter varann allra först i inlägget. Är då den ena avsändare och den andra adressat? Eller tvärtom? Och så undrar jag hur man kan se alla repliker i en diskussion? Allt verkar helt fragmentariskt. Och det hänger antagligen ihop med att jag inte ser varifrån ett inlägg kommer.

 48. #48. Katarina den 06 april 2011, kl 11:04

  Jag har läst olika sidor för ”hur funkar-twitter” och besökt olika twittersidor för att begripa det. Men hur ser man vem som har skrivit vad på en twittersida? Är det den som står först med ett snabel-a som är avsändaren? Eller är detta adressaten? Ibland står det två snabel-adresser direkt efter varann först i ett inlägg. Vem är vem? Och så undrar jag hur man kan se alla repliker i en diskussion? Allt är helt fragmentariskt. Och det hänger antagligen ihop med att jag inte ser var inlägget kommer ifrån.

 49. #49. stef den 21 maj 2011, kl 10:05

  Jätteintressant och detaljerat inlägg! Man vet ju liksom ungefär vad Twitter är och vad det används för men personligen så visste jag inte allt om hur det fungerar. Jämfört med facebook t.ex. använder jag Twitter mycket mindre men vill börja göra det mer. Ofta gäller det ju att förmedla nyheter till alla och inte bara till sina vänner.

 50. #50. Stefanie Elgart den 23 maj 2011, kl 06:05

  Great learn, I just handed that onto a colleague who was executing a small evaluation on which. And he actually purchased me lunch time as a result of I observed it for him smile So let me rephrase which: Many thanks for meal! Anyhow, in my language, there are normally not considerably good supply like that .

 51. #51. Lennart Brunander den 27 juni 2011, kl 21:06

  Hej!

  Jag vill avsluta min kontakt med Twitter. Kan det ske på detta sätt eller krävs något annat?

  Lennart

 52. #52. Maria den 01 augusti 2011, kl 12:08

  Ja du nu när man söker jobb så är det många företag som använder twitter

 53. #53. Christian o den 11 september 2011, kl 02:09

  Jag är helt ny här

 54. #54. Marika Lindsjö den 13 september 2011, kl 21:09

  jag är helt ny här ,,,

 55. #55. Micky den 23 september 2011, kl 08:09

  Om jag inte har några followers på twitter men följer 200 st, kan dom läsa mina tweets när jag skriver ?

 56. #56. Millejor den 17 oktober 2011, kl 23:10

  Har jag blivit twittrare nu?

 57. #57. Millejor den 17 oktober 2011, kl 23:10

  Hur blir jag twittrare?

 58. #58. Amanda den 12 november 2011, kl 19:11

  Om jag vill skriva till någon, så går jag in till ens profil och skriver ett meddelande, men det kommer inte upp på dens logg?
  Du har skrivit här att man ska skriva ett ”d” innan. Men det funkar inte :(
  hjälp mig någon!

 59. #59. Elin Andersson den 24 november 2011, kl 11:11

  Hej jag heter Elin. och jag jobbar med sociala medier och jag undrar bara när grundades Twitter?

 60. #60. ulla jansson den 15 januari 2012, kl 10:01

  prövar Twittra

Vilka bloggar länkar till “Vad är Twitter och hur använder man det?”?

 1. Så hanterar du din digitala identitet i framtiden | stefan deak
 2. Mikroblogging och Bloggy - Scary Marys blogg
 3. Twittra på « Webbpedagogik
 4. Nej, mikrobloggen dödar inte bloggen at Deepedition
 5. Börja Twittra idag! || Pash by Sinner ®
 6. Mashup.se » Twitters API - ett smörgåsbord av data
 7. Därför ska du ha koll på mikrobloggarna | Sennbrink Konsult
 8. Twitter «
 9. Ibland blir det inte som man tänkt sig | Anna Hård af Segerstad
 10. Twittrar du? « När du saknar ord
 11. Effekt » På max 140 tecken
 12. Karin Friberg » Blog Archive » Twitter @, DM, RT
 13. “vad är det där twitter egentligen?” — petterknutsson.se
 14. Vad är Twitter och hur använder man det? | Ohsohightech.se « Get Involved
 15. Kreafonbloggen » Blog Archive » Mikroblogg för nybörjare
 16. JSKN » Arkiv » Twitter som verktyg och hur du använder det
 17. Bli ett twitterproffs | mathiaskarlsson
 18. Bloggliv - allt om datorer och IT » Blog Archive » Tipsen och verktygen för Twitter
 19. Twitter
 20. Mikrobloggande börjar visst ta fart i Sverige! — Sturm & Drang
 21. Dax att hänga på Twittertrenden? | Addnetwork Malmö
 22. Voddler aka Spotify för film – Snabbgenomgång och 10 invites åt er! | Ohsohightech.se
 23. Emelies Blogg » Arkiv » Lärkontraktet
 24. Redovisning av tjänst 1: Twitter « Marcus Knutsson
 25. Nu Twittrar jag igen! :: Tobias Sandelius
 26. Fröken Wastes uppgifter
 27. Dags för Twitter? | The Blog Guru
 28. Så kommer du igång med Twitter - 8 guider | Edvinssons blogg
 29. Lär dig twittra och varför ska du twittra? | Emil Jansson
 30. NV08 läser Svenska B » Vad kännetecknar bloggar?
 31. En helt sjuk (…) rapport från #YABA | The Jennie
 32. Följ Whoa på Twitter, Facebook eller via RSS | Whoa
 33. OhsohightechStuffa & Co
 34. Sociala medier för författare | jardenberg unedited
 35. En uppdatering om Ohsohightech och AlternativeTo | Ohsohightech.se
 36. Vad är Twitter och hur använder man det? | Ohsohightech.se « Data & Internet Tips & Trix
 37. Börja twittra! Två tips på vägen. | Carnebro
 38. Genvägar till nytt jobb – Twitter « Välkommen till Kompetensverkets blogg!
 39. Mötesplats Skola 2010 » Presentation av Mats Larsnäs, officiell bloggare och twittrare
 40. Twitter eller Facebook? « SMYG
 41. Efter en kurs om sociala medier « I(t-)tankarna
 42. Lärkontrakt « DreamOutLoud
 43. Mitt lärkontrakt « Ann-Sofie
 44. Lärkontrakt « ninawikner
 45. Del 1. Vad är Twitter? « Ann-Sofie
 46. Första inlägget om Twitter « ninawikner
 47. Inlägg 2 om Twitter « ninawikner
 48. Lärkontrakt « reglando
 49. Har skaffat Twitter nu xD coolt « Mugoki
 50. Intressanta bloggar och nätverk « kajsasi
 51. Blogg om Twitter| Del 1 | RetardedWords.se
 52. Push Notifications för iPhone och varför mobiloperatörerna borde vara rädda | Ohsohightech.se
 53. Bästa Twitter-applikationen på iPhone är Tweetie | Ohsohightech.se
 54. Mikrobloggar – en uppdatering | Ohsohightech.se
 55. Twingly lanserar mikrobloggsökmotor | Ohsohightech.se
 56. Twitter: Ny funktion 'Suggested Users' | Ohsohightech.se
 57. Det bästa hitills under 2009 | Ohsohightech.se
 58. När pöbeln kom till Twitter – Så twittrar du med en vanlig mobil | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin