Echofon är en riktigt bra Twitter-klient för Mac

Den allmäna uppfattningen bland twittrare med Apple-datorer verkar länge ha varit att Tweetie är den klart bästa Twitter-upplevelsen man kan få. Jag höll länge med om att Tweetie var både bäst designad och hade alla funktioner man kunde tänka sig behöva. Men sen hände något. Twitter gick från att (vad det verkade) ha ägnat all sin utvecklingstid åt att släcka bränder till att istället ösa ut nya funktioner i en rasande takt. Användarlistor, ny design på i princip alla vyer av webbsidan, inbyggt stöd för retweets, positionering osv. Här hängde inte Tweetie alls med i mac-versionen trots att man för iPhone släppte Tweetie 2 med massor av nyheter. Med en allt mer omodern applikation framför mig på datorskärmen bestämde jag mig för att se om det fanns en värdig ersättare. Det gjorde det!

Echofon började som en relativt uppskattad iPhone app men snart kom det också en version för Mac samt en Firefox-plugin. När mac-applikationen först släpptes så kändes den helt ok men i jämförelse med Tweetie var den inte särskilt spännande. Nu ett antal månader senare har Echofon sprungit förbi fullständigt. Dessutom är programmet helt gratis under utvecklingsfasen som pågår just nu så det finns egentligen ingen anledning att inte ge det en chans. Det återstår att se hur en framtida kontring från Tweetie kommer förändra läget, men just nu är det inget snack om vilket program som ligger i framkant.

7 anledningar att testa Echofon:

 1. Perfekt lösning med en statusrad högst upp i programmet som innehåller fem tabbar; alla tweets, tweets innehållande ens användarnamn, privata meddelanden, de listor man följer samt en sökfunktion. För samtliga tabbar ser man hela tiden antalet nya tweets i statusraden men det är också lätt att nolltälla siffrorna så det inte övergår till en jobbig måste-kolla-funktion.
 2. Stöd för Twitter Lists och dessutom på ett riktigt bra och lättillgängligt sätt. Inne på denna tabben väljer man mellan de olika listor man följer i en drop-down meny och sedan ser man hela tiden antalet nya tweets för den valda listan i statusraden.
 3. Stöd för Twitters nya typ av retweets, men också för den gamla manuella varianten (retweet with comment). Vissta gillar den nya och andra den gamla typen och att Echofon låter användaren välja är perfekt.
 4. Hela programmet är väl designat och allt känns genomtänkt ned till minsta lilla funktion. Programmets fönster passar perfekt att ha ganska smalt, t ex liggandes vid sidan av browsern. Bra anpassningsmöjligheter gör att man kan ställa in storleken på både bilder och text.
 5. Snabbt och smidigt användarbyte om man använder fler än ett Twitter-konto. Man klickar helt enkelt på bilden längst ned till vänster i programmet och väljer kontot man vill växla till.
 6. Kanske det bästa av allt är något som Echofon kallar för en browser drawer. Det är en utfällbar box där man kan se bland annat konversationer och all info man behöver om en Twitter-användare, utan att någonsin tappa fokuset på listan över tweets.
 7. Synkning med iPhone-applikationen. Om man använder Echofon både i mobilen och på datorn så kan man hela tiden hålla enheterna i synk, vilket innebär att man slipper komma ihåg vad man senast läste och leta sig fram och tillbaka i tidslinjen.

Echofon är gratis under utvecklingsarbeten och kan laddas ned här.

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Echofon är en riktigt bra Twitter-klient för Mac”

 1. #1. Anders E den 16 februari 2010, kl 07:02

  Den här tokentusiastiska recensionen av Echofone made me do it, så nu har jag testat den litegrann. Det är, helt klart, en trevlig klient. Den känns lätt och smidig och tar inte upp en massa plats, vilket jag kan uppleva att TweetDeck gör. Jag ska försöka lista för- och nackdelar ganska kort här.

  Fördelar:
  Den hanterar listor otroligt smidigt, genom att ha dem i en rullista så att man enkelt kan växla mellan listor.

  Det är väldigt lätt att följa konversationer.

  Den hanterar både Growl-notifications och badges i dockan, vilket är bra. Den ska hantera push i iPhone, men det har jag inte fått att funka av någon anledning. Ambitionen är dock god.

  Nackdelarna (som Markus inte tar upp!):
  När man ska skriva in ett nickname fyller den inte automatiskt i, eller tar fram en lista över de man följer som TweetDeck. Det saknar jag, det skulle underlätta.

  När man vill dela en URL kortas den inte automatiskt.

  Det är väl de två stora nackdelar jag hittills stött på, som sänker klientens funktionalitet.

  I övrigt, en mycket trevlig klient.

 2. #2. Markus den 16 februari 2010, kl 09:02

  Anders: Tack för mycket bra kommentarer! Vi kommer till Echofon från två olika världar som jag förstår det (Tweetie för min del och TweetDeck för din del?).

  Jag har inte ens tänkt på det här med automatisk komplettering av nicknames eftersom jag aldrig vant mig vid att ha det. Har testat TweetDeck några gånger och visst är det en lysande funktion. Hoppas verkligen det kommer till Echofon.

  Angående URL-förkortning så tycker jag det är mer av en fördel än en nackdel att allt inte förkortas automatiskt. Det går så pass enkelt att trycka på de två pilarna under tweet-fältet och de gånger man inte vill förkorta så vägs det extra klicket helt klart upp. Vissa URL:er är en del av förklaringen i en tweet så jag vill inte alltid ha en bit.ly

  Kom en sak jag saknar: En ikon i statusfältet men det är på gång som jag förstått det.

 3. #3. Robert den 10 mars 2010, kl 11:03

  Skoj! Jag kör också Echofone fast på min Windows-maskin och det passar mig utmärkt. Använder inget annat förutom när jag kör via mobilen.

 4. #4. Anders E den 11 mars 2010, kl 07:03

  Nu verkar det som att fler av de funktionerna jag efterlyste kommit i de senare uppdateringarna av iPhone-appen. Men av någon anledning ligger den längre fram än desktop-appen.

  Men jag har ändå helt gått över till att använda Echofon, på alla plattformar. Det är en sjukt trevlig klient.

 5. #5. Markus den 11 mars 2010, kl 10:03

  Anders: Kul att du gått hela vägen och bytt både i mobil och på datorn. Hur tycker synken funkar, om du nu använder den?

  Jag kör fortfarande Echofon på datorn men är kvar med Tweetie 2 i iPhone. Nu har ju Tweetie 2 utannonserats och risken finns att det blir väldigt bra. Frågan är dock om det kommer en grym ny version nu som sedan sakta blir mer och mer rostig som det blev med Tweetie 1. Echofon håller ångan uppe hela tiden och även om de inte gör lika snygga grejer så tror jag mer på deras sätt att jobba som utvecklare. Vi får se vad som händer.

Vilka bloggar länkar till “Echofon är en riktigt bra Twitter-klient för Mac”?

 1. Vad är Twitter och hur använder man det? | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin