Myter och fakta om batteriet i din laptop eller mobiltelefon

Då och då får man höra saker om batterier, det kan vara allt ifrån att man ska ladda ur dom då och då till att man ska ladda dem i evig tid när man köpt en ny laptop eller mobiltelefon. Jag har fått frågor flera gånger från folk som undrar om dessa saker och har även själv ofta funderat på vad som är sant och vad som bara är skitsnack. Denna artikel gäller enbart moderna Litium baserade batterier. Vad som gäller för äldre batterier har jag inte tagit reda på. Men kolla mina länkar längst ner så finns det mer info. Om du har en dator eller telefon som är köpt efter 2004-2005 så har du förmodligen ett Litiumbaserat batteri.

Jag har i alla fall spenderat lite tid på nätet för att försöka ta reda på lite fakta. Enjoy!

Kort om hur Litium batteriers livslängd

Ett Litiumbaserat batteris livslängd baseras på antalet fullständiga laddningscykler. Alltså om du använder din dator till 50% och sedan laddar upp till 100% så har du förbrukat en halv cykel. Laddar du ner till 50% igen och upp så är du uppe i en hel cykel. Ett batteri har ett begränsat men som Apple uttrycker det ”stort” antal cykler.

MYT: Du ska ladda ur batteriet ofta så förlänger du dess livslängd

Detta är inte sant när det gäller moderna batterier. Det var däremot sant för äldre typer av batterier (Ni-Cad). Vissa källor anger att du ibland (cirka ”var trettionde laddning”) ska ladda ur för att kalibrera din batterimätare medan andra säger att man aldrig ska ladda ur batteriet fullt.

MYT: Ladda inte datorn när du använder den, detta sliter på batteriet

Detta försämrar snarare batteriet i.o.m att du då laddar ur batteriet och ”gör åt” laddningscykler. Datorn till skillnad mot billigare batteriladdare är såpass smart att den stänger av laddningen av batteriet när det kommit upp i 100%. Detta innebär att datorn inte använder batteriet alls när det väl laddat upp. Om du använder en bärbar dator inkopplad under långa perioder så bör du ta ut batteriet ur datorn och och lägga det på en sval plats för att skydda det mot datorns värme. Mer om detta nedan.

SANT: Lägg batterier i kylen så förlänger du dess livslängd

Detta är helt sant enligt alla källor jag hittat. Lägg gärna batteriet i en plastkasse för att skydda det mot kondens. Man ska dock aldrig lägga det i frysen då Litium batterier inte gillar minusgrader. Om du tänker förvara batteriet en längre period så se till att batteriet är laddat till ungefär 40%, om det är fullt laddat så slits batteriet mer.

Vill tillägga att oavsett hur bra du förvarar ditt batteri så slits det litegrann. Köp därför aldrig ett extra-batteri för att det är ”bra att ha” om du nu inte råkar få en riktigt bra deal :)

MYT: Man ska ladda batteriet ett dygn innan man använder datorn/telefonen

Detta är enligt allt jag läst på nätet inte sant. Ännu en myt som härstammar ifrån äldre typer av batterier. Det som är mest irriterande är att man fortfarande ofta får rådet ifrån mer eller mindre inkompetenta försäljare på diverse stormarknader. Man kan till och med hitta det i bruksanvisningar ibland.

Sammanfattning

Det finns mängder information om detta på nätet. Vissa sidor skriver saker som talar i motsats till vissa andra men jag har försökt att hitta information från många olika källor och bedöma vad som verkar mest trovärdigt. Jag tror det jag fått ihop här är tillförlitliga fakta. Skulle uppskatta väldigt mycket om du lämnar en kommentar om det är något som är fel eller om du tycker jag missat något viktigt.

Och som sagt, läs vidare på länkarna nedan om du vill ha mer information.

Referenser: http://www.atbatt.com/blog/32.asp, PC-World , Wikipedia, Forumtråd hos Notebookreview, Forumtråd hos Apple, Battery University, Apple om batterier

Andra bloggar om: Batterier, Lithium-Ion, Li-Ion, Litium, Litiumjon, Myter om batterier, Myter, Livslängd, Batteri livslängd, Förvara batterier, Fakta om batterier, Mobiltelefoner, Mobilbatterier, Laptopbatterier, Laptop

Mer hos Ohsohightech

9 kommentarer till “Myter och fakta om batteriet i din laptop eller mobiltelefon”

 1. #1. Masthuggarn den 29 september 2008, kl 08:09

  Tack Ola, som jag väntat, som jag tjatat.

  Men detta betyder ju att jag behandlat mitt batteri i min macbook pro precis som man skall. För en gång skull gör jag rätt.

 2. #2. Ola den 29 september 2008, kl 08:09

  Ja, det mesta är ju ganska logiskt. Men det var ganska intressant att läsa på lite om det.

 3. #3. Erik Pettersson den 29 september 2008, kl 13:09

  Jag befarade faktist att mitt batteri i iBooken fått lida av att jag haft det i vid stationär användning. Men till synes har det inte påverkat livslängden märkbart. Att batteriet börjar tryta har nog istället att göra med dess nuvarande ålder på tre år.

 4. #4. Mattias den 30 september 2008, kl 10:09

  Tack! Kommer dock inte ta ur batteriet för jag använder det bara som backup om strömmen går eller så.

 5. #5. Ola den 30 september 2008, kl 10:09

  Jo, det är väl ganska extremt att ta ut batteriet. Skulle inte få för mig att göra det heller faktiskt :)

 6. #6. Anna den 06 maj 2009, kl 19:05

  Jag kommer ihåg på 90-talet när man skaffade sig sin första mobil
  och det var såå viktigt att ”motionera” batteriet efter att man laddat det
  i hundra år.

  Den här sidan hittade jag under länken hit när jag sökte.
  http://www.okit.se/batterifakta.php

 7. #7. Hasse bankestag den 23 november 2010, kl 20:11

  Bra skrivet, men mycket staemmer inte!!!

 8. #8. Mats P L den 31 mars 2011, kl 15:03

  I klartext betyder Olas info bl.a. att:
  När jag har tillgång till nätström ska jag använda den till min laptop (bärbara dator), inte låta batteriet ensamt arbeta så fort det är uppladdat. Använder jag den en gång om dagen bör jag ca en gång i månaden låta batteriet arbeta själv tills det är nästan urladdat. Batteriet blir inte överansträngt/överladdat när man använder nätkabeln vid fulladdat batteri. Har jag fattat rätt?

 9. #9. lars ceder den 08 januari 2014, kl 11:01

  Här
  Här kommer en fråga om:

  ””Om du tänker förvara batteriet en längre period så se till att batteriet är laddat till ungefär 40%, om det är fullt laddat så slits batteriet mer” .

  Fråga:
  1. Jag har köpte en nytt batteri, men inte använt eller laddat det, någon gång. är det bra
  2. Hur kallt får det var i kylskåpet kan det ligga i flera månader
  3. Affären där jag köpt det, har ju batterier på lager, jag vet inte hur länge det har legat där

  tacksam för svar och tack på förhand

Vilka bloggar länkar till “Myter och fakta om batteriet i din laptop eller mobiltelefon”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin