En lite närmre titt på Internet Explorer 8 Beta 2

Lanseringen av Internet Explorer 8 beta 2 ses nog som lite av en succé hos Microsoft. Mainstream media har skrivit mycket om framförallt InPrivate funktionen som gör att ingen historik, cookies, formulär data och andra saker som kan avslöja vart du har varit finns kvar efter att du stängt webbläsarfönstret. DN hade en stor rubrik på sin förstasida igår om att Microsoft hade kommit med en Googledödare. Då syftar man på att i.o.m inPrivate funktionen gör dig anonym så kan de inte ”läsa dig” och ge dig riktade annonser. Jag är dock skeptiskt till att funktionen kommer användas i någon större grad förutom för att dölja för mannen/frugan att man porrsurfat eller dylikt. Jag läste i nåt Microsoft material att ”Det är perfekt när du ska köpa en present till din chef och vill dölja vilka siter du varit på” .. yea right.

Vad har de mer hittat på då? Som vanligt när det kommer en ny version så pratas det om hur mycket snabbare och bättre de gjort den. Och IE8 känns faktiskt ganska snabb och så mycket som jag använt den så har jag inte haft några problem med minnesanvändning och liknande. När det kommer till nya funktioner så förutom de som jag redan pratat om i min tidigare titt på Internet Explorer 8 Beta 1 (de har förövrigt döpt om Activities till Accelerators) så finns det en del trevligt.

Det man först upptäcker är att de har hottat upp adressbaren ganska rejält. Nu påminner den ganska mycket om ”AwsomeBar” i Firefox 3. Alltså man får ett intelligent adressfält där man får relevanta förslag ifrån sin historik och favoriter. En riktigt bra sak med den är att man kan ta bort adresser i den. Om du t.ex råkade skriva googgle.com eller något sådant så slipper du se din felskrivning i all evighet.

En annan kul funktion är IE8’s nya sätt att hantera tabbar. Om du t.ex öppnar upp ett nytt browserfönster och går till Whoa.nu så får whoa ett eget färgschema i tabbarna, alla länkar som du sedan väljer att öppna i en ny tab ifrån din första tab får sedan samma färgschema. Faktiskt en riktigt bra funktion som gör att du får mycket bättre överblick över dina tabbar.

En av de mest störiga sakerna med tidigare version av Intenet Explorer har varit dess usla sökfunktion. Alltå när du vill söka efter något på sidan så dyker det upp en stor sök dialog som täcker halva webbsidan. Detta är fixat nu och sökfunktionen fungerar i stort sett som i Firefox. Det är bättre sent än aldrig.

Det finns såklart massor av mer nyheter kring säkerhet, prestanda och andra mer underskalet prylar som är svåra att testa men det är såklart bra att de finns där.

Varför ska man bry sig då? Man kan väl fixa alla dessa saker med plugins och extensions till Firefox? Det är såklart sant. För oss som kört Firefox i flera år och sitter och testar extensions hela dagarna så är Firefox oslagbart. Det man dock ska komma ihåg är att 90% av användarna inte är som oss tekniknördar. Jämför det med att du köper en bil och du förväntas gå in och skruva lite i motorn och mixtra lite med stötdämparna osv för att få din perfekta bil. Vissa gillar att göra det men jag är verkligen inte lagd åt det hållet när det gäller bilar. Jag skaffar mig en bil och så får den var som den var när jag köpte den. De flesta browser användare är som jag är med bilar. Man skaffar sin browser och så använder man den till man köper en ny dator, mer eller mindre. För dessa personer är alla dessa nya funktioner förmodligen väldigt trevliga.

Det är så synd så synd att inte favoritikoner i favoritfältet funkar dock (speciellt nu när Foxmarks finns för IE), hade det funkat hade jag faktiskt övervägt att köra Internet Explorer som min huvudbrowser ett tag. Om inte annat för omväxlingens skull.

Läs mer på IE Blog, , , IDG.se, Allt om XP

Andra bloggar om: Internet Explorer 8, IE8, Internet Explorer, Beta, Microsoft, Windows, Firefox, Webbläsare, Browser

Mer hos Ohsohightech

15 kommentarer till “En lite närmre titt på Internet Explorer 8 Beta 2”

 1. #1. greggan den 29 augusti 2008, kl 12:08

  Hur fungerar adressbarens nya funktioner i kombination med inPrivatefunktionen? inte alls kan jag tänka mig?

  ska ladda ner o testa själv :P

 2. #2. John Ankarström den 31 augusti 2008, kl 09:08

  Jag körde IE ett tag när Firefox laggade. Det var helt ok med IE7Pro, IE8 verkar verkligen intressant. Månen har sina ljusa sidor, eller vad man ska säga ;-)

 3. #3. Ola den 31 augusti 2008, kl 09:08

  Hehe, jo. Jag tycker bara det är kul med konkurens. Om bara MS kunde bygga ett lika bra extension-ramverk som Firefox så kan det bli riktigt hett. Vore intressant om dom gjorde nåt där man kan använda sina .net kunskaper. Finns milijontals .net utvecklare där ute .. skulle kunna bli galet stort.

 4. #4. Martin den 01 september 2008, kl 14:09

  Ska inPrivate vara en stor nyhet? Den finns ju i safari så häftig tycker jag inte att den är. men men.
  Min stora fråga är, stödjer IE8 webbstandard? Har inte så bra koll på IE längre då jag försöker göra allt för att undvika den.

 5. #5. Ola den 01 september 2008, kl 14:09

  Som jag har förstått det så stödjer IE8 webbstandarder riktigt bra. Tyvärr så stödjer det de lite väl bra tror jag. För ganska många sidor ser ganska fuckade ut hehe. Förmodligen beror det en del på att folk som tillverkar sidor har en massa ”Om detta är IE så gör detta och detta hacket” .. Microsoft får nästan typ identifiera sig som Opera eller något om det ska funka bra.

  Vi får se hur dom löser detta till final versionen ..

 6. #6. Robert Wennerberg den 04 september 2008, kl 11:09

  Jag installera IE 8 Beta till Windows XP på min Dell-dator, men det skull jag inte gjort den ställer till systemet så mycket att man får ominstallera hela datorn för att man över huvud taget ska kunna använda den följande problem uppstår:

  Du kan inte administrera McAfee SecurityCenter rutan för detta blir helt blank, man kan inte ominstallera den heller för problemt kvarstår även man tar bort IE 8 Beta, det verkar som verision 4.0 av sök och är inblandad i detta.

  Man kan inte återställa de bokmärken man har i IE 8 beta till IE 7 så har man inte gjort en backupfil av sina bokmärken i en annan mapp som IE7 föreslår så är det sista gången man ser dem i IE7 om man installera IE 8 Beta.

  Ovantående gäller för IE 8 Beta för Windows XP

 7. #7. Ola den 04 september 2008, kl 11:09

  Oj, va jobbigt det låter. Man ska förstås vara lite försiktig med beta versioner kring den browser man har som sin primära. Jag tog det ganska försiktigt länge när Firefox 3 kördes i Beta.

  Du menar att dom du installerar IE8 Beta 2 och får upp dina bokmärken där så försvinner de från IE7? Låter jävligt skumt.

  Sedan känns det väl på nåt sätt som det är mer är McAfee som gör en kassa produkt när det gäller strulet med den. Jag skulle verkligen rekomendera någon av gratis anti-virus programmen som AVG eller Avast.

 8. #8. Robert Wennerberg den 04 september 2008, kl 11:09

  Jag håller med dig att det här här med bokmärkerna är skumt, men det verkar som att IE 8 Beta kodar om bokmärksfilen så den inte kan impoetera den tillbaka till IE 7. Sen är det en fråga om det överhudtaget går att avinstaller IE 8 Beta fullt ut, för även om jag avinstallera den var den kvar när jag startade om datorn.

 9. #9. Samuel den 17 september 2008, kl 21:09

  Varje gång jag öppnar mina favoriter så stängs IE8 ner på grund av att ”skydda datorn”.
  Någon som har liknande problem ? Jag startar IE8. När jag skriver in webadress funkar det, men så fort jag vill använda mina favoriter så verkar det hänga sig så det stänger ner webbläsaren. Bara jag med detta problem ? Jag har installerat om IE8 2 gånger.
  / Samuel

 10. #10. Calle H den 24 oktober 2008, kl 13:10

  Har i stort sett samma problem som Samuel. Bokmärkena hängde med vid uppdateringen till IE8 men varje gång jag klickar på något av dessa så stängs IE ned och jag får upp rutan som undrar om jag vill rapportera problemet till Microsoft. Det gjorde jag dom första gångerna för jag hoppades dom skulle läsa det och åtgärda problemet men än så länge har inget hänt.

  Detta innebär tills vidare att jag inte kan använda mina fina gamla bokmärken. I en annan PC jag har som jag återställde helt av andra skäl och därefter installerade allt möjligt inkl IE8 funkar det bra att börja från scratch och lägga till fungerande bokmärken.

  Någon som har en ide om hur jag skall få mina gamla bokmärken att funka ??
  /Calle H

 11. #11. B. Esserwisser den 11 februari 2009, kl 17:02

  Finns det ingen funktion i nya IE 8 som byter ut dyslektiska svenskars ”dom” mot korrekta ”de”, så man som läsare slipper det där hjärndöda intrycket som Ola ger när han skriver?

 12. #12. Ola den 11 februari 2009, kl 18:02

  Skulle vilja ha en funktion som automatiskt tar bort otrevliga kommentarer. Påpeka trevligt istället att jag använder ”dom” för mycket.

 13. #13. Lennart den 18 februari 2009, kl 17:02

  Bra idé, Ola. Eftersom jag är svenskalärare så använder jag mig ibland av ”dom” eftersom jag tillsammans med professorn i Nordiska språk; Fredrik Lindström, har kommit fram till några elementära slutsatser, som vissa språkpoliser har svårt för att fatta:
  1. Språket förändras. På 1800-talet var Hwem korrekt. Någon gång har folk börjat skriva ”fel” vilket till slut har lett till att i princip alla skriver det ”felaktiga” Vem.
  2. Språket är demokratiskt. Det finns inga som kan bestämma vad folket ska säga och skriva. Svenska akademien försökte på 80-talet tvinga Sveriges lärare att skriva sebra istället för Zebra.
  3. Språk är kommunikation. Fattar det har det fungerat. Fattar du inte har det inte fungerat.
  4. Det är bättre att vara glad och inte så intelligent än att vara överintelligent, grinig och dum i huvudet.

 14. #14. matilda den 10 juni 2014, kl 16:06

  jag vet inte ens vad browserfönster är! kan någon bäretta det och hur man öppnar upp det. gör en sak som jag måste ha ett browserfönster till

Vilka bloggar länkar till “En lite närmre titt på Internet Explorer 8 Beta 2”?

 1. Internet Explorer 8 lanseras ikväll | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin