Push Notifications för iPhone och varför mobiloperatörerna borde vara rädda

När Apple för ungefär ett år sedan utlovade att tekniken ”push notifications” skulle släppas i september 2008 så kände många att iPhone-plattformen äntligen höll på att bli komplett. En fantastisk telefon som var lätt att använda men ändå kraftfull skulle snart få stöd för tredjepartsprogram och i september skulle utvecklare alltså kunna skicka uppdateringar till telefonen utan att användaren behövde ha applikationen igång i sin iPhone. Andra tillverkare av mobiler har länge tillåtit program att ligga igång i bakgrunden men med tanke på inverkan detta har på batteritid och prestanda så har Apple valt att inte tillåta detta i sina telefoner. Kvalitet har alltid varit viktigt för Steve & Co och de kunde helt enkelt inte garantera kvaliteten på produkten iPhone med en massa applikationer som ligger igång så de hittade på en egen lösning.

BeejiveIM push notificationSeptember kom, gick och månaderna rullade på utan ett enda ord om de utlovade push-funktionerna. Det blev mer och mer uppenbart att Apple hade tagit sig vatten över huvudet och att tekniken inte var riktigt redo. Inte förrän våren 2009 fick vi en liten ursäkt från Apple och nu utlovades push notifications i och med lanseringen av den funktionsspäckade uppgraderingen iPhone OS 3.0 som släpptes förra veckan. Inte helt oväntat så uppstod ytterligare lite strul och Apple väntade några dagar med att släppa fram några mer avancerade tredjepartsprogram med stöd för push notifications. Inatt släpptes dock två riktiga tungviktare i form av chattprogrammen BeejiveIM och AIM och idag testar folk världen över hur det känns att få en pop-up, en ljudsignal eller en liten bricka över ikonen när någon skickar ett meddelande till en när man inte har chattprogrammet aktivt.

Jag tvivlar på att speciellt många av er som läser detta är speciellt uppspelta och imponerande, och det behöver ni inte vara, men jag ska försklara varför detta och annat som är på gång faktiskt är intressant och viktigt…

Datatrafik + bättre mobiler = mer frihet

För några år sedan hade mobiloperatörerna en enorm makt över hur vi använde våra mobiltelefoner och vad det hela skulle kosta oss. Vi kunde på sin höjd byta till en annan operatör men det var mobilsamtal som gällde om man ville prata med någon. SMS eller MMS gällde för meddelanden. Ville man surfa på internet så var det operatörens utbud av tjänster, deras mobila webbportal samt några enstaka mobilanpassade webbsidor som erbjöds. Idag skaffar sig fler och fler en bra prisplan för att använda datatrafik i sina mobiler och operatörerna tvingas pressa priserna på samma sätt som man tidigare behövt göra för samtal och meddelanden. Med datatrafiken och mer avancerade mobiler kommer också möjligheterna för konsumenterna att dels välja själva hur de vill kommunicera och även att välja billigare eller gratis alternativ.

  • Röstsamtal görs fortfarande i stor utsträckning på samma sätt som tidigare men inom Sverige så är detta också den kostnad som pressats allra kraftigast av operatörerna. De flesta erbjuder sina kunder att ringa gratis till andra kunder hos samma operatör och priserna till övriga operatörer är oftast relativt låga. Med allt större möjligheter att koppla upp sig mot trådlösa nätverk så kan man däremot komma mycket billigare undan, framförallt när man vill ringa utomlands. Med Skype i sin iPhone eller Windows Mobile-telefon kan man ringa gratis till andra Skype-användare eller mycket billigt till vanliga mobiler och fasta telefoner både inom landet och utomlands. Rent teoretiskt borde det fungera fint även med datatrafik i 3G-nätet men med Skype och andra VOIP-klienter är man oftast tvingad att vara uppkopplad via wifi än så länge.
  • Surfning på internet har revolutionerats de senaste åren. Istället för att styras in på en mobiloperatörs webbportal där det mesta kostar pengar så kan vi nu besöka nästan vilken webbsida som helst med våra mobiler för att kolla upp något, läsa nyheter eller bara nöjessurfa som tidsfördriv i väntan på bussen. Många webbsidor och tjänster har även börjat utveckla egna applikationer för olika plattformar vilket gör dem ännu smidigare att använda och datakostnaden blir ofta billigare.
  • Meddelanden har länge varit synonymt med SMS och MMS, korta men egentligen fruktansvärt dyra små meddelanden som operatörerna tjänat stora pengar på. För några år sedan räknade en amerikan ut att man i USA i teorin kan betala så mycket som över 1000 dollar per megabyte datatrafik när man använder SMS. Jag vet inte exakt hur siffrorna ser ut i Sverige just nu men med lite grundläggande kunskaper om datamängder och rådande priser så inser man att det är långt över de runt 10-15 kr/megabyte som datatrafik kostar. Några kanske kommer argumentera om att ”SMS är inte datatrafik och går i andra kanaler i nätet” osv men kom igen, det är 2009 och det är ett skämt att betala 0,40-1,00 kronor för att transportera 160 tecken till en annan mobil (om man inte skickar till utlandet, då blir det givetvis dyrare). Som väl är börjar folk använda alternativa vägar att gå för att skicka meddelanden till varandra. Med Facebook’s mobila webbsida och applikation kan man förutom att hålla koll på kompisars uppdateringar även skicka meddelanden och chatta. push_smileyTwitter har börjat slå igenom på bred front med en mängd tredjepartsprogram för bland annat iPhone i hösta hugg. Och nu kommer alltså push notifications för iPhone vilket gör att man med t ex BeejiveIM kan vara inloggad på bland annat MSN Messenger, ICQ, Yahoo!, Facebook Chat, Myspace, Jabber och Google Talk utan att ha programmet igång och ändå få ett meddelande när någon försöker kontakta en, på exakt samma sätt som när man får ett SMS.

Mobiloperatörer fyller givetvis en väldigt viktig funktion men frågan är om de inte får börja se över sina intäktsmodeller och se till att hänga med i svängarna för det är mycket som händer just nu. Snart kommer också Google Voice som kan bli en ordentlig utmanare till alla typer av mobila växelsystem och liknande funktioner.

I dagarna har Apple precis börjat sälja den tredje generationen av sin mycket lättanvända men oerhört kraftfulla tolkning av konceptet ”mobiltelefon” – iPhone. Under de första tre dagarna sålde man över en miljon iPhone 3GS och då har den bara släppts i 8 länder än så länge. Samtidigt sänker de priset på föregångaren vilket gör det möjligt för ännu fler att köpa en iPhone (som oavsett modell innehåller samma operativsystem). De flesta med lite koll på mobilindustrin är överens om att iPhone innebar en revolution för hela branschen och i och med OS 3.0 har i princip alla de pinsamma avsaknader som plattformen länge drogs med fixats till. Push Notifications är kronan på verket och nu finns det enorma möjligheter till att utveckla riktigt avancerade applikationer för iPhone.

En annan plattform som det inte pratas riktigt lika mycket om men som jag tror vi kommer få anledning att återkomma till är Google’s Android. Lite efter iPhone idag men en mer öppen plattform och med många nya mobiler från olika mobilutvecklare på gång så ser jag Android som den främsta riktigt intressanta utmanaren i framtiden. Överbevisa mig gärna S60, Windows Mobile och Palm Pre. Värt att notera gällande Android är att en applikation för Spotify verkar vara på gång inom kort. En riktig killer application för många!

Mer att läsa på Ohsohightech:

http://ohsohightech.se/vad-vi-verkligen-far-i-iphone-os-30/

Mer hos Ohsohightech

12 kommentarer till “Push Notifications för iPhone och varför mobiloperatörerna borde vara rädda”

  1. #1. Peter Nordstrand den 23 juni 2009, kl 12:06

    Bra synpunkter.

  2. #2. David den 23 juni 2009, kl 12:06

    Välskrivet inlägg. Hoppas det läses av fler.
    Blir bara bättre och bättre om fler inser fördelarna med datatrafik till sina mobiler.

  3. #3. Rob den 23 juni 2009, kl 14:06

    Bra artikel. Finns det nån som vet hur mkt trafik/mb skulle det dra att ha BeejiveIM igång en hel dag? Bara att vara inloggad – utan att skicka meddelanden?

  4. #4. Ola den 23 juni 2009, kl 14:06

    Rob: Som jag förstår det så anropar någon server hos Apple din telefon som bara passivt ligger och lyssnar. Alltså precis som att ta emot ett SMS vilket innebär att den inte behöver ligga och ”polla” mot något. Det är så jag förstått det iallafall och det innebär att det inte tar nån datatrafik alls.

    Någon får rätta mig om jag har fel.

  5. #5. Markus den 23 juni 2009, kl 18:06

    Tack Peter, David och Rob!

    Angående datamängden på push notifications så vet jag inte riktigt men det är myket, mycket lite iaf. En notification (t ex texten i ett meddelande i Beejive som visas i en popup) får vara max 256 byte iaf, och då snackar vi inte en”koll” utan en vekrlig notifiering när något hänt. Det går som datatrafik i alla fall, och funkar både över wifi och datanätet.

  6. #6. Sebastian den 25 juni 2009, kl 18:06

    Väldigt bra artikel. Det tål att tänkas på :)

  7. #7. Gogaku den 25 juni 2009, kl 19:06

    Riktigt bra funktion måste jag säga. Min Nokia drar äckligt mycket batteri när jag har Fring igång i bakgrunden, så detta vore en perfekt funktion att ha på sin telefon.

    Jag ska köpa mig en Nokia N97 i dagarna, och jag hoppas att något liknande kommer till den inom en snar framtid. (har funderat på en iphone, men det är mycket jag inte gillar med den, bl.a. det påtvingade abbonemanget och relativt dåliga kameran, så det får bli en N97 istället, 32gb och QWERTY ftw :))

Vilka bloggar länkar till “Push Notifications för iPhone och varför mobiloperatörerna borde vara rädda”?

  1. Den digitala parkbänken » Noterat
  2. 4 iPhone-program med "push notifications"-tekniken |
  3. Facebook för iPhone version 3.0 ute nu | Ohsohightech.se
  4. Letmeknow – push notifications från RSS-flöden mm | Ohsohightech.se
  5. Det bästa hitills under 2009 | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin