Vad vi verkligen behöver i iPhone OS 3.0

Ingen som känner mig eller som har följt vad jag skrivit på Ohsohightech kan ha undgått att jag bokstavligen älskar min iPhone. Jag har alltid varit en rätt krävande mobilanvändare, bytt mobil ofta och alltid varit på jakt efter den perfekta mobilen med de perfekta funktionerna som fungerar som jag vill. Nu ska jag inte säga att iPhone är perfekt, långt därifrån, men den är en fantastisk mobil som passar mig riktigt bra. Om sanningen ska fram så är att jag inte är intresserad av att byta ut den mot något annat än en ny modell av just iPhone i dagsläget. Givetvis håller man ögonen öppna men när de flesta tillverkare inte gör något mer innovativt än att panikslaget apa efter iPhone samtidigt som Apple lägger i nästa växel så är det lätt att känna att man har ”hittat hem”. Ikväll ska Apple ge världen en förhandstitt på iPhone OS 3.0 och ryktena om en ny iPhone-modell till sommaren duggar tätt så vi går en spännande vår och sommar till mötes.

iPhone 3.0 SoftwareRykteskarusellen är förstås i full gång inför kvällen och jag tänkte redovisa några av de funktioner som saknas i dagens iPhone OS 2.2.1 samt komma med lite åsikter kring dem. Ni kanske inte håller med mig på alla punkter men ge gärna er syn på saken i kommentererna.

Funktioner vi behöver nu:

 • Push notifications: På WWDC 2008 utlovade Apple en funktion kallad ”Push Notification System” som skulle låta utvecklare av iPhone-applikationer kommunicera med användarnas mobiler via en central server hos Apple. Istället för att låta program ligga igång i bakgrunden i telefonen och belasta batteriet samt göra systemet segare så skulle notifikationer ”pushas” ut till användaren via Apples server. Detta system skulle släppas i september samma år men det dök aldrig upp och Apple har såklart inte sagt ett ord om det sedan dess så ingen utomstående vet varför det dröjer. Om det handlar om en försening eller om att de hittat en bättre lösning återstår att se men detta är något vi behöver omgående. Program för MSN och liknande är mer eller mindre oanvändbara tills man kan få notifikationer om nya meddelanden utan att ha programet aktivt, och många program för Twitter, Facebook och andra sociala webbtjänster skulle också må bra av lite push-funktioner. Rykten gör gällande att Apple kan ha slopat systemet för push notifications till förmån för att faktiskt tillåta program att köra i bakgrunden. Detta kan bli bra om det genomförs på rätt sätt, t ex att användaren får välja vilka program som ska få köras i bakgrunden, men frågan är vad hårdvaran och minneshanteringen i dagens iPhone klarar av? Mail och Safari körs ju faktiskt delvis i bakgrunden och ibland blir min iPhone rätt seg, men detta kanske introduceras i en ny, mer kraftfull modell framåt sommaren?
 • Klipp & klistra in: Förmodligen den mest efterfrågade funktionen någonsin och definitivt det största frågetecknet. Att kunna markera text i ett program, kopiera och sedan kunna klistra in någonannanstans är väldigt grundläggande och finns i de allra flesta mobiler, så varför inte i iPhone? Nu tyder mycket på att Apple äntligen har valt att implementera det och Kevin Rose, grundaren av Digg.com, gick ut under en livesändning av Diggnation ut och berättade att han hade flera källor som bekräftar detta. Han postade idag en ny video på Facebook (inloggning krävs) där han bekräftade det han sagt och även berättade lite om hur det kommer fungera. Jag tror att det är dags nu och sättet som Kevin beskriver det på låter trovärdigt och som något som faktiskt skulle fungera fint.
 • Bättre hemskärm: Om man har jailbreakat sin iPhone kan man se missade samtal, nya sms, iPod, nya e-mail, kalenderposter, att göra-uppgifter, väderprognoser och en massa annat på sin hemskärm. Om man snällt håller sig till det Apple erbjuder så kan man enbart se missade samtal, nya sms samt iPod. Hemskärmen är det som visas när man man trycker på hemknappen eller powerknappen när skärmen är släckt och här behöver vi få en mycket bättre överblick och även kunna välja själva vad som ska visas.
 • Bättre bluetooth: Det enda man kan göra med bluetooth i dagsläget är att koppla in ett mono-headset och använda det för samtal. I de allra flesta moderna mobiler kan man göra långt mycket mer och de viktigaste funktionerna är enligt mig att kunna använda stereo-headset för samtal och strömmande musiklyssning (kallas även A2DP), använda mobilen som ett trådlöst modem till en dator samt trådlös filöverföring till andra mobiler eller datorer.
 • iPhone som modem: Detta är mer eller mindre standard idag och att kunna koppla upp sin dator via mobilens datauppkoppling är väldigt användbart.
 • Bättre mailapplikation: Att hantera mail i en iPhone är faktiskt väldigt smidigt men snabbare byte mellan olika mailkonton samt sökfunktion är inte för mycket begärt.
 • Profiler för notifikationer: Jämfört med i princip alla jordens mobiletelefoner så är man väldigt låst när det gäller att ställa in hur mobilen ska låta, vibrera och på andra sätt ge oss en notifikation för inkommande samtal, sms, e-mail osv. Ge oss riktiga profiler tack.

Funktioner vi kan leva utan just nu (och i ett fall för alltid):

 • MMS: En annan funktion Kevin Rose tog upp i videorna länkade ovan är att MMS nu kommer till iPhone. Jag tycker inte riktigt detta låter som något Apple skulle göra men kanske har de fått för mycket press på sig från europeiska mobiloperatörer? De lämnade MMS ute från iPhone från början och det skulle inte förvåna mig om de helt enkelt fortsätter att ignorera denna funktion som faktiskt kommer vara helt meningslös i framtiden. I min värld kommer vi gå mot att uttrycket ”smartphone” försvinner och alla mobiler kommer vara ”smarta”, uppkopplade och fri datatrafik ingår i alla mobilabonnemang (kanske med något ekonomiskt påslag men alla kommer både behöva det och vilja ha det). Jag använde MMS ibland innan jag köpte iPhone men har sedan snabbt glömt bort vad jag ska med det till. MMS är dyrt, osmidigt och man vet aldrig om det kommer fram eller hur det ser ut hos mottagaren. Med fri datatrafik kan man skicka hur många ”MMS” man vill i form av e-mail och uppladdning till hundratals olika sociala webbtjänster. Vi kanske inte är där ännu men att implementera MMS i iPhone är bara ett steg tillbaka så jag hoppas att Apple fortsätter att vara väldigt ”Apple” och drygt ignorerar denna funktion för alltid.
 • Videoinspelning: Visst vore det bra att kunna spela in video men kameran på 2 mpx är för dålig och den här funktionen får därför i min bok stå åt sidan i väntan på en ny modell med bättre kamera. Rent tekniskt skulle det redan gå att filma men det är inte implementerat i kamera-programmet och Apple har nekat både Bambuser och Qik att släppa applikationer där man stremar video till en webbsida. Detta har lett till att båda tjänsterna istället har fått lansera jailbreak-versioner om någon är sugen på att testa.
 • ”Turn-by-turn” GPS: Många verkar vilja ersätta sin GPS i bilen med sin iPhone och dess inbyggda funktioner för navigering men avsaknaden av att kunna få till funktionen där en röst säger till när det är dags att svänga har gjort detta svårt. Jag har haft mycket nytta av Google Maps i kombination med GPS:en när det gäller att kolla upp var t ex en affär eller restaurang ligger, men jag undrar om inte den inbyggda GPS:en är lite för klen för att helt ersätta en dedikerad bil-GPS.

Följ eventet live via webben ikväll

Klockan 18:00 idag svensk tid är det dags för Apple att presentera iPhone OS 3.0 och då får vi se hur väl mina önskemål överensstämmer med deras syn på saken. Som vanligt så bevakas eventet med livebloggar av en massa olika webbsidor och jag följer som vanligt Engadget som brukar vara väldigt snabba och bra. Jag ska även testa svenska MacWorlds bevakning, samt givetvis läsa och skriva på Twitter. Här kommer några exempel på livebloggar ni kan följa:

Andra länkar:

 • PleaseFixTheiPhone – En hel sida dedikerad till att uppmärksamma Apple på vad som borde åtgärdas i iPhone

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Vad vi verkligen behöver i iPhone OS 3.0”

 1. #1. Martin den 17 mars 2009, kl 14:03

  Den klipp&klistra-implementation som Kevin Rose beskrev lät förvisso alldeles utmärkt. Dubbel-knacka för att markera ett ord, och sedan kan du dra runt markeringen för hand. Men problemet är ju att dubbelknackningen är upptagen redan. Den använder man för att zooma en webbsida i safari till exempel. Det skulle kännas som ett rejält nedköp om det inte går att kopiera text ifrån en webbsida…

 2. #2. Markus den 17 mars 2009, kl 15:03

  Martin: Det har du ju helt rätt i, dubbelklick är upptaget i Safari. Om/när Apple implementerar kopiera/klistra in så är jag helt övertygad om att de gör det på riktigt och inte bara för vissa program i alla fall. Allt annat vore väldigt konstigt.

 3. #3. Peter Nordstrand den 17 mars 2009, kl 20:03

  Det kan vara värt att notera att företaget Mobispine redan har släppt en MMS-applikation, som dock har fått urusla recensioner av användarna. Jag skrev om detta på min bogg härom dagen. Och inte kommer Mobispine att bli gladare nu när det framkommit att Apple kommer att erbjuda MMS-kapabilitet i OS 3.0.

  Annars gav ju dagens event ganska god utdelning tycker jag. Och många av de utvecklarcentrerade tillkännagivandena kommer att kunna få stor betydelse för oss vanliga användare när ny spännande mjukvara börjar släppas i sommar.

 4. #4. Markus den 17 mars 2009, kl 20:03

  Jag har precis följt upp med ”Vad vi verkligen får i iPhone OS 3.0” här:

  http://ohsohightech.se/vad-vi-verkligen-far-i-iphone-os-30/

  Peter: Glömde helt bort att nämna Mobispine’s app, men den känns rätt ointressant nu. Snacka om bortkastad utvecklingstid och bortkastade pengar för alla som köpt programmet. Är mycket nöjd med det som presenterades idag. Lägger till din blogg i Google Reader för övrigt!

  Martin: De löste det där med dubbelklick genom att man, om jag förstår det rätt, klickar två gånger och sedan håller kvar fingret någon sekund. För att zooma klicka rman ju bara snabbt två gånger.

Vilka bloggar länkar till “Vad vi verkligen behöver i iPhone OS 3.0”?

 1. iPhone OS 3.0 | Talky.se
 2. Vad vi verkligen får i iPhone OS 3.0 | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin