Hemnet lanserar ny sida och det mesta är fel

Vårt inlägg om alternativ till Hemnet är efter Markus fantastiska inlägg om Twitter de mest populära på Ohsohightech. Idag såg jag att trafiken till inlägget om Hemnet ökade kraftigt och detta beror alltså på att de lanserat en ny sida idag. Jag vet inte om den extra trafiken till vårt inlägg har att göra med att folk inte gillar den nya sidan eller om det helt enkelt bara är lite extra ”surr” om Hemnet idag.

hemnet_-_startsida

Och jag är ledsen Hemnet. Men det är tyvärr inget vidare den här gången heller. Ni har lyssnat på kritiken ni fått angående att man tidigare behövde 25 klick för att göra en enkel sökning men tyvärr så slår Booli.se, Boligan.se och Bospindeln.se er på fingrarna fortfarande.

Kritiken på Twitter är inte nådig. Jag vet att vi internetnördar ibland kan framstå som en mobb som bara spyr galla till höger och vänster men den här gången tycker jag det är befogat. Jag gjorde en sökning på twitter och hittade bland annat detta:

@andreasfabbe: A new version of Hemnet.se is released.. Soooo bad.. Epic fail..

@miakolmodin: Nya hemnet.se – det är ju skandal!! Jämför med booli.se som har samma innehåll, men dom presenterar det så mycket bättre!

@icaaq: www.hemnet.se validation #fail, accessibility #fail, semantic #fail, website-in-the-year-of-2009 #fail

Det finns även en och annan som skriver positiva saker men de problem som finns går inte att blunda för.

Konstruktiv kritik

Jag såg en tweet från @hemnetvd där han bad folk höra av sig med konstruktiv kritik. Det ska jag göra.

 • Designen är rörig och förvirrade. Booli, Boligan och Bospindeln har enklare och effektivare gränssnitt.
 • Om man ska använda ”flashiga” sliders och andra tuffa funktioner så måste man förstås ha något att falla tillbaka på. Lycka till om du är blind och vill hitta en bostad på Hemnet.
 • Samma problem med en iPhone eller liknande mobil. Lycka till om du ska försöka ändra dessa ”sliders” på en smartphone med touchskärm.
 • Som icaaq sa på Twitter. Sidan är inte ens i närheten av att gå igenom W3C validation. Inser att jag kastar sten i glashus här men å andra sidan så driver inte jag en av Sveriges viktigaste och mest använda webbtjänster.
 • Varför öppnar kartan upp sig i ett nytt fönster med en massa frames? Har ni hört talas om Google Maps? Mashups? Lär av Boligan.se.
 • Vad är det för praktikant som gjort er banner? Och hur är de placerade egentligen? Ser helt snett ut. Varför ens visa en banner för er site på er egen site? Och varför två likadana på samma sida ibland?
 • Var finns RSS:erna? Jag hittar inga iallafall. Lite genant att bygga om en sida 2009 och inte ha RSS. Och även om det finns RSS någonstans så borde en luttrad webnörd som jag hitta dem.

Det där var bara ett utdrag av den konstruktiva kritik som jag kan ge. Jag har inte prövat medlemsfunktioner och liknande men med tanke på hur många fel det finns redan på startsidan så borde Hemnet ha att göra några månder till med att rätta till de här sakerna. Det absolut största problemet är förstås dessa sliders. Begreppet ”Graceful Degradation” används ofta när man vill bygga en modern sida. Använd gärna nya moderna funktioner men sidan måste förstås fungera även för folk med funktionshinder och för folk som surfar med telefoner och liknande.

Och jag vill inte ens veta vad det kostade Hemnet att skapa denna sida. Fail.

Länk: Hemnet.se, Booli.se, Boligan.se, Bospindeln.se

Ohsohightech: Alternativ till Hemnet för att hitta bostad

Andra bloggar om: hemnet, boligan, booli, bospindeln, bostad, bostadsrätter, villor, web 1.0

Mer hos Ohsohightech

10 kommentarer till “Hemnet lanserar ny sida och det mesta är fel”

 1. #1. Oskar den 10 juni 2009, kl 11:06

  Jag gillar verkligen att det blinkar 3 olika bilder samtidigt som säger välkommen till hemnet. Epilepsivarning på det alltså

 2. #2. Mabande den 10 juni 2009, kl 13:06

  Märkligt nog har de lyckats försämra valen av alternativ. En del söker bara potentiella bostäder, inte en specifik typ av bostad och att då göra fyra sökningar med allt från hyresrätt till gård istället för en enda är tidsödande…

  Undrar även vad som hände här: http://www.speedyshare.com/153594210.html
  Ska det verkligen vara en minimal iFrame eller vad de lyckats med?

  Gillar f.ö. att AdBlock tar bort deras blinkande topsplash :)

 3. #3. Ola den 10 juni 2009, kl 14:06

  Nu såg jag att de hade nån form av Mashup med Eniro. Men hur funkar den egentligen? Sitter med min laptop utan skärm nu och ser typ inget på kartan. Den är cirka 4cm hög och ligger helt snett. Dessutom blir urlen Eniro.se eller nåt? Vad är det som hänt i det här projektet egentligen?

 4. #4. Thomas den 10 juni 2009, kl 16:06

  Hehe ”Sveriges viktigaste” kanske var att ta i. Tror ingen dör direkt om hemnet går ner. Snarare tvärt om, kanske bra om den går ner så kanske man undviker att folk dör av hjärtattack när dom försöker använda den :-)

 5. #5. Per J den 10 juni 2009, kl 16:06

  Testade nya söken på hemnet och insåg att vi för flera år sedan gjorde en bra mycket bättre söktjänst för Mäklarhuset.

  Tråkigt att det görs så mycket kassa lösningar – och speciellt för de stora etablerade tjänsterna.

 6. #6. Anders den 12 juni 2009, kl 17:06

  Tragiskt att de lyckats göra ett sådant magplask med ”nya” Hemnet.
  Nu är den ju helt och hållet oanvändbar.
  Bara att lägga ner hela sajten, eller backa till den gamla, men fungerande versionen.
  Själv kommer jag att hänga på andra sajter istället. Mäklarna själva börjar ha riktigt bra sidor, och så finsn ju boliga och booli

 7. #7. morr den 23 augusti 2009, kl 15:08

  Det jag tycker talar för hemnet är att man i söksvaret direkt får se en bild på huset och lätt kan skumma igenom resultaten. Endast bospindeln utav alternativen har detta.

Vilka bloggar länkar till “Hemnet lanserar ny sida och det mesta är fel”?

 1. Hemnet i ny version | Thord Daniel Hedengren
 2. Tobias » Ny version av Hemnet
 3. Våra tankar om nya Hemnet «

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin