Streama musik trådlöst till högtalare och datorer

ohsohightech-airtunes_coverflow.jpg

Både Ola och jag som skriver här på Ohsohightech.se är väldigt musikintresserade och jag har länge letat efter den perfekta ”setupen” för hur musikbiblioteket ska hållas uppdaterat och hur det kan spelas upp på bästa sätt. Nu börjar jag närma mig lösning som passar mig riktigt, riktigt bra. Till att börja med så har jag just nu två pcs och en MacBook ihopkopplade i ett trådat/trådlöst nätverk här hemma samt använder en iPod när jag är på språng. Hemma i lägenheten har jag två uppsättningar högtalare, i köket och i vardagsrummet, och för att spela upp min digitala musik använder jag programmet iTunes både på min Mac och mina PCs.

ohsohightech-airtunes_airportexpress.jpgDet jag ville åstadkomma var att oavsett vilken dator jag använder så ska jag kunna spela upp musiken som är lagrad på valfri dator, och jag vill kunna välja vilka högtalare som ska användas. Jag har experimenterat och funderat på olika typer av kabeldragningar och liknande, men har kommit fram till att lösningen kallas [pjproduct id=309928]AirTunes[/pjproduct]! Jag har köpt två stycken enkla trådlösa routrar kallade AirPort Express från Apple och pluggat in dem i närheten av mina båda uppsättningar högtalare. Det smarta med AirPort Express är att de har en 3,5 mm ljudingång så jag har anslutit ett högtalarsystem till varje router, och kan sedan från iTunes, på valfri dator uppkopplad till mitt nätverk, välja vilka högtalare musiken ska spelas upp i. Jag kan dessutom välja flera högtalare samtidigt plus datorns inbyggda högtalare, och ljudet är fantastiskt väl synkat. Om datorn jag använder för tillfället inte har den musik jag vill spela upp lagrad lokalt så kan man använda iTunes stöd för att dela ut sin musik och sina spellistor i nätverket. På så sätt kan man oavsett dator spela upp all musik från alla datorer i nätverket. Detta kan också vara användbart om man inte vill köpa AirPort-routers för att kunna streama direkt till högtalarna utan nöjer sig med att spela upp musik från en dator till en annan.

ohsohightech-airtunes_itunes_pick.jpg

Hur gör man då?

Dela ut valfri musik i iTunes: Inställningar – Delning – Dela ut mitt bibliotek i det lokala nätverket. Här kan man välja att dela ut hela musikbiblioteket eller bara vissa utvalda spellistor. Man kan även välja att kräva ett lösenord för de som ansluter.

Aktivera AirTunes i iTunes: Inställningar – Avancerat – Leta efter fjärrhögtalare anslutna med AirTunes.

Välja högtalare för uppspelning: Om stöd för AirTunes är aktiverat i iTunes så dyker en knapp upp längst ned till vänster i programmet där man kan välja mellan datorns högtalare samt de olika AirTunes-enheter som upptäckts i nätverket. Man kan även välja Flera högtalare… och sedan bocka för exakt de enheter man vill använda för tillfället.

ohsohightech-airfoil.pngOk, men för alla som inte använder iTunes då? Då finns programmet Airfoil både för Mac och Windows. Med detta program kan du streama valfritt programs ljud till en AirPort Express-router, och med Mac-versionen kan man även skicka ljudet till en annan Mac i nätverket. Airfoil är shareware och kan testas i 14 dagar, kostar sedan 25$ att registrera. Det spelr alltså ingen roll om du kör Mac eller PC och du kan streama ljud från t ex Winamp eller Windows Media Player lika gärna som från iTunes. Det fungerar även fint med en browser vilket kan vara användbart om man vill lyssna på webbradio eller liknande.

Själv kör jag mest Mac nuförtiden men det är ändå mycket glädjande att se att en utvecklare av ett så pass användbart program som Airfoil gör versioner även för Windows trots att iTunes, AirTunes, AirPort mm är så starkt förknippat med Mac.

Detta var min genomgång av en lösning som passar mig perfekt men det vore kul att höra tips och andra idéer i kommentarerna!

Länkar: AirPort Express, iTunes, AirTunes, Airfoil

Mer hos Ohsohightech

11 kommentarer till “Streama musik trådlöst till högtalare och datorer”

 1. #1. Friktion den 02 mars 2008, kl 14:03

  detta är ju guld! ska fixa detta när jag har lite pengar över! Men en sak förstår jag inte. Hur kopplas ”Air Port”-routern till ens trådlösa nätverk? inte trådbundet till modemet hoppas jag:S

 2. #2. Markus den 03 mars 2008, kl 10:03

  Friktion – Om du har en Airport Extreme router som den router som är ”navet” i dintt nätverk så kan man välja att utöka nätverket med ”Express-routern” eller att bara koppla in dem på samma nätverk. Men egentligen behöver du ju inte koppla ihop dem alls som jag förstår det, utan bara din Express är igång så kan du hitta den i iTunes och välja att skicka ljudet dit.

  Jag flyttade för övrigt min router från sovrummet til lvardagsrummet (närmare båda mina hötalarsystem) och nu fungerar det hela ännu bättre. Jag upplevde några små och sällsynta avbrott i musiken tidigare men nu flyter det på riktigt fint.

  Fantastiskt nice lösning som sagt :)

 3. #3. Jonas den 24 mars 2008, kl 00:03

  Jag har precis satt upp AirTunes till min AppleTV. Visste inte att det gick, men tydligen så släpptes det till den senaste updaten. Hur som helst så är det en jäkla fördel att sitta och göra playlists, bläddra runt osv via datorn istället för med den lilla löjliga fjärren som reagerar trögt.. och så slipper jag ha igång tv’n för att se vart jag är i menyerna, nu fungerar min AppleTV som en trådlös högtalare istället :)
  Det jag nu sitter och funderar på är om Airfoil funkar till AppleTV.. det var via en sådan Googling som jag kom till denna sidan. Bäst att jag provar right away!

 4. #4. Jonas den 24 mars 2008, kl 00:03

  And there we go.. från rogueamoeba.com;
  ”With the latest Apple TV software and Airfoil, you can send audio to your Apple TV too! Open Airfoil and your Apple TV will show up in the list of available outputs, ready and waiting for your audio. Just click the Transmit button and Airfoil will send audio to the Apple TV!”
  – Funkar klockrent. Tack för tipset pågar :)

 5. #5. Jonas den 17 oktober 2009, kl 19:10

  Verkar schysst! Det är två saker dock som jag inte är helt på…
  1. Måste man ha en airport express till varje datorpar då?
  2. Kopplar då en minitelefrån airporten till en två par rca (röda/gula) för att få in ljudet i högatlarna?

  /Jonas

 6. #6. Markus den 19 oktober 2009, kl 13:10

  Jonas: I en AirPort Express finns en vanlig 3,5 mm ljudutgång och där kommer ljudet du skickar från iTunes eller via Airfoil helt enkelt. Du kan koppla det till vilken typ av högtalare du vill. Det går fint att använda flera AirPort Express för att streama till flera olika högtalare/system, allt synkas väldigt väl.

 7. #7. Max den 04 november 2009, kl 01:11

  Detta låter nästan för bra för att vara sant! Jag har dock en fråga. Går det att från en Ipod Touch streama musik till en högtalare om man t. ex har spotify på touchen? Jag vill nämligen kunna gå omkring med min toch och spela upp musik från den.

 8. #8. Finnsan den 27 november 2010, kl 19:11

  Hej!

  Tack för bra info!

  Kort fråga/förtydligande.

  Om jag vill ha samma ljud (samma muisk) som spelas samtidigt i kök, sovrum och vardagsrum. Skall jag då ha en express till varje musikanläggning?? (funkar detta?). kan jag då köra spotify på min mac och spela upp den på alla anläggningar samtidigt som har en express kopplad till sig?

  tacksam för svar!

  /A

 9. #9. Markus den 29 november 2010, kl 17:11

  Hej Finnsan,

  Det stämmer, du kan spela upp samma musik på flera ställen samtidigt förutsatt att du har flera Express.

Vilka bloggar länkar till “Streama musik trådlöst till högtalare och datorer”?

 1. iTunes Folder Watch - Automatisk uppdatering av ditt iTunesbibliotek | Ohsohightech.se
 2. Konsten att hitta låttexter online | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin