Hitta låttexter online

När man Googlar på ”valfri artist” och lyrics eller låttext så rankar alltid riktiga skitsidor högst i Google. Sidor där du får X antal varningar om diverse popuper och annat skräp och det går knappt att hitta själva texten bland all reklam. Det finns förstås bra sidor även för låttexter där ute och det känns nästan bra att inte Google lyckas med allt här i världen.

Bäst på Svenska – TEXT.NU

Text.nu är precis som alla såna här sidor borde vara. Stilren och enkel design, lagom med reklam och dessutom har väldigt många texter även en länk till en musikvideo.  Tyvärr är väl nackdelen med sidan att utbudet är sådär. Om de hade haft ett större utbud hade man inte ens behövt nämna någon annan sida.

Bäst på Engelska – Lyrics.com

Lyrics.com är riktigt bra och det är ett underverk att de inte rankar högre i Google. Jag tror aldrig jag har fått en träff på lyrics.com när jag googlat. Precis som på Text.nu så finns det ett YouTube-klipp för många av låtarna och utbudet verkar vara riktigt bra.  De har till och med lite svenska saker (jag hittade både Kent och Håkan Hellström i databasen).

Hitta låttexter automatiskt med Mozilla Songbird och iTunes

En sak som är bra med digital musik är att man kan spara metadata (taggar) i samma fil som själva låten. Systemet kallas för ID3-taggar när det gäller mp3. För det mesta har en fil information som titel, artist, år och annan grundläggande information men det går även att lagra mer avancerad information i dessa taggar som t.ex låttexter. Om man vill kan man läsa mer om fördelerna med taggar i mitt inlägg ”Mappen är död, länge leve taggen”.

Songbird och LyricMaster

Mozilla Songbird har en grym add-on som heter LyricMaster för just låttexter som du kan ställa in så att den automatiskt kollar igenom internet efter en låttext varje gång du lyssnar på en låt. Du kan även välja att låta LyricMaster spara låttexten som en tag på din mp3 fil och då finns texten alltid lagrad i filen och vilken mediaspelare du än spelar låten med så kan du se låttexten. Jag tyckte det var grymt coolt första gången jag spelade en låt som hade en text lagrad på sig i min iPhone och såg hela texten poppa upp på skärmen.

Songbird

iTunes med Soundcrank

iTunes har inte riktigt samma smidiga add-on system som Songbird och de flesta program som integrerar med iTunes är platformsberoende. För windows finns Soundcrank som gör precis samma sak som LyricMaster men har även stöd för att uppdatera skivomslagen på dina låtar. Good stuff.

iTunes_Soundcrank

Länkar:  Text.nu, Lyrics.com, LyricMaster, Soundcrank

Mer hos Ohsohightech

Andra bloggar om: Songbird, iTunes, musik, låttexter, lyrics, lyricmaster, soundcrank, text.nu, lyrics.com

Mer hos Ohsohightech

4 kommentarer till “Hitta låttexter online”

 1. #1. Simba den 08 juli 2009, kl 19:07

  http://www.evillabs.sk/evillyrics/

  Evil Lyrics, väldigt bra standalone app som fungerar fint med alla vanliga musikspelare.. =)

  Bara ett tips.

 2. #2. mlfnk den 19 juli 2009, kl 14:07

  Enormt arkiv av låtar, högre ”rätt-procent” på låttexterna än många andra sidor och med det stora plusset att communityn diskuterar och dissekerar låttexterna på ett, ofta mycket, tillfredsställande sätt. Bra sida!

 3. #3. David den 18 augusti 2009, kl 14:08

  Skulle vara kul att höra vad ni tycker om min sajt http://www.lattexter.nu också!

  //David

 4. #4. Johan den 29 november 2009, kl 21:11

  Kolla in svenskalyrics.se för ett stort utbud av Svenska låttexter.

Vilka bloggar länkar till “Hitta låttexter online”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin