Mappen är död, länge leve taggen

En kompis till mig är en sån där person som inte tycker om iTunes för att han inte har kontroll över hur saker lagras och citat ”Jag vill kunna bläddra i mina mappar”. Jag sa till honom att taggar och annan meta-data är framtiden för att organisera filer och vår diskussion fortsatte ett bra tag kring detta. Jag förklarade att när våra hårddiskar blir större och större blir det mer och mer omöjligt att hålla ordning på ett hierarkiskt system. Yahoo! försökte länge organisera internet hierarkiskt men fick till slut ge upp. Idag finns Open Directory Project men de flesta kan nog hålla med om att det är lättare att hitta bra saker på Google,  delicious eller dylikt.

tagsNär mapparna ”Mina Dokument” och ”Program” och andra standardmappar kom till Windows var jag precis som min iTunes-hatande kompis. Jag hade ju alltid lagrat mina dokument lite som jag ville i olika mappar på datorn och att Microsoft skulle komma och bestämma i vilka mappar man skulle ha sina filer kändes jobbigt. Fast efterhand insåg man ju att det var ganska smidigt att låta operativsystemet ta hand om sånt här. Samma sak var det med musikfiler. För mig krävdes det att Apple tvingade mig att glömma mina mappar innan jag slutade med att sitta och kategorisera och sortera musik i mappar i all oändlighet.

Jag skulle älska om alla ens dokument, filmer, musik, bilder osv hade ett standardiserat taggningssystem och att operativsystemen hade fullt stöd för det. Jag vill kunna gå till en plats som heter musik och där ska all min musik finnas oavsett var på hårddisken den ligger. Musik som ingår i ett spel eller liknande ska såklart ”taggas ur” från min egna musik osv.

Microsoft hade planer att införa ett filsystemet som baserades på taggar i Windows Vista men de drog tillbaka det för att det blev en för stor revolution på en och samma gång. I Windows 7 har de infört något det kallar för  som i alla fall är ett litet steg mot en partion- eller mappfri datormiljö. För seriöst, vilken normal datoranvändare bryr sig om vilken partion eller hårddisk ens filer ligger på? En användare vill bara ha sina dokument lagrade säkert och enkelt att hitta.

librariesGoogle är som vanligt lite av en föregångare när de i Gmail helt skrotat mappstrukturen och låter dig tagga allting istället. På många sätt fungerar det ju exakt som mappar med den skillnaden att du har oändligt med kombinationsmöjligheter. Det går t ex att märka upp ett mail med ”E-post från Ola under 2007 med den beskrivande taggen jobb”. Så går det inte göra med traditionella mappar. Google Docs fungerar på ett liknande sätt fast för dokument.

Ja, vi har en lång väg att gå fortfarande men för varje ny version av våra operativsystem så kommer vi kanske något steg närmare. Det som krävs är förstås standarder. Jag vill förstås kunna betygsätta en låt i iTunes och sedan få samma betyg i Windows Media Player. Eller sätta en tagg i Picasa och sedan kunna ladda upp den till Flickr och då ska den kunna känna av den taggen osv.

Andra bloggar om: Windows, Tags, Taggar, Mappar, Lagring, Framtid, iTunes, Windows Media Player

Mer hos Ohsohightech

15 kommentarer till “Mappen är död, länge leve taggen”

 1. #1. Mats den 13 februari 2009, kl 14:02

  Måste även tillägga att jag inte gillar iTunes p.g.a. att det är så ”bloatigt”. Det är väl kanske den främsta orsaken eftersom mapparna fortfarande finns där i bakgrunden. :)

 2. #2. Dgtlx.com den 13 februari 2009, kl 15:02

  Intressant artikel om taggar och kataloger (mappar). Jag är fortfarande lite gammalmodig och använder mest mappar för att sortera filer på hårddisken. Jag tror iofs att mycket av framtiden ligger i just taggar då det tillsammans med en smidig navigeringssystem ger många fördelar. Det går ju att tänka sig taggarna som dynamiska mappar där man från en stund till en annan har möjlighet att visa ”mappar” med valfritt innehåll beroende på vilka taggar man väljer att navigera till. Ett problem är att tagga filerna rätt bara. Jag taggade tex om hela min musikkatalog en dag och det var ett himla jobb. Problemet är alltså att människor inte bara måste ”lära om” och förstå systemet med taggar, man måste också ha vettigt taggade filer, annars hamnar allt i en röra på hårddisken. Taggning är bra, men det är också svårt att lära en gammal hund att sitta! Det enklaste sättet att lära om är kanske att införa en mappstruktur där mapparna ersätts rakt av med samma namn på en tagg. Då går det ju att ha kvar ett gränssnitt som är mer eller mindre exakt som det gamla, men som bygger på ett helt annat sätt att sortera filer än den gamla katalogstrukturen. Nu vet jag inte hur Microsoft hade tänkt sig systemet, men misstänker att dom får hitta en smidig lösning eftersom systemet med mappar är så inarbetat hos vanliga datoranvändare. Oavsett hur det blir så hat ni skrivit ett intressant inlägg om taggning av filer och mappar!

 3. #3. Lisa den 14 februari 2009, kl 23:02

  Jag kan inte annat än hålla med. Mer taggar åt folket! Visst handlar det om att tagga saker rätt från början, men å andra sidan kommer det alltid vara lättare att ändra taggen på en fil än vad det är att flytta den från en mapp till en annan. Gmail visar väl ändå att även ”vanliga datoranvändare” kan förstå och bruka tags?

 4. #4. Dgtlx.com den 15 februari 2009, kl 21:02

  Lisa,

  Nu använder inte jag Gmail, men du har säkert rätt. Det kanske går lättare än jag tror att få vanliga datoranvändare att anamma systemet med taggar.

 5. #5. Ola den 15 februari 2009, kl 22:02

  Sålänge folk bara sköter taggning redan från början är det ju inga problem. Mp3 har ju varit taggade sedan de kom och där sköter ju program osv allt sånt där och det är inte så ofta nuförtiden som du springer in i otaggade Mp3:or.

  Borde inte vara så svårt att ”uppmuntra” taggade av dokument och dylikt. Om man bara ser till att det enkelt går att använda taggarna så börjar nog folk använda det förr eller senare. Men som vanligt får man väl skynd långsamt. Och det är ju viktigt att det är standarder som gäller.

 6. #6. Anders den 18 februari 2009, kl 18:02

  Visst är metataggad data framtiden, det råder det ingen tvekan om.

  Men även om man är flitig taggare så landar man idag ändå i mapp-/enhets-frågan, t ex den dag man ska byta ut en disk i sin dator.

  Om det gäller musik, och man gillar metataggar men samtidigt vill ha lite mappkoll så finns det mycket bättre val än iTunes som spelare/katalog. Mediamonkey (http://www.mediamonkey.com/) tex, låter dig definiera regler för hur musiken skall lagras, och ordnar sedan detta automatiskt (Auto-organize). Den pratar också med din iPod utan problem.

 7. #7. mongobongo den 01 juli 2009, kl 23:07

  Seriöst, har ni tänkt på att alla kanske inte vill sitta och ödsla tid på att tagga allt? Vidare; jag kanske inte har förstått helt men hur ska man dels veta vilken tagg man använde 2002 och nu 2009 när en liknande fil ska bli taggad med samma ord som den besläktade filen som taggades 2002; hur kommer man ihåg vad taggen var 2002? Dvs; hur hålla i minnet vilka taggar som skall användas för vilka filer? Och hur kommer jag ihåg vilken tagg som jag ska söka på när jag tex vill ha fatt på en specifik fil? Någon som förstår vad jag menar? Bortsett från att jag kanske inte förstått helt (((dock är argumentet att folk inte orkar tagga något jag vidhåller, fan så himla jobbigt när man ska tagga varje j-a bokmärka man gör, sen kommer jag ändå inte ihåg vad jag ska söka på för jag kommer inte ihåg vad jag taggade med))) så tycker jag att ni på denna blogg ibland har svårt att se skogen för alla träden, ta tex diskussionen om e-ink, det var en himla massa aspekter och tyckanden men ingen, INGEN hade fattat att det centrala med e-ink är att skärmen inte utstrålar ljus.

 8. #8. Ola den 02 juli 2009, kl 11:07

  mongobongo: Saken är ju den att man inte ska behöva tagga så mycket själv. Det du taggar själv är sånt du själv skapat som t.ex en bloggpost eller låt. Dessutom så kommer ju det flesta taggar automatiskt. Om du tar en bild medan du befinner dig paris ska självklart bilden taggas med tid, datum, plats .. och kanske till och med motiv inom några år.

  Vilken diskussion om e-ink menar du? Kindle inlägget?

 9. #9. Adam Eltér den 15 september 2009, kl 21:09

  Jag är tagg-motståndare, mest för att det dels tar lång tid att tagga och dels för att det inte finns någon standard. Standarden är nog bara en tidsfråga, så det behöver inte ens diskuteras. Däremot är just själva taggningen tidsödande. Ett exempel: jag har laddat ner Takidas nya skiva (om jag köpt den eller laddat ner olagligt låter jag vara osagt, det är inte relevant). Antagligen är ju filerna redan taggade så det är bara att skriva in Takida och jag får upp alla låtarna. Men så har en klantig sommarjobbare hos CDON.com eller en klantig fildelare råkat skriva in Takda som tagg istället. Hur hittar jag den då bland alla taggar? I ett mappsystem är det ju lätt, det är bara att skapa en mapp som heter Takida i Min musik och flytta de nerladdade filerna dit, oavsett hur de är taggade. Något motargument, Ola?

 10. #10. Ola den 16 september 2009, kl 08:09

  Adam: Det ni tag motståndare alltid missar är att en mapp more or less är en tagg också. Det beror bara på vilken vy du har. Ha en tag som heter folder som är c:\adam\musik. Om man nångång tröttnar på folder vyn så är det bara att ”kasta om sin vy”. Filsystemet på din dator fungerar likadant. Mappar och filer är bara meta information om hur du vill se saker och ting bara att det ligger på en lite lägre nivå än iTunes eller Picasa.

  Det är helt enkelt mer frihet taggar.

 11. #11. Adam Eltér den 17 september 2009, kl 14:09

  Ola: Där har du en poäng. Fast med det argumentet skulle ett taggsystem knappast vara revolutionerande, vi har ju i princip taggar redan nu. Det borde ju inte vara jättesvårt att göra ett OS som bygger helt på taggar (dvs inte taggen/mappen c:\adam\min musik utan taggen Musik) redan nu…

 12. #12. Ola den 17 september 2009, kl 14:09

  Adam: Det som är revolutionerande är att du då kan välja hur du vill visa din data. Windows 7 har lite såna funktioner i sitt ”Library”. Du kan välja att visa i vanliga mappar men kan även visa t.ex bilder organiserat i dagar,veckor osv. Som sagt .. det är nog mest folks inställning som ska ändras och även förstås att allt ska ”taggas automatiskt” som är fallet om du rippar en skiva med itunes (antar jag) eller tar en bild med din kamera.

 13. #13. Adam Eltér den 17 september 2009, kl 15:09

  Jag förstår hur du menar, och fler visningsmöjligheter är givetvis trevligt, men saker som jag stör mig på är t.ex. att om jag rippar en cd med iTunes så händer det ändå ibland att den inte taggas för att artisten/bandet inte är särskilt känt. Sedan har vi problemet med genrer – hur många har man inte sett att IMDB beskrivit en film som romantiskt drama medan Wikipedia (eller annan valfri källa, vilken är inte relevant) beskrivit den som en romantisk dramakomedi. Där brukar jag hamna i ett dilemma om jag ska fylla i information någonstans om filmen – vilken av källorna ska jag välja? Eller ska jag kanske lita på vad jag själv tycker att filmen är? Eller kanske filmbolagets genre? Ett typiskt i-landsproblem ;) Men ja, taggar är bra så länge de som vill kan komplettera med vanlig mappvy.

Vilka bloggar länkar till “Mappen är död, länge leve taggen”?

 1. Gmail: Mycket mer än en Webbmail | Ohsohightech.se
 2. Skicka, flytta och ladda upp filer med Dropzone | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin