Få mappar i Vista att se likadana ut överallt

Jag har länge haft i bakhuvudet att jag ska kolla upp varför Vista hela tiden ”glömmer” hur jag vill att mina mappar ska se ut. I Windows XP och Windows 2000 så var nåt av det första jag alltid gjorde på en nyinstallerad burk att ställa in en mapp med de klassika ”Visa filändelse för kända filer” och ändra vyn till ”Detalj vy” och sedan välja att ”Gör detta för alla mina mappar”.

På mina senaste Vista installationer har jag försökt göra likadant men av nån anledning så har det alltid dykt upp mappar där de visas stora thumbnail och är totalt oöverskådligt. Idag fick jag min förklaring. Tydligen tyckte utvecklarna av Vista att man var tvungen att göra detta för alla olika typer av mappar som finns i Vista. Alltså t.ex om man ställer in det på en ”Dokument mapp” så gäller inte inställningen för en ”Bild mapp” osv.

Tricket är alltså att helt enkelt inte ge sig. Varje gång du stöter på en mapp som inte ser ut som du vill. Kör proccessen med att ställa in den och välj ”Gör detta för alla mappar” så kommer du förr eller senare ha din favorit setup på alla mappar. Yippiee!

Mycket mer detaljerad info och steg för steg guide: Change the default folder view in Vista

Andra bloggar om: Vista, Windows Vista, Mappar, Tips, Detalj vy

Mer hos Ohsohightech

5 kommentarer till “Få mappar i Vista att se likadana ut överallt”

 1. #1. sebastian den 19 augusti 2008, kl 23:08

  Fan har längtat efter att någon ska skriva om detta. Dock är mitt stora problem att vista alltid ändrar vilka filer som ska ligga högst upp i min download mapp å mina mottagna. Fast man sorterar på date så ere borta titt som tätt.Men ska läsa länken imorn och utforska!

  Tack för en bra blogg för övrigt.

 2. #2. Olle den 20 augusti 2008, kl 20:08

  Har kört Vista i ett par veckor och får inget grepp om det. Saker som jag anser oerhört viktiga verkar de inte ägnat en minut åt (t ex vila-funktionen som är helkeff), men grafiskt trams och annat verkar ha varit topprioritet…

  Är det bra men jag har bara missat det eller är det en helt onödig release av OS?!

 3. #3. Ola den 21 augusti 2008, kl 09:08

  Jag tycker det finns mängder av bra features i Vista.

  – Mycket säkrare, om än kanske lite irriterande med UAC
  – Mycket små bra funktioner som t.ex startmeny sök, network center
  – Sen finns det massa jag inte kommer på nu :)

  Sleep funktionen är som sagt lite keff men jag pratade med en kompis igår och hon sa att hon hittat lite roliga inställningar för att göra det där lite bättre. Får lägga ett inlägg om det nångång.

 4. #4. Olle den 22 augusti 2008, kl 13:08

  Det där UAC tog inte lång tid innan jag tagit bort :). Ang sök – klarar inte Launchy allt som startmenyns sök gör?

  Har just fått en macbook pro och jag kan inte för mitt liv förstå hur MS kommer undan med en vila-funktion som tar ~1 min att komma till liv och sedan vara väldigt osäker på att allt funkar (t ex nätverket), när Macen har startat, hittat nätverk och återanslutit till alla im-nätverk inom 20 sek.

 5. #5. Robert den 08 oktober 2009, kl 03:10

  Hejsan,
  Jag tackar verkligen för din förklaring. Jag hatade både Vista och windows7 eftersom jag tyckte de gjort allt så onödigt krångligt jämfört med XP. Nu kom jag till en punk då jag kände att jag var tvungen att försöka anpassa mig och lära mig för att hänga med alla andra då det kändes pinsamt o inte veta hur andra system fungerar. Jag kan inte börja med att säga hur mycket problem jag haft men google har visat sig vara bra till något i alla fall. I princip alla problem jag haft har jag hittat lösningar på. Men faktum är att det är otroligt hur Billy ass Gates lyckas komma undan med sådan här skit. Det är makalöst hur dåligt gjorda deras operativsystem är. Om jag ändå kunde programmera så hade jag gjort windows 3.11 kompatibelt med dagens hårdvara då hade jag varit nöjd.
  Men men jag tackar för att det finns andra där ute som vill ha det på samma sätt som jag och faktiskt skriver om lösningarna (dvs. DU)
  TACK

Vilka bloggar länkar till “Få mappar i Vista att se likadana ut överallt”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin