Songbird: Mediaspelare från Mozilla

Ett program som fått ganska lite uppmärksamhet med tanke på vad det är för något och vilka som ligger bakom är mediespelaren Songbird som är utvecklat av Mozilla Foundation, alltså samma gäng som gör Firefox. Songbird sällar sig till mängden av mediespelare som redan finns på marknaden. Jag är lite osäker på hur fördelningen egentligen ser ut men jag skulle misstänka att iTunes och Windows Media Player (WMP) är ganska dominanta även om man ser den gamla klassikern Winamp då och då.

Vad har då Songbird att komma med i jämförelse med iTunes, WMP och Winamp? Som vanligt när det gäller Mozilla är det öppenhet och möjligheten att anpassa allt precis som man vill som är styrkan. Det finns andra mediaspelare som går att anpassa och ändra som man vill men de är få som gör det så smidigt som Songbird. Foobar2000 är ett bra exempel där det krävs mycket större engagemang för att göra alla inställningar, installera plugins och dylikt. Bara en sån sak som att ha en automatiskt ”plugin-hanterare” utan att behöva kopiera mystiska filer till en viss mapp i filsystemet borde vara en självklarhet år 2009.

Utvecklarna bakom Songbird har förmodligen haft ”switchers” i åtanke när det utvecklat programmet. Efter att jag installerat Songbird så upptäckte den att jag hade iTunes installerat och frågade snällt om jag vill importera mitt bibliotek från iTunes till Songbird vilket fungerade utmärkt. Detta i kombination med iPod stöd borde göra ett byte ifrån iTunes skapligt smidigt.

Songbird kommer med en hel del nytänkande då gränsen mellan mediaspelare och webbläsare suddas ut mer och mer. Man kan besöka webbsidor inne i Songbird och går du till en sida som har länkar till musikfiler så kan du spela upp dem direkt ifrån programmet. Du kan dessutom lämna sidan och fortsätta spela låtarna från ”spellistan” som skapades på sidan du var på. Lite svårt att förklara men ganska coolt. Bilden nedan visar hur det fungerar. Hade varit trevligt med en bra extension till Firefox som kan göra samma sak.

Spela låtar direkt ifrån webbsidor från Songbird.

Spela låtar direkt ifrån webbsidor från Songbird.

Extensions

I allmänhet så fungerar extensions precis som det gör för Firefox. Du letar upp nåt kul tillägg, laddar ner det och startar om programmet. Man får också en fråga om vilka extensions man vill lägga till när man installerar Songbird och bland dessa finns det stöd för att synka iPod och iPhone vilket förstås är avgörande för många människor. Detta är en utmärkt funktion för t.ex en familj där de olika medlemmarna har olika mp3-spelare och telefoner och vill använda ett program för att synka alla sina mobilaspelare, vad jag vet så fungerar bara iTunes med iPod.

Visa t.ex nyheter och bilder kring bandet du just ny lyssnar på med Mashtape.

Visa t.ex nyheter och bilder kring bandet du just ny lyssnar på med mashTape.

mashTape måste också nämnas om vi pratar extensions. mashTape aggregerar automatiskt information från nätet om artisten du just nu lyssnar på. Så om jag sätter på en The Smiths skiva så ser jag en massa fina bilder på gruppen från Flickr eller allmän information från Last.FM och liknande. Riktigt coolt och väldigt konstigt att man inte sett mer sånt här tidigare.

Är Songbird moget än?

Jag kommer inte byta till Songbird än på ett tag. Jag tycker inte den nuvarande versionen borde kallas för 1.0 då den inte känns helt färdig. En beta stämpel i några månader till hade varit sunt. Irriterade mig också på var att vissa plugins var borttagna med ursäkten att de ska integreras i version 1.1 av spelaren. Väldigt störigt i.o.m att de inte släppt version 1.1. Projektet känns helt enkelt lite mer amatörmässigt än Firefox. Men det kanske mognar om det blir populärare.

Den verkliga showstoppern för mig är dock att det inte finns något vettigt stöd för Podcast i programmet. Songbird betraktar bara Podcasts precis som vilka Mp3 länkar som helst vilket säkert duger för många men för oss som vill ha lite koll på vad vi lyssnat på och att spelaren kommer ihåg hur långt vi lyssnat på ett program så är iTunes fortfarande helt oslagbart.

Jag kommer fortsätta installera Songbird och använda det som ett komplement till iTunes och förstås Spotify. Som jag nämnt så synkroniserar Songbird med iTunes vilket gör att du kan använda Songbirds plugins för att fixa med albumomslag, texter och liknande men synkronisera iPod/iPhone med hjälp av iTunes.

Länk: Songbird

Andra bloggar om: Songbird, Mozilla, Firefox, Tillägg, Extensions, iTunes, iPhone, iPod, Windows Media Player, Winamp, Mediaspelare, Musik

Mer hos Ohsohightech

7 kommentarer till “Songbird: Mediaspelare från Mozilla”

 1. #1. Anders den 05 januari 2009, kl 00:01

  Klart intressant. Även om Itunes på senaste har blivit rätt trevligt. Jag gillar framförallt Genius-funktionen.

 2. #2. Dgtlx.com den 06 januari 2009, kl 08:01

  Den som ändå vill använda Songbird kan ju alltid testa lite olika plugins och annat som rekommenderas till programmet. Jag har postat ett par länkar som handlar om just plugins till Songbird på min sajt Dgtlx.com. Om någon trots allt ändå ska testa programmet så tycker jag att det är lika bra att ta sig en titt på pluginsen till Songbird.

  http://dgtlx.com/tag/songbird

 3. #3. Stefan den 07 januari 2009, kl 00:01

  Det är ett utmärkt program och blev betydligt stabilare när 1.0 versionen kom för ett tag sen, men jag slutade nästan använda det helt när Spotify lanserades. Att kunna integrera Spotify i programmet vore guld!

 4. #4. Ola den 07 januari 2009, kl 00:01

  Ja, Spotify alltså. Har verkligen vevat runt i grytan i Sverige. Ska bli intressant att se vad som händer om de försöker ge sig på USA osv. Undra om skivbolagen där borta är lika positivt inställda som de i sverige osv.

  Blev offtopic nu :) Men Songbird är väl bra. Men det är som sagt var lite rycka på axlar också.

 5. #5. Stefan den 11 mars 2009, kl 22:03

  1.1 versionen släppt. Snabbare och kvickare än tidigare!

  Läs mer:
  http://lifehacker.com/5168021/songbird-11-grabs-album-art-in-one-step-runs-lighter-and-faster

Vilka bloggar länkar till “Songbird: Mediaspelare från Mozilla”?

 1. Hitta låttexter online | Ohsohightech.se
 2. Lyrics och omslag till din musik via Songbird | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin