Dagens dummaste featuring EU, Opera och Microsoft

Bild från bradydb

Bild från bradydb

Att ha myndigheter som reglerar monpol är bra. Företag som har mer eller mindre monopol på en marknad kan missbruka den makten och konkurrens är alltid bra. Fast ibland går det helt enkelt för långt och det har det gjort i fallet Internet Explorer.

För massor av år sedan när Netscape var den stora webbläsaren på marknaden så började Microsoft att tillverka en webbläsare som de gav bort gratis och dessutom skickade med i operativsystemet när man köpte Windows. Netscape blev sura och hävdade att Microsoft missbrukade sin monopolställning. För 10 år sedan kunde jag förstå Netscape. Webbläsaren var inte en fundamental del av operativsystemet på den tiden och Microsofts monopol var större än vad det är idag. Processerna kring att Microsoft skickar med Internet Explorer i sitt operativsystem har pågått sedan dess och när Netscape gick i graven har framförallt den norska webbläsaren Opera tagit över staffettpinnen i EU-domstolen.

Om några månader släpps Windows 7 i hela världen och då även i Europa. Men i Europa så kommer inte Internet Explorer att ingå i operativsystemet just pga att EU hotar med att stämma Microsoft om det gör det. Detta är förstås helt tokigt år 2009 av diverse anledningar.

 • Nuförtiden är webbläsaren en väldigt stor del av operativsystemet. Det är helt klart den applikation som man använder mest av allt på datorn och ett operativsystem som körs i webbläsaren känns inte helt långt borta. För  ett webboperativsystem så är ju webbläsaren själva operativsystemet och ja, ni fattar.
 • Microsoft är inte lika dominanta som de var för 10 år sedan. Jag vet inte hur siffrorna ser ut men bland unga privatpersoner så tror jag framförallt Apple har en ganska stor procent av marknaden.
 • Var går gränsen kring vad man får skicka med ett operativsystem? Ska man inte få skicka med Notepad, Paint, filhanterare eller en kalkylator heller? Vem bestämmer det?
 • Har någon tänkt på hur man ska kunna få tag i en webbläsare utan webbläsare? Jag tror inte min mamma är direkt sugen på att ladda upp kommandoprompten och ftp:a (MS hade ju kunnat skicka med en grafisk ftp-klient men det får de nog inte heller) ner en webbläsare.
 • Sedan har vi förstås det här med hur de andra operativsystemen hanterar detta. Jag vet inte exakt hur monopol-/konkurrens-lagstiftning fungerar men om inte Microsoft får skicka med en webbläsare i sitt operativsystem får t.ex Apple göra det i OS X och på sin iPhone? Jag tycker såklart de ska få göra det men det blir lite orättvist om inte alla får göra samma.

Ja, som ni märker så är detta extremt fånigt. Man hade kunnat önska sig att Opera kunde fokusera mer på att ta marknadsandelar istället för att bråka. Ärligt talat så har Firefox lyckats ta 20-30% av marknaden av IE tack vare att de byggt en bättre webbläsare. Chrome och Safari har ganska ordentliga marknadsandelar de också.

Självklart är inte Microsoft helt oskyldiga i det här heller. Det kunde förstås lagt in någon funktion där man kunde välja vilken webbläsare man vill ha osv men jag kan ändå förstå att de bitchar lite om detta. Dessutom så påstår p.g.a detta vilket luktar ren jävelskap. Microsoft har råkat ut för detta tidigare då de förbjöds att skicka med Windows Media Player i Windows. Då släppte den en version utan Windows Media Player som ingen köpte och en version med Windows Media Player. Denna gången kommer alltså bara versionen utan IE finnas i Europa. Jag har svårt att se folk acceptera att inte kunna uppgradera sina system.

Dramat fortsätter förmodligen. Och jag misstänker att Google och Apple också kommer få sitt av det här. Och som vanligt. Kommentera om ni tycker något!

Länk:

Mer från Ohsohightech

Andra bloggar om: Windows 7, Opera, EU, Monopol, Konkurens, Internet Explorer, IE

Mer hos Ohsohightech

3 kommentarer till “Dagens dummaste featuring EU, Opera och Microsoft”

 1. #1. Thomas den 26 juni 2009, kl 22:06

  Håller med, helt sjukt ju. Skulle man göra en folkomröstning så skulle ju detta aldrig gå igenom. Hur kan det bli såhär? Om dom (vilka dom nu är) fattar såhär tokiga beslut, då kan man ju undra hur många andra tokigheter dom bestämmer.

 2. #2. Mabande den 27 juni 2009, kl 17:06

  * ”Microsoft är inte lika dominanta som de var för 10 år sedan.”
  – Maj 2009
  WinXP | W2000 | Win7 | Vista | W2003: 67.2% | 1.1% | 1.1% | 18.4% | 1.7% |
  Linux 4.1%
  Mac: 6.1%
  (från http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp).
  så visst är de dominerande på marknaden (dock är ju det för alla åldersgrupper samt privat- och företagsanvändande – linux / mac är ju vanligare i hemmiljön än på jobbet), men Firefox är i nuläget tydligen större än IE med ~48% mot sammanlagt ~41% (http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp).

  Statistiken visar m.a.o. att _trots_ att Win skeppas med egen browser väljer användarna i hög grad själva.

  Så slutsatsen är ju klar: för 10 år sedan var det en relevant process, men nu är det helt enkelt en relikt.

 3. #3. Bakeman den 29 juni 2009, kl 11:06

  Spännande att fixa webbläsare utan webbläsare, eller går det att surfa i utforskaren?

  I och med att det handlar om att Microsoft har dominerande ställning så kan Apple fortsätta skicka med webbläsare. De får även, så att säga, göra reklam på MS bekostnad, men MS får ej göra reklam på Apples bekostnad. (Gäller åtminstone i Sverige och är nästan helt hundra på att det gäller i Eu. Hur det blir globalt är jag dock osäker på.)

  I Sverige finns ju klassiska exempel där Tele2/Comviq i marknadsföring gått hårt åt Telia och Telia har hela tiden bara behövt ta skiten utan att kunna sätta något emot. Dock är ej Telia i dominerande ställning sedan ett par år tillbaka.

  Vi har ju också varianten där SAS inte fått ge Eurobonuspoäng på bl.a. stäckan Malmö-Stockholm, då Malmö Aviation också flyger sträckan. Däremot har man fått poäng av MA. Paradoxalt! Nu har emellertid SAS tappat så mycket att man får poäng igen :-)

Vilka bloggar länkar till “Dagens dummaste featuring EU, Opera och Microsoft”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin