Google Chrome – Nu får Firefox och Internet Explorer akta sig

Webbens supergigant Google basunerade igår ut att dom tänker släppa en webbläsare som de döpt till Chrome. Namnet kan förstås ifrågasättas. Varför de inte döpt den till Google Browser eller något annat logiskt som typ GMail, Google Docs osv är för mig en gåta. I vilket fall förstår man att detta är en stor nyhet då sidor som Aftonbladet och SvD har den på sina första sidor. I materialet som släppts så pratar Google om att dagens webbläsare skapades i en tid då webben var en helt annan än idag. För 6 år sedan var det kanske inget jätteproblem om webbläsaren krashade när man kollade nyheter på Aftonbladet. Idag kan det vara ett väldigt stort problem om du editerat ett dokument eller skriver nya bloggposter.

Google Chrome är precis som Firefox baserat på fri källkod med de fördelar som de innebär, framförallt att snabbt kunna hitta och åtgärda brister i systemet. Kan ju förstås finnas en nackdel också i.o.m att folk själva kan hitta svagheter och utnytjja dom. Med fördelarna överväger ju helt klart.

Precis som Internet Explorer 8 kommer Chrome vara konstruerad så att varje tab är isolerad från resten av webbläsaren. Detta innebär att om en krashar så behöver inte hela webbläsaren krasha.

På samma sätt som Microsoft har fördelen av att dominera desktop marknaden med windows så har Google en enorm fördel tack vare deras sökmotor. Genom att använda en robot som som kollar webbsidor i Googles gigantiska index så har de tagit reda på svagheter hos dagens webbplatser och helt enkelt testat så att Chromes rendering fungerar bra med några milijoner av världens viktigaste webbplatser. Mycket intressant måste jag säga. Jag vet faktiskt inte hur de andra browser tillverkarna jobbar med detta men denna approach är spännande.

Hur ser det ut då? Ibland blir man lite förvånad när man ser en ny produkt och tänkter. Varför har ingen gjort så förr? Det blev jag nu när jag såg hur Chrome hanterar tabbar. Dom har helt enkelt flyttat tabbarna till toppen av sidan och på detta sätt gjort någonslags kombination av de gamla ”varje sida har ett fönster” och de moderna att ha tabbar men ändå en gemensam toolbar och dylikt.

Med detta nya synsätt så kan man på ett mer logiskt sätt flytta runt tabbar mellan olika fönster och ha mer context känsligt verktygsfält som man skulle kunna anpassa beroende på vilken webbsida man är på. Visual Studio som jag använder när jag arbetar har fungerat på det sätter i flera år.

Och nya features? Här finns det mesta man kan förvänta sig av en modern browser. Ett AWSOMEBar liknande adressfält kallat Omnibar. En Opera speed dial liknande sida man får upp när man öppnar en ny tab. Självklart kommer Chrome ha stöd för Google Gears som är en google plugin för att använda webbapplikationer offline. Det finns massor av annat nytt men jag skulle rekomendera er som vill gå lite djupare in på det hela att läsa bloggposten ifrån Google blog och titta på deras tecknade serie där dom förklarar hur allt fungerar.

Vi återkommer såklart med lite mer hands-on information så fort Google har släppt webbläsaren vilket enligt IDG beräknas ske cirka kl 21.00 ikväll. Versionen som släpps ikväll kommer att vara för Windows men självklart kommer de komma med Mac och Linux versioner senare.

Länk: Google Blog

Update: Finns lite bilder att titta på hos Techcrunch.

Andra bloggar om: Google, Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Webbläsare, Öppen källkod, Google Webbläsare

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Google Chrome – Nu får Firefox och Internet Explorer akta sig”

 1. #1. Masthuggarn den 02 september 2008, kl 13:09

  Ola,

  DN länken är död.

  Den där serien du tagit bilden ifrån var lite väl lång för arbetstid. Jösses, en serie var en bra idé men en serie med sex bubblor med mkt text på runt 60 sidor måste jag ligga i sängen och läsa för att klara av……

 2. #2. Ola den 02 september 2008, kl 13:09

  Vilken DN länk? Både SvD, Aftonbladet och IDG funkar för mig?

 3. #3. Mattias den 03 september 2008, kl 12:09

  DN har varit nere några gånger senaste timmen

 4. #4. Ola den 03 september 2008, kl 12:09

  Fast jag har väl fortfarande ingen länk till DN? ;)

Vilka bloggar länkar till “Google Chrome – Nu får Firefox och Internet Explorer akta sig”?

 1. Xmarks och små tabbar i Chrome | Ohsohightech.se
 2. Jawden.com » Xmarks och små tabbar i Chrome

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin