Google Chrome inte längre beta

chrome loggaHör och häpna efter bara cirka 4 månader i beta har Google nu tagit bort betastämpeln på Google Chrome. Som bloggliv påpekar så är detta inte direkt likt Google. Gmail har varit beta i 4 år och man kan nästan tro att de glömt bort att det sitter en liten betastämpel på loggan. Vad har hänt med Chrome sedan vi senaste skrev om den och vad kan vi förvänta oss av framtida versioner?

Vad har hänt sedan sist?

Jag ska erkänna att jag inte varit den flitigaste användaren av Chrome men det som slog mig från början var hur snabb den var. Alla de stora webbläsarna tävlar just nu om att vara den absolut snabbaste på att hantera Javascript och den senaste mätningen jag sett visar att den nya versionen av Firefox med Tracemonkey-motorn fortfarande är den snabbaste. Dock säger Google nu att Chrome ska ha blivit snabbare. Vi får se.

De har också fokuserat mycket på att snabba upp och göra hantering av plugins stabilare. Med plugins menar jag då t.ex Windows Media Player, Flash, Real Player och dylikt. Jag testade att lyssna på lite på radio på SR med Windows Media Player och det fungerade utmärkt. Just Windows Media Player är en sak jag alltid haft problem med i Firefox så det var trevligt.

En sak som den tidiga Chrome-betan saknade var en bokmärkeshanterare. Detta är såklart en grundläggande funktion och den som finns i Google Chrome nu funkar utmärkt. Den har dock inte lika mycket funktioner som den i Firefox.

Vad som komma skall

Det som alla spänt sitter och väntar på är förstås support för extensions (tillägg). Alla som ens tar det här med surfande lite seriöst har en drös med extensions i Firefox. Även Opera och Internet Explorer har system för extensions men det finns ingen som är i närheten av utbudet som finns för Firefox.

Om man tittar igenom Googles dokument där de skissar upp planen för hur extensions för Chrome ska fungera så ser det mycket intressant ut. De pratar om att ”Kan du webbutveckling så ska du kunna skriva extensions för Chrome” och även om att plattformen ska vara öppen osv.

De nämner också ett antal idag existerande extensions för andra webbläsare vars funktionalitet också ska fungera för extensions i Chrome. De är saker som Delicious Toolbar, Skype, Adblock, Flashblock, DownThemAll, FlashGot, ForecastFox, FoxyTunes och några till. Det finns också planer på support för de populära Greasemonkey-scripten.

Något Google däremot inte pratar om är support för andra operativsystem än Windows. Någon som vet nåt om det?

Sammanfattning

Det blir intressant att följa den här utvecklingen och kanske kommer man byta ut Firefox mot Chrome förr eller senare. Jag ser det inte just nu men man vet aldrig. Vi får hoppas att de stora webbläsarna Internet Explorer, Safari, Firefox, Chrome och Opera (och diverse andra som bygger på någon av dessa) alla kommer att få leva kvar, bli standardiserade och få en liten del var av marknaden.

Man får inte heller glömma bort den otroligt viktiga mobilmarknaden som i och med iPhone har börjat bli en viktig marknad. Opera har med sina produkter Opera Mini och Opera Mobile länge haft de klart bästa webbläsarna för små skärmar. Safari för iPhone är mycket bra och snart kommer även Firefox’s mobila webbläsare som kallas för Fennec.

Men tillbaks till Google Chrome. Här kommer lite länkar för dig som vill läsa mer och kanske göra ett seriöst försök att byta ut din nuvarande webbläsare. Förändring är ju alltid kul!

Andra bloggar om: Chrome, Google Chrome, Webbläsare, Browsers, Beta, Windows

Mer hos Ohsohightech

6 kommentarer till “Google Chrome inte längre beta”

 1. #1. Bakeman den 12 december 2008, kl 14:12

  Den stora frågan är ju om FF-tillägget CustomizeGoogle kommer att fungera? Känns väl inte särskilt troligt, men det vore jäkligt roligt om det gjorde. Ännu trevligare om nytt Chrome tillägg kommer ;-)

  Har hur som helst inte hunnit testa Chrome. När jag skulle till sist kom massa larmrapporter och sedan dess har det inte blivit av. Kanske ska slå till och testa nu under helgen, nu när Beta-stämpeln är borta och allt.

 2. #2. CoLin den 12 december 2008, kl 16:12

  Det är så kul att se firefox och chrome tävla om att bli den snabbaste webbläsaren.

 3. #3. Dgtlx.com den 12 december 2008, kl 23:12

  Frågan är om den dyker upp till Linux snart också? När Chrome beta släpptes så fyllde jag i att jag ville ha information när Chrome fanns att ladda ner till Linux. Men sedan har jag inte hört ett pip från Google. Ja, ja, det är iaf bra att arbetet med Chrome går vidare.

 4. #4. Bakeman den 13 december 2008, kl 13:12

  ^I senaste loggen på Googles officiella blogg så står det att de just håller på att utveckla stöd för Mac och Linux, så det är nog på g.

 5. #5. Emil Brikha den 13 december 2008, kl 15:12

  Det mest intressanta med Google Chrome är kanske inte Chrome i sig utan företaget Google som ligger bakom. Med den otroligt starka ekonomiska positionen de har kan de lätt köpa in sig i diverse samarbeten och bli standardiserade i mycket större utsträckning än vad Firefox nånsin skulle kunna punga ut.

  Men som föregående person påpekade så är det här hastighetskriget otroligt intressant och nyttigt för utvecklingen av webbläsare i framtiden.

 6. #6. Ola den 15 december 2008, kl 10:12

  Japp!

  Konkurrens är alltid bra. Om inte Firefox hade kommit hade väl Microsoft aldrig fått tummen ut och gjort IE7 och då hade vi fortfarande suttit med IE6.

  Men det är jävligt svårt att byta webbläsare. Kom ihåg när jag gick från IE till FF och typ var tvungen att byta ut ikonen för FF till en IE ikon för att lura min hjärna att klicka på rätt webbläsare osv.

  Sedan kan man förstås använda många webbläsare parallellt också.

Vilka bloggar länkar till “Google Chrome inte längre beta”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin