Ohsohightechs hyllning till internets hjältar

Människans förmåga att dela kunskap och kultur mellan sig har sedan vi först började gå upprätt varit vårt absolut viktigaste framgångsrecept. Våra släktingar för 200.000 år sedan lärde varandra att göra upp eld och kunskapen spreds mellan stammar och över generationer. Så där håller det på med skillnaden att vi idag har det fantastiska hjälpmedlet internet för att dela med oss av kunskap och kultur. Aldrig har information kunnat spridas så snabbt och så demokratiskt som det kan idag.

Det finns de som inte tycker detta är alls roligt men vi glömmer de bakåtsträvarna för ett tag och fokusera på hjältarna där ute som använder internet på ett positivt sätt utan att bryta mot några lagar. Listan är gjord utan inbördes ordning. Självklart kan man inte få med alla på en sån här lista. Vilka tycker du gör mycket för utvecklingen av internet? Blogga själv om det eller lämna en kommentar!

Tidningar – The Guardian

Markus har tidigare nämnt the Guardian på Ohsohightech när de gick ut med att de var den första stora tidningen i världen som publicerade fullständiga artiklar i sin RSS-feed. The Guardian har även något de kallar för Guardian Open Platform som de själva beskriver så här:

The Open Platform is the suite of services that make it possible for our partners to build applications with the Guardian. We’ve opened up our platform so that everyone can benefit from our journalism, our brand, and the technologies that power guardian.co.uk.

Man kan helt enkelt anropa tjänster hos tidningen och få tag i all möjlig information som man själv kan använda i sina egna applikationer. En ekonom från 1996 hade förmodligen skrattat och undrat va de höll på med, och samma ekonom hade även skrattat åt Sergey Brin och Larry Page när de presenterade sin affärsidé.

Bubblare: NY Times, Sydsvenskan.se har fullständig RSS! (Tack frebro)
Se och lär: Alla svenska tidningar, förutom sydsvenskan då! Jag kräver ingen fullständig Rss men nåt så man i alla fall kan få en bild av vad det handlar om.

Artister – Trent Reznor & NiN

nin1I oktober 2007 så gjorde den brittiska polisen ett tillslag mot världens då största torrentsite för musik, OiNK. Musikälskare världen över grät då världens bästa källa för musik var borta. En av dessa musikälskare (de var många) var Trent Reznor, sångare och frontfigur i Nine Inch Nails. I en intervju säger han såhär.

I’ll admit I had an account there and frequented it quite often. At the end of the day, what made OiNK a great place was that it was like the world’s greatest record store. Pretty much anything you could ever imagine, it was there, and it was there in the format you wanted.

Sånt här gillar vi förstås men de intressanta med NiN är att de inte bara tänker att de inte kan tjäna några pengar på att sälja skivor längre utan att de tar det till en ny nivå och ANVÄNDER internet till att tjäna pengar istället för att bråka. Kolla bara in hur trummisen i NiN säljer sitt album eller hur de la ut 400GB oklippt HD material från turnen för alla att ladda hem. De tjänade förövrigt 1.6 miljoner dollar första veckan på sitt album, fast att det var gratis. Jag måste börja lyssna på NiN.

Bubblare: Radiohead, Svenska hiphopare och säkert många fler
Se och lär
: Gubbarna och tanterna

Musik – Webbentrepenörer som Last.FM, Spotify, MySpace osv

spotify-logoAv någon anledning tycker de tidigare makthavarna i musikindustrin att det är bättre för deras affärsverksamhet att stämma tre upphovsrätts-anarkister i Sverige än att ta upp kampen med världens största musiktjänster. Jag kan för mitt liv inte förstå hur det tänker. Samtidigt som advokaterna håvar in stora pengar sitter unga smarta människor runt om i världen och skapar tjänster som människor vill ha.

Idag står inte folk och gräver i skivbackar längre utan man får tips om ett nytt band på Last.FM sen kollar man om det finns på Spotify, finns det inte så letar man lite på YouTube eller på MySpace. Om du gillar det kanske du köper det på iTunes eller så laddar du hem det från nån torrent-sida. När bandet kommer till din stad går du och tittar på konserten som du fått reda på tack vare Last.FM eller Facebook. Konserten ordnas för övrigt av Live Nation.

Bubblare:
Se och lär
: Ni är redan körda skivbolag. Gå och lägg er.

Programmering – Open Source

opensource_logoNi som känner mig vet att jag använder Microsoft-produkter för det mesta jag gör. En av de stora anledningarna till det var att i slutet av 90-talet bestod Open Source communityn fortfarande mest av introverta nördar som förutom att kunna allt om Linux/Unix bara kunde ett ord och det var RTFM. Microsoft-communityn var mer välkomnande. Detta har dock blivit bättre på senare år och idag kan du få fantastisk hjälp av trevliga människor även om du är grön PHP-utvecklare. Det viktiga med Open Source tänket är att det smittat av sig på de andra företagen i branschen. För 6-7 år sedan var det helt otänkbart att Microsoft skulle släppa saker med öppen källkod men .

Se och lär: Jag tror det flesta av de stora har lärt sig.

Kunskap och historia – Wikipedia

Världens största uppslagsverk som uppdateras konstant av hela världens befolkning. Det har förstås fått kritik för att vem som helst kan fylla i information men just detta är också dess styrka. Det är ingen elit som har kontroll över kunskapen utan alla kan editera. Att tjänsten dessutom helt drivs av donationer och inte reklam är imponerade.

Wikipedia har också satt press på de traditionella utgivarna av uppslagsverk och nu kan man nå stora delar av National Encyklopedin online. Morsan och farsans Bra Böckers lexikon med 22 volymer kommer nog enbart användas som prydnad i framtiden.

Bubblare: Internet Archive, Project Gutenberg, WikiLeaks

Andra bloggar om: the guardian, trent reznor, nin, nine inch nails, spotify, last.fm, open source, oink, torrent, musik, hjältar, skivindustrin, internet

Mer hos Ohsohightech

3 kommentarer till “Ohsohightechs hyllning till internets hjältar”

  1. #1. mellon den 23 mars 2009, kl 21:03

    Oink var fan det bästa ever. Använder mig av waffles nu men det är inte alls lika bra…. jag saknar den lilla grisen

  2. #2. frebro den 23 mars 2009, kl 22:03

    Nya Sydsvenskan.se publicerar fullständiga artiklar i sin RSS-feed. Hurra!

Vilka bloggar länkar till “Ohsohightechs hyllning till internets hjältar”?

  1. En annan av Internets hjältar - Bambuser « It’s the Internet, stupid

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin