The Guardian gillar RSS

Det glädjer mig att läsa att den brittiska tidningen The Guardian har tagit ett stort steg för att göra sitt material mer lättillgängligt på webben. Man har valt att göra sina artiklar tillgängliga i sin helhet via RSS och enligt Google Readers officiella blogg är det den första stora tidningen i världen som gör detta.

Jag konsumerar säkert 99% av alla nyheter, bloggar och uppdateringar via rss i just Google Reader och det finns såklart få saker som är mer störande än att behöva klicka sig vidare gång på gång för att få läsa hela artiklar. Det värsta exemplet på feeds som intresserar (intresserade) mig är TV4s satsning Fotbollskanalen som bjuder på en rubrik och inte en enda bokstav utöver det! Det resulterar i att man kunde få se rubriker av typen ”Här gör han mål igen” och läsaren får använda sin fantasi och gissa om det var Larsson i Helsingborg, Obolo i AIK eller kanske Ingelsten i Kalmar som hittade nätet den gången. Jag har i alla fall slutat undra och kört en ”Unsubscribe” på Fotbollskanalens rss-feed.

Det är fullt förståeligt att publikationer är lite ängsliga och gärna vill locka in folk på sin site för att få bra statistik och för att visa upp annonser. I sin egen utvecklingsblogg flaggar The Guardian för att det snart kommer dyka upp annonser i artiklarna och det är ju helt i sin ordning. De måste tjäna pengar och jag konsumerar hellre mina nyheter på det sätt jag vill och får se annonser i Google Reader än att behöva klicka mig vidare och se annonserna på tidningens webbsida. Frågan är om inte The Guardian i det här fallet får visa upp fler annonser för de som läser tidningen via rss eftersom de som bläddrar i ”full-text-läge” ser alla annonser istället för bara de artiklar som de väljer att klicka sig in på.

Det finns massor av aspekter att väga in men för alla som använder rss är det här givetvis en positiv utveckling. Frågan är vilka tidningar som hakar på detta initiativ och om någon av våra svenska tidningar vågar ta steget. DN brukar ju generellt vara rätt bra på att utnyttja de möjligheter som internet erbjuder så kanske blir det först ut på den svenska marknaden?

Vill du veta mer om rss så har Ola skrivit lite om det här på Ohsohightech. I vanlig ordning måste jag blanda in iPhone på något sätt. Byline är en suverän app för att hålla koll på sina Google Reader-prenumerationer i iPhone om man har tröttnat på den officiella web-appen.

Andra bloggar om: rss, the guardian, dn, google, google reader, feeds

Mer hos Ohsohightech

Comments are closed.


Page optimized by WP Minify WordPress Plugin