Firefox på mitt sätt

Jag läste precis att webbläsaren Firefox snart har 30% av den europeiska marknaden och det var ju glädjande när man för längesedan bytt ut Internet Explorer mot Mozillas, enligt mig, överlägsna alternativ. Jag vill minnas att sist jag och Ola diskuterade webbläsare så talade han sig varm för någon ny version av IE som skulle vara bra, men han få väl ge sin egen syn på saken här i på bloggen i framtiden för jag är inte riktigt uppdaterad på vad han föredrar idag. I alla fall så tänkte jag tipsa om de fyra tillägg till Firefox som jag garanterat har installerade på alla datorer jag använder mig av.

ohsohightech_firefox_extensions.gif

ohsohightech_foxmarks.pngFoxmarks är det allra mest sjävklara tillägget av dem alla och något jag inte skulle klara mig utan. Eftersom jag regelbundet använder mig av fyra datorer hemma och på jobbet så vore det riktigt stökigt att hålla reda på alla bokmärken man behöver utan ett kompetent verktyg för att synkronisera det hela. Foxmarks gör just detta, helt automatiskt, och jag har alltid den senaste uppsättningen bokmärken redo oavsett om jag är på jobbet, anväder laptopen på en resa eller sitter hemma vid min stationära dator. Dessutom är det aldrig fel att ha en backup på sin bookmarks.html så Foxmarks rekommenderas varmt även om man bara använder sig av en dator.

Framförallt på jobbet, men även hemma ibland, använder jag mig av Gmails webbinterface för att kolla mina olika mailboxar, och då är det väldigt smidigt att ha Gmail Manager installerat. Dels för att man kan kan få en notifikation när man får mail på ett eller flera Gmail-konton, och dessutom kan man snabbt växla mellan flera olika konton. Fungerar väldigt bra och går att konfigurera på många sätt.

Sedan jag upptäckte tjusingen med Google Reader så har jag nästan helt slutat surfa runt och kolla om olika siter har uppdaterat sedan sist jag var där, utan jag prenumererar istället på ca 100 RSS-feeds i Reader och låter uppdateringarna komma till mig istället för att jag ska leta efter dem. Med Firefox-tillägget Google Gears kan man använda Reader (och en del andra sidor) offline och sedan synkronisera det man läst och gjort mot servern när man har tillgång till en uppkoppling igen. Jag tror att det här är något vi kommer få se en kraftig utveckling av i år.

ohsohightech_newtabbarbutton.gifSlutligen det absolut simplaste tillägget, men ett som jag verkligen vant mig vid att ha installerat och nu nästan känns som en del av webbläsaren. New Tab Button on Tab Bar är precis vad det låter som – en knapp som skapar en ny tabb. Perfekt för alla som inte är kortkommando-junkies.

En bubblare är PDF Download som låter dig ställa in exakt vad som ska hända när du klickar på en länk till en pdf-fil. Klart användbart.

Vilka tillägg till Firefox kan inte du klara dig utan? Tipsa gärna i kommentarerna.

Mer hos Ohsohightech

15 kommentarer till “Firefox på mitt sätt”

 1. #1. Ola den 30 januari 2008, kl 20:01

  Jag har en del att tillägga här. Men jag får ta det i ett eget inlägg senare.

 2. #2. Emil den 30 januari 2008, kl 22:01

  Adblock Plus: Skönt tillägg som stoppar reklam

  Flashblock: utan detta tillägg är det nästan omöjligt att gå in på sidor som aftonbladet mm

  IE Tab: ovärderligt när man kodar hemsidor fast det var ett tag sen sist jag själv gjorde det.

  Tiny Menu: grymt bra tillägg då jag vill ha ett så rent interface som möjligt. Detta tillägg lägger ihop Arkiv, redigera, visa osv. till en enda knapp.

  Download manager: detta är nog det minst nödvändiga tillägget jag har. Lägger till en statusbar för nedladdningar i statusfältet.

  Tänkte testa Foxmarks, verkar grymt smidigt. Tänkte även testa Gmail manager. Verkar som två vettiga tillägg.

  OffT: Har ganska nyligen börjat läsa denna blogg men av det jag läst hittills så är jag mycket nöjd. Detta lär vara en blogg jag kommer besöka varje dag i framtiden så fortsätt i samma stil ;).

 3. #3. Ola den 30 januari 2008, kl 22:01

  Riktig kul att höra att du gillar bloggen!

  Angående dina extensions så är jag lite klyven till reklamspärr extensions. Eller jag förstår helt klart dess funktion med för t.ex http://www.whoa.nu som vi drivit i 6-7 år så lever vi helt enkelt på reklam. Skulle alla köra block applikationer så skulle vi gå back och vara tvugna att lägga ner. Fast då hade man väl fått införa nån form av betaltjänst iofs.

  Sen är det ju som du säger Aftonbladet och dylika ”nersölade” siter som förstör för oss som försöker få in reklam som gärna är riktad och inte stör för mycket.

  Nu hamna jag fett off-topic här :)

  Tiny Menu verkar nice, ska testas.

 4. #4. Markus den 30 januari 2008, kl 22:01

  Kul att höra Emil! IE Tab hade jag en gång i tiden och det ska jag nog lägga in igen. Hade helt glömt bort det tillägget, tack :)

 5. #5. Emil den 30 januari 2008, kl 23:01

  Ola:

  Jo, reklamspärren har en del negativa sidor. Jag gör så att jag bara tar bort reklam som verkligen, verkligen stör. Har man organiserat sidan bra behöver man inte blocka reklamen.

  Jag tar även bort den om den låter eller är i konstant rörelse. Tycker det är riktigt jobbigt att försöka läsa en lång text om något vid sidan av som fladdrar och har sig.

 6. #6. Andreas den 31 januari 2008, kl 09:01

  Om man jobbar med webbutveckling finns det ett tillägg som man inte förstår hur man klarat sig utan när det väl är installerat. Det heter Firebug (http://www.getfirebug.com). Extremt användbart när man jobbar med sidlayout osv. En annan fin funktion i Firebug är möjlighet att felsöka och stega javascript direkt i Firefox. Nu har visserligen Visual Studio 2008 stöd för det, men enbart i IE.

  Angående att öppna nya flikar så brukar jag dubbelklicka på den tomma ytan vid flikarna så kommer det en sprillans ny flik upp!

 7. #7. Sebastian den 31 januari 2008, kl 11:01

  Adblock Plus: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865
  Adblock Filterset.G Updater: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1136
  Customize Google: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/743
  Download Statusbar: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/26
  Googlepedia: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2517
  Hide Menubar: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/4762
  IE Tab: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1419

  Det är dom jag använder, alla väldigt användbara enligt mig.

 8. #8. Gustav den 31 januari 2008, kl 20:01

  Lustigt, jag skrev ungefär samma sak jag också häromdagen :)

  Vilka Firefox-addons använder du?

  Hittade hit via Pusha, och det verkar som att du har en trevlig blogg!

 9. #9. Olle Ahnve den 01 februari 2008, kl 18:02

  Ett sådant här inlägg har jag planerat ett tag, men det har liksom aldrig blivit av :).

  Hmm vilka tillägg kan jag inte vara utan?
  Tab Mix Plus – är kanske det första jag installerar. För att optimera beteendet hos tabbar och annat
  Scribefire – för att blogga enkelt.
  Google Reader Notifier – hur många olästa inlägg i GR?
  Faviconize Tab – för att göra tabbar små (har ständigt Google Reader, GMail och iGoogle uppe i tre små, frysta tabbar)
  delicious Complete – för att kunna lägga till artiklar i delicious. möjliggör även flera delicious-konton.
  IT Tab – mest för sajter som är felgjorda för Firefox, men även för webbapps som företaget kör och som enbart funkar i IE.

 10. #10. Ola den 02 februari 2008, kl 10:02

  Ohh!

  Tack tack tack för Faviconize Tab, va fan har jag inte tänkt på det för :) Var ju bästa idén sen http://www.ohsohightech.se/2007/12/03/ikoner-som-lankar-i-firefox/

 11. #11. Magnus den 06 februari 2008, kl 18:02

  URL Link – tycker jag är riktigt bra, bara markera den brutna länken, högerklicka och välja hur man ska öppna den.
  Translator – Översätter sidor åt en lätt och snabbt.
  Svensk ordlista 1.4 – Om man som jag skriver väl snabbt ibland. Tyvärr gillar den att föreslå att det ska vara särskrivet, men efter några veckors användande har man lagt till alla ord man behöver.
  Screen Grab! – Som print screen, fast bättre!
  Firefox showcase – En av de få bra sakerna med IE, men det finns till firefox med.
  Fire ftp – Snabbt att ladda upp saker på ens hemsida.
  Foxy tunes – Styr mediespelaren via Firefox!
  Prisjägaren – Från prisjakt.se, gör det lättare att hitta bra priser på internetaffärer.

  Tack för en bra blogg :)

 12. #12. Ola den 06 februari 2008, kl 21:02

  #1 Mycket intressant tips, ska kolla upp några av dom!

  #2 Jag är helt dum i huvudet. Jag har suttit i typ nåt år och blivit tokig på att Firefox särskriver allting. Saken är den att jag har varit så sjukt blind att jag inte sett ”Add to dictionary” där under. Det löser ju det hela rätt bra :)

  Förövrigt så testade jag FF 3 lite innan och där har dom en vettig översättningsfunktion :)

 13. #13. Gustav den 08 februari 2008, kl 21:02

  Jag har egentligen för många för att överhuvudtaget skriva ner alla(samt en modifierad chrome för att plocka bort icke använda knappar när de inte är klickbara, bakåt, stopp etc.), här är dock de som jag använder mest.
  Adblock Plus, All-in-one Sidebar, Chatzilla, Download Statusbar, Firefox Showcase, Full Fullscreen, IE Tab, Mouse Gestures, PDF Download, PicLens, Reload Tab On Double-Click, Senssion Manager, Svensk(och Engelsk)Ordlista samt Unplug.

 14. #14. marie den 09 februari 2008, kl 19:02

  new tab button…så enkelt men ack så bra. tiny menu är en absolut höjdare tycker jag eftersom det blir renare och går att få plats med andra tilläggsiconer.

Vilka bloggar länkar till “Firefox på mitt sätt”?

 1. Förbättra Googles tjänster | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin