En uppdatering om läget hos Spotify

Spotify, denna folkrörelse, har varit något av en följetong hos oss och här kommer en liten uppdatering med intressanta händelser den senaste tiden.

2009-02-02_1718För några dagar sedan slog det ned en bomb i form av nyheten att skivbolag tvingar Spotify att rensa bort mängder med låtar och album från tjänsten. Anledningen var att en del musik i katalogen helt enkelt saknade täckning i de avtal man har upprättat med skivbolagen. Dessutom tvingas man införa landsrestriktioner för en del musik, vilket t ex skulle kunna innebära att om man skapat en tung spellista med tema sandstrand och Singha här hemma i kalla Sverige, och sedan ska spela upp den i sin bungalow på någon strand i Thailand så kan ett gäng låtar vara spärrade. Ett avtal är ett avtal och måste givetvis respekteras men jag hoppas innerligt att musikindustrin inser att Spotify och liknande tjänster är en självklar del av framtiden för musiklyssnade och att man gör allt man kan för att inte sätta krokben för den tekniska utvecklingen, och på längre sikt även för sig själva. På bloggar och mikrobloggar skrevs det spaltmeter om hur dåligt det här var och exempel på artister vars hela musikkataloger hade tagits bort postades.

Mer glädjande är det att idag läsa ett pressmeddelande från Spotify som meddelar att man nu lägger till ytterligare 10.000 album till sin katalog. En del av dem kommer begränsas av landsrestriktioner men det är oklart hur många eller vilka album det gäller. Är man vädigt nyfiken på vilken musik som lagts till så kan man ladda hem en Excel-lista med samtliga album. Efter att ha skummat igenom den som hastigast så verkar det vara en hel del intressanta skivor och exempelvis Chords album ”Things We Do For Things” var glädjande att se i listan.

En ännu bättre nyhet är att Spotify i princip har bekräftat att man jobbar med att förverkliga funktionen vars avsaknad gör att jag personligen inte kan använda Spotify som min hudsakliga musiktjänst ännu. Jag pratar givetvis om möjligheten att använda Spotify i mobiler. Svenske Gustav Söderström lämnar Yahoo! för att jobba med en mobil lösning för Spotify och skriver lite om det på sin personliga blogg.

Mer hos Ohsohightech

9 kommentarer till “En uppdatering om läget hos Spotify”

 1. #1. Jonatan den 02 februari 2009, kl 19:02

  Lysande nyheter! Då tar jag av mig sorgebanden och vågar hoppas på en framtid igen! Bolagen borde ju fatta att dom skjuter sig själva i foten genom att motarbeta lagliga alternativ till fildelning

 2. #2. Egil den 02 februari 2009, kl 20:02

  Landskoder….?
  Jag trodde att musikindustrin hade samma lagar om fri rörlighet för varor och tjänster inom EU som alla andra?

 3. #3. Ilias Bennani den 02 februari 2009, kl 22:02

  Tack för en bra summering av läget.

 4. #4. Stefan den 03 februari 2009, kl 01:02

  Tack! Hur många länder är Spotify tillgängligt i just nu förresten ?

  Rättning av länken till excel dokumentet:
  http://www.spotify.com/wp-content/uploads/feb-2-new-releases.xls

 5. #5. Ram-E den 03 februari 2009, kl 14:02

  Tack för uppdateringen

  Klart värt att följa Spotifys utveckling då det är en stor del av WWWs framtid…
  Oroa er inte att ni blir för tjatiga…peace ouut

 6. #6. Daniel@TSD den 03 februari 2009, kl 14:02

  Det där med landskoder/restriktioner är väl något som hängt med från back in the days när skivor kunde ha olika releasedatum i olika länder och det inte var så enkelt att få tag i musik som nu. Att skivbolag är teknikrädda och hopplöst bakåtsträvande är ju ingen större nyhet. Men det är lite pinsamt att de stora skivbolagen jobbar som de gör, men de har insett att deras tid är förbi och att de snart kommer vara utjänta. Alltså gör de vad de kan för att förlänga sin livstid lite till och lura sig själva att de kan fortsätta som de gör.

 7. #7. Blizzle den 04 februari 2009, kl 17:02

  Har fått för mig att detta är något som görs inför övergången från att vara betaversion till lanseringen av final candiate…oro behöver nog inte finnas direkt.

Vilka bloggar länkar till “En uppdatering om läget hos Spotify”?

 1. Chords vinnare på 2009 års manifestgala! at Things We Do For Things
 2. Spotify invites och nyheter om Spotify i mobilen | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin