Mjukvara – Ohsohightech.se http://ohsohightech.se Thu, 28 Jan 2016 10:11:08 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.1 Echofon är en riktigt bra Twitter-klient för Mac http://ohsohightech.se/echofon-riktigt-bra-twitter-klient-for-mac/ http://ohsohightech.se/echofon-riktigt-bra-twitter-klient-for-mac/#comments Mon, 15 Feb 2010 14:48:10 +0000 http://ohsohightech.se/?p=3640 Den allmäna uppfattningen bland twittrare med Apple-datorer verkar länge ha varit att Tweetie är den klart bästa Twitter-upplevelsen man kan få. Jag höll länge med om att Tweetie var både bäst designad och hade alla funktioner man kunde tänka sig behöva. Men sen hände något. Twitter gick från att (vad det verkade) ha ägnat all sin utvecklingstid åt att släcka bränder till att istället ösa ut nya funktioner i en rasande takt. Användarlistor, ny design på i princip alla vyer av webbsidan, inbyggt stöd för retweets, positionering osv. Här hängde inte Tweetie alls med i mac-versionen trots att man för iPhone släppte Tweetie 2 med massor av nyheter. Med en allt mer omodern applikation framför mig på datorskärmen bestämde jag mig för att se om det fanns en värdig ersättare. Det gjorde det!

Echofon började som en relativt uppskattad iPhone app men snart kom det också en version för Mac samt en Firefox-plugin. När mac-applikationen först släpptes så kändes den helt ok men i jämförelse med Tweetie var den inte särskilt spännande. Nu ett antal månader senare har Echofon sprungit förbi fullständigt. Dessutom är programmet helt gratis under utvecklingsfasen som pågår just nu så det finns egentligen ingen anledning att inte ge det en chans. Det återstår att se hur en framtida kontring från Tweetie kommer förändra läget, men just nu är det inget snack om vilket program som ligger i framkant.

7 anledningar att testa Echofon:

  1. Perfekt lösning med en statusrad högst upp i programmet som innehåller fem tabbar; alla tweets, tweets innehållande ens användarnamn, privata meddelanden, de listor man följer samt en sökfunktion. För samtliga tabbar ser man hela tiden antalet nya tweets i statusraden men det är också lätt att nolltälla siffrorna så det inte övergår till en jobbig måste-kolla-funktion.
  2. Stöd för Twitter Lists och dessutom på ett riktigt bra och lättillgängligt sätt. Inne på denna tabben väljer man mellan de olika listor man följer i en drop-down meny och sedan ser man hela tiden antalet nya tweets för den valda listan i statusraden.
  3. Stöd för Twitters nya typ av retweets, men också för den gamla manuella varianten (retweet with comment). Vissta gillar den nya och andra den gamla typen och att Echofon låter användaren välja är perfekt.
  4. Hela programmet är väl designat och allt känns genomtänkt ned till minsta lilla funktion. Programmets fönster passar perfekt att ha ganska smalt, t ex liggandes vid sidan av browsern. Bra anpassningsmöjligheter gör att man kan ställa in storleken på både bilder och text.
  5. Snabbt och smidigt användarbyte om man använder fler än ett Twitter-konto. Man klickar helt enkelt på bilden längst ned till vänster i programmet och väljer kontot man vill växla till.
  6. Kanske det bästa av allt är något som Echofon kallar för en browser drawer. Det är en utfällbar box där man kan se bland annat konversationer och all info man behöver om en Twitter-användare, utan att någonsin tappa fokuset på listan över tweets.
  7. Synkning med iPhone-applikationen. Om man använder Echofon både i mobilen och på datorn så kan man hela tiden hålla enheterna i synk, vilket innebär att man slipper komma ihåg vad man senast läste och leta sig fram och tillbaka i tidslinjen.

Echofon är gratis under utvecklingsarbeten och kan laddas ned här.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/echofon-riktigt-bra-twitter-klient-for-mac/feed/ 6
Program som håller dina andra program uppdaterade http://ohsohightech.se/program-som-haller-dina-andra-program-uppdaterade/ http://ohsohightech.se/program-som-haller-dina-andra-program-uppdaterade/#comments Fri, 08 Jan 2010 12:57:07 +0000 http://ohsohightech.se/?p=3319 Om det är något som särskiljer en nörd från en vanlig människa så är det att vi tycker det är kul med nya versioner av program och drivrutiner. Att det funkar utmärkt som det är spelar inget större roll för oss utan vi måste ha det senaste. Med Windows Update och Apples motsvarighet, Programuppdatering, så brukar själva operativsystemet och de grundläggande tilläggsprogrammen hållas i ganska gott skick men hur gör man med alla andra program?

Vi har tidigare på bloggen nämnt att Filehippo har ett riktigt bra program för att hålla alla program som du kan ladda hem från dem uppdaterade men det finnas såklart alternativ till detta.

För OS X verkar det som att programmet AppFresh gäller. Jag har inte själv provat det men om ni gjort det så säg berätta gärna om era erfarenheter i kommentarerna. För Windows är både behovet och utbudet större. Själv testar jag CNET TechTracker just nu och är ganska nöjd. CNET använder såklart sin tjänst Download.com för att hålla koll på uppdateringar och de har ett grymt utbud. För drivrutiner har jag bara testat RadarSync vilket väl funkar helt ok. Tyvärr ser programmet riktigt illa ut och det gör att i alla fall jag tappar förtroendet för det lite.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/program-som-haller-dina-andra-program-uppdaterade/feed/ 1
Skicka, flytta och ladda upp filer med Dropzone http://ohsohightech.se/skicka-filer-med-dropzone-os-x/ Fri, 10 Jul 2009 11:36:20 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2929 Dropzone iconI takt med att användningen av taggar ökat och programmen blivit mer intelligenta så har jag blivit något mindre beroende av att slaviskt sortera mina filer i mappar för att kunna hitta dem. Vissa typer av filer vill jag ändå ha på rätt plats på min hårddisk. Det blir rätt mycket klickande, letande och flyttande runt i mappstrukturen och det är väldigt tråkigt att hålla på med. För några dagar sedan släpptes programmet Dropzone för OS X och det gör hela den här processen mycket smidigare. I Dropzone anger man en rad olika mappar, lokalt eller på nätverket, som man vill kunna flytta filer till och sedan är det bara att dra en eller flera filer till Dropzone-ikonen i dockan och släppa dem på valfri mapp så flyttas de dit. Enkelt men mycket användbart.

feature-largeAnvändningsområdet är dock inte begränsat endast till att flytta filer utan det finns en hel del andra saker man kan göra med Dropzone. Idag är ju hårddisken och det lokala nätverket bara en liten del av det område vi lagrar och publicerar våra filer på och givetvis finns möjligheten att på samma smidiga sätt publicera bilder eller andra filer på webbtjänster som t ex Flickr, Posterous, TwitPic eller ImageShack. Det finns även stöd för uppladdning till ftp-servrar eller att zippa och maila iväg filer. Förutom att hantera filer så kan man även utföra andra uppgifter som exempelvis att öppna program, starta skärmsläckaren, byta skrivbordsbakgrund, försätta datorn i vänteläge eller mounta/unmounta en firewire-hårddisk.

Jag sparade dock min absoluta favoritfunktion till sist. Är det något som verkligen är onödigt stökigt i OS X så är det att ladda ned ett nytt program som dmg-fil och installera det. Med Dropzone kan du släppa dmg-filen på funktionen ”Install Application” och luta dig tillbaka och se på när dmg-filen mountas, programfilen kopieras till programmappen, dmg-filen unmountas och slutligen slängs i papperskorgen. Magi!

Det finns alltså redan nu en hel del olika funktioner som man kan slå av eller på varav vissa är förinstallerade och andra är tredjepartsutvecklade plug-ins som man kan ladda ned och installera. Dropzone har ett API så vem som helst med lite Ruby-kunskaper kan utveckla egna funktioner för programmet, vilket givetvis kommer leda till att Dropzone blir mycket bättre framöver. Mer info och dokumentation för utveckling av plug-ins finns på Dropzones webbplats.

Programmet kostar pengar men kan givetvis testas gratis innan man bestämmer sig för att slå till. Efter att ha testkört Dropzone ett tag så kan jag konstatera att det fungerar mycket bra och jag misstänker att jag skulle sakna det oerhört om jag inte hade betalat det där klart överkomliga priset på 10 dollar. Om någon känner till ett liknande program till Mac, Windows eller Linux så får ni gärna kommentera här eller föreslå det på AlternativeTo Dropzone.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
Hitta låttexter online http://ohsohightech.se/battre-siter-for-att-hitta-lattexter-online/ http://ohsohightech.se/battre-siter-for-att-hitta-lattexter-online/#comments Wed, 01 Jul 2009 08:43:25 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2875 När man Googlar på ”valfri artist” och lyrics eller låttext så rankar alltid riktiga skitsidor högst i Google. Sidor där du får X antal varningar om diverse popuper och annat skräp och det går knappt att hitta själva texten bland all reklam. Det finns förstås bra sidor även för låttexter där ute och det känns nästan bra att inte Google lyckas med allt här i världen.

Bäst på Svenska – TEXT.NU

Text.nu är precis som alla såna här sidor borde vara. Stilren och enkel design, lagom med reklam och dessutom har väldigt många texter även en länk till en musikvideo.  Tyvärr är väl nackdelen med sidan att utbudet är sådär. Om de hade haft ett större utbud hade man inte ens behövt nämna någon annan sida.

Bäst på Engelska – Lyrics.com

Lyrics.com är riktigt bra och det är ett underverk att de inte rankar högre i Google. Jag tror aldrig jag har fått en träff på lyrics.com när jag googlat. Precis som på Text.nu så finns det ett YouTube-klipp för många av låtarna och utbudet verkar vara riktigt bra.  De har till och med lite svenska saker (jag hittade både Kent och Håkan Hellström i databasen).

Hitta låttexter automatiskt med Mozilla Songbird och iTunes

En sak som är bra med digital musik är att man kan spara metadata (taggar) i samma fil som själva låten. Systemet kallas för ID3-taggar när det gäller mp3. För det mesta har en fil information som titel, artist, år och annan grundläggande information men det går även att lagra mer avancerad information i dessa taggar som t.ex låttexter. Om man vill kan man läsa mer om fördelerna med taggar i mitt inlägg ”Mappen är död, länge leve taggen”.

Songbird och LyricMaster

Mozilla Songbird har en grym add-on som heter LyricMaster för just låttexter som du kan ställa in så att den automatiskt kollar igenom internet efter en låttext varje gång du lyssnar på en låt. Du kan även välja att låta LyricMaster spara låttexten som en tag på din mp3 fil och då finns texten alltid lagrad i filen och vilken mediaspelare du än spelar låten med så kan du se låttexten. Jag tyckte det var grymt coolt första gången jag spelade en låt som hade en text lagrad på sig i min iPhone och såg hela texten poppa upp på skärmen.

Songbird

iTunes med Soundcrank

iTunes har inte riktigt samma smidiga add-on system som Songbird och de flesta program som integrerar med iTunes är platformsberoende. För windows finns Soundcrank som gör precis samma sak som LyricMaster men har även stöd för att uppdatera skivomslagen på dina låtar. Good stuff.

iTunes_Soundcrank

Länkar:  Text.nu, Lyrics.com, LyricMaster, Soundcrank

Mer hos Ohsohightech

Andra bloggar om: Songbird, iTunes, musik, låttexter, lyrics, lyricmaster, soundcrank, text.nu, lyrics.com

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/battre-siter-for-att-hitta-lattexter-online/feed/ 4
Smidig konvertering av video till iPod, iPhone mm http://ohsohightech.se/konvertera-video-till-ipod-iphone/ http://ohsohightech.se/konvertera-video-till-ipod-iphone/#comments Mon, 15 Jun 2009 11:32:51 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2810 Det finns många fördelar med Apples iPods och iPhone och som regel är det mesta man vill göra med mediaspelarna väldigt smidigt och enkelt. Hantering av video är tyvärr ett klassiskt ”undantag som bekräftar regeln”. Det är kort sagt inte helt okomplicerat att få in sina favoritserier eller något intressant videoklipp i sin iPod eller iPhone om man inte köpt dem i iTunes Store och därför behöver man kanske ett tredjepartsprogram som fixar det hela. Jag har länge använt gratisprogrammet iSquint för detta ändamål men tyvärr lades hela det projektet ned av utvecklarna och inga nya versioner kommer släppas. Ett annat populärt program är Handbreak men jag upplever inte det som i närheten av så smidigt som iSquint var. Kanske mer kraftfullt men när man snabbt och smidigt vill föra över några videofiler från sin dator till sin mediaspelare så vill man ha ett hjälpmedel som löser det hela utan att man behöver göra en massa inställningar och utföra flera onödiga steg.

Evom

För några veckor sedan släpptes ett riktigt bra alternativ till iSquint i form av programmet Evom från The Little App Factory. Jag har främst använt programmet för att föra över videofiler till en iPhone och det gör man blixtsnabbt genom att släppa en videofil på programmet och klicka på iTunes-knappen. Filen konverteras till det kompatibla formatet mp4 och läggs automatiskt in i iTunes-biblioteket i en spellista med samma namn som programmet. Enklare kan det nästan inte bli.

[smartads]

iPhone är dock inte det enda användningsområdet för Evom utan man kan även konvertera och överföra film till iPod, Apple TV eller direkt ladda upp filmen till YouTube. Med hjälp av en bookmarklet kan man också rippa filmer från YouTube och spara dem på någon av tidigare nämnda mediaspelare eller i iTunes. Läs mer om bookmarklets här.

Evom befinner sig i betastadiet men har fungerar felfritt under de veckor jag testat programmet. Dessutom är det än så länge gratis! Du laddar ned programmet på The Little App Factorys webbsida.

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/konvertera-video-till-ipod-iphone/feed/ 3
Lyrics och omslag till din musik via Songbird http://ohsohightech.se/lyrics-och-omslag-till-din-musik-via-songbird/ http://ohsohightech.se/lyrics-och-omslag-till-din-musik-via-songbird/#comments Sat, 28 Mar 2009 10:40:11 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2626 songbirdexe_i7f00_0000-3För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om Songbird och sedan dess har de kommit några uppdateringar som gjort denna ” iTunes dödare” riktigt bra. Et par dagar efter mitt test lyssnade jag på musik i min iPhone och fick en trevlig överraskning när jag såg att telefonen visade texten till låten jag lyssnade på.

Anledningen var pluginen LyricMaster till Songbird som automatiskt letar upp texten till låten du lyssnar på. Via en inställning kan du säga ”Spara alltid ner texten som meta-data på låten”. Det innebär helt enkelt att texten nu ligger som en ”tag” på låten precis som omslaget, genren och liknande.

På tal om omslag, iTunes har vad jag vet ingen bra funktion för att lägga in omslag till dina skivor på ett smidigt sätt. I Songbird markerar du bara alla låtar från en skiva, högerklickar och väljer ”Hämta omslag” och Songbird ger sig automatikt ut på nätet och efter några sekunder har du ett omslag. Fungerar för det flesta skivor jag har testat.

Länk: Songbird, LyricMaster

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/lyrics-och-omslag-till-din-musik-via-songbird/feed/ 5
AlternativeTo – ny site från oss bakom Ohsohightech http://ohsohightech.se/alternativeto-ny-site-hitta-mjukvara/ http://ohsohightech.se/alternativeto-ny-site-hitta-mjukvara/#comments Sun, 15 Mar 2009 18:13:00 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2439 Nu är det dags att avslöja det senaste projektet som vi bakom Ohsohightech filat på ett tag. Den här webbtjänsten smyglanserades i beta-version under väldigt blygsamma former på Twitter för några dagar sedan så endast ett fåtal har givits möjlighet att kika på den. Vi vill nu gärna att ni som följer Ohsohightech och är intresserade av en sån här tjänst testar den och återkommer med eventuell feedback.

alternativeto_screenshotLåt oss presentera AlternativeTo – ett helt nytt sätt att hitta nya bra Mac-, Windows-, Linux- och Online-applikationer. Du berättar för oss vilket av dina program du ogillar och vill byta ut och vi ger dig de bästa alternativen. Istället för att lista tusentals mer eller mindre meningslösa program med det gamla vanliga kategoriupplägget så gör vi varje program till en kategori. Sedan låter vi våra besökare bestämma vilka som är de bästa alternativen till ett visst program genom att föreslå program och rösta på vilka de tycker är bäst. Man kan nästan se det som olika bloggposter i stil med ”Find the best alternatives to Microsoft Outlook” som ständigt utvecklas och förbättras.

AlternativeTo är just nu i en tidig beta-version och vi vill därför ha feedback på allt – innehåll, funktioner, design och språk/texter. Skicka ett mail till hello@alternativeto.net eller använd feedback-funktionen på sidan om du vill hjälpa oss genom att berätta vad vi gjort bra eller mindre bra. Inloggning sker med hjälp av Open ID eller Facebook Connect och är därmed mycket smidigt. Tack på förhand!

För senaste nytt om AlternativeTo, kolla in blog.alternativeto.net och följ AlternativeTo, Markus och Ola på Twitter.

Länk: AlternativeTo.net

Andra bloggar om AlternativeTo

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/alternativeto-ny-site-hitta-mjukvara/feed/ 13
Spotify varnar för stulna lösenord http://ohsohightech.se/spotify-varnar-for-stulna-losenord/ http://ohsohightech.se/spotify-varnar-for-stulna-losenord/#comments Wed, 04 Mar 2009 16:58:17 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2317 spotify-logoSpotify meddelade via sin blogg idag att det har utsatts för ett intrång där utomstående kan ha fått tag på krypterade lösenord. De är ganska vaga i sitt inlägg och använder mycket ord som ”kan ha kommit över” och liknande. Spotify rekommenderar alla som har ett konto skapat innan den 19 December 2008 att byta sitt lösenord. Och som vanligt är inte det största problemet att någon kan komma åt ditt Spotify-konto utan att du kanske har använt samma lösenord på andra tjänster. De poängterar också att ingen har kommit över någon komplett databas med lösenord och inte heller kreditkorts-information.

Läs mer om hur du kan hantera dina lösenord på ett säkrare sätt i våran guide.

Länk: Spotify security notice

Update 2009-03-05:

Spotify klargör mer på sin blogg.

  • You had a Spotify account before December 19th, 2008
  • You have not changed your password since December 19th, 2008
  • You have a weak password
  • Someone from a small group of people asked our servers specifically to see your account details before that date
  • Someone from the same small group decided to put computation time towards guessing your password

Andra bloggar om: Spotify, Säkerhet, Lösenord, Stulna lösenord

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/spotify-varnar-for-stulna-losenord/feed/ 3
Plex Mediacenter för Mac OS X blev just ännu bättre http://ohsohightech.se/plex-mac-ny-version/ http://ohsohightech.se/plex-mac-ny-version/#comments Tue, 03 Mar 2009 13:07:23 +0000 http://ohsohightech.se/?p=2110 I november skrev jag ett inlägg om en ny mediacenterapplikation för Mac OS X, kallad Plex. Jag hade då just gått från att med mus och tangentbord styra en mac kopplad till en tv till att försöka sköta uppspelning av tv-serier, filmer och liknande via en Apple Remote och det nya programmet Plex. Jag kan meddela att programmet visade sig leva upp till mina förväntningar och jag är mycket nöjd med hela upplägget även efter några månaders hård granskning. Sedan mina första tester har det kommit en rad uppgraderingar med buggfixar och förbättringar, men inte förrän nu har det känts värt att skriva om programmet igen.

[smartads]

Nya, fantastiska funktioner

Plex App Store För några dagar sedan släpptes en ny version av Plex som innehåller några väldigt intressanta nyheter. Med hjälp av en förbättrad Plex Media Server kan man nu streama en mängd olika ljud- och videoströmmar via internet och i den nya avdelningen App Store kan man snabbt och smidigt hantera de olika tjänster man vill kunna streama. Redan från start fanns många intressanta plug-ins och enligt uppgift ska det vara rätt enkelt att skapa egna om man kan utveckla i programmeringsspråket Python. När får vi se de första svenska tjänsterna i Plex App Store? SVT Play eller Sveriges Radio vore ju klart intressant.

Någon kanske frågar sig varför i hela friden man skulle vilja titta på videoklipp från t ex YouTube på sin tv när man ändå har en dator där man inte behöver en massa plug-ins och inställningar osv? När inget intressant går på de traditionella tv-kanalerna så är det inte fel att kunna varva lite strömmade videos mellan filmerna och tv-serierna. Om man är fler än 2-3 personer så blir t ex YouTube-maraton på en förfest väldigt mycket roligare på en stor tv än på någon liten laptop skärm osv. När allt är installerat och inställt så är det väldigt smidigt att klicka sig fram med en Apple Remote från tv-soffan.

Mina favoriter efter någon veckas testande

Plex plug-insApple Movie Trailers
Det enda jag har saknat med Apple’s motsvarighet till Plex, Front Row, är de fantastiska Apple Movie Trailers. Nu behöver jag aldrig öppna Front Row utan kan streama trailers för en massa kommande filmer i HD-upplösning på min tv direkt via Plex. Det finns en rad olika sätt att selektera de olika filmerna med, exempelvis ”endast HD”.

YouTube
Videotjänsternas okrönte konung finns givetvis som plug-in till Plex och någon presentation är väl knappast nödvändig. Ett minus är dock att i dagsläget har Plex inte stöd för autentisering så det går inte logga in på sitt YouTube-konto och komma åt sina favoriter och liknande. Jag skulle tippa på att detta kommer lösas framöver.

TED Talks
TED-konferenserna har genom åren gett oss mängder med intelligenta, underhållande och intressanta föredrag och lyckligtvis är TED så generösa att de gör allting tillgängligt via webben. Om man inte vill fylla hårddisken eller sina iPod med tunga videos så kan streaming till tv-soffan vara en bra lösning. Värt att nämna är att det finns även en som streamar till mobilen.

Revision 3
Alla som följer Diggnation, Tekzilla eller någon av de andra showerna från Revision 3 borde kolla in denna plug-in. Streaming och lite slötittande i tv-soffan kan även vara ett bra sätt att upptäcka nya shower att följa.

TWIT Live

TWIT Live
När Ola och jag nyligen avhandlade konceptet podcasts och gick igenom våra favoritprogram så dominerade Leo Laporte och hans olika TWIT-shower rejält. Leo jobbar heltid med att producera podcasts och alla inspelningar av This Week In Tech, MacBreak Weekly och de andra showerna kan följas live med ljud eller video. Med denna plug-in kan man helt enkelt se Leo med gäster spela in i direktsändning. Detta brukar vara extra intressant i samband med stora händelser i teknikens värld då de ofta specialbevakar och rapporterar kring ett visst event. Alla shower finns, precis som de från TED Talks och Revision 3, tillgängliga som podcasts om man hellre vill titta eller lyssna i sin dator, iPod eller mobiltelefon.

Nedladdning

Det finns som sagt mycket att utforska men det första ni måste göra är att uppdatera till den senaste versionen av Plex. Funktionerna jag har nämnt i detta inlägg är i skrivandets stund endast tillgängliga i en ”unstable version”, dvs någon slags beta-version, och den finns att ladda ned på denna länk. Om man har varit inne i programmets inställningar och ändrat en massa saker så kan man råkat ha inaktiverat olika funktioner som krävs för att hitta de nya streamingtjänsterna så börja med att kolla där om ni stöter på problem. Om det strular ordentligt för er kan man förstås alltid ställa en fråga på Ohsohightech.

Slutligen

Vissa regler och principer suger riktigt hårt ibland! Jag som sällan orkar titta på tv-kanaler som spelar musikvideos tänkte hålla lite koll genom att installera en plug-in för MTV men på grund av att jag inte befinner mig i USA så får jag tydligen inte titta på deras musikvideos. Jag vet inte vem jag ska skylla på i det här fallet, men är det så konstigt att folk tröttnar på DRM, landsrestriktioner och annat som gör det svårt för en eventuell kund att upptäcka och använda musik som man vill? Jag köper en hel del musik via Itunes Store och Klicktrack men jag vill inte betala för att köpa en musikvideo, som i princip är en reklamvideo för att jag ska köpa en låt eller ett helt album. Det finns mycket att göra på det här området och frågan är om det är skivbolagen och musikindustrin som hinner göra det innan driftiga mindre bolag med bättre koll på verkligheten har krossat dem? Vi får väl se.


Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/plex-mac-ny-version/feed/ 2
Spotify-spellistor och saknade funktioner http://ohsohightech.se/spotify-spellistor-och-saknade-funktioner/ http://ohsohightech.se/spotify-spellistor-och-saknade-funktioner/#comments Mon, 12 Jan 2009 10:09:17 +0000 http://ohsohightech.se/?p=1583 Den fjärde oktober 2008 skrev jag ett inlägg med rubriken Alla pratar om Spotify just nu vilket förstås var helt fel. Den senaste månaden har ALLA pratat om Spotify. Att dra upp Spotify i ett samtal är ungefär lika normalt som att prata om iPhone, Facebook eller Google. Detta är förstås hur kul som helst och deras succé är till och med lite över mina förväntningar. Men det visar bara hur folk suktar efter ett smidigt och billigt alternativ till att piratkopiera. Spotify är just nu världens smidigaste sätt att lyssna på musik.

Dela spellistor på Spotify

De flesta känner till det här men det är väldigt lätt att dela med dig av spellistor på Spotify. Skapa en spellista, högerklicka på den och välj ”Copy HTTP Link”. Då får du en länk som du kan posta på din blogg, skicka via e-post eller vad som helst. När folk klickar på den får dom upp din playlist i Spotify. Man kan även skapa spellistor ihop med andra som kallas för ”Collaborative Playlist”, dessa spellistor kan vem som helst gå in och ändra i och detta gör att du t.ex kan skriva på din blogg ”Världens bästa jullåtar” och låta folk lägga till låtar. Tyvärr finns det ingen som helst möjlighet att begränsa vilka som kan editera i listan och det innebär att vem som helst kan gå in och sabbotera dina spellistor.

Hitta bra spellistor

spotify_playlistDet finns många sidor som försöker använda Spotify-hypen och lägga upp diverse tjänster där man kan hitta spellistor. Personligen har jag inte riktigt fastnat för någon av alla de sidorna som är dedikerade för detta utan har hittat guldkorn på diverse bloggar och i diskussionsforum där folk pratat om Spotify. Men Spotifyfriends, Listiply och Spotifylists verkar ha en del potential.

Vad jag mest saknar i Spotify

För ungefär en månad sedan så gick Spotify ut med att de lagt in stöd för scrobbling till Last.FM vilket var ett mycket välkommet tillägg. Men mycket vill ha mer.

  • Community! Jag vill kunna ha mina vänner på Spotify. Att kunna se vad de lyssnar på, kunna kolla deras spellistor och framförallt kunna ha Collaborative playlist bland mina vänner eller i en speciell grupp hade varit mycket trevligt. Skulle man kunna göra ett samarbete med Last.FM på det här hade det förstås varit fantastiskt. Fast de kanske är för mycket konkurrenter?
  • En mobil-version. Jag har personligen inte så stort behov av det då jag nästan bara lyssnar på podcasts men det vore förstås bra.
  • En bättre tjänst för att hitta musik som ”jag gillar” borde gå att lösa också. Detta skulle dock följa med ganska automatiskt om community-tjänsten kom igång.
  • Och självklart ännu mer musik. Det finns mycket på Spotify men för att helt och hållet kunna ersätta piratkopiering/iTunes så vill man ha ännu mer.

Jag tror Spotify skulle kunna få väldigt många fler premium-kunder om de t.ex gjorde så att bara premiumanvändare fick tillgång till en community-funktion.

Mer om Spotify

Vad saknar du i Spotify? Har du tips på bra ställen för att hitta spellistor? Kommentera!

Andra bloggar om: Spotify, Spellistor, Playlist, Spotify Playlist, Last.FM, Last FM, Musik

Mer hos Ohsohightech:

]]>
http://ohsohightech.se/spotify-spellistor-och-saknade-funktioner/feed/ 16