Ny smidig Labs-funktion i Gmail

Gmail har som bekant börja släppa funktioner för beta-testning via något de kallar Gmail Labs, och det är verkligen en bra lösning. Vi som gillar att testa nya saker och anpassa de program och tjänster vi använder får verkligen något att sätta tänderna i och Google får en bra värdemätare för vad folk vill ha via en ”send feedback”-länk.

Nyligen lanserade de en ny funktion, som jag har väntat länge på att få i Gmail, med namnet ”Canned Responses”. Ett kryptiskt uttryck som enkelt förklarat går ut på att man kan spara texter man ofta använder sig av och sedan snabbt kan skapa ett nytt meddelande utifrån sparade mallar. Ja, mallar kanske är den bästa termen? Som bilden nedan visar så har man tillgång till sina mallar direkt i vyn där man skriver ett nytt meddelande. Om man svarar på ett mail så kan man också använda ”canned responses” men då ersätts tyvärr även den citerade texten. Det får vi hoppas att Google ändrar på.

Man har också möjligheten att använda sina mallar när man skapar nya filter i Gmail. Man kan alltså automatiskt skicka ett förskrivet mail som svar när man får ett mail som t ex kommer från en viss person eller som innehåller ett visst ord eller en fras. Detta bör användas med viss eftertanke då det är lätt att gå från att man har en ”smidig funktion” till att man blir en ”sjukt jobbig snubbe” som har automatiska svar för allt.

Gmail Labs har aktiverats på några konton i taget sedan i juni 2008 och jag skulle tippa på att de flesta redan har fått Labs-fliken i sina inställningar, men om man inte har det så ska det gå att göra en liten fuling och klistra in följande adress i adressfältet:

https://mail.google.com/mail/?labs=1#setting

Labs innehåller en hel del andra bra förbättringar och några av de jag använder är ”Superstars” och ”Custom Label Colors”. Vilka använder ni?

Andra bloggar om: gmail, google, canned responses, gmail labs, labs, beta

Mer hos Ohsohightech

7 kommentarer till “Ny smidig Labs-funktion i Gmail”

 1. #1. Ola den 22 oktober 2008, kl 12:10

  Jag har faktiskt inte fastnat ordentligt för någon Labs funktion. Trodde jag skulle använda superstars men gör det inte.

  Min önskaliste består fortfarande av.

  1. Kunna stänga av ”konversationer” för vissa adresser.
  2. Kunna lägga en ”note” på ett mail i mailboxar som man delar med andra.

 2. #2. Markus den 22 oktober 2008, kl 12:10

  Jag använder också Superstars mindre än jag trodde jag skulle göra, men det beror nog mycket på att jag ökat antalet labels och med hjälp av ”Custom Label Colors” kan man få riktigt bra färger på dem istället för att behöva pussla med de som är standard (och rätt dåliga).

  Skriver under på dina två önskningar, framförallt en ”Note-funktion”.

 3. #3. Bakeman den 22 oktober 2008, kl 13:10

  Ett tips för den som inte har labs-fliken är att byta språk till Engelska. Min flik syns nämligen inte så länge jag har svenska som språk, men byter jag så visar den sig. Valda funktioner hänger ändå kvar sen när jag byter till svenska igen.

  Själv gill ar jag tanken med: Markera som läst, Bilder till G-talks i webinterfaceet (även om det kanske inte är nödvändigast i världen) och attachment varnaren (åtminstone som tanke, brukar vanligen använda ordet ”bifogat” och det verkar den ej reagera på, än.)

 4. #4. Erik Pettersson den 22 oktober 2008, kl 23:10

  Får se om jag kommer använda den här funktionen. Men däremot verkar superstars verkligen vara rätt för mig. Tack för tipset! :)

 5. #5. Markus den 23 oktober 2008, kl 10:10

  Bakeman: Tack för tipset om att det kan krävas engelska som språk. Det glömde jag nämna! Jag skulle också vilja kunna ändra vilket ord som triggar ”attachmentsvarnaren” för som den är utformad nu så hjälper den inte mig, och jag skulle verkligen behöva den. Tankspridd värre ibland.

  Erik: Nice att du hittade något annat användbart via denna bloggpost. Det finns en del annat i Labs också så du kanske dyker på fler grejer.

  Ola och jag pratade lite om detta och kom på ytterligare ett användningsområde: Möjligheten att ha flera olika signaturer och välja vilken man vill använda genom att helt enkelt ladda in en mall. Lysande för oss som delar mailkonton för vårt företag och gemensamma webbsidor, och för den som av någon annan anldning vill kunna välja signatur snabb och enkelt.

 6. #6. Stefan den 07 mars 2009, kl 19:03

  Webworker har skrivit en liten guide om hur man kan använda sig av Canned Responses

  http://webworkerdaily.com/2009/03/02/3-handy-uses-for-gmails-canned-responses-feature/

Vilka bloggar länkar till “Ny smidig Labs-funktion i Gmail”?

 1. Ny funktion i Gmail for riktig lata |

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin