Podcasts – information och tips

När jag gick på gymnasiet runt 1998 och sommarjobbade på en lampfabrik så upptäckte jag talböcker. På den tiden var ofta talböcker förpackade i stora orangefärgade förpackningar med blindskrift på och bestod av en väldig massa kassettband. Det kändes lite pinsamt att låna dem för de kändes anpassade för folk som av någon anledningen inte kunde läsa. Som vi alla vet har ljudböcker exploderat tillsammans med mp3-spelar revolutionen och idag så lyssnar folk på ljudböcker som aldrig förr. Men detta inlägget ska inte handla om ljudböcker utan dess kusin som ofta kallas för podcast men även kan kallas för netcast och liknande. Idag lyssnar jag på podcasts konstant; när jag städar, lagar mat, springer eller är på väg nånstans. Det finns även podcasts som inte bara är ljud utan i videoformat. Har man en bra mediacenter-lösning så kan man redan idag alltså få on-demand tv via nätet i form av podcasts. Hightech!

En podcast är egentligen inget konstigt utan en RSS-feed med en inbäddad ljud- eller video-fil. Namnet härstammar från orden iPod och broadcast, det var nämligen för iPods och iTunes som den första podcasten skapades. Idag finns det dock stöd för podcasts i någon form i de flesta media- och mp3-spelare.

Hantera Podcast i iTunes

Iphone PodcastJag använder iTunes för att hantera mina podcasts, nu är det tyvärr det enda jag testat så jag kan inte riktigt uttala mig om det är det bästa sättet men det är otroligt smidigt i vilket fall som helst. Att lägga till en podcast är inte svårare än att gå in i iTunes Store och klicka på subscribe men det går också utmärkt att leta upp en rss-feed på nätet och kopiera in den i iTunes.

Det bästa med iTunes är synkroniseringen. Jag kopplar in min iPhone varje dag och automatiskt så rensar iTunes bort Podcast jag redan lyssnat på och kopierar in de nya. Vill man lyssna på en Podcast igen markerar man den bara som oläst i iTunes och då kopieras den över till iPoden igen. Har jag lyssnat på halva podcasten på datorn och sedan synkar med min iPod/iPhone så kommer den ihåg exakt var jag var, detta funkar såklart tvärtom också.

Dessa funktioner tycker jag är helt ovärderliga om man prenumerar på 10-15 podcasts och lyssnar på dom lite huller och buller.

Hur hittar man podcasts?

Den bästa källan för att hitta podcasts är förmodligen iTunes Store där i princp alla som är värda att lyssna på finns samlade. iTunes har ett smidigt kategorisystem och även en mycket bra funktion där man kan se ”vad folk som gillar denna podcast också gillar” och liknande. Stora mediabolag som BBC och Sveriges Radio har också ofta podcastlänkar direkt på sina sidor.

Vad lyssnar vi på?

Att hitta en podcast man gillar handlar förstås om tycke och smak. De som ligger på topplistorna i iTunes är ofta mycket bra men här kommer lite tips.

Ola:

twitThis Week In Tech
Leo Laporte och den absoluta eliten av web/it människor i USA pratar om den senaste veckans teknik och trender.  Gäster är ofta celibriteter som Kevin Rose, Jason Calacanis och John C Dovorak. Mycket bra podcast som ger  en inblick i den amerikanska it-branchen. Ett måste för dig som jobbar med teknik och behöver hålla dig uppdaterad kring vad som händer. Ska man välja en Podcast om ”it-branchen” så tycker jag det är denna du ska välja.

Windows Weekly
windows_weeklyDetta är också ett program som leds av Leo Laporte men Paul Thurrot ifrån Supersite for Windows är med varje vecka.  Som namnet antyder så riktar sig detta program mot människor som använder Microsoft-produkter och framförallt Windows. Men det pratas om det mesta. Paul har mycket bra insyn på Microsoft och brukar kunna ge både ris och ros till dem. Leo och Paul har mycket bra kemi och det är för det mesta underhållande att lyssna på deras utläggningar.

P3 Dokumentär
p3_dokumentarDe bästa dokumentärer som gjorts? Enligt mig borde alla gymansieelever i hela Sverige tvingas lyssna på p3 Dokumentär. Det är i alla fall en av de stora anledningarna till att jag ler varje gång jag betalar min Radio/Tv licens. Genomgång av de flesta viktiga händelser i modern svenskhistora som Palmemordet, Lasermannen, Göteborgbranden, DC3:an, IB-Affären osv osv.  Inga sensationer, Inga avslöjanden, Inga chocker. Bara återberättande av händelserna som de skedde.

Boagworld
boagworldBoagworld är den ledande podcasten för dig som arbetar med webbsidor i någon form. Leds av Paul Boag och Marcus Lillington. Två väldigt roliga och brittiska herrar. Mycket prat om design, användbarhet och teknik. Men även en del om hur man handskas med kunder och projekt. Jobbar du som konsult inom webb är Boagworld ett måste.

Markus:

Utöver This Week In Tech, P3 Dokumentär och Boagworld som Ola redan har tagit upp så lyssnar jag även på några andra podcasts.

MacBreak WeeklyMacbreak Weekly
Leo Laporte och hans otaliga podcasts har redan nämnts två gånger av Ola men som den av oss som använder mac så måste jag givetvis även ta upp min favorit. I MacBreak Weekly tar Leo och en rad olika gäster (bland andra fantastiska Andy Inhatko) upp allt som har med Apple att göra och i samband med stora events som t ex Macworld eller WWDC så spelar man ofta in direkt på plats. Alla inspelningar av podcasts kan följas live på Twit.TV där man också kan ge feedback direkt via en chat, något som ofta påverkar samtalen i programmet.

Mobile Tech RoudupMobile Tech Roundup
En väldigt speciell, på gränsen till nördig, podcast om teknik och mobilitet av amerikanerna James Kendrick, Matt Miller och Kevin C. Tofel. Här är det full fokus på hur man använder mobiltelefoner, smartphones, netbooks, laptops och andra portabla teknikprylar när man är på språng. Det blir mycket genomgångar av testade produkter och allt väldigt detaljerat. Rekommenderas till er som är väldigt seriöst intresserade av den typen av prylar.

MacradionMacradion
Detta är något så ovanligt som en svensk podcast med fokus på mac. Macradion rapporterar från, och diskuterar kring, det senaste från Apple-världen. Även om det finns mängder med bra engelskspråkiga podcasts om mac så är det väldigt skönt att ibland få lyssna på några som pratar svenska och som tittar på det hela utifrån ett svenskt perspektiv. Peter och Gabriel på Macradion är väldigt duktiga och drar inte iväg från det huvudsakliga ämnet i samma utsträcking som på t ex MacBreak Weekly. Missa heller inte gratistidningen iLove från samma upphovsmän.

Phone DifferentPhone Different
Har man haft koll på Ohsohightech ett tag så kan knappast min förkärlek för iPhone ha undgått någon. Phone Different Podcast, från killarna bakom The iPhone Blog, är fullständigt dedikerad till denna älskade (och hatade) mobiltelefon. Får man inte nog av iPhone-snacket i MacBreak Weekly och Macradion så är detta den ultimata lösningen på behovet.

wnWhat’s Next
Tag-linen ”a podcast and blog about social media, entrepreneurship and trends on the web” säger det mesta. Är man intresserad av, eller jobbar med, web så är bloggen läsvärd och podcasten ett måste i iTunes. What’s Next/What’s Next In New Media drivs av svenskarna Tomas Wennström och Kristin Heinonen och innehåller reportage och intervjuer på både svenska och engelska.

Andra bloggar om: Podcast, Netcast, iPod, iPhone, iTunes, Mp3, Radio, P3 Dokumentär, TWIT, This Week in Tech, Windows Weekly, P3 Dokumentär, Boagworld

Mer hos Ohsohightech

13 kommentarer till “Podcasts – information och tips”

 1. #1. frebro den 03 februari 2009, kl 18:02

  Teknik:
  Diggnation: http://www.diggnation.com/
  Buzz Out Loud: http://bol.cnet.com/

  Kultur, vetenskap och nöje:
  Totally Rad Show: http://totallyradshow.com/
  Secrets of Battlestar Galactica: http://sqpn.com/category/books-movies-and-music/secrets-of-battlestar-galactica/
  TED Talks: http://www.ted.com/

  Historia:
  Dan Carlin’s Hardcore History: http://dancarlin.com/disp.php/hh
  The History of Rome: http://thehistoryofrome.blogspot.com/

 2. #2. Magnus den 03 februari 2009, kl 22:02

  Håller fullständigt med er bägge. Jag känner så igen det där med att lyssna på ljudböcker när jag körde gaffeltruck som sommarjobb och plöjde igenom ett antal såna där orangea kartonger. Måste tipsa om mina två favoriter. Podversioner av vanliga program, bägge BBC, men ändå…

  Digital planet
  http://www.bbc.co.uk/radio/podcasts/digitalp/
  (här finns en länk till det där iTunes också)
  Brittiskt topptort teknikprogram men ändå med glimten i ögat, breda teknikreportage om SMS-rapportering från valen i Zimbabwe till direktrapportering om prylarna på CES mässan i Las Vegas.

  Mark Kermodes film reviews
  http://www.bbc.co.uk/radio/podcasts/kermode/
  Världens bästa filmprogram finns på radio. Simon Mayo och Dr. Mark Kermode som har doktorerat på splatter/slasher-film. Härifrån avgör jag lätt om en film verkar sevärd eller inte lagom innan de går upp i Sverige.

 3. #3. Stefan den 03 februari 2009, kl 23:02

  Väldigt fokuserat på iPhone här så jag tänkte komma med ett alternativ :)

  Fast jag inte direkt är en aktiv Podcast lyssnare, även fast jag skulle vilja, så har jag installerat Escarpod på min G900. Det är klient som man installerar på mobilen som uppdaterar casten via rss. Den är då utvecklad till UIQ operativsystemet som finns på de flesta Sony Ericsson telefonerna inom P- och G- serien. 22 miljoner träffar på Google säger en del om popularieten!

  Det håller även på att utvecklas till S60 som används på många av Nokias telefoner.

  Länk
  http://code.google.com/p/bergamot/wiki/Escarpod

 4. #4. Torkel den 04 februari 2009, kl 00:02

  Yes, heja podcasts!

  På min lista, men saknades på era:
  EE380/Computer Systems Colloquium: grymt bra teknik tal från stanford. Bryter min 2-6-minutersregel om videopodcasts rätt hårt – men det här är mer som att sätta sig ner och lyssna på en föreläsning än att ta del av några som bra pratar halvstrunt om nåt!

  IT Conversations: lite glest mellan guldkornen ibland kanske, men de har en del inspelade konferenstal som är riktigt bra. Sök efter ”singularity” om ni inte vet vad det är :)

  Några om programmering som är rätt bra:
  Hanselminutes
  JavaWorld
  Software Engineering Radio
  Thoughtworks
  Pragmatic Podcasts

  Måste säga att jag blev förvånad över hur många favoriter jag delar med er!

  Själv har jag dock börjat tröttna på Leo Laporte – de pratar runt ämnet för mycket. Ideala längden på en podcast tror jag ligger på 10-20 minuter, en cykeltur till jobbet eller promenad till affärn ungefär. För video-podcasts ligger det på 2-6 minuter – ADHD-människor som jag orkar inte koncentrera sig på en sak med mer än ett sinne längre än så..

 5. #5. Ola den 04 februari 2009, kl 03:02

  Mycket bra tips, jag är jävligt pepp på de där två historia podcasten som frebro tipsa om.

  Kan hålla med lite om Leo ibland fast jag tycker åndå de gör de såpass bra. Man får sig en liten update om USA. Leo’s grejjer känns som en blandning mellan jobb och underhållning och det gör nog att jag har lättare för att lyssna på det.

 6. #6. Linda Pierre den 04 februari 2009, kl 17:02

  Jag älskar också podcasts och har gjort det länge. Tycker det är märkligt att inte fler svenskar upptäckt videopodcastens underbara värld än dock. Vad det gäller ljudpodcasts lyssnar jag också på Twit men även Twim som är lite mindre teknik och mer media fokuserad. Då jag är ett stort fan av Leo Laporte och hans gäng så gillar jag ävewn net@night som han kör med Amber mycket också.

  Vi på Innovationsbloggen.se startade nyligen en ljudpodcast vi kallar TorsdagsSurr, det handlar om allt från teknik, innovation till annat jag och min kollega Tomas Nihlén gillar att ”surra” om. Tanken är att den ska luta mer åt underhållningshållet men även innehålla massa intressant så klart. Sen kör vi live (och spelar in såklart) så användarna ska kunna var med och påverka med ex frågor i chatten, ringa in på vår skype in etc. Prövar oss fram helt enkelt och fler podcasts ska det bli :) Feeden är: http://feeds.feedburner.com/innovationsbloggen_mp3

 7. #7. Peter Esse den 07 februari 2009, kl 14:02

  Hej! Kul att du gillar Macradion! Håller dessutom med om P3 Dokumentär, så otroligt intressant och välproducerat,

 8. #8. Markus den 12 februari 2009, kl 11:02

  Tack för alla bra tips! Dags att lägga till lite fler program i iTunes och ge dem en spinn under nästa motionsrunda. Jag har en hel del podcasts i iTunes som jag inte har lyssnat in mig nog på för att ta upp här och en av dem är Linda Pierres TorsdagsSurr. net@night som någon nämnde har jag precis börjat lyssna på och det är faktiskt ännu en bra Leo Laporte-show.

  Vi får nog följa upp det här i framtiden.

 9. #9. Kristin Heinonen den 10 mars 2009, kl 22:03

  Kul att du tipsar om oss på whatsnext.se, tack!

Vilka bloggar länkar till “Podcasts – information och tips”?

 1. Plex Mediacenter för Mac OS X blev just ännu bättre | Ohsohightech.se
 2. #SSWCrunch är webshowen som gör allt rätt | Ohsohightech.se
 3. Tips på intressanta podcasts om teknik (del 4) | Ohsohightech.se
 4. Fler tips på bra podcasts | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin