När pöbeln kom till Twitter – Så twittrar du med en vanlig mobil

tweetingthisteeIgår förklarade min bästis varför hon varit AFT (Away From Twitter) de senaste dagarna. Det har varit problem med Twitter i mobilen och hennes konto tycks av någon anledning vara extra hårt drabbat. Twitter förlorar mycket riktigt till stor del sin charm om man inte har möjlighet att kolla av feeden regelbundet under dagen. När man väl kommer hem från jobbet till datorn känns det inte jättemotiverat att svara på en 10 timmar gammal tweet, länkarna som postades på förmiddagen känns unkna och inaktuella och man hänger inte med i tredjeparternas twittergnabb. Det är klart att den upplevda snabbheten i informationsflödet beror på hur många och vilka man följer men överlag tror jag att vi alla kan hålla med om att det håller ett ganska högt tempo.   Information over flow, vi gillart’!

Vilket inte helt osökt får mig att tycka synd om alla dessa människor som tycks leva i villfarelsen att man inte kan twittra från mobilen om man inte har en iPhone (ja, pöbeln uttrycker sig så; iPhone=smartphone, rolleblades=inlines, lypsyl=läppcerat). Först trodde jag att det handlade om någon enskild teknikfientlig dåre men nu har jag hört det så många gånger att det inte går att ignorera. För nej, du behöver inte en ”iPhone” för att twittra med mobilen, det går alldeles ypperligt att göra det med en vanlig schleten SonyEricsson W/Z/K-whatever. Det går dessutom utmärkt att använda den inbyggda webbläsaren, mobiler har haft inbyggd webbläsare i ett antal generationer nu, visserligen med varierande brukbarhet, men de har funnits där. Nuförtiden når du den oftast med en eller två knapptryckningar. Personligen föredrar jag att gå via SonyEricssons snabbmeny –> Ange adress –> twitter.com snarare än att gå via jordglobsikonen i huvudmenyn. Twitter.com är en av de få sidor som faktiskt är väl lämpad att visas i ”vanlig mobil”, men tyvärr går man miste om en del av funktionaliteten. Det mest saknade är reply-pilen, vilket leder till att man måste skriva alla @-replies manuellt vilket i sin tur gör att folk med jobbiga användarnamn inte alltid får så mycket svar på tal som de förtjänar (Ja, @i_are_lisa, jag tittar på dig!). Detta går naturligtvis att komma runt genom att lägga in de mest brukade användarnamn som egna ord i T9-ordlistan men det är nästan för nördig till och med för mig. Det näst mest saknade är stjärnmarkerings-funktionen, just eftersom man inte kan klicka på alla roliga länkar folk pumpar ut, hade det varit fint att kunna markera och kolla senare.

Överkurs: Alternativ till Twitters mobila gränsnitt

Det går att switcha mellan mobilläge och standardläge där det senare visar mer, t.ex. avatarer,”in reply to-” samt tillgång till inboxen. Det tenderar dock att gå långsammare och är i min mening rörigt. Ett annat alternativ jag blev tipsad om är m.slandr.net som är Twitter i mobilen med alla funktioner du möjligen kan önska dig. Tyvärr upplever jag även detta som långsamt på gränsen till extremt långsamt samt rörigt och osnyggt så jag lever nog hellre utan stjärnmarkeringsfunktionen. Ett annat tips är att ladda ner den utmärkta mobila webbläsaren Opera Mini som finns till i princip alla mobiler. Med Opera Mini får man en webbläsare som beter sig lite mer som en ”riktig” och förmodligen fungerar ”standardläget” av Twitter lite bättre i denna webbläsare än i den inbyggda.

Bonus: Twitpica med vanlig mobil

Jag vill även passa på att förklara det här med att twitpica, vilket i princip innebär att man MMS:ar till sin twitterfeed. Något folk till synes ogrundat har fått för sig är extremt komplicerat. Det är inte det. Knappa in Twitpic.com i mobilens webbläsare, logga in med ditt Twitter-användarnamn samt lösenord (du behöver alltså inte skapa ett separat konto utan du använder samma uppgifter som när du loggar in på Twitter), klicka på Upload photo, scrolla ner till select-knappen, klicka och voilá du är nu inne i mobilens filhanterare och kan välja en bild ur ditt kameraalbum. Lägg till en putslustig kommentar och klicka på upload. Nu har du twitpicat. Easy as one, two, tweet…

Och btw, en fast dataplan till ditt Tele2-abonnemang kostar typ en latte. Du behöver aldrig vara AFT igen.

Detta inlägget är skrivet av Lisa aka @tvknarkaren. Lisa bloggar även sporadiskt (väldigt sporadiskt just nu) på hennes personliga blog och på bloggen När jag blir stor ska jag rädda världen.

Läs mer om Twitter

Andra bloggar om: Twitter, Sony Ericsson, vanlig mobil, twitpic, tweet, twittra, mikroblog

Mer hos Ohsohightech

5 kommentarer till “När pöbeln kom till Twitter – Så twittrar du med en vanlig mobil”

 1. #1. Ola den 13 augusti 2009, kl 16:08

  Va tusan, du glömde ju helt att nämna att det faktiskt finns ganska rika klienter även till andra telefoner än IPhone.

  Till Windows Mobile har du till exempel fantastiska Pocketwit: http://code.google.com/p/pocketwit/

  Och till alla telefoner med stöd för Java (typ alla) finns Twibble som jag själv kör, den är också grym: http://www.twibble.de/twibble-mobile/

Vilka bloggar länkar till “När pöbeln kom till Twitter – Så twittrar du med en vanlig mobil”?

 1. Vad är Twitter och hur använder man det? | Ohsohightech.se
 2. Börja twittra! Två tips på vägen. | Carnebro
 3. Vad är Twitter? | Socialwebb.se
 4. Det bästa hitills under 2009 | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin