Mikrobloggar – en uppdatering

Många svenskar, så väl privatpersoner som företag och organisationer, har den senaste tiden tagit sina första stapplande steg in i mikrobloggarnas värld. En del har fattat grejen direkt medan andra kanske haft svårare att ta det till sig. För några veckor sedan postade vi en artikel om hur Twitter fungerar och lite tips på hur man använder det på bästa sätt och responsen på den har varit bra. Tipsa gärna era vänner och bekanta som behöver lite vägledning. Här följer en liten uppdatering med bra tips och nyheter gällande Twitter och andra mikrobloggar.

Hantera flera konton på Twitter med Hootsuite

HootsuiteI och med många företags intåg på Twitter så har de personerna som sköter kvittrandet tvingats inse att det är att logga ut och logga in med nästa konto som gäller om man även har ett privat Twitter-konto att underhålla. Stökigt värre givetvis, men det finns lösningar på problemet. Den bästa vi har hittat är Hootsuite. Fram tills för några dagar sedan hette tjänsten Brightkit, vilket var på tok för likt positioneringstjänsten Brightkite och därför har man nu alltså bytt namn.

På Hootsuite skapar man ett konto, lägger till alla sina Twitter-konton och kan därefter logga in på ett ställe och twittra som valfri Twitter-identitet. Det finns också en mängd olika smarta funktioner som gör Hootsuite till en mycket bättre Twitter-tjänst än vad självaste Twitter.com är. Den viktigaste tycker jag är möjligheten att välja en framtida tidpunkt när man vill publicera en tweet. Om man inte vill ösa ut en massa information vid samma tillfälle så kan man alltså välja själv när en viss uppdatering ska publiceras och sedan sköter Hootsuite resten. Länkar kortas automatiskt ned till en adress på domänen ow.ly och man kan se statistik för antal klick på länken. Det går också koppla ett rss-flöde till ett Twitter konto, t ex från sin blogg, för att automatiskt skicka iväg en tweet när en ny bloggpost publicerats.

Svenska Bloggy fortsätter att utvecklas

Bloggy logoI samband med att Twitter började få fotfäste i Sverige (även utanför den vanliga skaran teknikintresserade som alltid testar allt som är nytt) så lyckades också Jonas Lejons ambitiösa tjänst Bloggy attrahera många nya användare. Många av de svenskar som tidigare varit aktiva på Jaiku valde också att mer eller mindre flytta till Bloggy och Jonas som verkar vara snabb i vändningarna välkomnade dem snart med en funktion för att enkelt och smidigt importera alla kontakter från Jaiku in till Bloggy. Nyligen har det också startats en utvecklingsblogg där man kan hålla sig uppdaterad och där hittar man också en nyinspelad introduktionsvideo för de som inte hunnit bekanta sig riktigt med tjänsten.

Nanoblogg – när ett ord räcker

NanobloggFörst kom bloggen. Sen kom mikrobloggen. Nu kommer nanobloggen! När ett ord räcker för att uttrycka det man känner så är det hit man vänder sig för att meddela omvärlden. Klart roligt initiativ och nu väntar vi väl alla på tjänsten där man bara har ett enda tecken på sig?

raawmarkus: !

Mer hos Ohsohightech

2 kommentarer till “Mikrobloggar – en uppdatering”

 1. #1. Elias den 09 februari 2009, kl 18:02

  Jo, ett tecken vore ju nåt! ;)

 2. #2. Mabande den 13 februari 2009, kl 01:02

  Enteckenskommunikation är redan gammalt :P
  En fransk författare släppte en bok, åkte iväg till vischan för att varva ner med familjen och skickade efter ett par veckor ett telegram till sin förläggare för att fråga hur det gått. Förläggaren svarade att det gick utmärkt och att han gärna skulle se författaren tillbaka i stan för att spinna vidare på uppmärksamheten.

  Hur telegrammen löd? Se nedan:
  ?
  !

  Okej att det inte var bloggledes, men ändå ;)

Vilka bloggar länkar till “Mikrobloggar – en uppdatering”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin