Opera Mini – nu ännu bättre!

Efter ett kort uppehåll från Ohsohightech är jag nu tillbaka med den goda nyheten att ett av de absolut mest användbara programmen för din mobil har kommit ut i en ny beta-version. Jag syftar på Opera Mini beta 4.1, som släpptes för några dagar sedan. Trogna besökare minns att David skrev några rader om programmet när han tipsade om hur du förbättrar din mobil, missa inte det blogginlägget!

För er som inte redan har koll på programmet så kan jag kort berätta att Opera Mini är ett litet program i java som man kan installera på de allra flesta mobiler idag om man vill få bästa möjliga upplevelse när man surfar. De allra flesta mobiler idag duger bra när det gäller att besöka webbsidor som är anpassade för små skärmar (långt i från alla sidor erbjuder såna versioner) men så fort man försöker gå in på en sida som är gjord för att visas på en datorskärm så blir resultatet allt som oftast katastrofalt, om man ens får upp något alls.

Här kommer Opera Mini in i bilden! Det programmet gör är att det läser in de sidor man besöker på en server och skalar ner bilder och kod innan det skickas vidare till mobilen och detta resulterar i att nedladdningen och renderingen a sidor går snabbt. Dessutom ges möjligheten att på ett mycket snabbt och effektivt sett zooma in och ut på sidor som är för stora för att visas i sin helhet på mobilens skärm.

En annan funktion som är förbisedd av många är Opera Link som innebär att man skapar ett konto och loggar in på det i programmet och sedan synkroniseras automatiskt alla sparade bokmärken upp till en server. Om man byter telefon eller behöver installera om Opera Mini så är det bara att logga in igen så hämtas bokmärkena ner till mobilen igen. Det påminner om Foxmarks för Mozilla Firefox men är alltså helt inbyggt i Opera Mini.

I den nya beta-versionen har man lagt till en rad nya förbättringar:

 • Det är nu möjligt att ladda ned och upp filer direkt i programmet till mobilens filsystem. Tidigare öppnades mobilens inbyggda webbläsare om man försökte navigera till en fil som inte Opera Mini hade stöd för.
 • Cirka 50% snabbare inläsning av sidor tack vare förbättringar på serversidan.
 • Möjlighet att ladda ned signerade versioner av programmet vilket gör att man kan ställa in permanenta rättigheter för Opera Mini att få tillgång till internet, filsystemet mm. Tidigare har man efter varje omstart av programmet fått upp en fråga om det är ok att internetanslutningen används.
 • Tidigare besöka webbadresser fylls i automatiskt när man börjar skriva dem.
 • Textsökning på  den sida man är inne på.
 • Det går att spara hela webbsidor på telefonens minne för visning offline vid en senare tidpunkt.

Jag använder just nu en Sony Ericsson W890i som min huvudsakliga telefon nu och tänkte bara passa på att tipsa om att det i de senaste modellerna från Sony Ericsson går att lägga till en genväg direkt till ett specifikt javaprogram i snabbmenyn eller på en av styrplattans riktningar. I mitt fall så kickar Opera Mini igång när jag trycker uppåt i standby-läge och det i kombination med att man slipper godkänna internetanslutningen varje gång man startar programmet gör att Opera Mini nu nästan känns som en naturlig del av min mobil.

Opera Mini är bara ca 150 kb i storlek och du kan ladda ner det här.

Andra bloggar om: opera mini, opera, beta, java, mobil

Mer hos Ohsohightech

5 kommentarer till “Opera Mini – nu ännu bättre!”

 1. #1. Erkan den 09 april 2008, kl 18:04

  Äntligen permanenta rättigheter, hatade att bekräfta varje gång. Vore mkt trevligt om dom lyckades snabba upp starten lite också (kör P1an och tycker det går sådär snabbt) men det är väl inget större problem antar jag, nice med egen filhanterar också.

 2. #2. Alex den 10 april 2008, kl 16:04

  Grymt! Opera Mini är det bästa som finns.. kanon att kunna kolla mail, läsa nyheter osv på buss/tåg och så.

  Love it!

Vilka bloggar länkar till “Opera Mini – nu ännu bättre!”?

 1. Mobile Java News | News | Programmierung & Software Entwicklung Java J2ME Android
 2. 5 nyttiga länkkategorier - serie # 2 | Din IT Kunskap
 3. När pöbeln kom till Twitter – Så twittrar du med en vanlig mobil | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin