Mail i mobilen… kanske till och med pushmail?

ohsohightech-w910igmail.jpgTrots att majoriteten av alla mobiltelefoner som släppts de senaste 5-6 åren har haft stöd för att läsa och skicka mail så är det fortfrande förvånansvärt få som utnyttjar möjligheten och även många som inte ens vet att det går. Det enda som krävs av din mobil är att den har stöd för den typ av mailkonto du har samt att du har din mobiloperatörs inställningar för datatrafik installerade i mobilen. De mer avancerade mobilanvändarna kanske inte har någon större nytta av detta inlägg men jag tänkte skriva några rader och kanske göra några personers liv eller arbeten lite mera mobila och effektiva. Alla borde dock kolla in sista stycket om pushmail!

Det finns en rad olika typer av maillösningar som kräver mer eller mindre avancerade mobiltelefoner för att fungera. De flesta vanliga mailadresser som Gmail, Spray, Bredbandsbolaget, ComHem eller de man får tillgång till när man skaffar ett konto hos ett webhotell, är av typen POP3 eller IMAP. I princip alla moderna mobiler har en inbyggd mailklient där du med rätt inställningar kan hantera denna typen av mailkonton. Har du en mailadress via jobbet så är dock risken stor att det ligger en Exchange-lösning bakom och då krävs det att man har en av de senare mobilerna från Sony Ericsson (t ex W910i, K850i), en Nokia med operativsystemet Series 60 (t ex N95, E90, 6120) eller valfri som kör Windows Mobile. Tillägg dagen efter: Tack till Ola och signaturen jox som tipsade om att man givetvis kan nå en Exchange-server via POP3 eller IMAP om den bara är rätt konfigurerad!

POP3/IMAP
Vilka inställningar du ska fylla i beror helt på vilken leverantör du har, så vänd dig till respektive företags hemsida eller kundtjänst om du är osäker. Det enda undantaget är servern för utgående mail, vilken du i princip alltid måste få från din mobiloperatör. Utöver utgående server behöver du ta reda på följande:

– Typ av mailkonto (POP3 eller IMAP)
– Server för inkommande mail
– Användarnamn
– Lösenord

Exchange
Följande inställningar behövs:

– Serveradress
– Användarnamn
– Lösenord
– Domän

Viktigt att poängtera är att den mail du läser eller skickar innebär att det skickas och tas emot datatrafik, och om du inte har ett abonnemang där det ingår så kommer din mobiloperatör debitera dig för datmängden som överförs. Det brukar i regel kosta 10-15 kr per megabyte men de flesta operatörer har tilläggstjänster man kan teckna för att få ner priserna om man använder mycket datatrafik.

ohsohightech-gmaillogomailimobilen.gif

Slutligen vill jag ta upp Googles mailtjänst Gmail som ett lysande exempel. Det är en av de mest kompletta maillösningar jag sett och är dessutom helt gratis. Man kan hantera sin mail via ett snabbt och smidigt webbgränssnitt, ett ännu snabbare javaprogram eller lägga upp kontot i mobilens mailprogram som ett POP3-konto eller IMAP-konto. Gmail har dessutom infört stöd för pushmail-tekniken IMAP IDLE vilket gör att man med många mobilmodeller kan få mailen ”pushade” till mobilen bara någon sekund efter att de kommit till mailservern! OBS. För att använda ett Gmail-konto som POP3 eller IMAP så måste man aktivera detta i inställningrna på webben. Gmail i mobilen (IMAP) får du genom att ange imap.gmail.com som inkommande server, slå på SSL med port 993, fylla i din mailadress som användarnamn samt ange ditt lösenord. Lycka till!

ohsohightech-gmailpopimapenable.jpg

Mer hos Ohsohightech

Comments are closed.


Page optimized by WP Minify WordPress Plugin