Windows 7 – Pris, Hårdvarukrav, Releasedatum och andra frågor

windows-logo5b55d1Det var längesedan vi skrev om Windows 7 nu. Det har förstås hänt otroligt mycket sedan sist men för er som inte orkar hänga med bland alla bloggar och liknande så tänkte jag försöka sammanfatta läget som det är just nu.

När släpps Windows 7?

Enligt ska Windows 7 finnas tillgängligt i affärer den 22 oktober 2009. Och meddelar att den svenska versionen kommer finnas tillgänglig i nära anslutning till det datumet. Om man har tillgång till någon av Microsofts prenumerationstjänster som MSDN eller Tech-net subscriptions så kommer man kunna ladda hem en RTM (Release to Market) version redan under andra halvan av juli.

Windows 7 kommer .

Vad kommer det kosta?

Microsoft har inte släppt några officiella priser än men (Typ Elgiganten i USA) så kommer en uppgradering av Home Premium-versionen att kosta cirka $50 vilket man måste säga är riktigt billigt. Enligt samma rykte kommer en uppgradering av Professional gå på runt $100. Det ska påpekas också att detta bara ska vara någon form av förhandsbokningserbjudande. Priserna för den svenska marknaden är fortfarande okända.

Vi får hoppas att Microsoft sneglar på Apple som igår presenterade deras uppgradering av OS X som de kallar för Snow Leopard och som de kommer att släppa för 29$. Det enda rätta för Microsoft i det här läget är att erbjuda Windows 7 till Vista kunder för en mycket låg summa som helst till och med ska slå Apples pris. Men vi får se.

Vilka olika versioner kommer det finnas?

Microsoft är rätt kända för att krångla till det hela och har 25 olika versioner av sina operativsystem. Windows 7 kommer att ha i princip samma uppsättning som Windows Vista. Jag tänker inte gå in i detalj på dessa och kan bara säga att man vill ha Home Premium versionen eller uppåt. De andra har en massa lama begränsingar. Man kan läsa mycket mer om de olika versionerna på Super Site for Windows.

Kommer Windows 7 fungera bättre än Windows Vista?

Definitivt. Jag har kört Windows 7 i flera månader nu och det har fungerat riktigt bra. Jag bytte under denna tiden tillbaks till Vista i några veckor och då märkte man verkligen skillnaden. Det är mycket bättre fart i Windows 7.

Finns det någon anledning att uppgradera om jag kör Windows XP?

Rent tekniskt så ser jag ingen anledning att inte uppgradera. Enligt alla källor som jag följer så ska Windows 7 fungera riktigt bra även på äldre datorer. Fast om du har en dator som är mer än 3-4 år gammal så finns det väl ingen större poäng. Bättre att köpa en ny dator och få en version av Windows 7 på köpet.

Finns det några hårdvarukrav specificerade?

Det som kommer stå på lådorna i butik är enligt .

 • 1 GHz or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor
 • 1 GB of RAM (32-bit)/2 GB of RAM (64-bit)
 • 16 GB of available disk space (32-bit)/20 GB (64-bit)
 • DirectX 9 graphics device with Windows Display Driver Model 1.0 or higher driver

Finns det några nya funktioner jag inte kommer kunna leva utan?

Det kan man väl inte direkt påstå men det kommer ganska mycket nytt. Om du fortfarande kör Windows XP på en modern dator så har redan Windows Vista massor av funktioner som jag personligen har blivit ganska beroende av. Det krävs tyvärr otroligt mycket mer tid än jag har att gå igenom allt nytt. Men jag har tidigare skrivit två inlägg om nya funktioner ”” och ””. Rubriken på det senare är kanske lite överdriven, men men. Annars rekommenderar jag som vanligt om du vill grotta ner dig i nya funktioner.

Kan jag köra Windows 7 redan idag?

Absolut! Vem som helst kan . RC versionen kommer att börja bråka med dig i Mars 2010 genom att stänga av sig varannan timme. Detta är inte för att reta upp användare utan för att du ska kunna göra backuper och liknande på din data men inte kunna använda systemet på ett vettigt sätt. Men du kan alltså köra Windows 7 helt gratis i nästan ett helt år till om du vill det.

Fler frågor!

Ställ gärna fler frågor i kommentarerna. Även om du kanske kan googla upp dem ganska snabbt så uppdaterar jag gärna inlägget med relevanta frågor så har vi en bra FAQ här på Ohsohightech.

Läs mer om Windows 7 på Ohsohightech

Andra bloggar om: Windows 7, Windows, Windows 7 RC, Windows Vista, Windows XP, Microsoft, Operativsystem

Mer hos Ohsohightech

5 kommentarer till “Windows 7 – Pris, Hårdvarukrav, Releasedatum och andra frågor”

 1. #1. Hampus den 09 juni 2009, kl 19:06

  Hej,
  Bara ett litet fel i din artikel OS:et kommer att sluta funka helt om ett år och börja stänga av sig varannan timme någon gång i mars.

 2. #2. Klang IT den 09 juni 2009, kl 21:06

  Det låter ju billigt med 50 dollar, men det återstår att se vad priset hamnar på här i Sverige. Jag rekommenderar att spola Windows 7 och istället satsa på ett gratisalternativ i form av en linuxdistro, tex Ubuntu eller Linux Mint.
  Annars har jag bara hört gott om Windows 7 så systemet blir säkert en succé när det släpps den 22 oktober i år.

 3. #3. Lena den 15 juni 2009, kl 08:06

  Jag står i begrepp att köpa en ny bärbar dator, och enligt googling så skall man vänta till 26/6 om man är amerikan. Efter det datumet följer det med en kupong för gratis uppdatering till Windows 7 när den släpps. Vet du något om detta för svenska marknaden? Det är ju lite klantigt att köpa en ny nu och så hade jag fått en gratis uppdatering om jag väntar i 2 veckor…

 4. #4. Ola den 17 juni 2009, kl 12:06

  Jag skickade faktiskt ett mail till Microsoft om det här men tyvärr så vet dom i Sverige inget om detta än. Det som är ute nu är tydligen bara rykten. Sorry.

Vilka bloggar länkar till “Windows 7 – Pris, Hårdvarukrav, Releasedatum och andra frågor”?

 1. Dagens dummaste featuring EU, Opera och Microsoft | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin