Windows 7: Allt om nya versionen av Windows

Nu kan vem som helst hos Microsoft. Jag måste säga att upplevelsen hittills är mycket positiv. Windows Vista har ju som de flesta känner till fått massiv kritik för dålig prestanda och kompatibilitet. Viss kritik var befogad och en del kritik är den gamla hederliga “alltid hacka på Microsoft” filosofin som en del ägnar sig åt.

Känslan man får av Windows 7 är som nämnts i tidigare artiklar “Windows Vista Done Right”. Vart man än klickar så får man små aha-upplevelser och känslan av att ett team verkligen har fått sitta i lugn och ro och gå igenom detalj för detalj, läst på om kritiken de fått osv.

Taskbar och startmenyn

Windows 7 - Taskbar - Tabs

Windows 7 - Aero Peek

Det som nog har fått mest uppmärksamhet i Windows 7 är den nya taskbaren. Vi har skrivit om den innan och massor av filmer och liknande har dykt upp på nätet. Hur är då känslan när man testar den själv? Jag upplever den som nästan odelat positiv. Det enda man kan reagera lite på är att det kan vara lite svårt ibland att se om program är aktiva eller inte. Om ni kollar på skärmbilden ovan så ser ni att IE, Utforskaren, Firefox, Live Messenger, Tweetdeck och Live Writer är aktiva. Medan Windows Media Player och Visual Studio är icke aktiva. Det går att göra inställningar så att de aktiva programmen också får en text precis som i äldre versioner av Windows. På bilden håller jag musen över Internet Explorer ikonen och får då upp previews av alla tabbar och fönster jag har öppet just nu i applikationen.

Windows_7_-_Startmenu

Windows 7 - IE context menu

Bilderna ovan är bra exempel på saker som jag gillar. Om jag håller musen över ett program i startmenyn så dyker det automatiskt upp en lista på de senaste dokumenten jag jobbat med i detta programmet. Den andra bilden visar hur det ser ut om du högerklickar på en ikon i taskbaren. Just nu funkar det bara i Microsofts program (av de jag testat) men andra program kommer garanterat att implementera det här också när väl Windows 7 finns på marknaden. Jag tror detta kommer bli en väldigt användbar funktion för folk som jobbar mycket med dokument. Tidigare har Windows “Senaste dokument” funktion varit ganska meningslös då den blandade dokument från alla applikationer och även tog med bilder och liknande. Detta gjorde snabbt att “arbetsdokument” bara försvann i mängden.

Utforskaren

Widows_7_-_Toolbar_Context_Menu

Bilden ovan är hämtad ifrån Utforskaren när man har en film markerad. I verktygsfältet ovanför dyker det nu upp en liten context-känslig meny där det står play och där man väldigt enkelt kan välja vilket program som man vill starta filen i. Mycket bra Microsoft, att högerklicka och välja “Öppna med” är inget som vanligt folk gör. Att ha en knapp där det klart och tydligt står “Play”, “View” osv gör allt mycket mer logiskt. Att dessutom ha med ikonen för det program som är “standard” gillar vi.

Notifikationer

Windows_7_-_Notifications

Windows_7_Notification_Area

Har du tröttnat på att något program hela tiden säger något meningslöst i stil med “Nu har du sparat din fil” från sin lilla ikon nere vid klockan? Detta kan du nu åtgärda och som vanligt när det gäller Windows 7 så springer man på inställningen nästan automatiskt. Man klickar bara på den lilla pilen som ligger bredvid ikonerna och sedan customize så är man där.

Skärminställningar

Windows_7_-_Screen

Ännu ett exempel på att göra allt otroligt mycket enklare för vanliga användare. När man högerklickar på skrivbordet i Windows 7 så får du direkt upp ett menyalternativ som heter “Screen Resolution”. Väljer du detta så får du upp bilden ovan. En av de sakerna jag irriterat mig mest över i tidigare versioner av Windows är hur krångligt det alltid varit att skicka ut bilden till två skärmar eller en projektor/tv. Antingen har man haft ett otroligt dåligt program med en massa skumma inställningar tillverkat av någon grafikkortstillverkare eller så har man använt Windows inbyggda som inte har varit direkt klockren den heller. Detta har som ni ser fixats. Det går knappt göra det mer logiskt och enkelt än såhär.

User Account Control (UAC)

Windows_7_-_UAC

UAC, denna hatade funktion i Vista som för det första tog över hela datorn och som för det andra dök upp bara du flyttade musen, i princip. Jag pratar alltså om den lilla varningsruta som poppar upp i Vista väldigt väldigt ofta och varnar dig för att du gör nåt “farligt”, men när Vista anser det är farligt att byta namn på en fil så tappar man hela syftet. En UAC funktion ska dyka upp när det är relevant (precis som det gör i OS X) och detta har också åtgärdats i Windows 7. Som ni ser kan man nu själv välja på vilken nivå man vill att UAC ska vara. Det går att också men det var mycket mer hackigt och det gick inte att anpassa vilken nivå men vill lägga varningarna på.

Enhetshantering

Windows_7_Device_and_Printers

Enhetshanteraren som funnits sedan Windows 95 har aldrig vunnit några pris för användarvänlighet. Vanliga saker som skrivare och externa hårddiskar blandas friskt med typ “Intel(R) ICH8 Family PCI Express Root Port 1 – 283F”. Detta är inte användarvänligt och det har Microsoft nu insett. Enhetshanteraren finns kvar för oss nördar men för vanligt folk finns nu den betydligt simplare “Device and printers” där man helt enkelt visar sådant som vanligt folk bryr sig om.

Hantera fönster

Windows 7 - Drag Windows

Aero Snap är ännu en mycket bra funktion i Windows 7. I både OS X och tidigare versioner av Windows har det varit svårt att placera fönster bredvid varandra om man t.ex ska kopiera en massa text från en webbsida till en annan. I Windows 7 kan du enkelt bara dra hela fönstret åt sidan och Windows anpassar automatiskt dess storlek och “sätter fast” det på rätt ställe. Man ser ungefär hur det fungerar på bilden ovan. Om man drar fönstret uppåt så maximerar man det och nedåt så minimerar man det. Funkar väldigt bra.

YouTube Preview Image

Vi tar en till funktion som faktiskt är ganska användbar. Den kallas Aero Shake och innebär att du kan “skaka” ett fönster och detta gör att alla andra fönster minimeras. Faktiskt väldigt användbart. Själv trycker jag ofta Windows – M för att minimera alla fönster men då får man ju alltid gå och aktivera det där fönstret men ville ha aktivt igen.

Installera Windows 7 redan idag?

För er som är sugna på att installera Windows 7 men tvekar p.g.a risken för att man får installera om hela systemet när Release Candidate (RC) och Release To Market (RTM) versionerna kommer så ska det inte vara några problem. Enligt Michael Bohlin på Microsoft i Sverige som jag pratade med så ska det gå att uppgradera Windows 7 Beta till RC till RTM. Detta sa man i och för sig om Vista också men Windows 7 är en helt annan femma, helt enkelt ett mycket mindre och enklare projekt än vad Vista var. Man kan .

Sammanfattning

Detta var alltså ett axplock av de saker jag hittat i Windows 7 hittills som jag gillar. Det går såklart skriva spaltmeter om Windows 7 men det går inte få in allt i ett inlägg. Jag har valt att fokusera på användbarhet och planerar att försöka skriva ett till inlägg som mer fokuserar på ny funktionalitet.

En annan sak som är viktig att nämna är att Windows 7 är snabbt. Jag har inte direkt pressat min installation men en vän till mig som pysslar mycket med videoredigering och liknande har intygat att han knappt kunde använda Vista på sin nya dator medan Windows 7 fungerar utmärkt. Han använder Windows 7 som sitt huvudsakliga operativsystem nu och är mycket nöjd.

Vill man läsa mer om Windows 7 rekommenderar jag dig verkligen att följa som är den största sidan för oberoende teknisk bevakning av Microsoft. Även om den är lite svårnavigerad. IDG som är på plats på CES rapporterar också bland annat om ett som låter mycket spännande, och kanske också lite skrämmande. Men mest spännande.

Mer om Windows 7

Kommentera!

Andra bloggar om: Windows 7, Microsoft, Windows, Windows 7 Beta, Beta, Taskbar, Användbarhet, Gränssnitt, Operativsystem

Mer hos Ohsohightech

20 kommentarer till “Windows 7: Allt om nya versionen av Windows”

 1. #1. Daniel Sundgren den 09 januari 2009, kl 18:01

  Windows 7 har inte släppts än ?, sidan är överbelastad p.g.a att folk kollar om den släpps.
  Förstår om sidan är överbelastad om den har släppts, men det har den inte.

 2. #2. Ola den 09 januari 2009, kl 18:01

  Jag resonerade så att när väl sidan vaknar så har det förmodligen släppts ;) Vem kan konfirmera att det inte släppts hehe.

 3. #3. Elias den 09 januari 2009, kl 18:01

  Hmm, ser ju riktigt bra ut, kanske ska ta och testa det.
  Det jag undrar är – går det att köra betan på en annan partition? D.v.s., kan jag skapa en partition när jag installerar betan, som Windows 7 kommer använda? Det går säkert, men jag vill bara vara säker, vill ju inte ta bort XP – än. ;)

  Trevlig blogg, dessutom, prenumererar på den via RSS! :)

 4. #4. Ola den 09 januari 2009, kl 18:01

  Ska inte vara några problem att ”dual-boota”. Man får sätta upp partioner och sådant (bara att se till att ha 40-50 gig opartionerat). Du kommer älska Windows 7 om du kör XP fortfarande.

  Jag kör Windows 7 på en MacBook och det funkar precis lika bra, om inte bättre än Vista.

  Kul att du gillar bloggen! Säg till dina kompisar ;)

 5. #5. Ola den 09 januari 2009, kl 18:01

  http://technet.microsoft.com/en-us/evalcenter/dd353205.aspx

  Där ska man kunna ladda hem Windows 7 nu! Kör på!

 6. #6. Elias den 09 januari 2009, kl 18:01

  Tack för snabbt svar, Ola. Får väl splitta det till en ny 150 gig partition. ;)

  Men det är väl inte ett fullfjädrat operativsystem än? Jag kan väl inte byta ut XP än?

 7. #7. Elias den 09 januari 2009, kl 19:01

  Och där var man självklart för seg! ”Server is too busy”.

  Lär ju ta en evighet att få ner… ;)

 8. #8. Ola den 09 januari 2009, kl 19:01

  Elias: Alltså det jag har testat funkar helt utmärkt. Han som har sidan http://www.winsupersite.com/ kör Windows 7 på sin produktions-maskin osv osv. Och det ska vara ”feature-complete” osv.

  Det som kan strula är program som t.ex Daemon Tools som inte funkar eller om du kanske har nån skrivare eller dylikt som har struliga drivrutiner.

  Sedan ska man oxå ha i åtanke att det KAN bli problem med uppgraderingar och dylikt. Läste nånstans att betan går ut 9 Aug 2009 ..

 9. #9. Elias den 09 januari 2009, kl 19:01

  Men då kommer jag nog förmodligen köra det som primärt OS, men med XP på maskinen fortfarande. Strular det så får jag väl avinstallera det, ;).

  Sen när det är helt klart, så köper jag det (om det är bra).

  Tack för all hjälp! :)

 10. #10. jag den 09 januari 2009, kl 23:01

  Jag har Windows xp kan man ladda ner windows 7 då?

  tack

 11. #11. oskar den 10 januari 2009, kl 12:01

  Visst kan du det!

 12. #12. Tobbe den 10 januari 2009, kl 22:01

  Gick till deras technet, men där stod det att de har satt hallt på nedladdningen pga att de ska uppgradera till mer servrar för att det var för många samtidiga nedladdningar.
  Väntade en timme och gjorde en refresh och vips så gick det att ladda ner igen :)
  Precis nertankad via mitt technet-konto, så det blir en heldag med installation av OS och alla andra apps…yes!
  Och tack för en kanonblogg!!

 13. #13. Ola den 12 januari 2009, kl 12:01

  Jag är jääävvligt impad av Windows 7 alltså. Tror inte Microsoft någonsin har släppt ett så här bra Operativsystem. Och det är i beta! Allt funkar helt utmärkt. Jag gjorde en upgrade på min primära maskin igår och allt fungerar och det mesta går dessutom snabbare.

  Härligt härligt ..

 14. #14. greggan den 12 januari 2009, kl 12:01

  Det verkar riktigt fräsigt! Körde in det på en gammal skruttdator och det känns sjukt fräscht. Däremot saknar jag glasfunktionerna och aero peek-funktionen och när jag felsökte så sa den att mitt grafikkort var för kasst. Det var väl tråkigt att höra men det känns stabilt att den stänger av dylika funktioner istället för att låta dom köras så att ingenting fungerar. Jag kan knappt vänta på att få hem min nya dator så jag kan testa det ordentligt :)

 15. #15. Tobbe den 13 januari 2009, kl 10:01

  Har nu kört Windows 7 ett par dagar och har skrivit lite om det på min Facebook, så jag klistrar bara in det här:
  * Found my Wireless LAN and connected to it during installation so it was a no-brainer
  *Found my monitor and Video-card out of the box and changed the screen resolution to 1920*1200 as default
  *Have installed about 10 apps so far including AV-software and no problems.
  *The only probs was that I had to install the audio-drivers manually (happened with Vista also) and everything runs perfect after that.
  *And YES, it is much more user friendly and logical than Vista, and much faster. And for the visual…It’s great.
  *To this point—-Me like alot :)
  *Will install many more apps and also put it to deeper test with memory, cpu, and disk usage to see if its still runs smoother than Vista.
  Update:
  *Win 7 runs much better and is much more reliable than Vista so far. At the same time I was copying over 400 pics from my camera to my PC, was browsing the net, browsing folder tree, downloading via Ûtorrent…and no lagging at all!!
  *It also found my camera as soon I plugged it it, asked me if I wanted to use Picasa 3, and it took me less than a minute from I plugged the camera into my pc to I started copying pics…great. With Vista I had to manually find drivers online and install them.
  *Found my printer without the need of installing any drivers…just pugged it in and it was found just like that

 16. #16. Betamaxbanditen den 15 januari 2009, kl 01:01

  Måste säga att hittills är jag riktigt nöjd med windows 7, är riktigt nöjd med hastigheten kontra vista. Hatar att behöva jobba med Vista på jobbet (jag är knappast den som är rädd för nya OS eller ny teknik) men jag föredrar helt klart XP framför Vista när det kommer till att faktiskt försöka utföra vettigt arbete. Men med Windows 7 på datorn hade jag troligtvis varit jävligt nöjd.

  Dock är det lite svårkontrollerat med apple-tangentbord och det är kanske inte helt optimalt att köra det i Virtual Box, men hittills är jag riktigt nöjd (även om jag aldrig varit ett större fan av aero-temat) men såhär långt känns det jävligt lovande!

 17. #17. Jermiah den 27 juni 2009, kl 16:06

  Låter ju som att pc-folket äntligen skall få något som funkar i sina burkar. Det har vi Mac-folk haft i åratal. Väldigt spännande.

  Tyckt så synd om folk med nya datorer som bara haft en massa strul och problem.

 18. #18. Thomas den 07 januari 2011, kl 18:01

  Hej. Har ett problem som ingen har kunnat hjälpa mig med. Har windows 7 (laptop, acer 5742G) på min nya dator samt vill använda windows live mail. Kan dock bara ta emot men inte skicka brev, då stängs programmet och startas om. Varken telia eller Microsofts support har kunnat hjälpa mig trots flera ominstalleringar och flera timmars tel.support. Ngn som känner igen problemet och har en lösning…? /Thomas

Vilka bloggar länkar till “Windows 7: Allt om nya versionen av Windows”?

 1. Windows 7 beta: Lästips - Scary Marys blogg
 2. Windows 7 – Pris, Hårdvarukrav, Releasedatum och andra frågor | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin