Windows 7 börjar närma sig

Vi har inte sagt ett ord om den nya versionen av Windows här på Ohsohightech då det inte funnits så mycket intressant att skriva om det. Nu börjar det dock dra ihop sig och en publik beta på operativsystemet kommer att dyka upp i samband med .

Enligt folk med insyn på Microsoft och de flesta andra så kommer inte den nya versionen vara någon revolution utan snarare en rejäl uppgradering av Windows Vista. Om det hade varit en server så hade Windows 7 förmodligen fått prefixet ”R2”, vilken innebär att det är väldigt mycket nytt men den grundläggande arkitekturen kring drivrutiner och dylikt ska inte ändras. Ett service pack på steroider eller något sådant. För att citera Microsofts corporate vice president Steven Sinofsky.

[We are not going to] introduce additional [in]compatibilities, particularly in the driver model. Windows Vista was about improving those things … Memory management, networking, process management, all of the security hardening, all of those things will carry forth, and maintain the compatibility with applications that people expect. Windows Vista established a very solid foundation, a multiyear foundation, particularly on subsystems like graphics and audio and storage and things like that, and Windows 7–and then Windows Server 2008 built on that foundation, and Windows 7 will continue to build on that foundation as well.

En av de stora anledningarna till att Vista inte kändes helt färdigt och dessutom drog ut väldigt mycket på tiden har att göra med ett nytt filsystem som kallades WinFS. Idén var att skapa ett metadata baserat filsystem utan katalogstruktur med hjälp av taggar och liknande. Program som Gmail, Picasa, Windows Photo Gallery, iTunes, Windows Media Player osv fungerar helt baserat på metadata och vi kan ju vara överens om att det är framtiden.

Men tyvärr var inte Windows användarna riktigt mogna för detta och Microsoft var tvungna att backa och gå tillbaks till det gamla hederliga filsystemet NTFS. Och vad jag har förståt så kommer detta inte komma med i Windows 7 heller. Får hoppas det kommer i Windows 8. Förmodligen kommer Apple komma med det i en ny version av deras OS och ta all ära för det :)

Vad har man att förvänta sig då?

Av de artiklar jag läst så kommer det dyka upp en del intressanta saker i Windows 7. Här kommer en lista på vad jag anser vara spännande och intressant. Listan är dock långt ifrån komplett.

 • UAC förbättringar
  En av de mest irriterande funktionerna i Vista är UAC (User Account Control), det är alltså den där dialogen som dyker upp när du flyttar musen och varnar för att din familjs säkerhet är i fara. Skämt åsido, UAC var på tok för känslig och dessutom finns bara valet att ha det på eller stänga av den. I Windows 7 kommer det finnas mer inställningar så man själv kan anpassa efter vad man anser vara vettigt.
 • Accelerators
  Accelerators är en funktion som kommer att dyka upp i Internet Explorer 8 och som alltså också kommer att integreras i Windows 7. Accelerators innebär att du t.ex kan högerklicka på ett ord i gränssnittet och t.ex välja ”Slå upp detta på Wikipedia” osv. Smidigt.
 • Multitouch
  Inte så mycket att säga om. Har man en ”touch” skärm så ska man kunna använda X antal fingrar och händer osv för att utföra saker. PLF* kan få en helt ny innebörd.
 • Mindre inbyggda programvaror
  Program som t.ex Movie Maker, Photo Gallery och annat som följde med i Vista kommer inte att inkluderas i Windows 7. Microsoft kommer istället att låta intresserade ladda hem deras ”Windows Live” paket där de programen inkluderas. Detta gör det lättare att snabbt pusha ut uppdateringar och slippa hela byråkratin kring att släppa uppdateringar på hela operativsystemet.
 • Bort med sidopanelen, mer OS X liknande dashboard
  Man kommer att skrota sidopanelen (sidebar) och ha en dashboard för Widgets. Alltså precis som det fungerar i OS X.
 • Solution center
  Kommer att ersätta nuvarande ”Security center” med även innehålla funktioner kring systemunderhåll, backup och liknande.
 • Homegroup
  En tjänst för att hantera ditt hemmanätverk och göra det enkelt att dela bilder, musik, filmer och sådant.
 • Calculator, Paint, Windows Media Player 12, Internet Explorer 8
  Det kommer följa med ett mindre antal program ”out-of-the-box” men de som ändå följer med kommer vara nya versioner med nya gränssnitt.
 • Bättre support för fler skärmar
 • Workspaces, virtual desktops
  Detta är en trevlig funktion som blir skönt att ha inbyggt i operativ systemet. Möjlighet att skapa virtuella skrivbord i stil med spaces i OS X.
 • Massor av annat. .

När kommer det?

Som jag skrev i inledningen så tyder mycket på att en beta kommer att delas ut under PDC som går av stapeln i Los Angeles 26-30 oktober. Så om ni är nyfikna ska ni hålla koll på keynotes därifrån. Kan bli intressant. Tänk dock på att denna konferens är riktad mot utvecklare och inte mot konsumenter.

I affärerna kommer operativsystemet förmodligen finnas tillgängligt tidigt 2010 enligt Microsoft nuvarande planer.

Update:

Länkar:

* PLF = Projekt Ledar Fett (Tack Henrik, jag glömde hehe)

Andra bloggar om: Windows 7, Microsoft, Windows, PDC, WIndows 7 Beta

Mer hos Ohsohightech

12 kommentarer till “Windows 7 börjar närma sig”

 1. #1. Klang IT den 16 oktober 2008, kl 10:10

  ”Enligt folk med insyn på Microsoft och de flesta andra så kommer inte den nya versionen vara någon revolution utan snarare en rejäl uppgradering av Windows Vista.”

  Det låter ju inte så bra. Jag hade hoppats på ett längre steg i Microsofts utveckling av operativsystem.

 2. #2. Ola den 16 oktober 2008, kl 10:10

  Well, det beror ju på hur man ser det. Ärligt talat så bryr jag mig inte sådär värst mycket om vad de gör under skalet. Mycket av problemen som dykt upp med Vista har att göra med att de gjort rejäla arkitektuella förändringar ”under skalet” för t.ex minneshantering och drivrutiner osv.

  Kommer det en version där de kan hotta upp performance, införa nya funktioner och göra det säkrare osv och då dessutom vara bakåtkompatibelt så är det ju frid och fröjd. Sen vill väl vi nördar alltid ha nytt nytt nytt :) Men för företag och gemene man så är det nog positivt :)

  Tror Microsoft siktar in sig väldigt mycket på de som hoppat över Vista med Windows 7.

 3. #3. Henke den 16 oktober 2008, kl 11:10

  *PLF = Projekt Ledar Fett

 4. #4. Ola den 16 oktober 2008, kl 11:10

  Haha, jag glömde den :) Var kanske lite för intern.

 5. #5. Stefan den 16 oktober 2008, kl 15:10

  Skönt med möjligheten att köra klassiskt tema. Det känns inte riktigt som att här är något nytt och jag kommer därför fortsätta med XP ett par år till.

 6. #6. greggan den 16 oktober 2008, kl 16:10

  ”ett metadata baserat filsystem utan katalogstruktur med hjälp av taggar och liknande”

  vad menas med detta? hur fungerar det jämfört med ntfs?

 7. #7. Ola den 16 oktober 2008, kl 16:10

  I korthet så är det alltså ungefär som när du kör t.ex iTunes. Du kan sortera din musik osv med taggar och t.ex visa alla artister, album, genres .. eller om man tar Picasa så kan du visa bilder med taggen ”Ola”, ”Skog” eller ”Göteborg” osv.

  Microsoft hade planer på att göra detta med hela filsystemet och alltså istället för att ha en fil i mappen ”Mina dokument” så hade du haft en tag med ”Mina dokument” men kanske också en tag med ”Musik” och då hade du kunnat visa dina filer på ett mer flexibelt sätt. Ja .. som i t.ex Itunes :)

  Om du vill grotta ner dig.

  http://en.wikipedia.org/wiki/WinFS

 8. #8. Rami den 17 oktober 2008, kl 00:10

  alltså rätta mig om jag har fel

  hur fan kan man släppa en beta på en ”uppgradering”, eller en service pack som du säger.
  En uppgradering betyder att saker ska funka bättre, en beta betyder inga garantier för att inget e klart.
  Jag tror personligen att Microsoft har fått så mycket skit för Vista att de önska de kunde släppt denna istället..

  beta my ass

 9. #9. Ola den 17 oktober 2008, kl 09:10

  Alltså. En ny version är ju i princip alltid en uppdatering av något gammalt. Och så fort man uppgraderar något så kan man introducera nya buggar och då släpper man en beta för att minimera problem för gemeneman.

  Och självklart är Windows 7 mer än ett service pack .. kanske var lite otydlig och förutsatte att man visste hur Microsoft hanterar sina server släpp ..

  Vet inte riktigt vad du vill komma med din kommentar faktiskt?

 10. #10. Christian den 28 oktober 2008, kl 14:10

  Det MS behöver jobba på är PERFORMANCE! Jag har en sprillans Dell D830 maskin som håller på att brinna upp för att Vista hela tiden gör något med minnet, chipsetet, GPU & CPU. Detta innebär att fläkten går igång på HIGH hela tiden.
  Dom måste göra något åt HW utnyttjandet. Detta fungerar inte.

Vilka bloggar länkar till “Windows 7 börjar närma sig”?

 1. Dagens dummaste featuring EU, Opera och Microsoft | Ohsohightech.se
 2. Windows 7 – Pris, Hårdvarukrav, Releasedatum och andra frågor | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin