Dålig IT-journalistik om Windows XP

Jag har inte hängt med i alla turerna kring Windows XP och några få förvillade själars hets om att Microsoft är onda som inte kommer stödja XP för all framtid osv. Jag har dock snappat upp ett och annat i amerikansk media och när jag idag ser en så blir jag lite förvånad.

Jag läste nämligen ett inlägg om detta på . Där förklarar Paul precis hur det ligger till. När alla rykten uppstod om att Microsoft skulle sluta stödja XP så hade Paul pratat med Microsoft Corporate Vice President som bara skrattade åt honom och sa typ ”Vi har ju precis släppt SP3, Vad pratar du om?”.

I korthet så händer det i princip inget alls den 30 juni 2008.

 • Du kan fortfarande aktivera din XP licens.
 • Du kan fortfarande KÖPA en Vista licens och sen ”nedgradera” dig till XP (Gäller bara företagskunder som jag förstått det). Du kan till och med nedgradera dig till Windows 2000 om du känner för det.
 • Du kommer fortfarande få uppdateringar fram till 2014.

Jag blir så fruktansvärt irriterade på IDG’s rapportering om Microsoft. Ta det här citatet t.ex

Det är genom en lucka i Microsofts egen produktlicens som man själva tillåter möjligheten att köra äldre versioner av operativsystemet genom exempelvis en Vista-licens.

och så tar jag ett citat från den där höga chefen på Microsoft

Some people have positioned downgrading as a loophole or ‘secret’,” Nash told me. ”It’s neither. It’s a well-documented and known policy that’s been in place for a long, long time. This is not a new issue: Some people just want the old version. But that’s always been true.

Ja, välj själva om ni vill lita på Paul eller på IDG. Men hade detta handlat om Apple så hade förmodligen journalisterna på MacWorld jublat och skickat en tårta till Steve Jobs där dom förklarat hur mycket men älskar Apple för att dom stödjer sina produkter sålänge. Missuppfatta mig inte nu. Jag älskar Apple men dom verkar ha nåt form av alibi när det gäller att lansera nya produkter. Jag följde inte med så noga när Apple lansera OS X men att bara totalt skrota hela sin gamla infrastruktur och sedan släppa nåt helt nytt där typ inga program fungerar (Det var så va?). Jag skulle vilja se Microsoft göra nåt sådant utan att bli totalt slaktade i pressen.

Iallafall tycker jag IDG stinker Aftonbladet och sensations journalistik lång väg. Vad tycker ni?

Länkar:
Artikel hos Paul Thurrotts SuperSite for Windows
Artikel hos IDG på samma ämne, 3 veckor senare. Med felaktig (Vinklad?) info.

Andra bloggar om: Microsoft, Windows XP, Windows Vista, IDG, Journalistik, Apple, Windows

Mer hos Ohsohightech

3 kommentarer till “Dålig IT-journalistik om Windows XP”

 1. #1. Peter den 26 juni 2008, kl 10:06

  Hade Vista varit en lika stor förbättring över sin föregångare som OS X var hade nog ingen sagt nåt :)
  Jag vill inte starta nån pajkastning men jag personligen kan verkligen inte använda Vista. XP och OS X kan jag använda om jag måste (kör dock ingen av dem till vardags, så jag tar ingens parti).

 2. #2. Ola den 26 juni 2008, kl 11:06

  Jag tror faktiskt ganska många hade sagt nåt. Speciellt de typ 1 milijon företag som har skrivit program till Windows som helt plötsligt slutar fungera. Det är detta som är Microsoft största problem.

  De borde verkligen tänka om och bygga två olika operativsystem. Ett för hemmabruk och ett för företag. Då kan dom leka och ha lite kul med det för hemmabruk och ha kvar all gammal kod och stöd för typ 20 år gamla saker osv i business varianten. Typ.

  Fast egentligen så handlade ju blogginlägget mest om IDG’s dåliga fakta koll :)

 3. #3. Henke den 26 juni 2008, kl 12:06

  Största skillnaden mellan uppgraderingarna ”XP -> Vista” och ”OS 9 – > OS X” är väl att OS 9 verkligen inte fungerade, Apple hade inget annat val än att skrota allt och börja om från null. Klart att alla Apple användare blev glada.

  XP -> Vista är mer tveksamt, även om jag personligen tycker det funkar rätt bra.

Vilka bloggar länkar till “Dålig IT-journalistik om Windows XP”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin