PDC: Första demonstrationen av Windows 7

Idag är det dag 2 av Microsofts stora utvecklarkonferens PDC (Professional Developer Conference) i Los Angeles och det var idag som Microsoft för första gången visade Windows 7 i aktion för den stora massan. Mitt första intryck är väldigt positivt, man får känslan att Windows 7 är var Windows Vista borde ha varit ifrån början. Personligen har jag inte haft så mycket problem med Vista (Iallafall inte mer än vad jag haft med XP, Windows 98, Ubuntu, OS X osv) men med tanke på den massiva kritik de fått så har det förmodligen varit en del bekymmer. Även om en stor del av kritiken är standard Microsoft mobbning. Grästet är alltid grönare på andra sidan.

Som jag skrev i min tidigare så är det nya Windows ingen revolution. Fokus för Windows 7 är vad Microsoft kallar ”Fundementals” och med det menar de Prestanda, Stabilitet och Säkerhet. Killen som höll demot berättade t.ex att han körde Windows 7 på hans lilla netbook med 1gb ram och enligt honom fungerade det utmärkt. Alltså förhoppningsvis kommer Windows 7 vara snabbare och mindre resurskrävande än Vista.

På demon visade de också upp en del funktioner som uppenbart har haft Apples OS X som förebild. De har t.ex lagt in en funtion som gör alla fönster på skärmen genomskinliga och alltså kan fungera lite som Exposé i OS X. De har också lånat lite av ”Docken” i OS X och integrerat snabbstart toolbaren med taskbaren (där du ser programen som körs). Det förklaras bäst med lite screenshots.

Exposé liknande funktion som gör att du kan göra fönster genomskinliga.

Exposé liknande funktion som gör att du kan göra fönster genomskinliga.

Snygg liten preview för Windows Media Player

Snygg liten preview för Windows Media Player

Om ett program är igång så får du upp previews för programmet och kan växla till de fönster du vill gå till.

Om ett program är igång så får du upp previews för programmet och kan växla till de fönster du vill gå till.

Alla bilder kommer ifrån . Vill ni se hela Keynoten, ag har såklart inte skrivit om en tiondel av vad de gick igenom här, så ligger den tillgänglig på .

YouTube Preview Image

En film som visar lite nya funktioner.

Alla som är på PDC fick dessutom en version av Windows 7 som de kallar för ”Pre-Beta”. Detta innebär förmodligen att det kommer dyka upp på torrentsiter och dylikt inom kort. Säkert olagligt men jag tror inte Microsoft blir så ledsna om du vill testa att ”Pre-Beta” version. Håll ögonen öppna.

Det fullkomligt sprutar ut nyheter just nu ifrån PDC och det kommer nog dyka upp en hel del inlägg de närmsta dagarna med fokus på Microsoft och dess produkter såsom Office, Live Mesh, Windows 7 osv.

Computer Sweden har skrivit en riktigt . Till skillnad ifrån den . Skäms på dig Michael Jenselius.

Länkar: , , ,

Andra bloggar om: Windows 7, PDC, Microsoft, Windows Vista, Windows

Mer hos Ohsohightech

9 kommentarer till “PDC: Första demonstrationen av Windows 7”

 1. #1. Klang IT den 28 oktober 2008, kl 22:10

  Att det är mer resurskrävande än Vista låter ju lovande. även om man kanske inte ska tro det förrän man upplever det själv. Det låter iaf lovande, som sagt. Annars tycke rjag att det är tveksamt att kallade det för ett nytt OS bara för att man bytt små detaljer i utseendet och snabbat upp operativsystemet. Det känns som Visa version 2.0 snarare än Windows 7. Det kanske dyker upp fler funktioner med tiden som får mig att tänka om, vi får se.

 2. #2. Ola den 28 oktober 2008, kl 22:10

  Vet inte om jag håller med dig här Mattias.

  Tycker du att XP skulle kallats Windows 2000 2.0? Eller Windows 98 skulle hetat Windows 95 2.0?

  Jag har inga belägg för typ ”Hur många kodrader som skiljer” eller hur mycket som krävs för att man ska få kalla det ett nytt operativ. Men ska man kolla Windows historiskt sätt så är ju detta iallafall väldigt mycket mer än ett Service Pack .. Service Pack 2 till XP var ju typ XP 2.0.

  Och som jag skriver så är det väldigt mycket mer än de jag skriver här som är nytt i Windows 7.

 3. #3. Ola den 28 oktober 2008, kl 22:10

  http://gizmodo.com/5069661/windows-7-walkthrough-boot-video-and-impressions

  Mycket information.

 4. #4. Petter den 29 oktober 2008, kl 20:10

  Ser väl ut som det brukar göra när det gäller Windows. Hoppas bara det blir bättre än Windows Vista så att de få tillfällen man tillbringar vid en PC blir uthärdliga. Är en hängiven OS X-användare annars och använder Windows så lite som möjligt.

  En annan grej. Högtalar-ikonen från verkar hänga med från Vista. En petitess i sammanhanget kan tyckas men hade jag varit ansvarig för Windows hade jag sparkat högtalarikondesignern och det pronto :)

 5. #5. Ola den 30 oktober 2008, kl 13:10

  Hehe, har faktiskt aldrig tänkt på högtalarikonen men det är väl inte supersnygg. Fast inte superful heller tycker jag.

  Men det känns som Windows 7 kommer bli mycket bättre än Vista. De gjorde ju som sagt rätt stora arkitektuella förändringar i Vista som de slipper nu så det kan förhoppningsvis ägna mer tid åt att finslipa GUI, Stabilitet, Prestanda och så vidare.

 6. #6. Petter den 30 oktober 2008, kl 15:10

  Ikonen är väl inte superful egentligen men sätter man den i Vistas kontext så blir den ju gräslig. Hade samma ikon funnits i OS X så hade en ”fix” för att ta bort den varit ute inom 24 timmar :-)

Vilka bloggar länkar till “PDC: Första demonstrationen av Windows 7”?

 1. Microsoft har börjat förstå vikten att göra sina program tillgängliga online |
 2. Nyheter i Windows 7 – Scary Marys blogg
 3. Screenshots på Microsofts nya operativsystem Windows 7 | Klang IT

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin