Ola’s skolarbete om internet från 1997

communicNär jag gick på gymnasiet för mer än tio år sedan så skrev alla elever ett specialarbete när man gick i trean. Jag och min kompis Björn valde att skriva ett om internet och att publicera arbetet som webbsida. Lärarna var eld och lågor och vi fick av någon anledning ett MVG på arbetet. Idag satt jag och slösurfa och kom på tanken att den där sidan kanske ligger kvar någonstans och mycket riktigt gjorde den det. Jag hittade den på en gammal passagen sida som om tiden stått still. I vilket fall som helst så laddade jag hem hela sidan och publicerade den på vår egen server.

Olas och Björns skolarbete om internet från 1997

Jag har läst igenom hela arbetet nu och de första som slår mig är hur dåligt jag skrev. Jag är väl ingen stjärnskribent nu heller men det gör lite ont att läsa en del av de jag skrev 1997. Rent innehållsmässigt så är det dock ganska spännande. Min klasskompis Björn gjorde en ganska snygg framtidsvision när han skrev om World Wide Web.

Hur kommer WWW att se ut i framtiden? Tja vi har ju fått höra massor av olika alternativ det senaster året, det senaste är att man kan surfa genom teven. Också så kommer den nya push-tekniken att komma fram mera. Denna tekniken innebär att man organiserar alla webbsidor, som nu är i en osystematisk röra, till att dela in de i grupper tex nyheter, väder, historia mm. Användaren behöver bara ställa in vilken kanal han ska ”avlyssna” och sedan får han automatiskt alla uppdateringar i denna kategori. Detta gör det till en ganska bra teknik, jämfört med dagens sätt att få reda på på rätt webbsida (sökmotorer, aktivt letande i timmar), särskilt i dagens stressade samhälle.

På den tiden var det Microsoft som i Windows 95 (eller var det 98?) som införde något det kallade push. Det blev aldrig någon succé men idag har vi ju vår öppna standard RSS som i princip fungerar precis som det beskrivs ovan.

livets-ord-hackUnder rubriken Säkerhet får man sig en härlig nostalgitripp när det pratas om programmet Netbus som alla pratade om runt 97-98. Programmet gjorde att man kunde fjärrstyra en dator utan att användaren av datorn var medveten om det. Förstås ett gigantiskt säkerhetsproblem men på den här tiden så var det inte många som hade brandväggar på sina datorer. En annan trend under sent nittiotal var att hacka hemsidor. P3 gjorde nyligen en P3 Dokumentär på ämnet och vi skriver lite om det i vårt arbete. Det finns till och med en del fungerande länkar kvar där man kan se hur de hackade hemsidorna såg ut.

Ganska roligt att läsa något man skrev för tio år sedan i vilket fall som helst. Och många av texterna är faktiskt fortfarande ganska relevanta och intressanta.

Länk: Olas och Björns skolarbete om internet från 1997

Andra bloggar om: Skolarbete, Internet, Internet Historia, World Wide Web, Netbus, 1997, Historia, Internets Historia

Mer hos Ohsohightech

8 kommentarer till “Ola’s skolarbete om internet från 1997”

  1. #1. Mary den 27 december 2008, kl 17:12

    Vad roligt att se ert specialarbete! Så längesen :)

  2. #2. Viktor den 28 december 2008, kl 05:12

    Helt klart rolig läsning! Gillade det här stycket:

    ”ternet Explorer har alltid varit integrerad i Windows, och den nya versionen v.4 går ett steg längre: här integreras operativsystemet med webbläsaren till en ny enhet där man knappt märker någon skillnad på hantering av data på den egna hårddisken respektive på nätet. Den mest extrema formen av plattformsberoende alltså: Internet som Microsoft-produkt”

    Hardcore!

    Jag skrev också något liknande i grundskolan, ska se om det går att leta fram bland allt bråte i garaget.

  3. #3. roz den 28 december 2008, kl 18:12

    haha nostalgi :P

  4. #4. Gert den 29 december 2008, kl 20:12

    I mitten på 90-talet var inte internet så vanligt. Jag hade den stora äran att för Telia Mobitel’s räkning försöka introducera det här med mobil data. I samband med det surfade jag på internet via mobilen med den fantastiska hastigheten 9600 bit/s. Det var inte vanligt vid den tidpunkten att köra trådlöst och de flesta förstod inte internet. Vad jag kommer ihåg fanns det en del som satsade på ”Chat-program” utanför internet via vanligt modem. Kommer inte ihåg namnet på dem. Redan då förstod man hur stort Internet skulle bli. På den tiden var det mest tekniknördar som höll på med internet. Tack vare er som utvecklar tjänster som är enkla att hantera har det spridit sig till nästan alla både unga och gamla. Det finns mer att göra……

  5. #5. Ola den 31 december 2008, kl 12:12

    Ja, det finns garanterat mer att göra :) Jag pratade med en man i 50-60 års åldern som tyckte att datorer och internet är ungefär på den nivån som bilar och ”bilkörning” var på 30-talet. Ganska bra jämförelse tycker jag.

    Sedan var det som sagt mycket konstiga sattsningar i början. WAP hypen i slutet av 90-talet är intressant. Först de senaste 2-3 åren har ju mobilt internet slagit igenom ”kommersiellt”. Gartner och de grabbarna brukar pricka fel på några år jämt.

  6. #6. Stefan den 07 januari 2009, kl 00:01

    Jag har för mig att jag läst det där arbetet någon gång i tidernas begynelse :)

  7. #7. Ola den 07 januari 2009, kl 00:01

    Stefan: Hahaha, det kan nog mycket väl stämma ;)

  8. #8. vanti den 14 januari 2009, kl 12:01

    Nämen vad gulligt =)
    Som en som också var ung och vetgirig och nyfiken på internet ungefär samtidigt som det där skrevs så känner jag igen mycket och att samtidigt läsa avdelningen om säkerhet på internet med min erfarenhet av att ha hjälpt till att virusrensa tusentals kunders datorer så kan jag se på den ur två rätt olika perspektiv.

Vilka bloggar länkar till “Ola’s skolarbete om internet från 1997”?

  1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin