Varje gång du loggar in på Internet så utsätts du eller ditt företag för en säkerhets risk. Alla meddelande du skickar och all information du tar emot kan relativt enkelt läsas av. Folk kan dessutom "ta sig in i dator" och på ert nätverk med ganska så enkla hjälpmeddel. Program med skadlig verkan kan skickas till dej och aktiveras på olika sätt. Du kan dessutom inte göra någonting utan att "storebror" ser dig. Så gott som allt du gör loggas hos din ISP (Internet Service Provider). I den vanliga världen skulle detta säkert vara integritets kränkande osv. men så är det inte på Internet. Detta är ju självklart till för att öka säkerheten och göra så att dator brottslingar inte kan göra nåt utan att synas.

Vilka är hoten och hur skyddar man sig:

Virus:

Virus är små elaka program som du kan få om du laddar hem program från Internet och kör dom på din dator. Ett virus kan göra allt ifrån att skriva ut ett harmlöst medelande på din skärm som säger t.ex. God jul på julafton till att förstöra hela din hårdisk. Virus är dock inte så vanliga som folk tror men laddar du hem mycket från Internet så ska du ändå ha nåt form av skydd. Skydda sig mot virus gör man bäst genom att ladda hem en virus dödare som ofta finns i gratis versioner och köra en "virus scan" en gång i veckan exempelvis. En bra gratis virus dödare som heter AVP hittar du på deras hemsida.

Netbus:

Netbus är ett ganska nytt verktyg som har spritt sig oerhört på nätet den senaste tiden. Det är skrivet av en Växjö grabb som vill skoja lite med sina kompisar. Programmet gör att man bara genom att få "offret" att köra en fil på sin dator kan ta sig in och göra i princip vad som helst med datorn som t.ex. att stänga av den, ta bort filer, flytta musen och öppna cd-rom spelaren. Detta är ett av de farligaste hoten mot vanliga användare just nu. Det finns en uppsjö av program som skyddar mot Netbus på nätet idag men ofta vet man inte ens om att man har netbus och då är det svårt att skydda sig. Du kan kolla om du har netbus på denna siten. Där finns även en guide om hur man tar bort det.

Nuke:

Med ett nuke program så kan man bara genom att knappa in "offrets" IP nummer göra så att "offrets" dator krachar och all information som inte är sparad går förlorad. Detta är ett problem ifall man håller på med ett arbete som inte är sparat och man får börja om med allt från början igen. Några exempel på skydd mot detta är att lägga in ett program som spärrar nukeing, Spara arbeten ofta och ligga bakom en firewall.

Hackers/Crackers:

Hackers och Crackers är mer hot mot företag än mot vanliga användare. En hacker är en person som ser det som en tävling att ta sig in i system och kolla lite. En Cracker däremot är en person som tar sig in i data system för att förstöra för företaget. En populär sysselsätting på Internet som har fått en del uppmärksamhet är att hacka hemsidor. Några exempel på sidor som blivit hackade är Telias , Livets Ord, CIA , AIK och Moderaterna. Ofta görs detta för att framföra ett visst budskap som t.ex. när man hackade Livets Ord's hemsida så lade man in länkar till Satanistiska ställen osv.

En ännu allvarligare form av hacking är ju att ta sig in i företags system och ta bort eller kopiera information för att t.ex. sälja till konkurrenter. Detta kan skada ett företag oerhört. Att skydda sig mot dessa attacker kan vara mycket svårt men ett bra sätt är att installera en s.k. firewall som är som en "brandvägg" mellan det yttre nätet (t.ex. Internet) och det interna nätverket. Ett annat sätt som är väldigt bra är att ta backup varje dag så att ifall en person som vill gå in och förstöra data inte gör nån direkt skada eftersom allt går att återställa relativt fort. Detta skyddar ju självklart inte mot stölder av data.

Handel/Bank tjänster:

Att handla över Internet innebär alltid en säkerhets risk men det är ofta ljusårs skillnad mellan olika firmor. Stora beprövade tjänster som t.ex. Torget går inte jämföra med t.ex. en småfirma i USA. Riskerna är att någon snappar upp ditt kreditskortnummer på väg från dej till motagaren vilket mycket väl kan hända på små butiker. Däremot de stora butikerna har ofta krypterings system vilket gör det så gott som omöjligt att läsa av. Ifall någon väl har fått tag på ditt nummer så kan dom ju tömma ditt konto utan minsta spår.

Banktjänsterna har ofta ett väldigt utarbetat säkerhets system. T.ex. så skickar du aldrig din kod via Internet utan du knappar först in den i en dosa som krypterar om koden och därifrån skickar du koden som blir olika varje gång vilket gör det så gott som omöjligt att ta sig in som obehörig på ett konto. Fast risken finns alltid och varje gång säkerhets system blir bättre så blir också hackarna bättre.

Övrigt:

Som jag har skrivit innan så finns det för allt du skriver eller gör på Internet en risk att någon ser vad du gör. Det kan vara allt från mydighterna till enskilda personer med olika behov och uppsåt. Detta kan göras på möjliga olika sätt. Ett av de vanligaste sätten är att helt enkelt lista ut ditt password till din mail och sen kan personen läsa och skriva mail under ditt namn utan att du kanske ens märker något. En bra sätt att skydda sig mot dessa intrång är att helt enkelt skaffa sig ologiska lösenord som t..ex AGqT och inte ha samma lösenord på många olika ställen. Men man kan också utnyttja säkerhetsluckor som det dyker upp nya hela tiden i t.ex. Netscape eller MS Internet Explorer. Om någon då skulle upptäcka en sådant säkerhetshål utan att rapportera det utan istället använder sig av det i ont uppsåt så kan det gå illa.

Det finns på nätet en massa program som kan hjälpa dig att skydda dig från intrång och integritets kränkning men som också kan användas för att sopa bort spår efter en olaglig aktion.

Det finns ganska mycket säkerhetsluckor på Internet som man ska akta sig för men egentligen så är det inte så mycket att oroa sig för. Den normala användaren råkar oftast inte ut för några "angrepp" på grund av att en vanlig användare oftast inte har nåt direkt av värde på sin hårddisk. Varför skulle någon ödsla en massa tid på att ta sig in på din dator för att sen inte få ut nåt av det? Det man som normal användare ska akta sig för är att köra filer som man får av okända personer på Internet som kan vara t.ex. virus eller netbus. De som behöver extra skydd är främst företag som t.ex. handskas med hemligt material i sina dator system eller kanske är "provokativa" mot vissa samhälls grupper (som t.ex. Scan som inte veganer tycker så bra om). Men man alltså behöver absolut inte vara livrädd för att använda Internet för att få virus eller liknande.

//Ola

© 1997 till Ola Johansson och Björn Sandberg.