Detta installerar jag på en Mac

För ett tag sedan skrev Ola ett inlägg om de program han installerade på sin nya dator och bland andra TkJ gav sin syn på saken. Eftersom Ola kör Windows och jag Mac så tänkte jag att det vore på sin plats att kontra. Jag gör det i form av kategorier och detta är en genomgång av de program jag garanterat skulle installera om jag satt med en tom Mac idag.

Internet & Kommunikation

Firefox – Trots att jag kör Mac så har jag inte kunnat finna mig till rätta med Safari fullt ut. Firefox är stabilt, snabbt och med alla bra tillägg som finns tillgängliga så är beslutet ganska enkelt än så länge. De viktigaste tilläggen är de för 1Password och Evernote (se nedan) samt Foxmarks för att synkronisera och ta backup på mina bokmärken. (Gratis)

Adium – Utmärkt program för instant messaging som kan anpassas på oändligt många sätt. Jag använder det bara för MSN men det finns stöd för en mängd andra tjänster. Allt från gamla trotjänare som ICQ till nya tjänster som Facebook Chat. (Gratis)

Skype – Mycket bra program för att ringa röst- och videosamtal via internet. Ola och jag driver ett företag ihop men bor i två olika städer och därför pratar vi dagligen minst 1-2 timmar via Skype. Med den utmärkta inbyggda mikrofonen och högtalarna i min Macbook behövs inga externa tillbehör utan det är bara att ringa upp och köra igång. (Gratis, men man kan även betala för att få möjligheten att ringa till vanliga telefoner)

– Jag använder mikrobloggningstjänsten Twitter väldigt mycket för att hålla mig uppdaterad på vad som händer och vad vänner har för sig. Detta är den bästa applikationen jag hittat för Mac. Snyggt och smidigt interface som tar upp lite plats på skrivbordet och det är enkelt att få iväg ett snabbt meddelande när man känner för det. Vill man ha ett gratisalternativ som dessutom fått mycket beröm så kan man testa TweetDeck. (Kommersiellt)

Användbart

The Unarchiver – Ett snabbt och enkelt program som packar upp zip- och rar-filer utan konstigheter. (Gratis)

1Password – Otroligt användbart program som lagrar och krypterar alla inloggningar till olika websiter man samlar på sig genom åren. Programmet integrerar med Firefox på ett bra sätt och låter mig spara nya inloggningar automatiskt. Det går snabbt att fylla formulär med sparade inloggningar med bara några klick. Det går även att spara kontokort, identiteter (namn, adress osv för automatisk ifyllning av formulär) och anteckningar. Synkroniserar också med min iPhone. Ola skrev nyligen om vikten av att hantera sina lösenord på ett säkert sätt. (Kommersiellt)

Dropbox – Ovärderligt program som låter mig spara filer i en mapp på datorn som sedan synkroniseras automatiskt upp på en säker plats på nätet samt på alla andra datorer där man är inloggad med samma Dropbox-konto. Dessutom kan man dela en mapp med en annan Dropbox-användare och på så sätt väldigt smidigt dela med sig filer till t ex en kollega eller kompis. Utrymmet är på 2 gigabyte vilket räcker väldigt långt. (Gratis)

Sugarsync – Automatisk backup av utvalda mappar. Synkroniseras likt Dropbox till en säker plats på nätet och till alla andra datorer där man valt att spegla sina mappar. Jag använder det framförallt för att ha en säker backup av mina digitala bilder samt alla dokument som rör jobbet. Finns i olika prisnivåer för olika antal gigabyte lagringsutrymme. Sugarsync finns också för iPhone. (Kommersiellt)

Transmission – Det bästa programmet jag hittat för nedladdning via bittorrent-protokollet. Ett måste. Nyligen släpptes det på Windows väldigt populära programmet µTorrent för Mac men jag blev inte speciellt imponerad. (Gratis)

Evernote – Fantastisk tjänst som låter mig göra anteckningar av alla tänkbara typer av information. Jag använder främst applikationen för Mac och iPhone men det finns även en bra webbversion samt klienter för en rad andra plattformar. Rekommenderas starkt!  (Gratis för upp till 40 mb uppladdning per månad och den gränsen har jag aldrig varit i närheten av att närma mig). Läs mer om Evernote i ett inlägg på Ohsohightech för några månader sedan. (Gratis)

Multimedia

VLC – Det bästa programmet jag känner till för uppspelning av video. De flesta videoformaten ”bara fungerar”. (Gratis)

– Jag jobbar till stor del som designer och alla webbsidor, banners och liknande jag skapar gör jag i Photoshop. Det finns många bra alternativ som kostar lite mindre och en av mina favoriter är Pixelmator. Har man enklare behov av bildredigering så tycker jag gott man kan kolla in de gratisalternativ som nätet erbjuder. (Kommersiellt)

Jing – Snyggt och smidigt program för att ta skärmdumpar. Ola tipsade om det här på Ohsohightech för ett tag sedan. (Gratis)

Övrigt

iTunes, iCal & Adressboken – Ingår alla i Mac OS X men det är värt att nämna att detta är applikationer jag använder dagligen. iTunes rymmer all min musik, podcasts och synkroniserar program och annan data med min iPhone. iCal och Adressboken hjälper mig komma ihåg vad jag ska göra varje dag och hur jag får tag på mina vänner. (Följer med Mac OS X)

Google Docs – Inget program som installeras utan är en webbtjänst som jag skrivit om nyligen. används som en ersättning för Microsoft Office. Skapa, editera och lagra ”word-dokument”, ”excel-filer” och ”powerpoint-presentationer” online. Man kan även dela med sig av dokumenten och jobba tillsammans med t ex ett kalkylblad eller ett textdokument. (Gratis)

Det vore intressant att höra vad andra Mac-användare som läser Ohsohightech har för syn på saken så lämna gärna en kommentar.

Andra bloggar om: Applikationer, Program, Mac, Mac OS X

Mer hos Ohsohightech

15 kommentarer till “Detta installerar jag på en Mac”

 1. #1. F. den 10 december 2008, kl 14:12

  Grymma program. Glöm dock inte Spotify för musik och GIMP för bildredigering. Gratis är gott!

 2. #2. Mort den 10 december 2008, kl 14:12

  Jag vill göra reklam för Papaya. Det är smidigare än DropBox för att just dela filer med kompisar och snabbare än Jing för att visa upp skärmdumpar av olika slag. Det kostar en väl värd slant.

 3. #3. Andreas den 10 december 2008, kl 15:12

  Jag har ganska nyligen skaffat en Mac men jag kan inte leva utan Quicksilver (http://www.blacktree.com/). Jag har blivit en helt sanslös keyboardjunkie and I love it! Tyvärr finns inte Quicksilver på PC, men alternativet i PC-världen heter Launchy (http://www.launchy.net/).

 4. #4. Erik Pettersson den 10 december 2008, kl 15:12

  Quicksilver borde följa med OS X, jag skulle aldrig klara mig utan det. Och glöm som sagt inte Spotify :)

 5. #5. Johan Westin den 10 december 2008, kl 16:12

  Så, vem kommer skriva listan för Linux först nu då?

  // Johan

 6. #6. Ola den 10 december 2008, kl 16:12

  Bara att sätta igång :)

  Varken jag eller Markus kör Linux så antingen får man köra en gästskribent eller så får någon annan göra det!

 7. #7. Mats den 10 december 2008, kl 22:12

  Hej,

  1. Vad finns det för något som liknade FlashFXP, eventuellt Total Commander?
  2. Vad finns det för alternativ till iTunes som känns fruktansvärt bloatat, gärna något som liknade Foobar i funktion.

 8. #8. F. den 11 december 2008, kl 00:12

  Mats: Songbild (http://getsongbird.com/) är ju ett alternativ till iTunes. Visserligen vet jag ingenting om Foobar, men jag kan tänka mig att det är ungefär samma sak.

 9. #9. Daniel@TSD den 11 december 2008, kl 00:12

  Håller helt klart med om transmission, kändes lite ovant i början men nu föredrar jag faktiskt transmission framför Utorrent (även om jag har kört windows-versionen av u-torrent via crossover p.g.a att vissa trackers enbart tillåter det).

  Dropbox låter helt klart intressant och bör funka perfekt för mig som behöver ta backuper på omslag,logotyper etc

  Jag hade nog även installerat Ilustrator (kanske även InDesign) samt Growl och Gmail Notifier

 10. #10. Mats den 11 december 2008, kl 00:12

  F.

  Okej, får kolla det, påminner ju tyvärr en hel del om iTunes till utseendet men kanske är bättre. Får se. Kanske köper en Macbook i veckan och behöver då veta vad jag ska ha!

 11. #11. Markus den 11 december 2008, kl 20:12

  Många bra tips och kommentarer, tack för det!

  Jag är ingen tangentbords-junkie så Quicksilver har jag helt hoppat över. Det ska tydligen vara helt ovärderligt om man gillar att sköta mycket med tangentbordet, precis som fera redan sagt.

  Angående Flash FXP så undrar jag om du verkligen ska använda FXP-delen Mats? Eller vil ldu helt enkelt ha ett bra ftp-program? Jag körde också FlashFXP när jag satt med windows men nuförtiden har jag väldigt litet behov av ett ftp-program. När jag väl behöver skicka någon fil så använder jag Cyberduck som är ett populärt och gratis program. Det mäter sig nog inte med FlashFXP om man är en ”hardcore-användare” dock.

  Jag är väldigt nöjd med iTunes så har inte brytt mig om att aktivt leta efter alternativ där. Songbird som F. tipsade om fick ju goda recensioner för nån vecka sedan så testa det.

 12. #12. Mats den 11 december 2008, kl 20:12

  Mja, behöver inte FXP-funktionen längre men det finns många bra andra funktioner i programmet som man kommer att sakna. Men man vänjer sig så småning om antar jag. Angående iTunes/Songbird så får man se hur det blir, finns säkert något annat bra också.

  Får se om det blir någon Macbook på måndag/tisdag typ. :)

 13. #13. Dgtlx.com den 12 december 2008, kl 01:12

  Här är ett annat tips på program som kan/bör installeras efte ren nyinstallation/ominstallation:

  http://dgtlx.com/macsoftware/10-essential-mac-apps-to-install-after-formatting-v2/

 14. #14. Brandt den 15 januari 2009, kl 20:01

  I ordningen jag installerar dom:

  1) Little Snitch
  http://www.obdev.at/products/littlesnitch/

  2) Launchbar
  http://www.obdev.at/products/launchbar/

  3) Menu meters
  http://www.ragingmenace.com/software/menumeters/

  4) Visor
  http://the.taoofmac.com/space/apps/Visor

  5) Spark
  http://shadowlab.free.fr/Creation/

  6) Geek Tool
  http://projects.tynsoe.org/en/geektool/

 15. #15. Markus den 19 januari 2009, kl 17:01

  Brandt: Kul att höra av dig! Tack för flera bra tips, varav några program var såna jag inte har testat överhuvudtaget.

  Little Snitch glömde jag nämna, det är en del av min självklara programarsenal.

Vilka bloggar länkar till “Detta installerar jag på en Mac”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin