Skicka, flytta och ladda upp filer med Dropzone

Dropzone iconI takt med att användningen av taggar ökat och programmen blivit mer intelligenta så har jag blivit något mindre beroende av att slaviskt sortera mina filer i mappar för att kunna hitta dem. Vissa typer av filer vill jag ändå ha på rätt plats på min hårddisk. Det blir rätt mycket klickande, letande och flyttande runt i mappstrukturen och det är väldigt tråkigt att hålla på med. För några dagar sedan släpptes programmet Dropzone för OS X och det gör hela den här processen mycket smidigare. I Dropzone anger man en rad olika mappar, lokalt eller på nätverket, som man vill kunna flytta filer till och sedan är det bara att dra en eller flera filer till Dropzone-ikonen i dockan och släppa dem på valfri mapp så flyttas de dit. Enkelt men mycket användbart.

feature-largeAnvändningsområdet är dock inte begränsat endast till att flytta filer utan det finns en hel del andra saker man kan göra med Dropzone. Idag är ju hårddisken och det lokala nätverket bara en liten del av det område vi lagrar och publicerar våra filer på och givetvis finns möjligheten att på samma smidiga sätt publicera bilder eller andra filer på webbtjänster som t ex Flickr, Posterous, TwitPic eller ImageShack. Det finns även stöd för uppladdning till ftp-servrar eller att zippa och maila iväg filer. Förutom att hantera filer så kan man även utföra andra uppgifter som exempelvis att öppna program, starta skärmsläckaren, byta skrivbordsbakgrund, försätta datorn i vänteläge eller mounta/unmounta en firewire-hårddisk.

Jag sparade dock min absoluta favoritfunktion till sist. Är det något som verkligen är onödigt stökigt i OS X så är det att ladda ned ett nytt program som dmg-fil och installera det. Med Dropzone kan du släppa dmg-filen på funktionen ”Install Application” och luta dig tillbaka och se på när dmg-filen mountas, programfilen kopieras till programmappen, dmg-filen unmountas och slutligen slängs i papperskorgen. Magi!

Det finns alltså redan nu en hel del olika funktioner som man kan slå av eller på varav vissa är förinstallerade och andra är tredjepartsutvecklade plug-ins som man kan ladda ned och installera. Dropzone har ett API så vem som helst med lite Ruby-kunskaper kan utveckla egna funktioner för programmet, vilket givetvis kommer leda till att Dropzone blir mycket bättre framöver. Mer info och dokumentation för utveckling av plug-ins finns på Dropzones webbplats.

Programmet kostar pengar men kan givetvis testas gratis innan man bestämmer sig för att slå till. Efter att ha testkört Dropzone ett tag så kan jag konstatera att det fungerar mycket bra och jag misstänker att jag skulle sakna det oerhört om jag inte hade betalat det där klart överkomliga priset på 10 dollar. Om någon känner till ett liknande program till Mac, Windows eller Linux så får ni gärna kommentera här eller föreslå det på AlternativeTo Dropzone.

Mer hos Ohsohightech

Comments are closed.


Page optimized by WP Minify WordPress Plugin