HTML5 – Vägen mot en plattformsoberoende framtid?

Jag har länge haft en idé om att skriva ett inlägg om HTML5 och varför denna nya version av HTML-standarden är så spännande. Detta blir förstås ett ganska nördigt inlägg men det bör vara intressant för alla som använder webben.

Vad är problemet idag?

Webben har länge varit beroende av plug-ins som enskilda företag har haft kontroll över. Den mest kända är förstås Adobes Flash. Microsoft försöker också ge sig in i på denna marknad med Silverlight. Jag anser att webben borde vara helt baserad på standarder och inte kräva plugins från enskilda företag. Att framförallt Flash dessutom fungerar rätt dåligt och orsakar många av de problem vi har med webben idag gör inte saken bättre.

Ett annat problem är att det krävs väldigt mycket tid (och pengar) för programmerare att lära sig att programmera för en viss plattform. Webben var ett jättekliv mot att göra datorvärlden mer plattformsoberoende och HTML5 är förhoppningsvis nästa kliv mot att kunna använda kunskaper inom HTML för att bygga plattformsoberoende applikationer med rikare funktionalitet än vad dagens webb tillåter.

Vad kan HTML5 lösa?

Google-Wave-logoGoogle, som måste anses som den stora förespråkaren av standardisering på internet, har den senaste tiden berättat om två produkter som båda är baserade på HTML5. Google Wave och Google Chrome OS.  Att Google släpper ett operativsystem som helt ska baseras i en webbläsare är förstås revolutionerande och det som gör detta möjligt är till stor del HTML5. En liten notering är att det för övrigt är ännu mer bisarrt att i Windows när Google plötsligt bygger hela operativsystemet baserat på webbläsaren, faktiskt precis som jag förutspådde i mitt inlägg om EUs dumma krig mot Microsoft.

Vad är det då som HTML5 har som gör att man kan bygga så avancerade saker som Google har tänkt sig utan att använda någon form av tredjepartsprodukt? De absolut viktigaste är de nya API:erna (Application Programming Interface) som HTML5 introducerar och som gör steget mellan gamla hederliga klientapplikationer och webbapplikationer mycket mindre.

 • Möjlighet att lagra data på klienten i en databas. Detta gör det möjligt att bygga applikationer som inte kräver uppkoppling. Denna tekniken finns redan med Google Gears. Men som sagt, Google Gears kontrolleras av ett företag.
 • I HTML5 kommer det en s.k Canvas som gör det möjligt att måla upp avancerade gränssnitt utan att använda Flash eller Silverlight. Yahoo! Pipes och Mozilla’s Bespin använder sig redan av denna teknik.
 • Möjlighet att visa film med enkla taggar istället för att vara beroende av plugins. De senaste versionerna av både Firefox och Webkit-baserade webbläsare (Bl.a Safari och Chrome) stödjer detta idag.
 • En standard för textredigering. Alltså såna där textboxar som du använder när du skriver bloggposter och liknande. Dessa är idag ofta väldigt komplexa och är beroende av mängder av Javascript.

För en icke utvecklare kanske detta inte verkar så spännande men när man ser demonstrationen på t.ex Google Wave så förstår man att detta är ganska häftigt.

Kan man få se HTML5 in action redan idag?

Varken Wave eller Chrome OS har släppts till vanligt folk än men det finns applikationer som använder sig av HTML5. Om du t.ex använder Gmails fantastiska mobila version på din smartphone så använder den sig av HTML5, i alla fall om din mobila webbläsare har stöd för det. Ett exempel på en webbläsare som har det är Safari på iPhone. Yahoo! Pipes som jag tidigare nämnt använder canva-objektet när du ritar upp dina ”pipes”. Och Mozillas nya webbbaserade programmeringsmiljö Bespin använder också sig av canvas för att rita upp sitt ganska komplexa gränsnitt.

webkit-editor

Bespin, koda i molnet

Sammanfattning

Det stora problemet med HTML är att vi är helt beroende av att webbläsarna har stöd för det. Man kan tyvärr inte bygga om stora publika siter utan ett i alla fall 96-97 procentigt stöd i webbläsarvärlden. Och tyvärr dröjer det nog minst 2 år till innan vi har blivit av med de gamla webbläsarna. Men snacket om HTML5 har den senaste tiden ökat kraftigt och förhoppningsvis inser fler och fler företag och privatpersoner att man alltid ska ha den senaste versionen av webbläsaren.

Länkar: HTML 5 differences from HTML 4, Gmail och HTML5

Andra bloggar om: html5, html 5, google wave, chrome os, google chrome os, bespin, canvas, flash, silverlight, chrome, safari, firefox

Mer hos Ohsohightech

8 kommentarer till “HTML5 – Vägen mot en plattformsoberoende framtid?”

 1. #1. Thomas den 14 juli 2009, kl 19:07

  http://bit.ly/10p7br

 2. #2. rfi99 den 15 juli 2009, kl 12:07

  Tack för en mycket bra artikel om HTML5!!

 3. #3. Manou den 15 juli 2009, kl 15:07

  Riktigt informativt! Tack för upplysningen! Nu har man lite mer kött på benet.

 4. #4. Oskar den 23 juli 2009, kl 14:07

  ”Möjlighet att visa film med enkla taggar istället för att vara beroende av plugins. De senaste versionerna av både Firefox och Webkit-baserade webbläsare (Bl.a Safari och Chrome) stödjer detta idag.”

  Halvsanning, snällt sagt. Det beror helt på hur man menar med att de ”stödjer” – generellt sett skulle jag i varje fall inte bedömma att de stödjer taggen ifråga helt ut iom att det är särskilda codecs vi pratar om (man har, och kommer inte, att välja ett särskilt codec i HTML5).

  Varken Safari, IE eller Firefox stödjer _alla_ ”kandidatcodecs” – och har uttalat sig om att de inte kommer göra detta, av en eller annan individuell anledning.

  Roligt att det görs något med HTML5, men utifrån det jag har sett, och från hur snabbt gemene man uppgraderar sin browser; så kommer det nog dröja en bra bit in i nästa decennium innan det vore vettigt att överge XHTML/HTML4.

 5. #5. Lars den 07 maj 2010, kl 09:05

  Som sagt, olika stöd för olika codecs mellan företagen kommer tyvärr att försena övergången till HTML5. Jag kör själv Firefox 3.5 och ”Iron” (ett Chrome-derivat).

  Bra skriven artikel i övrigt.

 6. #6. Jonas Lundman den 06 juni 2010, kl 13:06

  Fin sammanställning. HTML 5 rensar upp lite i allt tagg-träsk som finns kvar i princip sedan 1997

Vilka bloggar länkar till “HTML5 – Vägen mot en plattformsoberoende framtid?”?

 1. Jawden.com » Är iPhone det nya Windows?
 2. HTML5 från Apple verkar handla mer om Safari än HTML5 | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin