HTML5 från Apple verkar handla mer om Safari än HTML5

Den senaste tiden har nätet svämmat över av diverse HTML5 demon och alla blir imponerad av saker som Flash och Silverligt fixat att göra i åratal. Anledningen till att folk blir imponerade är förstås för att det är en standard, det är snabbt och allting går att köra i vilken webbläsare du vill (utan Internet Explorer 8 då förstås, nian ska vara bättre).

Igår släppte Apple en serie HTML5 demos men innan jag hann spana in dessa läste jag Paul Thurrotts blogg och blev väldigt förvånad över rubriken ”Apple, It’s Not A Standard If It Only Works In Your Browser, And On The Mac”. Jag vet att Paul är mer cynisk än mig när det gäller Apple men tydligen har han helt delvis rätt i det här fallet. Testa att gå in på Apples demon med t.ex Chrome, Opera eller Firefox och ni får upp en ruta där Apple snällt ber er att ladda hem Safari för att få den ”bästa upplevelsen”. Va fan handlar det om Apple? Om ni ska använda en massa fina ord och prata om öppenhet osv så vore det väl kul om ni kunde slänga ihop några demos som fungerar i andra webbläsare än er egen? Och dessutom är det så att många av dessa demon funkar helt ok i andra webbläsare än Safari. Om man t.ex går till http://developer.apple.com/safaridemos/ så fungerar det bra med Chrome, man får dock fortfarande upp varningen när man kör Firefox. Men testa att gå till t.ex det här demot med Firefox så fungerar det utmärkt. Jösses.

Men av någon anledning som man självklart kan diskutera så vill Apple att du laddar hem Safari för att titta. De som inte är like cyniska som jag när det kommer till Apple säger förstås att det handlar om att ”ge den bästa upplevelsen”, ”visa det absolut senaste” osv. Men ärligt talat? Vad är poängen med att ha en showcase av öppna standarder och cross-platform tekniker som bara funkar i en browser? Dessutom har t.ex Chrome till och med bättre stöd för HTML 5 än vad Safari har.

Så ni som vill titta på HTML5 showcase utan att behöva ladda hem Safari (eller använda Safari om ni vill det) kan spana in dessa sidor. Mozilla’s HTML5 demos, eller lite blandade från Designer Daily

Fler kritiska röster:

Mer hos Ohsohightech

9 kommentarer till “HTML5 från Apple verkar handla mer om Safari än HTML5”

 1. #1. Arvid den 05 juni 2010, kl 14:06

  Intressant artikel!

  dock går länken med titeln http://developer.apple.com/safaridemos/ inte till den sidan utan till googles Chrome-sida. kanske något att fixa till?

 2. #2. Simon den 05 juni 2010, kl 19:06

  Tänkte samma sak som Arvid. Tog en lång stund innan jag tillslut kollade länken och fattade varför jag kom till chromesidan. Ett tag misstänkte jag nästan att Google hade pekat om länken i chrome ;)

  Det här är verkligen helt absurt, och inte helt oväntat. Alla talar om att Microsoft låser in sina användare i sitt operativsystem iom att de erbjuder det bundlat med IE (och det inte GICK att avinstallera), men det här är ju helt sanslöst men samtidigt väldigt typiskt apple.

  Voidar garantin genom att JBa din iPhone, inte släppa igenom apps som gör samma uppgift som native appsen fast bättre i App Store, inte tillåta installering av os x på PCs medans windows eller linux på en mac däremot går hur bra som helst.

  Humbug!

 3. #3. Peter Nordstrand den 05 juni 2010, kl 21:06

  Så du hämtar din världsbild från Paul Thurrott. Det förklarar ju ett och annat.

 4. #4. Peter Nordstrand den 05 juni 2010, kl 21:06

  Får jag rekommendera http://www.0xdeadbeef.com/weblog/2010/06/intellectual-honesty-and-html5/ istället?

 5. #5. Simon den 05 juni 2010, kl 22:06

  Peter Nordstrand:

  Det där var ju ett mer än lovligt skojigt inlägg i debatten. Ganska intressant att han propagerar för att Firefox skulle ha bäst stöd genom att referera till framtida patches/releaser. Det om något känns ju mer än lovligt verklighetsfrånvänt.

 6. #6. Jonas Lundman den 06 juni 2010, kl 13:06

  Jag tror att vi som levererar hemsidor måste organisera oss bättre och inte förslavas av kriget mellan jättarna. Hur skulle det gå till? Hur kan vi fräsa ifrån?

 7. #7. Ola den 07 juni 2010, kl 10:06

  Peter: Bra artikel som jag tycker har typ samma poäng som min. Även om jag kanske är lite mer cynisk när det gäller Apple.

  Och jag får inte min världsbild av Thurrott. Han är en av de personerna som jag lyssnar på och som jag tycker har rätt ibland och fel ibland. Precis som de flesta andra människor. Speciellt det som vågar gå ut med en stark åsikt om något.

 8. #8. Jerica Ibric den 18 oktober 2010, kl 18:10

  Hey, found this news very useful. Thanks for this post

 9. #9. Lars den 30 november 2010, kl 10:11

  Lite fräckt av Apple att hänvisa till Safari. Jag har alltid undrat över hur pass öppet Apple över huvudtaget.

  Hur kul är det att surfa under resan med mobilen och upptäcka att hotellens hemsidor kräver flash? Och vara tvungen att ringa varje intressant hotell för att få veta rumspriser o dyl?

  Nu har jag en Androidmobil så för mig fungerade hotellsidor alltid bra. Det finns tydligen en slags plugin som möjliggör flash på iPhone, fungerar den lika bra som ”riktig” Flash? Bara undrar…

Vilka bloggar länkar till “HTML5 från Apple verkar handla mer om Safari än HTML5”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin