Lösenordshantering i alla webbläsare inklusive Chrome, Safari, iPhone och IE

Min jakt på en bra lösenordshantering har varit lång och snårig. Jag har tidigare skrivit om KeePass och Sxipper men har efter några veckors användning inte varit helt nöjd med någon av dessa lösningar. Mitt drömscenario är följande.

 • Centraliserad lagring av lösenord som gör att man kan komma åt dem när som helst och var som helst. Jag vill inte behöva komma ihåg att exportera lösenord när jag installerar om datorn eller dylikt.
 • Autoinloggning i valfri webbläsare inklusive Chrome, Safari, Safari på iPhone, Internet Explorer och såklart Firefox.
 • Ha det så säkert som möjligt utan att göra det för osmidigt.

Inte så stora krav egentligen. Mitt stora problem med KeePass var att dess autoinloggning inte fungerade bra alls. Jag har sedan jag skrotade KeePass kört en kombination av Xmarks lösenordsynkronisering och Sxippers autologin funktionalitet. Detta har fungerat helt ok förutom att Sxipper har en del irriterande egenskaper och dessutom misstänker jag den för mycket av de problem jag haft med Firefox på senaste. Och så fungerar det förstås bara i Firefox.

LastPass

Idag så fick jag en impuls att kolla upp alternativ till Sxipper och gjorde en googling på det. Glädjande nog så hamnade AlternativeTo etta på den sökningen och ledde mig till programmet LastPass. LastPass är en som kombination av de bra sakerna med alla de andra systemen jag testat.

Centraliserad lagring och säkerhet

LastPass lagrar dina lösenord i en databas på nätet och krypterar dem med ett ”huvudlösenord”. Får någon reda på ditt huvudlösenord är du illa ute så se till att skapa ett obskyrt lösenord, skriv ner det på en lapp i plånboken om du är rädd för att glömma det. Fördelarna med detta är förstås att du har tillgång till dina lösenord överallt, inklusive din mobiltelefon. När man installerar Lastpass så rekommenderar programmet dessutom att du tömmer din lösenordsdatabas i Firefox vilket på ett sätt göra lösningen med Lastpass säkrare och fysisk åtkomst till din dator är inte lika känsligt (vem orkar ha ett masterlösenord i Firefox).

Stöd för ALLA webbläsare

tumblr_lastpass

LastPass i Chrome.

LastPass har plugins för Internet Explorer och Firefox. När dessa är installerade får du upp en fråga varje gång du besöker en lösenordsskyddad sida om du vill använda LastPass för att logga in. LastPass är mindre påträngade än Sxipper och efter några timmars användning så tycker jag det generellt fungerar bättre.

Det som skiljer LastPass från Sxipper är att LastPass inte använder Firefox inbyggda lösenordshantering för lagring av lösenorden och därför gör dem tillgängliga från andra applikationer. Med hjälp av bookmarklets kan man få riktigt bra autologin ifrån Chrome, Safari, Opera och även ifrån webbläsare på telefoner som stödjer bookmarklets som t.ex Safari på iPhone. Kolla dessa två videos för mer detaljer.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Äntligen nöjd?

Jag gillar LastPass och hoppas på  att till sist ha nåt som är likvärdigt med 1Password för OS X. Jag har själv aldrig använt 1Password men Markus älskar det och det är alltid jag som frågar honom vad vi har för lösenord på den och den tjänsten. Med LastPass kanske jag äntligen kan ha en central plats där alla mina lösenord finns.

Jag har dessutom länge varit sugen på att pröva att använda Chrome som min primära webbläsare för casual surfning men p.g.a strul med alla lösenord och bokmärken har jag aldrig riktigt fastnat. Lastpass har i alla fall undanröjt ett hinder för denna övergång

Och sist men inte minst. Även om Safari för iPhone numera har stöd för att komma ihåg lösenord (vilket denna lilla killen förklarar) så synkar den inte mina lösenord med mina desktop webbläsare och även detta fixar Lastpass.

Länk: LastPass

Mer hos Ohsohightech

2 kommentarer till “Lösenordshantering i alla webbläsare inklusive Chrome, Safari, iPhone och IE”

 1. #1. David Hagdahl den 10 augusti 2009, kl 12:08

  Jag gillar också Lastpass. Mest för att det funkar med på IE och FF och dessutom på Ubuntu.
  Extra smidigt med olika profiler om man har flera som använder samma dator eller har separata konton på jobbet och hemma.

  Det enda negativa är att inloggningen ibland inte sker automatiskt utan man måste klicka igenom ett steg extra.

Vilka bloggar länkar till “Lösenordshantering i alla webbläsare inklusive Chrome, Safari, iPhone och IE”?

 1. Xmarks och små tabbar i Chrome | Ohsohightech.se

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin