Att marknadsföra sin blogg/webbsida

Jag är rätt säker på att det finns tusentals såna här guider på nätet men jag kommer på mig själv väldigt ofta med att sitta och predika om bra sätt att göra reklam för sin blogg. Lika ofta irriterar jag mig på hur skrupelfria folk är i bloggvärlden när det gäller att få besökare. Jag vill försöka ge råd och tips på hur man kan få mer läsare utan att för den saken skull förlora sin självrespekt och integritet.

# 1 Bli aktiv i communityn

Att bara lägga upp en blogg och hoppas på att det slinker in en och annan besökare ifrån Google fungerar såklart om man vill det. Men om man vill ha många besökare och bli en spelare i sin genre så gäller det att vara aktiv på diverse sociala nätverk. Jag och Markus använder oss framförallt av tre plattformar för att göra reklam för Ohsohightech. Twitter, Facebook och Pusha.

Twitter

twitter_logo_sPå twitter har vi en användare för Ohsohightech som automatiskt ”tweetar” när vi skriver nya inlägg. Vi har också var sitt personligt konto där vi representerar oss själva men även i viss mån Ohsohightech och vi hoppas vara intressanta att följa för folk som är intresserade av saker som vi skriver om på Ohsohightech. Det viktigaste är att aldrig ha reklam för sin blogg som självändamål. Man ska posta saker för att de som följer en kan ha någon nytta av det och råkar det då vara ett inlägg på din blogg så är det all good.

Facebook

På Facebook har jag alla mina personliga vänner och bekanta och dessa är förstås mer lättflörtade än andra. Här postar vi titt som tätt att man skrivit ett nytt inlägg.

Pusha

Pusha är en tjänst som liknar den amerikanska sidan Digg.com. När man postat ett nytt inlägg kan man lägga upp länken på Pusha, och är det många som gillar ditt inlägg så kommer de att ”pusha det” och du kanske hamnar på Pushas startsida och det kan ge många träffar. Pusha är tyvärr fortfarande ganska centrerad kring IT och allmän nät-hype så har du en blog om miljö eller poliktik så kan det vara svårare att göra dig hörd på Pusha.

# 2 Använd en bra blogg-plattform och lära dig grundläggande SEO

wordpress_logoDe flesta som är seriösa med sin bloggning använder WordPress. Det finns förstås massor av alternativ där ute men det är ytterst få som kan slå WordPress när det gäller stödet för plugins, themes och liknande. Du har mycket större frihet att anpassa din blogg precis som du vill och det ger helt enkelt ett mer seriöst intryck än att ha sin blogg hos typ blogger eller nån annan mer begränsad tjänst. Bara en sådan sak som att kunna ha en egen domän med favicon och sådant gör mycket.

SEO, vad är nu det då? Search Engine Optimization är en term som används mer och mer och de senaste året har fler och fler börjat förstå vad det handlar om. En modern sökmotor använder en mängd parametrar för att på bästa sätt kunna tolka innehållet på en sida och på så sätt ge användaren ett så bra sökresultat som möjligt.

Titleln på ditt inlägg är mycket viktigt. Tänk själv på hur du brukar söka på Google och försök att få med de orden i titeln. Ett av våra mest populära inlägg heter ”Redigera dina bilder online”. Söker folk på ”Redigera bilder online” så träffar dom ofta vårt inlägg.

Dock tycker jag att man inte ska tänka för mycket på SEO. Att använda roliga och catchy titlar på inlägg kan ofta ge mer goodwill än några slumpvisa Google besökare kan ge. Ett exempel på detta är mitt inlägg ”Alla pratar om Rss? Feed me!”. SEO-mässigt så kanske hade varit bättre att bara döpa det till ”Vad är RSS?” eller nåt i den stilen, men det är inte lika roligt.

#3 Inlänkar och Trackbacks

Har du någonsin undrat varför vissa sidor ligger högt upp på Google och andra gör det inte? Den absolut viktigaste faktorn när Google rankar sidor är hur många sidor som länkar till ett viss sida, så kallade inlänkar. Dessutom påverkar det hur pass ”viktig” sidan som länkar till dig är. En länk från aftonbladet.se get alltså inte bara fler besökare än en länk från ”Kalles blog” utan det ger dig också en bättre page rank.

Detta för oss osökt över till s.k Trackback-tjänster där du genom att länka till en artikel på exempelvis DN.se automatiskt får en länk tillbaka ifrån dem. De dominerade trackback-tjänsterna i Sverige är Twingly (SvD, DN, IDG osv osv) och Bloggportalen (Aftonbladet).  Trackbacks är en win-win för både de etablerade medierna som får massor av länkar till sina artiklar och för dig som driver en blogg som får besökare och en inlänk tillbaka ifrån stora sidor.

Den enda som kanske inte vinner på det hela är läsaren som ibland får stå ut med irrelevanta bloggposter från människor som länkar hej-vilt enbart för att få sina inlänkar. Det viktigaste att tänka på som vanligt är att inte länka bara för att få en trackback. Ibland kan det vara lockande men det kan också urholka förtroendet för din blogg. Sökmotorn Twingly-Hor-Sök sammanfattar det hela ganska bra – bli ingen ”Twingly-hora” utan använd den här tjänsten på ett vettigt sätt istället.

Det roligaste och bästa inlänkarna du kan få är när folk länkar till något inlägg du skrivit enbart för att de tycker ditt inlägg är läsvärt. På nåt skumt sätt verkar faktiskt också Google ranka såna inlänkar bättre, men det är bara en känsla jag har och inget jag kan bevisa. Personligen tycker jag faktiskt att dessa länkar borde vara de enda som räknas av Google. Alltså länkar som någon annan än du placerat, allt annat urholkar förr eller senare hela systemet.

#4 Bli aktiv på andra bloggar

Att läsa andras bloggar och att kommentera andras inlägg är ett mycket bra sätt att göra sig ett namn. Personligen så kollar jag alltid upp vem det är som kommenterar på Ohsohightech och ser deras sida intressant ut så lägger jag till deras RSS och förr eller senare så länkar jag kanske till sidan i något inlägg. Dessutom kan ju kommentarer på andra bloggar få läsare av den bloggen att bli nyfikna på din.

#5 Ta det lugnt med annonser

Att tjäna massa pengar på sin blogg är bara några få förunnat. Har du färre än 1000 besökare om dagen är det mycket svårt att få ihop pengar så det ens räcker till en cheeseburgare på McDonalds. Att trycka in en massa Google-annonser så att du gör din sida svår att läsa och överblicka skrämmer bara bort folk. Det skrämmer bort mig iallafall.

*UPDATE*

Här var tidigare att stycke om affiliate-länkar som smygs in i content. Jag tycker fortfarande att man ska vara försiktig med affiliate-länkar men jag har ändrat åsikt kring ämnet lite. Det absolut viktigaste är förstås att du kan stå för ditt innehåll. Om du tycker att en viss tjänst är fantastiskt bra och den tjänsten råkar ha ett affiliate program ska du självklart använda denna affiliate-länk. Det jag motsätter mig är att folk t.ex får betalt för att skriva om en produkt som de egentligen inte står för eller skriver om mer eller mindre dåliga produkter bara för att få in en affiliate-länk. Det viktigaste är förstås att din läsarkrets litar på dig.

#6 Innehåll, innehåll, innehåll

Att skriva saker som folk vill läsa är egentligen det enda som är viktigt. Har du en bra blogg med intressant innehåll så får du förr eller senare besökare. Alla de andra tipsen ovan är förstås helt meningslösa om du inte har en blogg som folk finner intressant. Sedan är förstås ett bra innehåll lika meningslöst om ingen hittar till din sida.

Andra bloggar om: Bloggar, Läsare, SEO, Google, Marknadsföring, Trackbacks, Twingly, WordPress, Reklam

Mer hos Ohsohightech

43 kommentarer till “Att marknadsföra sin blogg/webbsida”

 1. #1. Stefan den 06 februari 2009, kl 07:02

  En bra sammanfattning där du har fått lyckats få med det mesta. Jag skulle även gärna slå ett slag för bloggy, istället för Twitter. Jämför vi de båda sajterna så ser vi fort att Twitter är mer för envägskommunikation där Bloggy bygger vidare på Jaikus koncept och uppmuntrar diskussioner. På så vis kan de tråkigaste inläggen leda till otroligt intressanta diskussioner.

 2. #2. Jonas Karlsson den 07 februari 2009, kl 14:02

  Jag tycker ni prickar allting rätt! Som nybörjare ska man akta sig lite för att ha en funktion som automatiskt Twittrar ut sina inlägg då man kanske gör bäst i att vänja sig vid bloggandet först. Lite som i mitt fall, jag försöker hitta en balans där jag både skriver bra och skriver för att jag har lust.

  Gällande Twitter vs. Bloggy så tycker jag just nu att man inte riktigt vet var man ska hålla till. Alla är överallt och ingentans. =) Personligen har jag alltid använt Jaiku men har konto även på Twitter och Bloggy. Numera använder jag Jaiku och Twitter mest. Twitter är lite mer av en megafon, bra för att få upp ett flow och där man nå ut på en mycket bredare (och internationell) nivå. Dessutom har det blivit fler svenskar på Twitter senaste tre veckorna. Med tredjepartprogam som t.ex. Tweetdeck är det enklare att hålla ihop trådarna då det visuellt visar och grupperar ”replies”.

  Bloggy tycker jag inte riktigt hållet måttet än och då syftar jag främst på användbarhet och känsla.

 3. #3. anjelina den 07 februari 2009, kl 19:02

  kanonbra skrivet:)

 4. #4. Ola den 08 februari 2009, kl 07:02

  Håller med Jonas om Bloggy Lite snyggare design och ett mer proffsig ”känsla” så skulle jag nog använt det. Får lite för mycket ”fjortis” känsla på siten idag. Kul annars såklart med en svensk version även om jag inte skulle stödja något bara för det att det är svenskt. Om det är bra OCH svenskt så är det bara lite extra kul typ ..

 5. #5. Filip den 08 februari 2009, kl 21:02

  Håller verkligen med om annonserna. Jag har 2 små google-annonser som betalar webbhotellet och det får räcka. Riktigt drygt att läsa inlägg med annonser mellan själva paragraferna lite varstans!

 6. #6. Eva den 09 februari 2009, kl 08:02

  Vilken intressant, lätt överskådlig, informativ och bra skriven text! Just nu har jag inte ambitionen att ligga på något annat än trekvartsfart med min egen blogg, men det här är absolut tips jag planerar ta till mig när jag så småningom tänkte komma igång med mitt fotograferande lite mer på allvar och därmed också blogga mer seriöst. Just nu sitter jag dock och funderar över SEO för webbplatser (jag uppfattade det som att fokus här låg på bloggar). Råkar någon känna till någon bra sida/något bra inlägg att börja med om man vill lära sig lite mer om det? Eller kan man kanske till och med få önska att ni begåvade människor skriver ihop ett? =)

 7. #7. Karin den 09 februari 2009, kl 11:02

  Intressant text, bra skriven! Tack för tipsen

 8. #8. Sandy likes retro den 09 februari 2009, kl 14:02

  Mycket intressant, och bra innehåll! Kort och gott =)

 9. #9. Ola den 09 februari 2009, kl 16:02

  Eva: ptz0n har en bra blog om webb/seo och liknande. Bloggar och webbsidor är ju egentligen samma sak i grunden typ.http://ptz0n.se/

  Finns nog massa bra dock, googla lite på det. Men kanske ska skriva ihop nåt på ämnet snart.

  Kul med all positiv respons. Tycker som sagt att för mycket såna här guider presentera lite tvivelaktiga metoder.

 10. #10. Peter Esse den 09 februari 2009, kl 20:02

  Kan bara hålla med, det känns lite som att folk slänger upp en massa Google-reklam bara för att det känns mer på riktigt då.

 11. #11. Webmastern den 10 februari 2009, kl 01:02

  Angående punkt 5 så har jag lite svårt att förstå varför personer blir så upprörda om man länkar till exempelvis Misco när man skriver om en dataprodukt genom en affiliatelänk eller en vanlig länk. Tycker man att produkten är bra varför inte rekommendera den till andra och samtidigt tjäna pengar på det.

  Vidare så är det inget ”trick” att ”smyga” in affiliatelänkar, man lägger in dem på samma sätt som alla andra länkar. Är man sen lite uppmärksam kan du se om det är en affiliatelänk eller inte…

  Sen så tycker jag att du blandar ihop affiliatelänkar och betalda bloggposter i din artikel under punkt 5. Det är i mitt tycke en väsentlig skillnad mellan dessa två sätt att tjäna pengar.

 12. #12. Ola den 10 februari 2009, kl 06:02

  Webmastern: Det är klart att det finns en skillnad men jag tycker ändå det är otroligt viktigt att kunden/läsaren känner till att du tjänar pengar på att länka en viss produkt. Det påverkar trots allt ditt content och kanske händer det att du skippar skriva om en viss produkt om den inte råkar finnas hos Misco osv. Kanske låter pyttigt men i förlängningen urholkar det ändå förtroendet för bloggar. Att på nåt sätt förklara det för användaren tycker iallafall jag är viktigt.

  Sedan är förstås helt betalade blogg-poster ännu värre. Där är det ju otroligt viktigt att det står ”Jag får betalt av apple för att skriva det här” typ.

 13. #13. Emelie den 26 maj 2009, kl 23:05

  Har inte läst om att man måste skriva att man tjänar pengar på sin affiliatelink förrut. Hur tycker ni man bör uttrycka sig att det inte ska bli konstigt?

  Kanske lite konstigt att skriva …..jag rekommenderar ”affiatelänk” för att jag anser det vara den bästa produkten på marknaden. Jag tjänar pengar om du klickar på denna länk…

  Så hur tycker ni man borde uttrycka sig?

 14. #14. webmastern.se den 27 maj 2009, kl 00:05

  Du kan ju exempelvis göra följande:

  Jag rekommenderar produkten X (affiliatelänk) därför att…

  produktens namn (X) länkar du då med din affiliatelänk och berättar det för besökarna genom att skriva affliatelänk inom parentes.

  Sen tycker jag fortfarande det är trams att hålla på så här och skriva ut att det är en affilaitelänk. Det går ju att dölja genom en redirect i php och sen har ett affiliatenätverk börjat med cleanlinks vilket innebär att det inte går att se att det är en affilaitelänk eftersom länken ser ut precis som en vanlig länk.

 15. #15. Emelie den 28 maj 2009, kl 15:05

  Okej, men hur gör man en sån där ”redirect i php” då? Jag är inte bra på kodning men du får gärna försöka ge mig en förklaring! Antingen här eller via mail: emeliesjodahl@hotmail.com

  Har också sett att ett företag börjat med Cleanlinks, bra initiativ!

  Tack på förhand mvh Emelie

 16. #16. Ola den 29 maj 2009, kl 15:05

  Jag kan väl hålla med om att jag kanske överdrev lite. Men jag syftar mest på att man aldrig ska skriva om nåt bara för att man ser att de har ett affiliate-system. Man ska skriva om nåt och sedan om de råkar ha ett affiliate-system så är det såklart bara bra. Jag tror jag ver lite upprörd över nån artikel när jag skrev det här och på vissa bloggar lyser det igenom som fan att personen uppenbarligen skriver om nåt bara för att de får pröjs för det.

  Men som sagt, jag kan ta tillbaka lite kring det här.

 17. #17. Daniel WinterQvist den 05 juni 2009, kl 17:06

  Mycket bra sammanfattning och intressant. Själv söker jag bra sätt att skaffa mer läsare, ”syns man inte, finns man inte”, ta gjärna en titt på min sida, skriver lite om mode och de modeller jag kommer att ha med att göra framöver ett tag. Mvh Daniel WinterQvist

 18. #18. Elina Andersson den 01 september 2009, kl 14:09

  Jag trillade in på er blog eftersom jag sökte en tjänst där man uppdaterar sin Twitter automatiskt när man bloggar. Skall börja använda TweetFeed nu och tack för alla tips. Kika gärna in på min blog och hoppas ni gillar min design.
  Mvh. Elina Andersson

 19. #19. Ola den 01 september 2009, kl 15:09

  Riktigt snygg blogg du har. Är den helt ”custom designad”?

  Vi har faktiskt slutat använda TwitterFeed då vi tyckte det var lite ostabilt. Kör en plugin till WordPress nu som heter ”Twitme” som jag tycker funkar mycket bättre.

 20. #20. Elina Andersson den 01 september 2009, kl 22:09

  Tack Ola! Jag har designat min blogg i PS med diverse gratis penslar och lite kreativitet. Jag brukade använda WordPress förr men bytte till ett blog system som min pojkvän gjort. Tyckte det var personligare så. Kul att du gillade designen!

 21. #21. jesper den 04 februari 2010, kl 18:02

  Intressant och lärorik läsning.

 22. #22. WordPressGuru den 21 februari 2010, kl 20:02

  Bra tips, jag blir också bortskrämd av mycket reklam, men lite ads här och där har aldrig skadat någon, och ifall du skriver bra så kommer dina besökare att läsa dig ändå. Kolla bara http://blogg.tkj.se/

 23. #23. Patrik Appelquist den 18 april 2010, kl 15:04

  Första gången jag besöker denna sajt. Snygg och informativ, det gillar vi!

  //Patrik Appelquist
  Gatubarn.nu -En blogg för gatubarn i Latinamerika

 24. #24. Akademikern den 15 september 2010, kl 12:09

  Mycket bra skrivet, själv kommer jag använda mig utav dina/era tips. Så får vi se hur det artar sig.

  Mvh, Ad

 25. #25. Maria den 01 oktober 2010, kl 07:10

  Hej där
  Intressant läsning detta. Har precis gjort ett trevande försök med en blogg. (Maria’s Hörna) Jag lär mig hela tiden. Blir förundrad över att vissa bloggar är mer besökta än andra. En del är inte ens intressanta bara massa blaj blaj och riktigt fula. Fast en del är lite trevliga och roliga som man mår bra av. Och med mycket liv i. Inte för att min just nu är speciellt snygg eller optimal. Så era tips är bra tycker jag.
  Tack för detta.

 26. #26. Maria (Maria's Hörna) den 01 oktober 2010, kl 08:10

  Hej igen
  Visst är det så att om man ”lånar” en bild som jag kanske tycker är mysig eller så fr. någons hemsida eller blogg. Måste jag då ange Bild lånad av xxx när jag lägger in den i min blogg. Men ser inte att andra bloggare gör detta så jag blir lite kluven här. Vad är praxis och rätt?
  Hör gärna av er.

 27. #27. Sebastian Östman den 23 oktober 2010, kl 20:10

  Intressant läsning. Håller med tidigare kommentar om man skall vara försiktig med automatisk ”tweetning”.

 28. #28. macopat den 28 november 2010, kl 17:11

  Ja, bra sammanfattning. Innehållet är ju den svåra biten, men varför chansa med marknadsföringen :)

 29. #29. Henrik den 14 december 2010, kl 20:12

  Mycket nyttiga och intressanta tips, tack!

 30. #30. Therese den 20 december 2010, kl 14:12

  tack för tipsen :)

 31. #31. Rickard Ekstedt den 24 december 2010, kl 01:12

  TACK!!!

 32. #32. ellensw den 17 februari 2011, kl 00:02

  Riktigt bra tips! :)

 33. #33. Tove Sundén den 16 juni 2011, kl 09:06

  Bra och vettig information och koncist författat. Det blir bokmärke på den här sidan.

 34. #34. Robert den 08 september 2011, kl 21:09

  Tack så jätte mycket för dom goda tipsen kommer nog hjälpa väldigt mycket!

 35. #35. Arman den 21 september 2011, kl 16:09

  Mycket bra skrivet, dina råd har kommit till nytta!

 36. #36. Atleten den 01 oktober 2011, kl 14:10

  Bra inlägg. På min sida kan man läsa om alla mina träningspass jag gör varje vecka samt allt utmaningar jag genomför

 37. #37. Atleten den 01 oktober 2011, kl 14:10

  Bra inlägg. På min sida kan man läsa om alla mina träningspass jag gör varje vecka samt allt utmaningar jag genomför.

  http://www.atleten.se
  Träningssidan Nr 1

 38. #38. Rasmus den 05 december 2011, kl 13:12

  Pusha är ett otroligt bra sätt för att få mer trafik. I början postade jag ALLA nya blogginlägg som jag skrev men kom på snabbt att detta inte skulle fungera så värst bra. Fick väl runt 2-3 pushningar varje gång.

  Nuförtiden postar jag bara på Pusha när jag skrivit ett riktigt ”killer” inlägg som tar lite extra tid. Detta har medfört att 2 av mina inlägg har blivit heta och hamnat på förstasidan. Dessa dagar har också min trafik ökat explosionsartat ! Synd att dom inte alltid kan stanna på startsidan bara ;)

 39. #39. Dickylonnie den 13 december 2011, kl 23:12

  for with low price to your friends

Vilka bloggar länkar till “Att marknadsföra sin blogg/webbsida”?

 1. Junitjej
 2. Konsten att marknadsföra en blogg | toppenjobbet.nu
 3. 20 nyttiga länkar för dig som bloggar : Webmastern.se
 4. Marknadsföring på nätet | eVägledning

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin