Tumblr – Mittemellan blogg och mikroblogg

Det finns många sätt att kasta ut sina åsikter på nätet idag och det dyker ständigt upp fler. Min vän Bea sa det bra på Twitter när jag önskade henne välkommen dit:

@olaj Självklart, är mycket förtjust i allt som resulterar i publicering av mina åsikter

De sätt som dominerar vårt självhävdelsebehov idag är bloggar, mikrobloggar och communites som Facebook och MySpace. Alla dessa har sina olika för- och nackdelar. Bloggar kan vara lite jobbigt att komma igång med och vissa inställningar vara krångliga, dessutom är många plattformar riktigt dåliga. En mikroblogg konkurrerar inte riktigt i samma liga då materialet du postar inte ”fastnar” på nätet på samma sätt som med en blogg. Att formulera sina åsikter på 140 tecken är dessutom inte alltid det lättaste. Och communites ger dig inte sådär värst mycket frihet att ”göra vad du vill”.

Tumblr är en tjänst som försöker att göra bloggande så enkelt som det bara går, men samtidigt ge dig friheten att designa det precis som du vill. Jag tycker som sagt att det känns mycket som en blandning mellan en blogg och mikroblogg. Jag har sedan några månader drivit en privat blogg på WordPress som jag kallat för Ola bloggen och där jag mest postat korta reflektioner, YouTube klipp och dylikt. Efter att ha testat Tumblr har jag insett att Ola bloggen är perfekt för Tumblr. Jag har inget behov av avancerade plugins eller att skriva långa välformulerade inlägg på den bloggen helt enkelt. Jag vill bara snabbt kunna kasta ut små saker, som eventuellt är längre än 140 tecken ibland.

tumblr-dashboard

Precis som på Twitter kan du ”följa” folk på Tumblr men det finns självklart möjlighet att prenumerera via RSS. Att publicera innehåll på Tumblr är grymt smidigt. Man behöver inte som på de flesta bloggar bry sig så mycket om taggar, kategorier och liknande utan man kan snabbt bara slänga upp video, ljud, text, citat, länkar och liknande. Antingen gör man det via Tumblrs webbgränsnitt eller så kan man använda t.ex deras iPhone Applikation, bookmarklet, telefontjänst, OS X Dashborad, E-post eller någon tredjeparts pryl.

Det sista jag vill nämna som en fördel med Tumblr är möjligheten att bygga helt egna themes och till och med lägga in t.ex AdSense kod och liknande. Detta gör att du till skillnad från de flesta mikrobloggar eller communites även kan tjäna några kronor ifall du får många besökare. Du kan även peka din egen domän mot din Tumblr blogg vilket gör att Tumblr inte är långt efter WordPress i funktionalitet, men ganska mycket enklare.

Kolla gärna in min nya Tumblr-blogg på ola.ohso.se och missa inte Nanok som skriver om teknik i Metro som postar mycket intressant på sin Tumblr.

Länk: Tumblr

Läs mer

Andra bloggar om: Tumblr, Mikrobloggar, Bloggar, Blogg, WordPress, Web, Web 2.0

Mer hos Ohsohightech

12 kommentarer till “Tumblr – Mittemellan blogg och mikroblogg”

  1. #1. mikaelf den 23 februari 2009, kl 16:02

    Kolla in yo.se också!
    http://mikaelf.yo.se

  2. #2. RickePuff den 23 februari 2009, kl 19:02

    Kommer det än sådan här tjänst till så kräks jag!

    Är ju inte nyheter längre.

  3. #3. Mary den 23 februari 2009, kl 19:02

    Intressant artikel. Jag ska faktiskt börja använda min Tumblr-blogg lite mer nu :)

  4. #4. Ola den 23 februari 2009, kl 20:02

    RickePuff: Nää, det är ingen nyhet men jag spanade in det lite och tyckte det var värt att nämnas. Jag trodde tidigare Tumblr bara var precis som Twitter men det var ju faktiskt mer likt wordpress. Och då är det ju genast förstås intressantare.

  5. #5. Brindefalk den 27 mars 2009, kl 18:03

    Tumblr har helt klart en rad fördelar. Än så länge är det också vad jag sett den enda tjänst där man kan lägga till Mp3 till sina poster utan att de ligger på en annan server. Skönt att det finns en enklare variant av WordPress som dessutom har integrering med Twitter och bjuder på en rad smarta funktioner. Själv har jag hållt igång ett tag med WordPress, men nyligen fick jag fart på en ny bloggare där Tumblr passar suveränt.

  6. #6. blizzle den 16 april 2009, kl 15:04

    en sak som jag saknar med min tumblr är nått ställe att kolla om jag har några besökare alls :( annars fungerar det bra för det jag vill länka till.

  7. #7. Thomas den 16 april 2009, kl 16:04

    Testa att lägga till Google analytics med lite HTML-kod. Fungerade bra!

  8. #8. Fredrik Adolvsson den 29 april 2009, kl 00:04

    Tumblr är ta mig jäsiken det bästa som hänt webben sen Fredrik Virtanen uppfann bloggandet.

    Eller, ja, det var smidigheten i det, det minimalistiska utseendet, enkelheten i att bygga egna mallar (seriöst, jag är ingen gröngöling när det gäller hålla på med mallar, men jag blir smått knäpp på exempelvis WordPress mallkod), och till stor del den sociala biten som man bara ser när man är inloggad, som gjorde bloggandet roligt igen för mig efter att det gått nerför en tid. Så mycket kärlek till Tumblr från den här snubben.

    Dessutom, det vore roligt se fler tumla med svenska språket.

  9. #9. My den 05 juli 2010, kl 23:07

    Hej Ola! Jag skriver en reseblogg och är inte fullt lika high-tech som ni. Skulle däremot gärna kunna fixa så att läsare kan lämna kommentarer under mina inlägg. Hur gör jag det på tumblr?

    Vore jättetacksam för svar! Ha det bra!

  10. #10. Ola den 09 juli 2010, kl 10:07

    Hej!

    Sorry My! Såg din kommentar sen glömde jag helt bort att svara.

    Om man vill införa kommentarer osv på en Tumblr är det bästa sättet förmodligen att köra med http://disqus.com/ eller nåt av alternativen som finns här http://alternativeto.net/desktop/disqus/

    Det räcker med att slänga in ett litet script på sin tumblr blog så ska det funka. Det finns massor av guider kring hur man gör på Google också :)

  11. #11. JonaZ den 07 november 2010, kl 08:11

    ok t………. är bäst

  12. #12. AnnaSmyckeform den 21 september 2011, kl 12:09

    Hej!
    Blev lite intresserad av det du skrev angående att man kan bygga helt egna themes på tumblr. Hur gör man då? skulle vilja att min tumblr ser ut ungefär som min blogg.se. Går det?

    Mvh, Anna

Vilka bloggar länkar till “Tumblr – Mittemellan blogg och mikroblogg”?

  1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin