Har du tänkt på hur du framstår på Facebook?

För drygt ett år sedan svepte Facebook-vågen över vårt avlånga land och nästan varenda människa man kände började skriva på ens wall, uppdatera sin status och lägga upp bilder på ”Fejjan”. Senast det blev en så här stor uppslutning bakom en social webbtjänst var väl med Lunarstorm i början av 2000-talet, men Facebook har en mycket mer avancerad och utvecklad teknik som låter folk dela med sig av information som berör en stor del av ens liv. Nu är det snart år 2009 och det finns inget som tyder på att Facebook-användandet avtar. Facebook har senaste tiden sneglat på mikrobloggningstjänster som Twitter och Jaiku samt sociala aggregatorer som Friendfeed och ändrat delar av sin design och sina tjänster för att likna dessa. Anledningen är att man vill locka folk att i ännu större utsträckning uppdatera sin status och kommentera sina kontakters handlingar på Facebook. Vi delar med oss av mer och mer till Facebook (som bland annat använder det vi tycker och tänker för att skapa riktad reklam) och även till våra kontakter som finns på Facebook.

Men den stora frågan som långt ifrån alla verkar ställa sig är om alla man har lagt till som ”vän på Facebook” verkligen är nära vänner? Nära vänner som man i verkliga livet hade delat med sig av t ex fyllebilder från helgens blöta fest och information om vad man gör och var man befinner sig hela tiden? Det handlar inte bara om vilka vänner som ser och vet vad om dig, utan kan även påverka din situation på jobbet eller möjligheten att få nya jobb. I en artikel på Careerbuilder.com kan man läsa om en undersökning från 2007 där 77% av de medverkande rekryterarna berättade att de gör sökningar på internet i samband med att de kollar upp kandidater till lediga jobb. 35% av dem avslöjade att de hade uteslutit en jobbsökande pga något de hittat på internet. Det finns också många olika exempel på personer som hamnat i trubbel på jobbet, eller till och med fått sparken på grund av saker de gjort på sociala nätverk som Facebook och Myspace.

I vilken utsträckning vi bryr oss om sånt här är givetvis väldigt individuellt och beror mycket på vad vi faktiskt väljer att posta på Facebook, vilka vi har lagt till som kontakter och hur mycket vi värdesätter vår integritet. I vilket fall som helst så kan det vara värt att lägga några minuter på att läsa igenom detta inlägg och sedan kolla lite på de inställningar som finns tillgängliga för att påverka vad folk ser och inte ser, och framförallt vem som ser vad.

Det mest grundläggande du bör känna till är att det finns möjlighet att dela in sina kontakter på Facebook i olika grupper. Utifrån grupperingar som exempelvis ”Kollegor”, ”Vänner”, ”Bekanta” och ”Släkten” kan du sedan styra vilka typer av information som de olika grupperna får se. För att skapa och redigera kontaktlistor så klickar du på Friends i toppmenyn och tittar till vänster under rubriken Friend Lists.

När du har skapat de listor du vill ha och fördelat dina kontakter så är du redo att börja ställa in vilken information på Facebook som respektive kontaktgrupp får se. Klicka på Settings i toppmenyn och sedan på Privacy Settings. Här finns fyra grupper av inställningar som innehåller olika typer av information som du kan dela med dig av på Facebook. Det finns olika alternativ beroende på vad det är för typ av information som ska kontrolleras, men för det mesta kan du ställa in så att bara du själv, alla dina nätverk, alla dina vänner eller bara en viss kontaktgrupp får ta del av informationen. Det går också att tänka tvärtom och via Customize… ställa in att alla utom vissa utvalda kontakter eller grupper får ta del av informationen. Välj det upplägg som passar ditt behov bäst eller blanda friskt mellan de olika inställningarna.

Några saker att tänka på:

 • På Facebook kan man välja att tagga personer på bilder och videos som läggs upp. Man markerar helt enkelt en del av ett foto och pekar ut vem på Facebook det föreställer. Om du inte gjort några inställningar för detta så kommer alla dina kontakter automatiskt få upp alla bilder som andra personer taggar dig på. I det här fallet har du alltså inte ens makten i egna händer utan vem som helst kan lägga upp bilder där du är med och peka ut dig. Och om den som laddar upp bilderna inte har gjort några inställningar gällande bilder så är det inte bara deras och dina kontakter som kan se bilderna på dig, utan hela Facebook. För att påverka detta går du in på Profile, Basic och Photos Tagged of You och ställer in att t ex bara vissa vänner, eller kanske enbart du själv, får tillgång. Detta påverkar vilka kontakter som får upp en notifikation när en ny bild där du är taggad har lagts upp samt vilka som får se länken View photos of… på din profil.

 • Under rubriken Profile och Basic hittar du även andra inställningar som kan tänkas vara känsliga. Statusuppdateringar är kanske det viktigaste om du använder dig mycket av det, men även listan över dina vänner och det som skrivs på din wall kan vara värda att reglera. Exempelvis så kanske inte chefen ska se vad övriga kontakter skriver på din wall och ytligt bekanta kanske inte behöver se dina statusuppdateringar?
 • Facebook låter oss ange en rad olika kontaktuppgifter som e-mailadresser, telefonnummer och bostadsadress. Även för varje sådan uppgift kan du styra vem som får se informationen via Profile och Contact Information.
 • Via rubriken Search kan du ställa in om det ska vara möjligt att söka efter dig på Facebook och vad som isåfall ska visas för personer som inte finns bland dina kontakter. Här kan det också vara intressant att fundera över om du vill att din profil ska vara sökbar även utanför Facebook, te x via Google. Klicka ur bocken framför ”Create a public search listing for me and submit it for search engine indexing” om du inte vill tillåta detta. Denna inställning är starkt kopplad till det jag skrev inledningsvis om rekryteringsfirmor som gör sökningar på internet i samband med att någon sökt en tjänst.
 • Tycker du att det är förvirrande och svårt att förstå hur alla kontaktlistor och inställningar hänger ihop? Facebook har insett att det inte alltid är helt självklart och har därför infört funktionen See how a friend sees your profile som låter dig fylla i en av dina kontakters namn och sedan visa din profil precis så som den skulle se ut för den kontakten med de aktuella inställningarna. Du hittar den högst upp på sidan Profile > Basic.

 • På din profil visas en lista över de senaste interaktionerna du har gjort på Facebook, t ex ”Markus wrote on Ola Johansson’s wall” eller ”Markus became a fan of Alessandro Del Piero”. Även vilken typ av handlingar som ska visas på din profil kan regleras om du går in på News Feed and Wall och bockar bort det du inte vill visa.
 • Alla applikationer som du eller en av dina kontakter lägger till på Facebook får tillgång till en massa information från din profil. Vill du påverka vad så går du in på Applications och Settings.
 • Om någon person på Facebook är så passa störande att du inte vill att de ska se någonting och inte ens ska kunna söka efter din profil och se att du finns på Facebook så kan man totalt blockera honom eller henne. När du är inne på överblicken för Privacy Settings så finns det en ruta längst ned med rubriken Block People.

Avslutningsvis vill jag bara säga att man inte kan vara helt säker på att information inte når obehöriga bara för att man gjort en inställning på Facebook. Det är ganska enkelt att kopiera saker på internet och skvaller färdas alltid fort både i digital och analog form. Men med lite sunt förnuft kommer man långt!

Andra bloggar om: Facebook, privacy, privacy settings, integritet, internetsäkerhet, integritetsinställningar

Mer hos Ohsohightech

17 kommentarer till “Har du tänkt på hur du framstår på Facebook?”

 1. #1. David den 04 december 2008, kl 10:12

  En intressant post, inte många som tänker på det här – uppenbarligen.
  Vissa saker är bäst att hålla för sig själv och sin inre krets. :)

 2. #2. Kristin den 04 december 2008, kl 11:12

  Tack för tipsen! Jag sprang in och ändrade en del saker på en gång.

 3. #3. Ilias Bennani den 04 december 2008, kl 12:12

  Mycket intressant läsning – ska genast lägga upp en länk hit ifrån mitt facebook-konto!

 4. #4. Onormal den 04 december 2008, kl 12:12

  Grymt inlägg Markus.
  Visste inte att det gick att begränsa så, nu efter 10 minuter har jag blivit asocial på ett socialt nätverk :)

 5. #5. Mary den 04 december 2008, kl 13:12

  Bra inlägg! Jag tror inte att alla vet om dessa funktioner!

 6. #6. Ola den 04 december 2008, kl 13:12

  Haha, humor humor Onormal. Det skulle vi valt som rubrik på inlägget :) ”Bli asocial på ett socialt nätverk”.

  Jag hade också dålig koll på alla dessa funktioner. Markus är en ninja på inställningar och dessutom är han pedant när det gäller sina setups när det gäller allt. Mycket bra inlägg som sagt.

  Tell your friends!

 7. #7. Markus den 04 december 2008, kl 18:12

  Riktigt kul med bra respons och många kommentarer (trots att vi inte lottade ut något) :)

 8. #8. Robert Levinsson den 05 december 2008, kl 00:12

  Bra artikel. Länkar hit från min facebooklogg.

 9. #9. Viktor den 05 december 2008, kl 20:12

  Har faktiskt tänkt på detta tidigare, dock inte när det gäller facebook då jag är rätt inaktiv där.

  Hur vissa kan lämna ut hela sitt liv på Internet har jag aldrig förstått. :)

  Men riktigt bra inlägg, hoppas att det får folk att tänka till lite.

 10. #10. Mathias den 06 december 2008, kl 11:12

  Tack för en riktigt bra post, hade faktiskt ingen aning om de möjligheterna. Kanon!

 11. #11. Gabbe den 10 december 2008, kl 17:12

  Som en av de få som aldrig gav sig in på facebookvågen har jag en fråga:

  Kan folk tagga mig på bilder, eller måste personen man taggar vara medlem?

  Om ja, kan man söka på folk som är taggade på facebook men inte är medlemmar?

 12. #12. Markus den 10 december 2008, kl 18:12

  Gabbe: Man kan lägga till vilket namn eller vilket ord man vill när man taggar en bild, men vad jag har hittat så kan man inte söka på den typen av taggar.

 13. #13. Gabbe den 11 december 2008, kl 17:12

  Ok, tackar

 14. #14. MrPerfect72 den 14 juni 2009, kl 10:06

  Tyvaerr aer inte Facebook instaellt paa maximal Integritet fraan boerjan, samt aer kraangligt att kontrollera, vilket gjoer att du laett gloemmer att placera dina kontakter i raett grupp…vilket gjoer att alla dessa ser rubbet tills du eventuellt lyckas skapa raett integritetsnivaa.

  Sen tror jag inte heller att det fungerar riktigt som du kanske tror att det goer. Du maastes skapa en testanvaendare som du ansluter och kontrollera sjaelv om du lyckats ge dig sjaelv den integritet du oenskar.

  Trots att du foersoekt skapa din Integritet kanske folk kan se mer aen du kanske tror.

  Av detta skael raderar jag min anvaendare helt. Jag kommer dessutom spara massvis av tid. :-)
  Jag kommunicerar nu helt via forum och bloggar med alias samt via e-mail.

Vilka bloggar länkar till “Har du tänkt på hur du framstår på Facebook?”?

 1. Kontrollera vem som ser vad på Facebook | Mattis Hörna
 2. Facebook för iPhone version 3.0 ute nu | Ohsohightech.se
 3. Scary Marys blogg » Blog Archive » 10 tips för den uttråkade användaren [Facebook-special]

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin