Windows Live Writer

Som många känner till så har Microsoft en serie program som de kallar för Windows Live HumHum. Som vanligt har Microsoft förvirrat alla med dessa program då t.ex Windows Mail som följer med i Vista är en helt annan sak än Windows Live Mail som alltså ingår i Windows Live paketet.

I  alla fall så är Windows Live programmen populära och generellt väldigt bra, man får anta att Microsofts plan är att ersätta t.ex Microsoft Mail och Windows Photo Gallery med Live produkterna. Du kan läsa mer om hela serien av program i denna artikel hos . Jag tänkte i denna artikel fokusera på Windows Live Writer.

Vad är Windows Live Writer?

Alla som bloggar vet att formuläret för att editera poster inte beter sig exakt som t.ex Word gör. Detta har helt enkelt att göra med begränsningar på webben och är inte så mycket att göra åt för de som tillverkar en plattform för bloggar. WordPress använder sig av den svenskutvecklade TinyMCE som är väldigt bra men som sagt, ibland kan man bli helt tokig på att den inte lyckas lägga bilder rätt osv.

Windows Live Writer löser lite av dina problem. Med Windows Live Writer kan du skriva dina blogginlägg offline i ett program som påminner mycket om en ordbehandlare men som alltså är specialanpassat för bloggning.

Windows Live Writer 1

Som ni ser så fixar Windows Live Writer att visa hur din blogg ser ut och du får en mycket mer realistisk känsla för hur ditt inlägg verkligen kommer att se ut när det är publicerat. Du kan även förhandsgranska ditt inlägg direkt i programmet osv.

Taggar, Kategorier och annat

En sak som tidigare versioner av Windows Live Writer hade lite problem med var att hantera taggar. I den så funkar det dock utmärkt. WLW ger dig i princip alla inställningar som du kan göra i t.ex WordPress. Du klickar bara upp den lilla pilen som ligger bredvid kategori fältet längst ner i programmet och du får upp alla inställningar. Det går även lägga in speciella plugins för att lägga “Andra bloggar om” plugins för t.ex Technorati. Jag har inte kollat upp om det finns nåt för bloggar.se men det antar jag.

Som du kan se på sidan så finns det även funktionalitet för att infoga kartor, tabeller, videoklipp, bilder och dylikt.

Är det krångligt?

Det är faktiskt lättare än man tror att komma igång med Windows Live Writer. Om du använder WordPress så måste du gå in och aktivera XML-RPC under inställningar/skriva (eller write). Använder du något annat än WordPress så får du i hemläxa att googla upp hur man ställer in det för ditt bloggverktyg.

WLW XML-RPC

När man väl gjort den inställningar är det bara att välja att lägga till blogg och följa de ganska självförklarande instruktionerna. Skriv en kommentar om du har problem så kan säkert någon av våra läsare eller jag hjälpa till.

Sammanfattningsvis

Jag gillar Windows Live Writer. Jag är personligen ganska van vid Webbformulär och känner de flesta av dess egenheter men då jag hjälpt vänner och kollegor med sina bloggar så förstår man att många har lite bekymmer med att placera bilder och liknande. Ett annat vanligt misstag är att klipp och klistra direkt från Word och då få en massa skräp med sig i kopieringen. Jag har tyvärr inte Word installerat så jag kan inte säga om WLW hanterar det så mycket bättre men man ser i alla fall direkt om formateringen ser knasig ut.

Det finns också mängder av inställningar i Windows Live Writer som jag inte skrivit om här. Man kan t.ex säga att ”Länka alltid detta ordet” och bara en sån sak som att kunna högerklicka för att lägga in en länk istället för att gå upp i menyn eller lära sig ett kortkommando är guld. Jag har också fått mycket användning av Windows Live Writer när jag suttit offline eller med en dålig uppkoppling och vill skriva något.

En sista sak jag vill nämna är att jag inte fått till rättstavningen i senaste versionen av Windows Live Writer. Är det nån annan som fått den att fungera? Jag pratar om versionen som kommer i “Windows Live Wave 3”. Hade varit tacksam för det. Nu måste jag publicera en draft till WordPress först och sedan gå in och köra Firefox rättstavning på inlägget. Lite irriterande.

För er som använder Mac, Linux eller kanske helt enkelt inte vill använda en Microsoftprodukt så har Smashing Magazine (galen site) en lista på 14 liknande verktyg att kolla in.

Länkar: , Ladda ner på Svenska, Ladda ner på Engelska

Andra bloggar om: Beta, Bloggande, Bloggar, Microsoft, Windows Live, Windows Live Writer

Mer hos Ohsohightech

Comments are closed.


Page optimized by WP Minify WordPress Plugin