Publicera blogginlägg blixtsnabbt till Google Reader med PubSubHubbub

Nej, titeln är faktiskt inget skämt! Det finns en teknik som heter något så konstigt och svåruttalat som PubSubHubbub och det är tack vare den som man numera kan publicera sina blogginlägg i princip i realtid till Google Reader. Vi tar det från början och väldigt förenklat:

 • Du har en blogg där du skriver nya inlägg då och då. För att underlätta för de som vill följa din blogg så har du förhoppningsvis någon form av stöd för RSS vilket gör att det går att prenumerera på dina inlägg i en RSS-läsare.
 • Normalt fungerar RSS så att RSS-läsaren med jämna mellanrum kontrollerar om det kommit nytt innehåll i någon av alla de RSS-flöden som den bevakar. I denna bloggpost fokuserar vi helt på Google Reader som är en jätte i sammanhanget. Eftersom Google Reader används av så många så måste ett enormt antal RSS-flöden kontrolleras och utan att vara någon expert så utgår jag från att man därför tvingas kontrollera olika flöden med varierande antal minuters mellanrum baserat på hur ofta de normalt uppdateras samt hur populära de är. Rätta mig gärna, men klart är i alla fall att det ofta kan ta många minuter eller till och med flera timmar innan ett blogginlägg man publicerat på sin blogg dyker upp i Google Reader.
 • Här kommer tekniken PubsubHubbub in i bilden! Med detta aktiverat på bloggens RSS-flöde samt stöd i den RSS-läsare som mottagaren använder så kan vi glömma det här med att ”kolla läget med jämna mellanrum”. Istället pushas nya inlägg ut till mottagaren i realtid, via en ”hub”. Vill man fördjupa sig i hur det verkligen fungerar så kan man kika på Wikipedia eller Google Code. Det finns även en mer lättsam Google-producerad video som rekommenderas:
YouTube Preview Image

Google är något förtegna och luddiga angående huruvida Google Reader har stöd för PubSubHubbub, men ReadWriteWeb uppger att man har fått det bekräftat.

Egna tester på vår nya blogg om iPhone, iPod Touch och iPad visar också att vägen från publicerat inlägg till Google Reader, som tidgare tog någon timme eller två, numera går på några få sekunder.

Hur aktiverar man då detta på sin egen blogg?

Till att börja med ska jag passa på att rekommendera en annan tjänst från Google som kallas Feedburner. Med denna gratistjänst kan man få en permanent RSS-adress till sin blogg som pekar om RSS-flödet till det man för tillfället använder. Man kan med andra ord byta bloggplattform, webbleverantör osv hur som helst men fortfarande ha kvar samma RSS-adress oavsett om man har en egenhostad WordPress eller bloggar på en enklare tjänst som exempelvis Tumblr.

Feedburner

Använder du Feedburner så kan du aktivera PubSubHubbub här och sedan spelar det ingen som helst roll vilken bloggplattform du använder och du behöver heller inte ändra eller installera någonting på din blogg. Gå in på fliken Publicize, klicka på PingShot i vänstermenyn och klicka på knappen Activate. Klart! Om du inte använder Feedburner och heller inte vill börja med det så följer här lite information om vanliga bloggplattformar.

WordPress i egen installation

Jag misstänker att merparten av de bloggare som läser detta kör WordPress installerat och även använder Feedburner. För er som inte kör Feedburner så går det fint att installera och aktivera pluginen PubSubHubbub.

WordPress.org, Blogger, Tumblr, Posterous & TypePad

För samtliga bloggar på de populära bloggtjänsterna ovan är PubSubHubbub reda aktiverat och användaren behöver inte göra någonting.

Andra bloggplattformar då?

Gör en Google-sökning på den plattform du använder + ordet pubsubhubbub så märker du rätt snabbt om stöd finns då en bloggpost eller supportsida om det hela bör ligga högt upp i träfflistan. Ta annars kontakt med tjänsten och hör efter om stöd finns eller är på gång. Kan du peka ditt RSS-flöde själv så kan du som sagt använda dig av Feedburner. Lycka till!

Mer hos Ohsohightech

2 kommentarer till “Publicera blogginlägg blixtsnabbt till Google Reader med PubSubHubbub”

 1. #1. Naseer den 22 mars 2010, kl 11:03

  Har du tips på hubbar man kan pinga?

  Själv kör jag mot http://pubsubhubbub.appspot.com och http://superfeedr.com/hubbub

 2. #2. Markus den 22 mars 2010, kl 11:03

  Inte utöver de du redan kör. Den första är väl Googles och Supereedr används av bland andra Tumblr och Posterous om jag minns rätt. Kör själv via Feedburner/PingShot och där finns ingen möjlighet att välja vilka man pingar.

Vilka bloggar länkar till “Publicera blogginlägg blixtsnabbt till Google Reader med PubSubHubbub”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin