Microsoft Live Mesh

Alla pratar om cloud computing nuförtiden. Vet faktiskt inte vad man ska kalla det på svenska. I vilket fall så är cloud computing ett samlingsnamn för applikationer, datalagring och dylikt där allt sker på centrala servrar någonstans på internet. Google Docs, GMail, Hotmail, Flickr, Projektplatsen.se osv är alla exempel på cloud computing.

Anledningen till att folk har börjat prata om det mer på senaste är att inte bara privatpersoner utan även företag nu ser sig om efter alternativ till att sköta all sin IT-drift själva. Jag tycker personligen det är korkat att man på företag sitter och t.ex har en gräns för att man max får ha 45mb i sin Inbox när man kan registrera sig på t.ex Google Apps. Peka sin domän rätt och vips så har man Office, Mail, Kalender osv med 6-7gb lagring per person.

Men nu står det i titlen att detta inlägg ska handla om Live Mesh. Microsoft har hamnat i skuggan av framförallt Google när det gäller cloud computing. Det har dykt upp nån tjänst här och var som t.ex skydrive men det har varit ganska spretigt och det har inte funnits någon direkt plan kring vart man är på väg.

För några veckor sedan presenterade Microsoft sin nya plattform de kallar för Live Mesh. Just nu finns det en invite only tech preview av tjänsten och efter har testat den ett tag är jag mycket imponerad. Vad går det då ut på?

Själva visionen är att du ska kunna komma åt dina filer från alla dina enheter (datorer och mobiler) utan nån som helst krångel. Ett väldigt klassiskt exempel är ju t.ex om du arbetar på ett dokument på jobbet som du tänkte fortsätta jobba med när du kommer hem. Du glömmer ta med det på USB minnet eller maila hem det eller vad du nu brukar göra. Med live mesh så högerklickar du bara på en folder och väljer att göra om det till en ”mesh folder”. Sedan har du dina filer online och på alla andra enheter du väljer att synka med. Det enda som krävs är en webbläsare och ett litet klient program. Klient programmet finns just bara till Windows men det ska inom kort komma även till Mac OS X och Windows Mobile telefoner.

Självklart kan du dela mappar med dina kollegor eller vänner så ni kan arbeta med samma filer eller om du vill dela ut ditt fotoalbum till dina kompisar. Via Silverlight kan du dessutom titta på bilder och filmer direkt i webbläsaren. En bra feature är att du får en nyhetsfeed för varje mapp du har delat på mesh, så du kan hela tiden föja med vad som händer. Tyvärr hittade jag inte om man kunde få en RSS för nyheterna men det lär väl dyka upp.

En sak till som jag vill nämna är att du kan koppla upp dig mot alla dina datorer med remote desktop, direkt via webbläsaren (via port 80 dessutom). Funkar dock bara i IE7 då det kräver en ActiveX kontroll. Annars funkar allting helt perfekt i Firefox.

Det ska bli kul att följa vad som händer med detta projekt. Jag skulle gärna se att Microsoft paketerar detta ännu mer och integrerar en Google Apps liknande tjänst (som , vilken jävla namn förövrigt) med koppling till Mesh. Ungefär som ”Apples Mobile Me” fast ”Microsoft Mobile Corporate” eller nåt. Ohh, va härligt det är med konkurrens. Har nästan förträngt hur det var för 4-5 år sen när Microsoft låg och sov och inte gjorde nåt för dom ägde halva världen. Nu är både Apple och Google uppe och bråkar med dom.

En annan tjänst som är värd att nämna i sammanhanget är Dropbox som jag och Markus själva använder. Det fungerar nästan exakt som Live Mesh. Får be Markus skriva ett inlägg om det senare.

Länkar: Live Mesh, CS om Live Mesh, Ny Teknik

Andra bloggar om: Mesh, Live Mesh, Microsoft, Cloud computing, Molnet, Web 2.0, Google, Lagring, Fildelning

Mer hos Ohsohightech

13 kommentarer till “Microsoft Live Mesh”

 1. #1. Mattias aka VeCn@whoa den 18 juli 2008, kl 01:07

  Har ni invites till Live Mesh? :)

 2. #2. Robert Wiczkowski den 18 juli 2008, kl 08:07

  Har ni några invites ?
  annars ser det coolt ut som fan

 3. #3. Robert Wiczkowski den 18 juli 2008, kl 08:07

  Det coolt ut som fan
  Kan ni bjuda in ?

 4. #4. Ola den 18 juli 2008, kl 09:07

  Har bjudit in dig nu Mattias, du får ta och bjuda in Robert för mina är slut :)

 5. #5. Mattias aka VeCn@whoa den 18 juli 2008, kl 11:07

  Ola, hur skickar man invites då?
  sen behöver jag nog roberts mail :p

 6. #6. Mabande den 18 juli 2008, kl 14:07

  Tänkte inte tigga några invites, utan bara ge ett försvenskningsförslag på cloud computing:
  Innebörden av ”cloud” är ju inte helt lättöversättbar, men kan nog jämkas ned till ”svärm” i det här sammanhanget. Så… någonting i stil med ”datasvärm”, ”resurssvärm”(nja), ”applikationssvärm” eller ”svärmprogrammering” kanske? :)

 7. #7. Nicklas den 24 juli 2008, kl 00:07

  @Mabande

  En annan översättning skulle kanske kunna vara ”datamoln” men svärm är nog mer passande i det här sammanhanget.

 8. #8. John Ankarström den 05 september 2008, kl 09:09

  Invite, om det finns nån kvar? För övrigt så verkar det inte funka i Sverige.

 9. #9. Ola den 05 september 2008, kl 11:09

  Tror du fick en invite nu John! Jag tror du kommer gilla Mesh. Första MS gjort på länge där de känns något sådär i framkant. Även om tjänster som Dropbox redan finns ..

 10. #10. John Ankarström den 05 september 2008, kl 12:09

  Ola: Den fungerar inte! Det står att bara ”USA:are” är tillåtna.

 11. #11. Ola den 05 september 2008, kl 12:09

  Fan va lame. Tough luck då antar jag. För mig funkar det bra. Vet inte om det beror på att jag kör engelskt Vista.

  Du kan inte logga in på siten ens eller? Eller är det när du försöker installera?

 12. #12. John Ankarström den 05 september 2008, kl 13:09

  Jag kan logga in, men sedan kmr det upp…. vänta, ska ändra lite i mitt Live-konto…

 13. #13. John Ankarström den 05 september 2008, kl 13:09

  Nope, funkar inte, hur ändrar man språk/land?

Vilka bloggar länkar till “Microsoft Live Mesh”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin