Online tjänster – Vad har Microsoft att erbjuda?

Många känner inte till att Microsoft och Yahoo har ett minst lika bra utbud av online applikationer som Google. Jag tänkte i två artiklar berätta om några tjänster som dessa två giganter har på nätet som kanske inte nödvändigtvis är bättre än Googles men är väl värda att känna till och under vissa omständigheter också kanske är ett bättre alternativ.

Vi börjar med Microsoft och tar Yahoo inom någon vecka eller två.

Microsoft har en stor fördel när det kommer till online applikationer, och det är såklart att de har en massiv del av offline marknaden med hjälp av Windows och Office. Online består Microsofts portfölj framförallt av tjänster som ligger under deras varumärke Windows Live. Här nedan är ett par av applikationerna som erbjuds.

E-post –
Kalender
Kontakter – Windows Live Contacts (ingår i hotmail)
Video –  SoapBox/MSN Video
Bilder och bloggning –
Lagring online – (Och i framtiden även )

Hotmail, Kalender och Kontakter

De mest kända av dessa tjänster är förstås Hotmail. De flesta har någongång i sitt liv haft ett Hotmail konto. Dock så är det nog många av oss som hade ett hotmail konto för flera år sedan och sedan dess inte använt tjänsten. För er som inte sett Hotmail på några år så kan jag säga att den har gjort massiva framsteg. Nuförtiden har hotmail ett modernt gränsnitt med drag-och-släpp, högerklicks menyer och andra saker som hör en online applikation till år 2008. Det påminner mycket om Outlook Web Access för er som använt det.

Windows Live Kontakter och Kalender är två helt ok tjänster som gör vad dom ska men kanske inte så mycket mer. Jag är ingen stor användare av vare sig kalender eller adressböcker online. Dock såg jag direkt att Windows Live Calendar saknade en SMS reminder funktion som Google har. Kalender funktionen är dock bara i beta så det kommer nog hända mer på denna fronten.

Spaces, SoapBox/MSN Video och Skrydrive

Innan jag började skriva denna artikeln hade jag aldrig testat vare sig Windows Live Spaces eller SoapBox/MSN Video. Jag minns när Microsoft lanserade Spaces så var det nåt som dök upp i Live Messenger, man kollade vad det var och såg nån sunkig blog plattform som var stel och väldigt tråkig. Det verkar som Microsoft har lagt en del tid på Spaces också på senaste. Jag testade funktionen för att ladda upp bilder och blev ganska imponerad. Den innehåller helt enkelt det mesta av grundfunktionera som t.ex Picasa och Flickr har. Den enda stora nackdelen som jag kan se är att man inte verkar kunna köpa/få mer utrymme än de gratis 5 gigabyte som ingår.

SoapBox påminner väldigt mycket om YouTube. YouTube är ju tokigt dominant på den här fronten så någon större anledning att använda MSN Video ser jag inte. Men det finns där och skulle man stöta på problem på YouTube av någon anlednings så kan man alltid testa MSN Video för sina videos. Jag skrev ju ett inlägg för några månader sedan där jag ville lägga upp ett klipp som var längre än 20 minuter. Det tyckte inte YouTube om men det funkade utmärkt med Yahoo! Video. Så alternativen är bra att känna till.

Skydrive är helt enkelt lagring online. Vi använde den för några månader sedan för att samordna en massa filer på whoa.nu. Det funkade ok men det jag störde mig på mest var att det inte fanns någon desktop klient eller någon form av möjlighet att ladda upp och ner stora mängder filer samtidigt. Detta klarar dock Live Mesh av utan problem.

Sammanfattning

Som jag nämnt tidigare så har ju Microsoft en stor fördel i.o.m att de har en så stor del av desktop marknaden. Om du använder Outlook, en Windows Mobile telefon och kör Vista så finns det såklart en del fördelar med att även använda Microsoft Online tjänster när det kommer till synkronisering och liknande.

Om du inte har så stort behov av att ha synkronisering offline eller om kör Linux eller Mac så kan man nog hitta bättre tjänster hos Yahoo och Google. Fast mycket handlar förstås om tycke och smak. Jag känner t.ex folk som tycker Googles produkter är fula rent designmässigt medans jag personligen tycker Microsoft tjänster ofta  är fula och röriga.

I vilket fall så är det är spännande att följa utveckling kring detta och om det finns nån som har pengar och resurser att konkurrerar med Google så är det Microsoft.

Finns det några bra tjänster från Microsoft som jag helt har missat här? Kommentera gärna.

Andra bloggar om: Microsoft, Windows Live, Web 2.0, Online tjänster, Hotmail, Online Kalendrar, MSN Video, SoapBox, Outlook, Windows Live Spaces, Foton, Skydrive, Live Mesh

Mer hos Ohsohightech

5 kommentarer till “Online tjänster – Vad har Microsoft att erbjuda?”

 1. #1. John Ankarström den 05 september 2008, kl 08:09

  Jag bara hatar Hotmail. Så är det bara. Tacka vet jag Gmail!

 2. #2. Håkan Dahlström den 05 september 2008, kl 10:09

  Man skulle ju även kunna nämna:

  http://workspace.office.live.com (delning av officedokument)
  http://photosynth.net (3D fotokollage)
  http://domains.live.com (Koppla Live-tjänster till din egen domän)
  http://onecare.live.com (säkerhetsgenomgång av din dator)

  Det största kruxet med Microsofts webbtjänster är många kräver Internet Explorer för optimal funktionalitet (och i vissa fall den enda chansen att få funktionalitet överhuvudtaget). Är man fäst vid Firefox eller någon annan webbläsare kan det bli problem. Sitter du på ett annat operativsystem än Windows får du garanterat problem med många av tjänsterna. Jag tycker det är en tråkig väg som Microsoft tar att inte göra sina tjänster mer kompatibla mot andra webbläsare.

 3. #3. Ola den 05 september 2008, kl 11:09

  John: Hehe, bara för att du hatar MS. Men jag håller med dig. GMail dödar hotmail. Men du vet .. man måste ha koll på allt för att kunna säga vad som är bäst :)

  Håkan: Håller med. Men det börjar bli bättre. Live Mesh t.ex funkar klockrent i Firefox. Silverlight är helt cross-browser.

  Rent generellt har väl MS förstått att man inte kan sitta och blunda och låtsas som att inte Mac, Firefox, Linux osv finns till.

  Bra att du fyllde på med lite mer tjänster. Blir ganska omfattade om man ska skriva om allt :)

 4. #4. John Ankarström den 05 september 2008, kl 13:09

  Ola: Jag hatar inte MS, bara många grejer de gör. T.ex. kör (jaja, dualbootar) jag faktiskt Windows XP just nu, som är en okej produkt från MS. Fast inte bäst. Långt ifrån, men det funkar ju.

 5. #5. Manou den 05 september 2008, kl 18:09

  Problemet är bara att MS var lite sent att komma med online produkter. Bara när de insåg att Google och andra dominerar började dem röra på sig. Men visst, några av deras online tjänster bland andra de som du beskriver ovan är bra

Vilka bloggar länkar till “Online tjänster – Vad har Microsoft att erbjuda?”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin