En kalender är bäst online

Att ha en kalender på datorn är inte direkt ohsohightech. Det har varit mer eller mindre standard att man har sin kalender i Outlook för jobb relaterade händelser i alla fall de senaste tio åren. Det som har hänt de senaste 2-3 åren är att det dykt upp många bra kalendrar  på webben. Som vanligt är det Google som har den största och kanske bästa med sin Google Calendar. Apple har iCal som integrerar med MobileMe och Microsoft har Windows Live Calendar och det finns flera andra.

Vissa trivs med sin filofax och det är förstås inget fel att använda en fysisk kalender men det finns så mycket saker som man omöjligt kan göra med en filofax som man kan göra med en online kalender. Jag pratade med min syster och hennes man om det här. De har två barn som väl fortfarande inte har börjat på fotbollsträningar och allt vad det är men förr eller senare kommer ju den dagen. Jag tyckte att dom istället för att ha 15 lappar på kylskåpet med olika scheman och bokningar kan ha en kalender på datorn istället.

Det bästa med en kalender online är möjligheten att dela kalendrar. Man kan ha en kalender för varje familjemedlem, en för sitt jobb (som man kan synkronisera med Outlook med t.ex Google Calendar Sync), du kan söka upp en kalender för ditt favoritfotbollslag, du kan lägga in en för din favorit tv-serie osv osv osv i all oändlighet.

[smartads]

Jag inser att man inte får samma upplevelse av t ex Google Calender om man inte har en Smartphone eller helt enkelt är en person som har en lite mer sansad onlinenärvaro. Men det är ju bara en tidsfråga innan alla har en skapligt kapabel smartphone i fickan (tack Apple för det stora steget ni tog med iPhone). Andra delar av hemmet kommer förmodligen också inom några år vara uppkopplade. Kolla t ex mitt inlägg om så ser ni lite av vad vi förmodligen har att vänta oss inom 5-10 år. Ett simpelt men bra exempel är att du kan köpa en ”digital fotoram” på Claes Ohlsson för typ 600 spänn. Jag minns första gången jag hörde att Bill Gates hade ”virtuell konst” i sitt 800 miljoner dollars hus. År 2000 var det jävligt Sci-Fi. Idag kan en billig netbook lätt göras om till en liten ”väggdator” som häger vid ytterdörren med påminnelser och dylikt.

Ännu engång. Jag ser fram emot framtiden!

Mer hos Ohsohightech

14 kommentarer till “En kalender är bäst online”

 1. #1. Mary den 03 december 2008, kl 12:12

  Vet inte varför, men min Google-kalender synkar inte bra med iCal. Ibland är man ju faktiskt offline, och då är det bra att ha en upplaga lokalt, särskilt när det rör sig om viktiga saker :) Jag synkar iCal med min N82 och iPod, funkar jättebra. iPodden eller mobilen är ju alltid med :) När du snackar om väggdatorn börjar jag tänka på en 12″ skärm som man använder till shoppinglista, påminnelser med mera. Jag ser också fram emot framtiden (om jag kommer ha pengar så jag kan köpa all teknik jag vill ha).

 2. #2. Bakeman den 03 december 2008, kl 13:12

  Det jag saknar i GoogleCalender är ett snyggare mer översiktligt utseende på min startsida, Superstart.se

  Har ganska nyligt lämnat superstarts egna(?) kalenderblock som såg ut mer som en kalender, med de olika veckodagarna och veckorna i månaderna till förmån för google, men som endast visar mina kommande händelser som text, och veckodagarna mer för sig. Lite svårt att förklara, men skulle vilja ha superstarts utseende, men med google. Google har ju den uppenbara delningsfördelen, samt syncen.

  Någon som har några tips för en sådan som mig? Använder ni annan startsida? Gillar superstart, då jag har mejl, tv-tablån, börsen, div. rss. kalender och väder på samma ställe.

 3. #3. Ola den 03 december 2008, kl 13:12

  Mary: Jag tyckte jag såg en och annan rubrik om det där just idag.

  http://googlemac.blogspot.com/2008/12/google-calendar-now-supports-apple-ical.html

  Jaa, visst hade det varit fett att ha en 12″ skärm vid ytterdörren eller på kylskåpsdörren som touch funktion. Typ ha sina todo, kalender osv osv där som automatiskt synkar med molnet osv. Kolla som sagt det där Framtidshuset som jag länkar till. Ganska kul prylar.

  Bakeman: Inte helt med på vad du menar men Netvibes och iGoogle borde ha ”Widgets” för Google Kalender som spöar superstart :). Kul att superstart är svenskt osv men framförallt Netvibes är det lite mer drag i. Hoppas jag förstod din fråga rätt :)

 4. #4. Peter Nordstrand den 03 december 2008, kl 13:12

  Ola har rätt. Programmet Calaboration släpptes igår och ger det länge efterlängtade stödet för synkning mellan Googles kalender och iCal. Direktlänken är http://code.google.com/p/calaboration/.

  Jag håller med om att synkronisering mellan olika datorer och mobiler är jätteviktigt och är något som kommer att få allt större betydelse. Vi befinner oss mitt i en mobil revolution som är väldigt spännande och som kommer att ge oss ett mycket mer dynamiskt sätt att förhålla oss till våra data.

  Själv tycker jag att Googlekalendern online inte är något vidare, milt uttryckt. Dedikerade applikationer som talar med varandra har (åtminstone för närvarande) betydligt större potential än browserbaserat jox. Att kunna använda exempelvis kalendern även när man är offline kan vara jätteviktigt ibland.

 5. #5. Stefan den 03 december 2008, kl 14:12

  Jag synkar Google Calender till Thunderbird/Lightning, och till mobilen via Goosync.com. På det sättet har jag kalendern med mig överallt för jag vågar inte lita på att det finns uppkoppling överallt :)

 6. #6. Oskar den 03 december 2008, kl 17:12

  Jag testade precis detta, fick riktigt smidigt att få in alla events från last.fm in i kalendern, däremot var det värre med att få in facebook events. Det skall nog gå med lite tweakande hopps jag.

 7. #7. roz den 03 december 2008, kl 17:12

  OSKAR!!! hur får du in facebook eventsen där? Jag är sjukt nyfiken.

 8. #8. Ola den 03 december 2008, kl 17:12

  Facebook events i Google Kalender är faktiskt väldigt intressant. Säg till om du får ordning på det!

 9. #9. Mary den 03 december 2008, kl 23:12

  Vill ni pimpa gCal (och fixa sync med FB events)kan ni titta här: http://www.makeuseof.com/tag/best-of-google-calendar-addons-tips/

  Bokmärkte för ett tag sedan denna länk gällande FB events och gCal sync: http://gr33ndata.blogspot.com/2007/10/facebook-events-to-google-calendar.html
  Calaboration funkar inte för mig, vet inte vad jag gör för fel..

 10. #10. Ilias Bennani den 04 december 2008, kl 12:12

  Googles Kalender online är nog det bästa som hänt mig sedan de uppfann rostat bröd. :-)

  Synkar också med Goosync.com och då får jag även med mig alla kontakter i mobilens telefonbok.

  För övrigt är det helt underbart att kunna ha flera kalendrar på Gcal samt att kunna synka och redigera med mobilen.

  MS Outlook: Tack för 12 trevliga år tillsammans, men nu är din dit förbi!

 11. #11. Ola den 04 december 2008, kl 13:12

  Ilias: Jaa, det är fett. Jag använder ”Nuevasync” som jag skrev om här.

  http://ohsohightech.se/nuevasync-synkronisera-google-och-iphone/

  Mary: Bra tips!

 12. #12. Stefan den 04 december 2008, kl 13:12

  Jag skulle gärna använda Nuevasync, men det verkar inte ha stöd för UIQ/Symbian telefoner utan endast apple/windows mobile apparater.

  Jag har själv G900 och den enda tjänsten jag hittat är Goosync men där måste man skaffa ett premium account för att synka ens kontakter.

  Jag har satt att den synkroniserar mot Google var 3e timme för att hålla nere datatrafiken. En synk ”utan resultat” ligger på ungefär 30 kb i snitt.

  Tips på några andra tjänster ?

 13. #13. Ola den 04 december 2008, kl 13:12

  http://www.then82blog.com/2008/08/introducing-nuevasync-absolute-best-way.html

  Inget som hjälper eller? Jag fattar inte exakt hur Nuevasync funkar men det känns ju i princip som att det bara är en vanlig exchange typ? Och det har dom väl stöd för? ..

  Har dålig koll på andra tjänster faktiskt. Har ju en iPhone nu och har inte orkat leta efter jag väl löste ”mitt” problem :)

 14. #14. Mary den 04 december 2008, kl 13:12

  @Stefan: Kolla in Zyb (www.zyb.com). Annars borde du väl kunna använda PC Suite för att synka kontakter?

Vilka bloggar länkar till “En kalender är bäst online”?

 1. Ingen just nu :/

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin